Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, Eliasz napisał(a):

Ale prawda jest taka, że za mordę to można wziąć osoby, które jakkolwiek można przymusić do tego. Część specjalistów pójdzie na emeryturę, część w prywatę, a reszta nie mając takiej motywacji jak teraz - zacznie się opierdalac. Wiem, że będąc poza środowiskiem może się to wydawać dziwne. Młodzi zanim się ogarną, to jakieś 15 lat. Za 15 lat to już będzie w 100% prywatna ochrona zdrowia. 

Dosłownie napisałem, że prywaty nie będzie bez wyrobionego etatu w publicznej służbie zdrowia.

Rozumiem ryzyko, ale chyba nie doceniasz pazerności ludzi (moje branie za morde to 14 tysięcy brutto na etacie i zakaz pracy w prywacie bez etatu w publicznym - dla każdego innego zawodu to marzenie)

https://zero.pl/news/dawid-kacprzyk-usprawiedliwial-nieobecnosci-w-radzie-ursusa-w-tym-czasie-mial-pelnic-dyzur-w-szpitalu-poludniowym

Chociażby to.

Albo tą ekipa co zrobiła 300k dziennie, a gdyby uczciwie się rozliczali zarobiliby 70k dziennie. 

To nie ma nic wspólnego z logiką 

22 minuty temu, fluber napisał(a):

Dosłownie napisałem, że prywaty nie będzie bez wyrobionego etatu w publicznej służbie zdrowia.

Rozumiem ryzyko, ale chyba nie doceniasz pazerności ludzi (moje branie za morde to 14 tysięcy brutto na etacie i zakaz pracy w prywacie bez etatu w publicznym - dla każdego innego zawodu to marzenie)

https://zero.pl/news/dawid-kacprzyk-usprawiedliwial-nieobecnosci-w-radzie-ursusa-w-tym-czasie-mial-pelnic-dyzur-w-szpitalu-poludniowym

Chociażby to.

Albo tą ekipa co zrobiła 300k dziennie, a gdyby uczciwie się rozliczali zarobiliby 70k dziennie. 

To nie ma nic wspólnego z logiką 

To jest oczywista patologia, ale była możliwość kontroli tego. Nikt x tym nic nie robił tyle czasu, dlatego tyle kwiatków teraz wyjdzie 

22 minuty temu, fluber napisał(a):

Czyli mniej niż 2k brutto więcej niż moja mama jako nauczycielka matematyki w szkole podstawowej, gdy dalej sobie dorabia 120 zł za godzinę netto.

nie wiem czy by moja mama zamieniła kartę nauczyciela na pełny etat UOP za dwa tysiące.

ale w sumie o to chodzi chyba, by marzeń nie realizować

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Czyli mniej niż 2k brutto więcej niż moja mama jako nauczycielka matematyki w szkole podstawowej, gdy dalej sobie dorabia 120 zł za godzinę netto.

nie wiem czy by moja mama zamieniła kartę nauczyciela na pełny etat UOP za dwa tysiące.

ale w sumie o to chodzi chyba, by marzeń nie realizować

Wrzuć mamy umowę z taka kwota, albo daruj sobie opowiadanie bajek, bo szczerze nie wiem na c*** produkujesz takie farmazony.

Teraz, fluber napisał(a):

Wrzuć mamy umowę z taka kwota, albo daruj sobie opowiadanie bajek, bo szczerze nie wiem na c*** produkujesz takie farmazony.

Chyba PITa chciałeś powiedzieć? Znaczy wiesz, jeśli w tych 14k mają być płatne nadgodziny od każdej powyżej 18h w tygodniu, to serio Twoja propozycja zostanie przyjęta przez aklamacje przez lekarzy 

35 minut temu, RappaR napisał(a):

Cytat

Średnie wynagrodzenie nauczycieli (obejmujące pensję zasadniczą oraz wszystkie przewidziane prawem dodatki, takie jak wysługa lat, nadgodziny czy dodatek za wychowawstwo) w 2026 roku wynosi odpowiednio:Nauczyciel początkujący: ok. 6 872 zł bruttoNauczyciel mianowany: ok. 8 061 zł bruttoNauczyciel dyplomowany: ok. 10 300 zł brutto

Godzinę temu, fluber napisał(a):

moje branie za morde to 14 tysięcy brutto na etacie

43 minuty temu, RappaR napisał(a):

36 minut temu, RappaR napisał(a):

Chyba PITa chciałeś powiedzieć? 

Nie, nie chciałem

8 minut temu, fluber napisał(a):

Nie, nie chciałem

Przyjmijmy typowy wariant:

• nauczyciel dyplomowany,
  • 25 lat stażu (dodatek stażowy 20%),
  • pełny etat (pensum 18 godzin),
  • 7 godzin ponadwymiarowych tygodniowo,
  • wychowawstwo,
  • przeciętny dodatek motywacyjny,
  • trzynastka,
  • bez nagród jubileuszowych, odpraw i jednorazowych świadczeń.

Szacunkowe wyliczenie:

Składnik Rocznie brutto
Wynagrodzenie zasadnicze 76 764 zł
Dodatek stażowy (20%) 15 353 zł
Dodatek wychowawcy (300 zł/mies.) 3 600 zł
Dodatek motywacyjny (ok. 600 zł/mies.) 7 200 zł
7 godzin ponadwymiarowych tygodniowo ok. 29 000–31 000 zł
Trzynastka ok. 8 500–9 500 zł

Łącznie: około 140–145 tys. zł brutto rocznie.

Jeżeli szkoła wypłaca:

• wyższy dodatek motywacyjny (np. 1000–1500 zł miesięcznie),
  • dodatek za trudne warunki pracy,
  • dodatek wiejski,
  • nagrody dyrektora lub organu prowadzącego,

to całkowite roczne wynagrodzenie może sięgnąć 150–160 tys. zł brutto, a w pojedynczych przypadkach nawet więcej.

Moja mama mówi, że ma trochę ponad 140k brutto PITu za zeszły rok, a jest zdecydowanie bardziej godna zaufania niż Ty

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Przyjmijmy typowy wariant:

• nauczyciel dyplomowany,
  • 25 lat stażu (dodatek stażowy 20%),
  • pełny etat (pensum 18 godzin),
  • 7 godzin ponadwymiarowych tygodniowo,
  • wychowawstwo,
  • przeciętny dodatek motywacyjny,
  • trzynastka,
  • bez nagród jubileuszowych, odpraw i jednorazowych świadczeń.

Szacunkowe wyliczenie:

Składnik Rocznie brutto
Wynagrodzenie zasadnicze 76 764 zł
Dodatek stażowy (20%) 15 353 zł
Dodatek wychowawcy (300 zł/mies.) 3 600 zł
Dodatek motywacyjny (ok. 600 zł/mies.) 7 200 zł
Trzynastka ok. 8 500–9 500 zł

Łącznie: około 140–145 tys. zł brutto rocznie.

Jeżeli szkoła wypłaca:

• wyższy dodatek motywacyjny (np. 1000–1500 zł miesięcznie),
  • dodatek za trudne warunki pracy,
  • dodatek wiejski,
  • nagrody dyrektora lub organu prowadzącego,

to całkowite roczne wynagrodzenie może sięgnąć 150–160 tys. zł brutto, a w pojedynczych przypadkach nawet więcej.

Moja mama mówi, że ma trochę ponad 140k brutto PITu za zeszły rok, a jest zdecydowanie bardziej godna zaufania niż Ty

To jest typowy wariant:

Cytat

Średnie wynagrodzenie nauczycieli (obejmujące pensję zasadniczą oraz wszystkie przewidziane prawem dodatki, takie jak wysługa lat, nadgodziny czy dodatek za wychowawstwo) w 2026 roku wynosi odpowiednio:Nauczyciel początkujący: ok. 6 872 zł bruttoNauczyciel mianowany: ok. 8 061 zł bruttoNauczyciel dyplomowany: ok. 10 300 zł brutto

8 minut temu, RappaR napisał(a):

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

moja mama jako nauczycielka matematyki w szkole podstawowej, gdy dalej sobie dorabia 120 zł za godzinę netto.

A to się wyklucza

5 minut temu, fluber napisał(a):

A to się wyklucza

Dodatkowe godziny do pensum w szkole wykluczają udzielanie płatnych korepetycji?

Wyjaśnij mi to swoim intelektem z topowego 0,1 procenta populacji, ale proszę Cię - tym bardziej bez błędów w arytmetyce

7 minut temu, fluber napisał(a):

To jest typowy wariant:

To był typowy wariant dla pytania jakie zadałem:

Ile wynosi pensja nauczyciela z 25 letnim stażem w Polsce 7 godzinami nadgodzin dodatkiem wychowawczym w skali roku

6 minut temu, RappaR napisał(a):

Dodatkowe godziny do pensum w szkole wykluczają udzielanie płatnych korepetycji?

Wyjaśnij mi to swoim intelektem z topowego 0,1 procenta populacji, ale proszę Cię - tym bardziej bez błędów w arytmetyce

To był typowy wariant dla pytania jakie zadałem:

🙈

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

14 tysięcy brutto na etacie

11 godzin temu, RappaR napisał(a):

Możesz mi podać przykład, kiedy sprawca wypadku po pijaku zapłacił odszkodowanie jadąc samochodem z ważnym OC?

Znam taki przykład z własnego podwórka, gdy sprawca wypadku (trzeźwy) został skazany na prace społeczne i nawiązkę finansową na rzecz poszkodowanego. Sprawa o odszkodowanie od ubezpieczyciela pojazdu sprawcy to odrębna sprawa w tym wypadku. 

11 godzin temu, fluber napisał(a):

To jest wyrok na szpital.

Ogółem to jest jeden wielki mit z tą odpowiedzialnością finansową

11 godzin temu, RappaR napisał(a):

W każdej gdy jest na b2b?

Możesz mi podać przykład, kiedy sprawca wypadku po pijaku zapłacił odszkodowanie jadąc samochodem z ważnym OC?

W stanach tez mit, kazdy szpital ma ubezpieczenie i lekarz tez nigdy nie placi. 

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Więc jeszcze raz na pit rozliczane są wszystkie godziny a nie sam etat. Nie możesz robić k**** z logiki porównując wynagrodzenie za etat, które proponuje z potem Twojej mamy gdzie masz nadgodziny plus masę dodatków obok etatu.

Z tymi 120 ziko netto to nie kumam już zupełnie o co Ci chodzi? Jeżeli to z prywatnych korepetycji to albo

A - jest to i tak w pit i którym piszesz 

B - jest to z prywatnej działalności gospodarczej, ale jak piszesz o 120 netto za godzinę to przepraszam ile płacą uczniowie i co to za stawka z dupy dla nauczyciela z podstawówki - wierzyć mi się nie chce 

C - jest to robione nielegalnie na lewo, ale wtedy ani nie wiem po co o tym piszesz na forum ani jak to ma się do mojego pomysłu ograniczenia praktyki prywatnej wyłącznie do ludzi z etatem.

I absolutnie wierzę, że nauczycielka matematyki w podstawówce może wyciągnąć 140-160k rocznie za 1,4 etatu ze szkoły plus brać pod 120 złotych za godzinę na lewo pod stołem za korki. Nie od dziś przecież powtarzam, że nauczyciele zarabiają za dużo a ich zarobki są absurdalne 

12 minut temu, fluber napisał(a):

Więc jeszcze raz na pit rozliczane są wszystkie godziny a nie sam etat. Nie możesz robić k**** z logiki porównując wynagrodzenie za etat, które proponuje z potem Twojej mamy gdzie masz nadgodziny plus masę dodatków obok etatu.

Dlatego mówię - lekarze chętnie się zgodzą na 14k etatu za 18 godzin w tygodniu. Naprawdę - i zgadzam się, świetne warunki.

12 minut temu, fluber napisał(a):

I absolutnie wierzę, że nauczycielka matematyki w podstawówce może wyciągnąć 140-160k rocznie za 1,4 etatu

25/40=0,625, a nie 1,4. 

13 minut temu, fluber napisał(a):

I absolutnie wierzę, że nauczycielka matematyki w podstawówce może wyciągnąć 140-160k rocznie 

Czyli wróciliśmy do punktu wyjścia, gdzie według Ciebie wymarzone zarobki w Polsce dla lekarza to jakieś, specjalnie przeliczę dla @memento1984 by się mógł pośmiać, półtorej dolara netto więcej na godzinę niż zarabia nauczycielka w szkole podstawowej. 

16 minut temu, RappaR napisał(a):

Dlatego mówię - lekarze chętnie się zgodzą na 14k etatu za 18 godzin w tygodniu. Naprawdę - i zgadzam się, świetne warunki.

25/40=0,625, a nie 1,4. 

Gubię się - Twoja mama pracuje na etat i ma nadgodziny czy nie?

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Gubię się - Twoja mama pracuje na etat i ma nadgodziny czy nie?

Pracuje w ramach pensum z karty nauczycielskiej. Ma 18 godzin lekcyjnych w tygodniu, czyli 45% liczby godzin etatu z UOP.

Do tego 7 godzin dodatkowych nadgodzin

Jeśli Twoja propozycja pracy to etat na UOP dla lekarza 18 godzin za 14k miesięcznie, to gwarantuję Ci, będziemy zachwyceni.

Zdecydowana większość na UOP ma 12,9k za 37 godzin i 55 min w tygodniu. 

Ja bym chętnie wziął taki etat 18h za 14k miesięcznie, do tego płatne nadgodziny 150%, chyba że w weekendy albo w nocy, to 200%.

18 minut temu, RappaR napisał(a):

Jeśli Twoja propozycja pracy to etat na UOP dla lekarza 18 godzin za 14k miesięcznie, to gwarantuję Ci, będziemy zachwyceni.

Czego w sformułowaniu "14k brutto za etat" nie zrozumiałeś? 

18 minut temu, fluber napisał(a):

Czego w sformułowaniu "14k brutto za etat" nie zrozumiałeś? 

W tym sformułowaniu nic.

Nie rozumiem tego sformułowania:

6 godzin temu, fluber napisał(a):

W znaczeniu że dla każdego zawodu to marzenie, by zarabiać o 80 dolarów tygodniowo więcej za wykonywanie o 15 godzin tygodniowo więcej, gdy pierwsza praca to operacje kardiochirugiczne na żywym sercu, a druga to nauczanie jedenastolatków matematyki?

Dobrze zrozumiałem? 

23 minuty temu, RappaR napisał(a):

W tym sformułowaniu nic.

Nie rozumiem tego sformułowania:

W znaczeniu że dla każdego zawodu to marzenie, by zarabiać o 80 dolarów tygodniowo więcej za wykonywanie o 15 godzin tygodniowo więcej, gdy pierwsza praca to operacje kardiochirugiczne na żywym sercu, a druga to nauczanie jedenastolatków matematyki?

Dobrze zrozumiałem? 

Ty jesteś teraz najebany, czy o co chodzi?