Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.07.2026 o 08:51, RappaR napisał(a):

Zgodnie z zapowiedzią publikacji wynagrodzeń w szpitalach z województwa warmińsko-mazurskiego, przedstawiam dane dotyczące Szpitala MSWiA w Olsztynie (Poliklinika). 🏥 Poniżej znajduje się zestawienie stawek z podziałem na formy zatrudnienia oraz specjalizacje. 📊

Dla lepszego zobrazowania skali zarobków na kontraktach, przy stawkach godzinowych przygotowałem symulację miesięcznego wynagrodzenia przy założeniu pracy w wymiarze 160 godzin w miesiącu, a więc w normalnym wymiarze pracy, a nie deklarowaniu po 400h w miesiącu jak Kacprzyk. 📈

Lekarze specjaliści na kontraktach (stawka godzinowa oraz symulacja miesięczna – 160h):
Anestezjologia i Intensywna Terapia: 220 zł – 290 zł/godz., co daje 35 200 zł – 46 400 zł miesięcznie. 🩺
Radioterapeuta onkologiczny: 180 zł – 200 zł/godz., czyli 28 800 zł – 32 000 zł miesięcznie. ☢️
Chirurg: 160 zł – 180 zł/godz., co przekłada się na 25 600 zł – 28 800 zł miesięcznie. 🔪
Hematolog: 155 zł – 200 zł/godz., czyli od 24 800 zł do 32 000 zł miesięcznie. 🩸
Neurolog: 160 zł – 165 zł/godz., co daje 25 600 zł – 26 400 zł miesięcznie. 🧠
Onkolog: stała stawka 170 zł/godz., czyli ok. 27 200 zł miesięcznie. 🎗️
Ginekolog oraz Urolog: stawki od 100–105 zł do 180 zł/godz., co daje rozpiętość od 16 000 zł do 28 800 zł miesięcznie. 🚻
Rehabilitant: 150 zł/godz., czyli ok. 24 000 zł miesięcznie. 🤸
Lekarze kierujący oddziałami na kontraktach (ryczałt miesięczny + 160h pracy):
W przypadku kadry kierowniczej do wynagrodzenia godzinowego doliczany jest stały ryczałt za zarządzanie oddziałem. Przy 160 godzinach pracy szacunkowe kwoty wynoszą:
Kierujący Anestezjologią: 4 500 zł ryczałtu + 290 zł/godz. = ok. 50 900 zł. 👑
Kierujący Ginekologią: 4 000 zł ryczałtu + 280 zł/godz. = ok. 48 800 zł. 🤰
Kierujący Radioterapią: 6 500 zł ryczałtu + 210 zł/godz. = ok. 40 100 zł. ⚡
Kierujący Urologią: 6 000 zł ryczałtu + 180 zł/godz. = ok. 34 800 zł.
Kierujący Onkologią: 5 000 zł ryczałtu + 180 zł/godz. = ok. 33 800 zł.
Kierujący Hematologią: 6 000 zł ryczałtu + 170 zł/godz. = ok. 33 200 zł.
Kierujący Chirurgią: 3 000 zł ryczałtu + 170 zł/godz. = ok. 30 200 zł.
Kierujący Ortopedią: stawka 180 zł/godz. (bez ryczałtu w zestawieniu) = ok. 28 800 zł.
Lekarze na umowach o pracę (wynagrodzenie miesięczne): 📄

Stawki na etatach:
Lekarze specjaliści (m.in. Chirurg, Neurolog, Onkolog, Rehabilitant): widełki wynoszą od 8 000 zł do 20 000 zł.
Radioterapeuta onkologiczny: stała kwota 16 000 zł.
Ortopeda: stała kwota 14 000 zł.
Hematolog: od 13 385 zł do 14 400 zł.
Kadra kierownicza na etacie (Neurologia i Rehabilitacja): wynagrodzenie ryczałtowe rzędu 10 000 zł – 30 000 zł. 💼

W załączeniu oficjalna odpowiedź od rzecznika prasowego Szpitala.

Dane z kolejnych szpitali będę publikował w najbliższych dniach. Niektóre szpitale nie chcą udostępniać danych, więc wysłałem do nich pisma z uzasadnieniem szczególnego interesu publicznego. W przypadku niektórych innych placówek - gdzie stawki są dużo większe poprosiłem również o doprecyzowanie godzinowe.

Kwestia ochrony zdrowia jest naszym wspólnym dobrem i jako "zwykły obywatel" będę monitorował nieprawidłowości w tym systemie. Zastanawia mnie np. dlaczego w ochronie zdrowia jeszcze nie został wprowadzony system informacyjny, który by informował pacjentów o placówce w okolicy z najmniejszą kolejką na dany zaboeg/konsultację, albo system odwoływania wizyt. W tych sprawach też podejmę działania ale na razie chcę przeanalizować czy w naszym regionie nie występują patologie przy wynagradzaniach lekarzy.

jakby ktoś był ciekawy to są właśnie realne stawki rynkowe 

Raczej nawet wyższe, niż niższe - u nas anestezjolog ma 200/h

https://zero.pl/news/afery-w-szpitalu-poludniowym-minister-zdrowia

Jak oceniasz limit 240 złotych za godzinę na kontraktach?

26 minut temu, fluber napisał(a):

Bardzo mało kto go przekraczał, w praktyce niektóre SORy i OITy. O ile z punktu widzenia OITów będzie to argument po to, by nie licytować się o anestezjologów, nie wiem jak to będzie w tych SORach, które były ponad limitem - zwykle przyciągały uwagę stawką specjalistów spoza medycyny ratunkowej, bez tego po prostu nie będzie chętnych. Zdecydowana większość lekarzy ucieka stąd do innych dziedzin. Te grafiki się wszędzie nie spinają. 
Z punktu widzenia większości - ograniczenie równie bolesne, co limit 5-krotności pensji minimalnej od Morawieckiego, ale za dyżur telefoniczny.

Z punktu widzenia SORów - będą się działy cyrki. A każde większe problemy na SOR będą jak domino - przekonywały kolejnych lekarzy do pójścia gdzie indziej, nasilając braki, obciążenie i motywując jeszcze więcej do przemyślenia ścieżki kariery. 

Godzinę temu, fluber napisał(a):

52 minuty temu, RappaR napisał(a):

Bardzo mało kto go przekraczał, w praktyce niektóre SORy i OITy. O ile z punktu widzenia OITów będzie to argument po to, by nie licytować się o anestezjologów, nie wiem jak to będzie w tych SORach, które były ponad limitem - zwykle przyciągały uwagę stawką specjalistów spoza medycyny ratunkowej, bez tego po prostu nie będzie chętnych. Zdecydowana większość lekarzy ucieka stąd do innych dziedzin. Te grafiki się wszędzie nie spinają. 

4-5 zabiegow dziennie po 3tys kazdy dla lekarza. Ciekawe 

no wychodzi jak nic 300pln/h 

xD

https://www.medonet.pl/biznes-system-i-zdrowie/ortopeda-zarobil-316-tys-zl-w-miesiac-lekarz-ujawnil-jak-do-tego-doszlo/7t50pkx

2 godziny temu, memento1984 napisał(a):

4-5 zabiegow dziennie po 3tys kazdy dla lekarza. Ciekawe 

no wychodzi jak nic 300pln/h 

xD

https://www.medonet.pl/biznes-system-i-zdrowie/ortopeda-zarobil-316-tys-zl-w-miesiac-lekarz-ujawnil-jak-do-tego-doszlo/7t50pkx

Pisałem wielokrotnie, że niektórzy zabiegowcy potrafią mieć płatne od procedury i wtedy mogą wejść 4-cyfrowe stawki 

5 godzin temu, RappaR napisał(a):

Z punktu widzenia większości - ograniczenie równie bolesne, co limit 5-krotności pensji minimalnej od Morawieckiego, ale za dyżur telefoniczny.

Z punktu widzenia SORów - będą się działy cyrki. A każde większe problemy na SOR będą jak domino - przekonywały kolejnych lekarzy do pójścia gdzie indziej, nasilając braki, obciążenie i motywując jeszcze więcej do przemyślenia ścieżki kariery. 

Za to w luxmed nie będzie limitów;)