Skocz do zawartości

[FBX] FBX#1 - Sezon 10/11

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

- nie ma slowa o tym co sie dzieje z FAsami pobranymi na chwile [dla zasady powinni wyladowac na waiverze czy moga byc znow FAsami? A moze po prostu to co ustawi Yahoo jest obowiazujace bo tak wygodniej?].

Jak sie ich wywali po chwili na FA to powinni byc FAsami, ale gdy zostaleni wywali wskutek przekroczenia SC to wowczas waiver list.

dokładnie tak

- "6d. Zasady przyjmowania GM'ow do gry okreslaja komisarze" - nie przydaloby sie konkretniej? Nawet w kontekscie mojego dolaczenia gdzie byla przeciez debata ja czy Mazik. Plus co z usuwaniem GMow? Tez komisz?

Niech to bedzie komisarz i tyle. Odpowiedzialnosc spadnie na 1 osobe.

No to sobie musicie sami odpowiedzieć jakie mają być zasady.

Jak bylem komiszem strarałem się w innych ligach szukać dobrych gm którzy dołączali do FBX#1 jak były wolne miejsca, poza tym ludzie zgłaszali się sami - kryterium zawsze było takie samo - poziom gry w FB, poziom wiedzy o koszykówce - nigdy ilość posiadanych ekip.

IMHO komisz jest odpowiedzialny za prowadzenie ligi i on powinien decydować o gm którzy do ligi dołączają.

- "6e. Zespoły podzielone są na konferencje i dywizje". Z ciekawosci zapytam "po co to?", a w kwestii regulaminu cos tu nie gra bo przeciez w standings na Yahoo jest jedna wielka liga, a nie konferencje i dywizje.

To wynikalo z faktu, ze na samym poczatku, przez bodajze 3 pierwsze lata dostawalismy punkty za zwyciestwo w dywizji, awans do PO oraz punkty za nagrody zawodnikow, ktorzy akurat u nas graja. Jednak z czasem nie bylo chetnego by to zliczac. Moim zdaniem te podzialy mozna obecnie zniesc. bo sie na nic nie przekladaja. No chyba, ze zyjemy nostalgia do dawnych dziejow.

Wypraszam sobie, do momentu kiedy prowadziłem ligę punkty były po każdym sezonie ;)

"7a. Limit Salary Cap dla każdego teamu jest stały i wynosi 460fppg" - kto to kontroluje? Tylko komisz? Czy to co zrobilem przy okazji Lu i Boykinsa bylo swinstwem czy to co trzeba/mozna zrobic jak sie zauwazy?

Powinien kontrolowac komisarz. Ale ja bym nie wykluczal tego, ze jezeli ktos inny zauwazy fakt przekroczenia SC przez innego gracza to nie moze nic z tym zrobic. Jednym slowem - kazda pomoc wskazana, ale musisz przejsc przez komisarza, ktory w tej sytuacji podejmuje stosowna decyzje.

dokładnie tak

- "7b. Płace zawodnika określona jest na podstawie jego FPPG z poprzedniego roku" - zaokraglane tradycyjnie? W dol? W gore? Co wiecej, wyszlo juz pare razy, ze dane na Yahoo ani na 1 stronie tego watku NIE sa obowiazujace, wiec moze wypadaloby podac zrodlo i skad dane sie tam biora skoro nie z Yahoo?

Tutaj marcinek powinien zabrac glos, bo mi to tlumaczyl kiedys. Generalnie sa te roznice i caly sek w tym zaokraglaniu. Trzymal bym sie jednak naszego sposobu liczenia, bo ono bylo od samego poczatku brane jako to prawidlowe.

Dane obowiązujące są zawsze w temacie salary cap na sezon XX/YY. Tak było zawsze, a w tym sezonie wyszło najwyżej coś innego.

Co do liczenia salary - liczy sie je dzieląc ilość zdobytych fp przez cały sezon przez ilość meczy, żeby było łatwiej wynik zaokrąglamy do 2 miejsc po przecinku i do 0 lub 5 na koncu. Niby proste ale zdarzały sie już przypadku że ktoś wziął średnie z sezonu, podstawił do równania i wyszły wyniki różne do 0,5 od tego co nam wychodziło.

- "8a. Każda z wymian jest zaakceptowana w momencie jej zatwierdzenia przez obie strony" - nie do konca,

przeciez w lidze przechodza dosyc losowo [tzn jak komisz je pusci, a to zalezy z kolei od tego kiedy zajrzy do ligi], a nie mozna ustawic by przechodzily natychmiast po klepnieciu przez obu GMow i ewentualny ban za przekroczenie pensji?

Nie mam nic przeciwko temu by wymiany odbywaly sie tylko miedzy zainteresowanymi. W koncu to liga dzentelmenow (lol) i kazdy wie co robi. Nawet jak oddaje all-stara za pick.

dokładnie tak

- "8b. Jeśli w wyniku zatrudnienia nowego FA salary zespołu przekroczy limit, zmiana ta jest automatycznie cofana". Tu tez rzeczywistosc juz zdarzyla nam pokazac, ze to nie jest takie proste [aka afera z Hayesem] bo pobrania ciagna za soba inne ruchy chocby ze wzgledu na pensje, strategie czy pozycyje ergo wypadaloby o tym wspomniec.

Powinna byc cofnieta i koles powinien byc na waiver. POjawia sie problem wowczas z waiver by on odpowiedni, czyli taki jak przed wzieciem gracza z FA. Ale to sie chyba da ustawic?

Zmiana powinna byc cofana zawsze - to oczywiste, komisz i gm powinien tego pilnować żeby takie sytuacje się nie zdarzały

- odnosnie dalszej czesci 8c brakuje informacji czy ten miesiac bana jest od przekroczenia pensji czy od zauwazenia tego przez komisza czy kogos innego.
-

I tu jest dobre pytanie. Roznie to chyba bylo interpretowane. Ja osobiscie bylbym za tym, zeby ban byl od momentu zauwazenia bledu. Wowczas faktycznie nikt tej kary by nie uniknal i jej cel bylby spelniony.

Ja zawsze interpretowałem to w ten sposób - ponieważ po przekroczeniu sc następuje cofnięcie wszystkich zmian na FA które nastapiły po przekroczeniu FA, dlatego ban obowiązuje od dnia przekroczenia sc na 30 dni. Z tego powodu że komisz nie zauważy przekroczenia salary wczesniej nie powinna spotykac kara gm-a.

"10a. Co roku draft startowac będzie 1 wrzesnia" - chyba, ze bedzie lokaut/strajk czy inna katastrofa to wtedy zostanie przesuniety do dnia zakonczenia offseason w NBA/innej daty uzgodnionej na forum/przez komisza?

Mi wsio ryba. Chociaz nawet jakby mial byc lockout to i tak mozna sobie draft zrobic.

Dokładnie tak.

- "Szerszy regulamin draftu znajdować się będzie w corocznym topicu draftu" tego regulaminu draftu nie mozna wrzucic do regulaminu glownego? Zwlaszcza, ze to chyba tylko pare punktow.

Regulamin draftu powinien byc w regulaminie glownym.

dokładnie tak

Co wiecej, IMHO nie jest oczywiste kto trafia do draftu rookich... np dlaczego Mozgov trafil na ta liste gdy byl FAsem podpisanym z Europy?

Jezeli tak bylo to faktycznie trzeba doprecyzowac kogo uwazamy za rookiego. Moim zdaniem w przypadku takim jak Mozgov mozemy isc sladem NBA i tacy gracze, ktorzy nie przystepuja do draftu niech ida na FA.

Na listę do draftu rookiech zawsze trafiali gracze którzy przychodza do NBA i nigdy wczesniej nie było możliwości wzięcia ich z FA.

Dlatego na tej liście pojawił się Mozgov, a waiverem był kiedyś Marc Gasol który został wybrany w II rundzie draftu i zanim przyszedł do NBA był przez cały sezon dostepny na FA

Ponadto czy kwestia Rubio nie jest nieco, um dziwna/bezprecedensowa? Tzn nie ma go w NBA a jest w skladzie ligi... to niesie za soba ciag dalszy: czy mozna wydraftowac/pobrac gracza, ktorego nawet nie ma na Yahoo?

Rubio po drafcie był na yahoo

Jak chcesz poświęcić miejsce w składzie, draftować możesz każdego kto jest na liście do draftu. Każdego kogo nie ma na yahoo już nie bo dojdziemy do takich precedensów że ktos w tym roku weźmie Austina Riversa

- "11a. W celu urozmaicenia zabawy, po każdym sezonie podliczana będzie jeszcze jedna punktacja" - tu z ciekawosci, jak to sie sprawdza? Ktos na to zwraca uwage czy tylko komisz ma dodatkowa zbedna robote?

Pisalem o tym wczesniej. Duzo roboty z tym bylo i w koncu po pewnym czasie nie aktualizowalismy tego. Ja bym z tym spasowal.

Aktualizowalismy ;) ale chyba umarlo razem ze śmiercia e-basketu, ja w każdym razie nie mam żadnej kopii. Teoretycznie ktoś mógłby jeszcze raz prześledzić wszystkie sezonu i tą punktacje odtworzyć - ale jak zwykle pojawia sie problem czasu/chęci/po co to komu

- "W razie nieścisłości lub przypadku, który nie jest określony w regulaminie, decydujacy głos w rozwiazaniu sprawy maja komisarze i prowadzący ligę" - skad liczba mnoga? Bylo kiedys wielu komisarzy?

W FBX2 bylo kiedys chyba nawet 5 komisarzy. Obecnie mysle, ze rzeczy nie ujete w regulaminie, ktore wyjda w praniu powinien rozstrzygac komisarz, chocby daltego by nie tracic czasu. Jak bedzie chcial to niech sie konsultuje, ale ma decydujacy glos.

dokładnie tak

- "12a. Pomysłodawca ligi jest Xamel" - dozywotni zapis sobie zagwarantowal? ;-)

Akurat tego mu nikt nie zabierze, bo to fakt, ale w regulaminie chyba tego nie musi byc :)

dokładnie tak

- "12b. Odpowiedzialnym za podliczanie salary i ogólną pieczę w FBX#1 jest Marcinek" - to chyba nieaktualne ;-)

To trzeba zaktualizowac.

dokładnie tak ;)

I jeszcze a propos tego punktu, jak jest wybierany komisz. Zwykla wiekszosc? Ktokolwiek sie zglosi?

Jak sie wycofa obecny, to powinno byc glosowanie i nawet nie wiekoszciowe, bo mozemy czekac na glosy ludzi bog wie ile, tylko czasowe. Jak zdobedzie wiecej glosow od rywala to jest komisarzem.

Glosowanie nie ma sensu - jak ja odchodziłem to nie było żadnego chętnego na moje miejsce, Roger zgodził się jedynie podliczać salary, dopiero później został komiszem i teraz macie dzieki niemu kolejnośc draftu np.

A z rzeczy, ktorych w regulaminie w ogole nie ma, a o ktorych moze warto byloby wspomniec:

- zawsze gramy i bedziemy grali na Yahoo? Czy gdyby sie znalazl ktos bardziej czepliwy/upierdliwy niz ja [o ile to mozliwe] i jeszcze zostalby komiszem spokojnie moglby przeniesc lige na ESPN czy inne miejsce?

Ja osobiscie nie widze powodow do jakichkolwiek zmian w tej kwestii.

- w tej samej kwestii, co z pozycjami graczy? "Takie jak ustawia na Yahoo i tyle"? Czy gdyby dali mozliwosc ich edytowania cos by sie zmienilo?
-

Dla mnie sa optymalne.

nie ma nic o limicie ruchow na FAsach ani o trade-deadline... jak domniemam dlatego iz ich po prostu nie ma, ale to pytanie pewnie bedzie zadawal kazdy nowy [i zapominalski] GM.

Nie ma limitow na ruchy na FA i nie ma trade-deadline. Zapisow jak nie ma, tak powinny sie znalezc w regulaminie.

- nie ma nic o wetowaniu trejdow [ponownie pewnie dlatego, ze tego nie ma], ale tez chyba nie zaszkodziloby info o braku takiej mozliwosci, jak GMowie sie dogadaja nie ma odwolania i koniec?

Liga dzentelmenow wiec wet nie ma. Zapis faktycznie powinien byc o tym.

- nie ma nic o tym ze dodany FAs do skladu dochodzi dopiero nastepnego dnia - to pewnie wynika z tego, ze zawsze tak bylo, ale od ostatniego offseason mozna to zmieniac.

No to dopisujemy i zostawiamy po staremu.

wszystko się zgadza

- nie ma nic o wywalaniu graczy pod pick. Mozna czy nie? Pytam bo bodaj rok temu mieliscie afere z Kenyonem, a i deadline nam sie zbliza.

Jak ktos sobie wywali jego sprawa, ale zrobi to najwyzej do konca marca. Nie za bardzo chyba jest pomysl jak tego unikac. Obecny zapis wydaje sie byc ok.

To jest generalnie problem - rok temu Z33 wywalając gracza na ponad 40fp zyskał naprawdę dużo.

Pojawiły się opinie że każdy ma swoją strategię i nic nam do tego - tyle że akurat w tym przypadku strategia wyglądała tak że Zet wywalił gracza, skoczył w drafcie i zrezygnował z dalszej gry ;]

- nie ma nic o deadlinie na pobieranie graczy [zawsze 1 kwietnia? I wychodzi na to, ze znam wiecej niz 2 zmiany],

Jakie 2 zmiany? A 1 kwietnia obowiazuje od paru lat, bo wczesniej byly wlasnie przytpadki czeste wywalania graczy juz w kwietniu.

1 kwietnia miał być wlaśnie jakimś rozwiązaniem problemu z powyższego punktu + powoduje że w zaciętej walce w końcówce sezonu - tak jak chocby w tym roku - o lepszym miejscu nie decydują scruby z FA, czyli podstawowa wada h2h.

- nie ma nic o mozliwosci trejdowania pickow, rowniez tych dalszych niz tegoroczne. Co istotne to trzeba oglaszac na forum bo przeciez na Yahoo nie ma pickow.

Osobiscie jestem za tym zeby mozna bylo trejdowac picki z lat nastepnych. Wystarczy adnotacja w topicku ligi na 1 stronie i mozna to spokojnie kontrolowac. Oczywiscie mozna wprowadzic zapis, ze wymiana moga byc objete picki np. z 3 kolejnych lat i nie dalsze.

Za moich czasów nie było możliwości trejdować pików dalszych niż z nadchodzącego draftu - powodów kilka: mniej pracy dla mnie ;), mało wprawny manager przy okazji rozwalania ekipy nie mógł pozbawić nastepny pickow w drafcie na najbliższe 5 lat itp.

generalnie potencjalne zalety imho przewyższają potencjalne wady, czytaj nie utrudnia to znacznie gry więc chyba nie ma potrzeby zmieniać

- nie ma nic o rozegranych meczach, zwlaszcza w tej dolnej polce tzn czy jesli ktos rozegra 520 gier w calym sezonie z uzasadnieniem "przebudowa" to takie jego prawo i basta czy moze wielka czerwona flaga?

Trzeba wziasc pod uwage fakt, z czego niska liczba meczy wynikala. Jak z kontuzji to ok, jak z olewania samej gry i braku czasu na wystawienia skladu, to powinno sie usuwac takiego gracza i dac szanse nastepnemu. Kwestia do rozstrzygniecia jest to, jaka liczba meczy rozegranych ma decydowac to uznaniu kogos za olewajacego gre.

w każdym przypadku indywidualnie - ilośc meczy nie stanowi o zaangażowaniu gm, podobnie jak ilość zmian na FA, ilośc postów itp.

- co sie dzieje z graczami, w tym niewydraftowanymi rookasami, przed rozpoczeciem sezonu? Laduja na waiverze, right? Zreszta w ogole o samym waiverze chyba nic nie ma, a AFAIR mozna to ustawic inaczej.

Chyba nie na waiverze, a po prostu byli FA, ale reki sobie nie dam uciac. Ja bym ich na FA dal tak czy siak.

Wszyscy gracze na początku są waiverami

Dopisek: "Na każdym slocie możemy rozegrac 82 spotkania, co daje łączna liczbe meczy równa 820" - co sie dzieje w sytuacji jak ktos rozegra wiecej wykorzystujac buga na Yahoo? Komisz cofa ostatnie punkty? Jakas kara?

Zmieniamy zapis i pozwalamy na tyle gier na ile system. Bo potem pojawi sie problem, ktore punkty odejmowac. Zreszta od poczatku bralismy tego buga pod uwage i nic z tym nie robilismy.

Dokładnie tak

Cos mi chodzi po glowie, ze chyba w miedzy czasie wyszla kwestia z liczeniem SC graczy powracajacych do NBA po jakims czasie. I chyba kwestia Childressa to spowodowala. Jak liczyc SC takiemu graczowi wowczas? Nie pamietam ustalen, ale chyba sie pomniejszalo SC tak jak w wypadku gracza kontuzjowanego caly sezon.

Dokładnie tak samo - bez znaczenia czy gracz jest kontuzjowany czy z innego powodu nie grał w lidze.

Bardzo dobry post marcina na temat tego kogo powinnismy dopuszczac do gry. Zaczal trafiac do mnie argument ze nie musimy oczekiwac, by ktos porzucal zespol w innej lidze. Jezeli osoba chce, jest zaangazowana to da rade. Ja w tym roku gralem w 5 roznych ligach i da sie to polaczyc. Wiec skoro zglaszaja sie osoby, za ktorymi stoja wyniki, a tak jest m.in. z piotrkiem, zaproponowanym przez marcina, to powinnismy dac im szanse. Swoja droga jakie doswiadczenie ma Jendras, bo ja mam w tym temacie zerowa wiedze?

Jednym slowem stawiajmy na doswiadczenie w naszej lidze.

Co do mini-draftu. DOstrzegam sens w tym o czym wspomnial marcin, tj. zachowanie ciaglosci zespolu. ALe mimo wszystko wolalbym draft i moc ocenic wowczas podejscie nowych osob do gry, ich wybory itp.

Tu tez pojawia sie pytanie, czy robienie ewentualnego draftu bedzie zasada stosowana zawsze, czy w zaleznosci od nasego widzi-mi sie? Robimy go jak beda wolne juz 2 zespoly? 3? Czy wiecej? Pasuje to okreslic.Tak samo jak kolejnsco wyboru w nim. Kto pierwszy sie zglosi ten ma pick 1? Losowanie kolejnosci?

Dane obowiązujące są zawsze w temacie salary cap na sezon XX/YY. Tak było zawsze, a w tym sezonie wyszło najwyżej coś innego.

Co do liczenia salary - liczy sie je dzieląc ilość zdobytych fp przez cały sezon przez ilość meczy, żeby było łatwiej wynik zaokrąglamy do 2 miejsc po przecinku i do 0 lub 5 na koncu. Niby proste ale zdarzały sie już przypadku że ktoś wziął średnie z sezonu, podstawił do równania i wyszły wyniki różne do 0,5 od tego co nam wychodziło.

OK, ale skad sa dane do tego tematu o salary cap na sezon XX/YY?

Innymi slowy co jest podstawa do wyliczania pensji? Yahoo? Jakies inne zrodlo?

Ja zawsze interpretowałem to w ten sposób - ponieważ po przekroczeniu sc następuje cofnięcie wszystkich zmian na FA które nastapiły po przekroczeniu FA, dlatego ban obowiązuje od dnia przekroczenia sc na 30 dni. Z tego powodu że komisz nie zauważy przekroczenia salary wczesniej nie powinna spotykac kara gm-a.

Hmmm, mozna i tak, ale wtedy trzeba dopisac o tym cofaniu wszystkich ruchow.

Na listę do draftu rookiech zawsze trafiali gracze którzy przychodza do NBA[...]

Dlatego na tej liście pojawił się Mozgov

OK, ale czy tak powinno byc? IMHO uzasadnienie "bo tak zawsze bylo" jest w kazdym przypadku slabe.

To jest generalnie problem - rok temu Z33 wywalając gracza na ponad 40fp zyskał naprawdę dużo.

Pojawiły się opinie że każdy ma swoją strategię i nic nam do tego - tyle że akurat w tym przypadku strategia wyglądała tak że Zet wywalił gracza, skoczył w drafcie i zrezygnował z dalszej gry ;]

OK, to jakie rozwiazanie proponujesz? Choc skoro odszedles nie wiem czy to dobre pytanie ;-)

1 kwietnia miał być wlaśnie jakimś rozwiązaniem problemu z powyższego punktu + powoduje że w zaciętej walce w końcówce sezonu - tak jak chocby w tym roku - o lepszym miejscu nie decydują scruby z FA, czyli podstawowa wada h2h.

IMHO podstawowa wada h2h to duuuuzo wieksze znaczenie jednego dosyc losowego tygodnia pod koniec sezonu niz calej pierwszej polowy. I ponownie pytanie czy tak byc powinno? By uniknac jednego czy dwoch dziwnych wywalen pozbawiamy wiekszosci GMow mozliwosci wzmocnieenia sie w walce o pozycje w tabeli? Nie za duzy koszt?

Tu tez pojawia sie pytanie, czy robienie ewentualnego draftu bedzie zasada stosowana zawsze, czy w zaleznosci od nasego widzi-mi sie? Robimy go jak beda wolne juz 2 zespoly? 3? Czy wiecej? Pasuje to okreslic.

IMHO glownym czynnikiem jest jakosc opuszczanych druzyn. Jak dzieli je przepasc draft by sie przydal nawet gdyby chodzilo tylko o 2 zespoly, ale jak reprezentuja w miare podobny poziom chyba szkoda zachodu i dla czterech.

Tak samo jak kolejnsco wyboru w nim. Kto pierwszy sie zglosi ten ma pick 1? Losowanie kolejnosci?

Tak na pierwszy rzut oka powiedzialbym, ze najlepsza bedzie kolejnosc zgloszenia. Bo osoby, ktore zglosily sie pierwsze sa albo z polecenia albo uwaznie sledzily co tu sie dzieje i zalezalo im na dolaczeniu... obie pozytywne cechy, right? Jedyny haczyk to czy posiadanie np 4 picku nie zniecheci ludzi do przejecia ostatniego zwolnionego miejsca?

ten mini-draft jest do dupy. kazdy sobie wybierze tych co bedzie chcial i pozniej zero wymian. a jak ktos dostanie sklad ktory srednio bedzie mu odpowiadal, to bedzie robil wszystko aby to zmienic, mozliwie najszybciej jak sie da. w efekcie liga powinna byc ciekawsza. poza tym, nigdy w historii ligi nie bylo mini-draftu, wiec nie widze sensu zmieniac cos co dobrze funkcjonowalo co roku.

jesli chodzi o nowych, to nie widze przeciwskazan aby do ligi dolaczaly osoby ktore prowadza juz jakies ekipy w ligach fbx. przynajmniej jedno jest pewne. beda wiedziec co sie z czym je i nikt ich nie wydyma.

IMHO glownym czynnikiem jest jakosc opuszczanych druzyn. Jak dzieli je przepasc draft by sie przydal nawet gdyby chodzilo tylko o 2 zespoly, ale jak reprezentuja w miare podobny poziom chyba szkoda zachodu i dla czterech.

Takim sposobem zostawimy znow pole do roznego rodzaju interpretacji i mozliwych corocznych roznych rozwiazan danego problemu.

Tak na pierwszy rzut oka powiedzialbym, ze najlepsza bedzie kolejnosc zgloszenia. Bo osoby, ktore zglosily sie pierwsze sa albo z polecenia albo uwaznie sledzily co tu sie dzieje i zalezalo im na dolaczeniu... obie pozytywne cechy, right? Jedyny haczyk to czy posiadanie np 4 picku nie zniecheci ludzi do przejecia ostatniego zwolnionego miejsca?

Nie mam nic przeciwko kolejnosci zgloszen. A jak ktos tak jak w tym roku bedzie mial pick 4 to od razu tez ma pick 5, wiec tez niezle. 8)

ten mini-draft jest do dupy. kazdy sobie wybierze tych co bedzie chcial i pozniej zero wymian. a jak ktos dostanie sklad ktory srednio bedzie mu odpowiadal, to bedzie robil wszystko aby to zmienic, mozliwie najszybciej jak sie da..

Ale przeciez wybor beda mieli ograniczony do kilkudziesieciu nawisk i naprawde wierzysz, ze po mini drafcie kazdy bedzie zadowolony z posiadanego zespolu? Nie bedzie chcial cos zmienic? Wmieniac sie? Watpie.

ten mini-draft jest do dupy. kazdy sobie wybierze tych co bedzie chcial i pozniej zero wymian. a jak ktos dostanie sklad ktory srednio bedzie mu odpowiadal, to bedzie robil wszystko aby to zmienic, mozliwie najszybciej jak sie da..

Ale przeciez wybor beda mieli ograniczony do kilkudziesieciu nawisk i naprawde wierzysz, ze po mini drafcie kazdy bedzie zadowolony z posiadanego zespolu? Nie bedzie chcial cos zmienic? Wmieniac sie? Watpie.
na pewno jest szansa na wieksza ilosc wymian przy obecnych skladach, niz po mini-drafcie. gdyz nawet osoba ktora przejmie ekipa po marcinku (najlepsza ekipe z tych czterech dostepnych, w ktorej niewiele chcialoby sie zmieniac), to musi zrobic jakies ruchy aby zejsc z salary.

ten mini-draft jest do dupy. kazdy sobie wybierze tych co bedzie chcial i pozniej zero wymian.

Bez jaj, wsrod tych 4 opuszczonych druzyn jest raptem z 10 graczy, ktorzy [przy sprzyjajacym wietrze!] mogliby byc uznani za "nietykalnych". To daje nam cale 2-3 takich zawodnikow na nowa druzyne ergo ponad 3/4 skladu wciaz beda miec do wymiany, wiec o brak motywacji do trejdow bym sie nie martwil.

Takim sposobem zostawimy znow pole do roznego rodzaju interpretacji i mozliwych corocznych roznych rozwiazan danego problemu.
Alez skad. Zarowno na podstawie tabeli jak i na podstawie srednich graczy widac, ze druzyna Marcinka jest z tego towarzystwa najlepsza. Ot wystarczy ustalic przy jakiej granicy roznica w klasie druzyn jest za mala.

STOP ludzie

jestem rzeciw wywaleniu Popeya i Mazika

to na wstepie

Popeye jest z nami od poczatku zabawy, mam go za powaznego czlowieka, jakby chcial zrezygnowac to by zrezygnowal

Mazik podobnie rok w rok fb1 klei i raz wygral w fbx1

jak dla mnie dwaj wyjebisci fb gracze

a ze maja zespoly z dupy i akurat posiwecili sie grze w fb1 i walce o mistrza to im sie nie dziwie czy tez ich sytuacje w zespole wygladaja tak nie inaczej

na huj im aktywnosc jak ta aktywnosc na slotach huja daje jak pick ten sam a o pick walcza

2) PRzeciw przeciw przeciw - minidraftowi

ro ktemu pangloss zlozyl zajebista druzyne to se ludzie zrobili dispersal mini k**** draft i powstaly 3 hujowe sklady a dirty thiiryt i tak skonczyl z najmocniejszym skladem ale nie tak mocnym

bez sensu taka zabawa

nigdy tego tu nie bylo i nie widze powodu do tego w tym wypadku

k**** ciagle te drafty i drafty

all time draft, fantasy draft, mini draft

ja pi****le to jest fbx a nie lorak chce sobie popatrzec

w pizdzie to mam

przemawia do mnie marcinek

jak chce grac piotreksuper to niech gra jak ma byc zaangazowany i umi to niech wejdzie na miejsce

jak IK1 zrezygnuje ze skladu wezme go

jak Jendras chce przyjsc to tez go wezme

nie bedziemy brac zadnych QASow Rapparow czy calej e-nba plejady downow ,

lamerom mowimy NIE

powazna liga dla powaznych ludzi ze Findek ma adhd i zyczy sobie 300 zmian to jego problem

mnie spokoj nie przeszkadza

Mazik i Pop odpisali na wszystkie moje prosby i propsy

nigdy nie bylo problemu

po cos ten Mazik sie zglosil rok temu, mimo iz go nikt nie blagal

zostawmy im ich druzyny

wezmy powaznych ludzi typu Jednras

i jedzmy z tym a nie k**** 30 stron o mini drafcie

k**** uwielbiam fbx i lubie kombinowac ale to sie orbi pudelek czy inny huj , k**** zabaweczka dla loraczka i jego statystyk, kot jest bardziej zaanagazowany

zaangazowanie %, TS%, adv zaangazowanie

blagam

zygam tym

NIE NIE i NIE

uproscmy nie utrudniajmy

jakis regulamin ruchow

k**** badzmy powazni

co to ma byc schemat postepowania ? k****

pozdrawiam

wasz champ

To nie chodzi o moje ADHD ai3.

Chodzi o to, że zaróno Jendras jak i Buła czy Marzec włożą w to więcej serca i chęci niż taki np. Radzio, z którym przez dwa lata gry w lidze kontaktowałem się dwa razy i to tylko dlatego, że ja miałem interes. Nie robi ze składem absolutnie nic, jak ktoś zaproponuje i mu się spodoba to robi trade, ale nie widać żadnej konsekwencji w budowie składu, k**** ,o czym ja mówię, jakiej budowie ?

W takiej lidze jak ta chciałbym widzieć ludzi, którzy zakładają sobie cel i do niego dążą, więc nie rozumiem dlaczego nie mielibyśmy wziąć do gry kogoś, kto sprawiłby że ta liga byłaby ciekawsza, bardziej zacięta, widoczniejsza ? No bo szczerze, jaki jest wkład Radzia w tę ligę ? Nie oceniam go jako gracza ,bo nie mam pojęcią jakie ma umiejętności w FBX, nie wiem !!! Denerwuje mnie jego nieobecność. Mimo, że jestem w tej lidze dwa lata to nic nie wiem o tym jakie ma cele, co robi, jak to robi. Ciągle forsowałeś tezę że fbx1 powinna być ekskluzywna, powinni grać najlepsi , że postrzegasz ją jako pewnego rodzaju ekstraklasę, a zgadzasz się na to, żeby grali w niej ludzie totalnie bierni którzy grają żeby grać. Jeżeli całym wkładem Radzia w fbx1 ma być to że ustawi rostery i zgodzi się na jeden trade rocznie to jaki to ma sens ? Gdyby jego bierność wynikała z jakichś założeń, nie wymienia zawodników bo ma młody core i z czasem skorzysta albo walczy o misia, to bym zrozumiał. Ale tutaj nie widać żadnej koncepcji ,a nie widać bo po prostu jej nie ma.

dobra a Radzio wygral fb4

gra od poczatku raz jest raz nie jest aktywny

na huj mi przesiewac forum i co roku kogos zegnac bo nie spelnil norm Wilqa, Lorakach, Findka, Rogera, Lu czy moich

jeden bardziej drugi mnie

z choinki sie nie urwal

na huj mi lamer bo Radzio , Popeye czy Mazik malo gral

im starszy tym czlowiek mniej sklonny do kompromisow - tak to widze

kazdy jest panem dla siebie i tyle , nie mozesz nakazac robic po 300 ruchow

jak cos bedziesz bardzo chcial to wymeczysz ten deal gwarantuje ci

ja wymeczylem worldbasketa, radzia , nie wiem czy czarnyego wymeczylem

ale dalem rade

ze oferujesz badziew za cos i dostajesz no response to co sie dziwic, nie podziekuja ci za kontakt

prawda jest taka ze Wilq stworzyl problem

juz nie pamietam czy on czy ktos inny wyjebal Popa i Mazika

ale ludzie dajcie na luz, czeka nas lockout ja tu nie chce gowna ale uzeranie sie na 5 stron pt - mini draft czy nie czy tez wezmy tego albo tamtego to sory - innych zajec nie macie ?

Andrew Bogut is already rehabbing his surgically repaired elbow and expects to begin basketball activities by next month.

It turns out that Bogut's procedure wasn't nearly as major as first believed. After struggling with the injury all season, he now expects to have full range of motion and be pain-free. That should help boost his percentages, which sunk to career-low levels this season. As one of the premier rebounders and shot blockers in the game, Bogut will be a bounce-back candidate in fantasy next season. He's still only 26 years old.

smutne wiesci dla was

Bogut kolo 60 Melo Wade po 60 i Dwight 70

- moze wreczmy mi od razu dwa tytuly za ten i za nastepny sezon

Nie ma opcji żeby Mazik został, jaja sobie shavlik robisz? Huj mnie obchodzi jakieś tam zaangażowanie w fb1, czy fb45. Ja jakoś mam trzy ligi na głowie, rodzię, dom i pracę i jakoś nie mam problemu zaangażować się po równo w każdą z nich, bo jak się za coś bierzesz, to rób to porządzie, a Mazik nie robił zmian w składzie od lutego, k**** zwykłych zmian w składzie.

Nie wymagam od niego trejdów, nie wymagam działań na fa, czy wpisów na forum, ale nie zmieniał składu, to tak jakbyś w normalnym życiu nie srał.

Zresztą trochę sobie przyhitlerujemy, po coś się ma tego komisza.

1) nie robimy mini draft, imo mija się to z celem, to tak jakbyśmy trochę historii ligi poza sobą zostawili i rozwalamy coś co budowało dwóch aktywnych gmów, jeden półaktywny i jeden zespół, który ma wyjątkowego pecha,

2) z czterech osób które się zgłoszą (bo zostaję przy wersji, że czas Mazika i Popka minął), o tym kto dostanie jaki zespół decyduje losowanie,

3) dziękuje za uwagę.

OK, ale skad sa dane do tego tematu o salary cap na sezon XX/YY?

Innymi slowy co jest podstawa do wyliczania pensji? Yahoo? Jakies inne zrodlo?

najprościej to tutaj: http://basketball.fantasysports.yahoo.c ... senabled=1

Hmmm, mozna i tak, ale wtedy trzeba dopisac o tym cofaniu wszystkich ruchow.

to jest napisane (chyba)

Na listę do draftu rookiech zawsze trafiali gracze którzy przychodza do NBA[...]

Dlatego na tej liście pojawił się Mozgov

OK, ale czy tak powinno byc? IMHO uzasadnienie "bo tak zawsze bylo" jest w kazdym przypadku slabe.

dlaczego?

OK, to jakie rozwiazanie proponujesz? Choc skoro odszedles nie wiem czy to dobre pytanie ;-)

moze to jest najlepsze rozwiazanie - czyli wybierasz najmniejsze zlo, moze trzeba z tego zrezygnowac, mozesz cos wymyslic i sie wykazac :P

IMHO podstawowa wada h2h to duuuuzo wieksze znaczenie jednego dosyc losowego tygodnia pod koniec sezonu niz calej pierwszej polowy. I ponownie pytanie czy tak byc powinno? By uniknac jednego czy dwoch dziwnych wywalen pozbawiamy wiekszosci GMow mozliwosci wzmocnieenia sie w walce o pozycje w tabeli? Nie za duzy koszt?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.