Raffu Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Kwestia strategii wydaje mi się szczerze mówiąc bez sensu Wrzućmy po prostu składy, i niech inni je porównują, wypowiedzą się na ich temat, ocenią matchupy, i wybiorą z sensownym uzasadnieniem kto wg nich zebrał lepszy team. Taktyki to przynajmniej jak dla mnie stanowczo zbyt dużo roboty i zanim bym jakąś napisał minął by co najmniej tydzień, bo nie lubię niedomówień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croolick Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Raffu z jednej strony ma rację - z drugiej zaś przy zachowaniu zasady "masz 24g na post" nie byłby to taki zły pomysł Boję się, że oceniając tylko składy będziemy głosowali na sumę talentów (co nie zawsze oddaje wymierny wynik drużyny, jaką tworzą). Oczywiście pozostaje do ustalenia co opisujemy - filozofię gry, match-upy (już widzę te kłótnie i argumenty o mniejszej fizyczności graczy sprzed 30 lat), offence&defence strategy... Ale mimo wszystko nie pomijałbym tego elementu. Jeżeli zdecydujemy się na opisy - to poniżej moje pomysły na rozwiazania problemów o których pisał CubeBrick 1. kto pierwszy opisuje strategię? Widzę dwa sposoby: krótszy i dłuższy. najpierw dłuższy: Zaczyna osoba która jest na pierwszym miejscu w wylosowanej parze. Czyli wyglądałoby to tak: jestem w parze dajmy na to z Kaczorem i pierwszy opisuje strategię. Kaczor miażdży mój opis swoją kontrstrategią. Ale wtedy mam jeszcze szansę na kontr-kontr-strategię. Tym sposobem każdy ma swój główny głos i jedną szansę na ripostę. Ewentualnie można jeszcze dodać kontr-kontr-kontr strategię Kaczora -wtedy każdy ma dwa głosy. Plusy: ciekawa dyskusja. Minus: dłuuugo to będzie trwało... Drug sposób: każdy przesyła swoją strategię do komisarza Kaczora (no chyba, że Kaczor jest jednym z graczy - ale możemy wyznaczyć vice-komisarza ). Kaczor publikuje opisy jak już dostanie obie strategie. 2. co do sondy anonimowej - tu jest większy problem. Tylko pytanie: czy ktoś tu kogoś nie lubi? Nie znamy się nawet:) No chyba że o czymś nie wiem i mam (albo ktoś ma) już np. jakiś swój anty-fan club A i tak nie unikniemy antypatii wobec konkretnych graczy (tak, mówię o Tobie i Twojej niechęci do zieleni, Matek )- choć liczę naiwnie na to, że nie traktujemy naszej zabawy aż tak ambicjonalnie i w miarę możliwości każdy z nas zachowa obiektywizm. Dodałbym tylko wymóg krótkiego uzasadnienia dla swojego głosu. Co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matek Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 propozycja Robinsona w porzadku. lub zrobmy 4 grupy po 3 osoby i z kazdej po glosowaniu awansuje np jedna i wtedy pary polfinalowe. albo wrzucic wszystkich do jednego worka z ankieta i niech glosuje kto chce @croolick - antypatia odnosi sie jedynie do tego czy chce miec takiego goscia w SWOJEJ druzynie, a nie do tego ze nie potrafie docenic tego co soba prezentuje jako koszykarz w innym skladzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CubeBrick Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Drugi sposób z zaangażowaniem komisarza powinien wypalić. Jak dla mnie anonimowa, sonda nie ma podstawy dopóty, dopóki bedziemy się kierować obiektywizmem i zabawą, a nie "Ten na mnie nie głosuje i pojeżdża mój skład, to ja mu teraz pojadę dopiero"- dlatego ważne jest aby przy takim systemie, uzasadnienie swojego wyboru traktowąć, na zasadzie rzeczowej analizy starcia dwóch drużyn a nie sympatii do poszczególnych zawodników. Ogólnie myślę że, jest to dobry pomysł, tym bardziej że nie gramy tu o złote...yy...air jordany (powiedzmy) . Sądzę że w momencie skompletowania składów, komisarz powinien przedstawić (np. w dziale składy), swojego rodzaju regulamin rozgrywek, aby każdy wiedział co ma robić i żeby nie było żadnych niedomówień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croolick Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Z całym szacunkiem do Robinsona - wolałbym, żebyśmy losowanie robili w swoim gronie. Nie to żebym podejrzewał jakiś spisek - ale nie wiemy czy np. robinson nie jest czyimś kolegą Głosuję za moim sposobem - a żeby nie było, że planuje jakieś szachrajstwo to nie muszę być w tej dwójce decydującej o przydziale numerków. Matek też ma ciekawy sposób wyłonienia zwyciezcy (ten z grupami 3-zespołowymi a potem play-off) - tylko boje się, że to trochę bardziej komplikuje życie wszystkim zawodnikom (trzeba opisać strategię na dwóch przeciwników). A tak tylko finaliści będą musieli się nagimnastykować Wrzucenie do jednego worka mi się nie podoba - bo wtedy odpada opcja opisu strategii:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matek Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Z całym szacunkiem do Robinsona - wolałbym, żebyśmy losowanie robili w swoim gronie. Nie to żebym podejrzewał jakiś spisek - ale nie wiemy czy np. robinson nie jest czyimś kolegąja jestem za Robinsonem, to moj brat a na powaznie to jestem zdania ze ktos z zewnatrz bylby do tego najlepszy i wybierajcie szybciej, juz mam swoje kolejne 4 wybory zaplanowane i nie chce czekac tak dlugo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffu Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 No cóż, muszę powiedzieć że w razie gdybyśmy oceniali nasze drużyny pod kątem stragegii którą napiszemy, to niestety chyba odpadnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robinson Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Z całym szacunkiem do Robinsona - wolałbym, żebyśmy losowanie robili w swoim gronie. Nie to żebym podejrzewał jakiś spisek - ale nie wiemy czy np. robinson nie jest czyimś kolegą Mogę napisać życiorys do trzeciego pokolenia wstecz i złożyć oświadczenie lustracyjne :mrgreen: Ale luz, róbcie jak uważacie. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymczasowy0 Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 @ croolick Drug sposób: każdy przesyła swoją strategię do komisarza Kaczora (no chyba, że Kaczor jest jednym z graczy - ale możemy wyznaczyć vice-komisarza ). Kaczor publikuje opisy jak już dostanie obie strategie. Bardzo dobry pomysł, zdecydowanie lepszy ze strategią, później kontrstrategią i jeszcze jedną kontrą, za długo to będzie trwało. Jako vie-komisarza proponuję croolick'a za podanie dobrego pomysłu. Co do głosowania ja to widzę tak: dwie zawodników z paty opisuje swoją strategię przesyłając je do komisarza do ustalonej godziny. Następnie komisarz publikuje strategię każdego z graczy, a reszta nas głosuje po prostu na tego, który jego zdanie w tej parze jest lepszy, z krótkim uzasadnieniem dlaczego. Uważam, że to lepszy pomysł. Ja nie znam tu nikogo i wybiorę po prostu tego, którego pomysł na pokonanie przeciwnika będzie w mojej ocenie lepszy. Jeśli zaś chodzi o przydzielenie par to croolick, ten pomysł też nie jest zły i wydaje się w miarę w porządku. Kaczor jako komisarz wybierze numerki od 1 do 6 dla pierwszych sześciu zawodników z listy jak wybieraliśmy w drafcie czyli dla bulls2006, croolick, CubeBrick, Drugiej, gogalq i kamil18_94 (nr 6 na liście to Kaczor więc przesunąłem go o jedną pozycję). croolick jako vice komisarz wybierze numerki dla pozostałej szóstki czyli od 7 do 12 dla Kaczor94, matek, Raffu, sirkozi, tomek123, tymczasowy0. Następnie osoba numer 3 dobierze pary według losowanie, które przeprowadzi, bądź własnego widzimisię, czyli 2 z 12 lub 3 z 7 i potem cała trójka o tej samej ustalonej wcześniej godzinie wrzuci post na stronę. Kaczor z przypisanymi numerami pierwszych sześciu osób, croolick z przypisanymi numerami drugich sześciu osób, a osoba numer 3 z przydzielonymi parami. Dodatkowo proponuję żeby trzecia osoba zrobiła już od razu drabinkę, kto się z kim spotyka w następnej rundzie. Czyli przykładowo: para nr 1: 3 z 8 para nr 2: 6 z 11 para nr 3: 5 z 9, para nr 4: 2 z 10 para nr 5: 1 z 7 para nr 6: 4 z 12 I od razu zwycięzca z pary nr 1 spotyka się ze zwycięzcą, np. pary numer 4, zwycięzca z 2 z 6, a z 3 z 5. I później zostaje trójka, gdzie każdy gra z każdym i jest głosowanie przez pozostałych na najlepszego. Co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffu Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 @tymczasowy0 Świetnie rozpisane! Ja postaram się zaproponować coś jeszcze! Otóż, nie każdy z nas musi wiedzieć co napisać w taktyce, tak więc proponuję ustalić co ma być tam zawarte. Według mnie powinny sie tam znaleźc następujące rzeczy: - Podstawowa strategia ofensywna (i tu do wyboru: granie pick&roll, pick&pop, próba gry na szybkich kontrach itp.) - Podstawowa strategia defensywna (i tu wybierzemy strefę 3-2, half court man to man, full court man to man itp.) - Rozwinięcie obu strategii (tutaj można dać trochę wodze fantazji, czyli np. gramy half court man to man, z wyjątkiem Jordana którego mój zawodnik pilnuje na całym parkiecie a nie od połowy itp.) - Ustawienie pierwszej piątki (a jak, po coś wybieramy ósemkę) - Główne opcje w ataku dla naszej drużyny (czyli do kogo pójdzie najwięcej piłek, kto będzie naszą drugą strzelbą itp.) - Match-upy w obronie (bo wiadomo że taki Magic może kryć też np. Birda, a wtedy musimy przestawić cały nasz skład) - Gdzie widzimy swoje przewagi nad przeciwnikiem I w zasadzie tyle by chyba wystarczyło. W ten sposób każdy miałby równe szanse, nie faworyzowalibyśmy nikogo, gdyż każdy pisałby na ten sam temat Oczywiście kategorie możemy jeszcze dodać, ja te powyższe wymyśliłem na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matek Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Panowie po co trzy osoby, wysylanie, jebanie sie z tym. Robinson zlozyl propozycje ze zrobi losowanie jako osoba trzecia, wiec powinnismy przyjac pomoc i ladnie podziekowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor94 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Robinson, jak chcesz to możesz się zająć rozlosowaniem par i zrobieniem od razu drabinki. Znaczy ćwierćfinały, półfinały i trzyosobowy finał, bo taka rozgrywka ma chyba największe poparcie (chyba ). Co do opisu strategii - Raffu dobrze wszystko ujął. Nie jesteśmy trenerami ani żadnymi szczególnymi znawcami aby się w tym babrać. Ale oczywiście powierzchowny opis, obejmujący kwestie które R wypisał jest konieczny. Trzeba się postarać trochę, coś jak kampania przedwyborcza, tylko ujęta w jednym poście i przeprowadzona tylko raz. Ocenienie match-upów itp. to już kwestia subiektywnego spojrzenia głosujących :wink: Gdy wszystkie składy zostaną już dopełnione, Robinson wrzuci drabinkę w jakimś nowym temacie i będzie można zacząć, oczywiście jawne i z uzasadnieniem wyborów, głosowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croolick Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 my tu gadu gadu - a od czego mamy komisarza. Kaczor zdecydował trochę szkoda bo rozkminiałem godzinę jak to zrobić, żeby było uczciwie NO ale skoro Robinson złoży wniosek lustracyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croolick Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 @Matek Dwa pytania: jaki kolor koszulek będzie miał twój team? No i jak tam się odnajdzie Dirk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matek Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 jersey jest juz zamowiony kurcze chcialem Pau w kolejnej rundzie szkoda. liczylem ze zaden z was sie na niego nie polasi do tego czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor94 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Zawodników Lakers masz jeszcze całą masę, może Artesta na ławkę weźmiesz, co? Przydałby ci się dla nieco lepszej obrony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffu Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Przykro mi Obiecałem sobie że w ostatniej rundzie wezmę właśnie jego jeśli podbierzecie mi już C-Webba. Teraz tylko pomyśleć, kogo by tu wrzucić na ławkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matek Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 nie musze miec samych Lakersow, akurat tak wychodzi ze Ci ktorych wybralem byli dostepni w koszulkach lakers. wielu z mojej listy odpadlo a nie mialbym szans na znalezienie ich w koszulce LAL. akurat tak sie zlozylo. mam juz 3 gosci na lawke, na szczescie mialem zastepstwo dla Gasola wszyscy trzej nie zwiazani z lakers w zaden sposob, nawet nie znalazem ich fotek w takich koszulkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirkozi Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Z Pistol Pete'm to steal imo, chciałem go brać w kolejnej rundzie. Idealna opcja z ławki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matek Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 tomek i tymczasowy jazda! to podgonimy zabawe dzis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi