julekstep Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 mam nadzieję że @BMF robiąc to co zwykle w atfach (czyli branie najbardziej sztampowych safe picków) w końcu się przejedzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Ja biorę po prostu najlepszy. Nowa Nadzieja była bardziej przełomowa, ale jednak V jest najlepsza ze wszystkich sześciu części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kily Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 4 minuty temu, BMF napisał(a): Analogicznie jak z Terminatorem - można stawiać wyżej Terminator 2 nad Terminator 1, ale bez pierwszej części nie byłoby rozwinięcia postaci/świata w drugiej. IMO o tyle mało przekonujący argument, że i tak mało jest serii filmowych, w których sequel wygrywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 3 minuty temu, Kily napisał(a): Z pierwszego postu w temacie: a to ok, w sumie zapomniałem o tym, ze tak to Rappar ujmował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 btw - fajnie jak byście może dawali reżysera przy picku - można by wtedy zrobić double check vs poprzedni atf xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 1 minutę temu, julekstep napisał(a): mam nadzieję że @BMF robiąc to co zwykle w atfach (czyli branie najbardziej sztampowych safe picków) w końcu się przejedzie! Co ja mogę powiedzieć, bardzo lubię dotychczasowe filmy + w hipstera będę bawić się z kolejnymi pickami. ;] Tzn. można od początku bawić się w hipstera, że Odyseja Kosmiczna to gówno, a Ojciec Chrzestny to nie jest kryminał (pzdr P_M byku), ale aż takim ely3 to nie jestem. ;] Teraz, Kily napisał(a): IMO o tyle mało przekonujący argument, że i tak mało jest serii filmowych, w których sequel wygrywa. Nie no, to co napisałem jest oczywistością. Jakbyś np. oglądnął najpierw Terminatora 2, a potem Terminatora 1, to oceniłbyś drugą część początkowo dużo słabiej, np. nie miałbyś pół efektu wow w pierwszej scenie z Arnoldem, albo pół efektu zaskoczenia gdy okazuje się dobrym typem, więc nie da się traktować tych filmów rozłącznie. A mało jest tak dobrych sequeli właśnie dlatego, że one przeważnie nie rozwijają postaci/świata - Ojciec Chrzestny czy Terminator robią to perfekcyjnie, jest jeszcze jeden sequel Jamesa Camerona, który jest porównywalny do oryginału, a to ten sam case. Więc jak ktoś woli Ojciec Chrzestny 2 od jedynki - no to spoko, nie polemizuję z tym, wybrałem 1, bo jest po prostu 'ważniejsza'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 po namysle to z terminatorem mam taka rozkmine jako sci-fi - 1>2 jako film akcji 2>1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Teraz, julekstep napisał(a): po namysle to z terminatorem mam taka rozkmine jako sci-fi - 1>2 jako film akcji 2>1 Mam kompletnie odwrotnie, haha. Film akcji: 1>2 - perfekcyjne tempo, kultowe I'll be back, zero-jedynkowe postaci, ale epic mordobicie ze sci-fi w tle. Sci-fi: 2>1 - dużo lepiej rozwinięty świat, lepsze efekty, lepiej rozwinięte postaci, familijne motywy wykraczające poza formułę filmów akcji etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Ja jedynkę oglądałem jako dziecko, potem obejrzałem 1 i 2. I o ile 1 się broni jako dobry film, 2 jest po prostu dopracowana w każdym calu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 5 minut temu, BMF napisał(a): Co ja mogę powiedzieć, bardzo lubię dotychczasowe filmy + w hipstera będę bawić się z kolejnymi pickami. ;] Tzn. można od początku bawić się w hipstera, że Odyseja Kosmiczna to gówno, a Ojciec Chrzestny to nie jest kryminał (pzdr P_M byku), ale aż takim ely3 to nie jestem. ;] Dzięki za pozdro, mordko z OC po prostu inaczej rozumiem kryminał, ale przy zasadach Rappara pick ok Językowo w kulturze anglosaskiej crime movie/ crime story to zupełnie, co innego niż polska klasyfikacja gatunkowa filmu typu kryminał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 @the_secret znowu wstrzymuje zabawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 20 minut temu, julekstep napisał(a): no i jakbym miał brać to brałbym jednak Żywot Briana -> bo jednak końcowa scena i piosenka to majstersztyk (no i naśmiewanie się w taki sposób w takich latach z KK było faktycznie fajne, nie to co obecnie konformistyczne nooby na forumku ) Finalnie @RappaR wybrał dobrze. Ja przede wszystkim byłem pod wrażeniem jak w Żywocie Briana została perfekcyjnie zrealizowana charakteryzacja. Nie widziałem innego filmu w tychże realiach, gdzie scenografia, kostiumy wyglądały tak naturalnie jak właśnie w filmie Pythonów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 2 minuty temu, P_M napisał(a): Językowo w kulturze anglosaskiej crime movie/ crime story to zupełnie, co innego niż polska klasyfikacja gatunkowa filmu typu kryminał Wiesz, większość dobrych filmów to jest genre busting, to byśmy musieli zrobić jedną listę rankingową i tyle. Moje Star Wars łapią się do Sci-Fi, epiki, filmu akcji, a to i tak jeden z bardziej klasycznych filmów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Teraz, P_M napisał(a): Językowo w kulturze anglosaskiej crime movie/ crime story to zupełnie, co innego niż polska klasyfikacja gatunkowa filmu typu kryminał Szczerze nie sądzę, biorąc pod uwagę ile zrobiono w 90s/00s w Polsce filmów o przestępczości zorganizowanej etc. - i w sumie nazywano je kryminałami. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_secret Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 @RappaR skoro teraz dodałeś kategorię thriller to mogę tam dać Zodiaca ktory dałem jako kryminał wczesniej? Imo będzie pasował tak samo do thrilleru a do kryminału tam coś innego w moim drugim picku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Teraz, the_secret napisał(a): @RappaR skoro teraz dodałeś kategorię thriller to mogę tam dać Zodiaca ktory dałem jako kryminał wczesniej? Imo będzie pasował tak samo do thrilleru a do kryminału tam coś innego w moim drugim picku Jasne, żaden problem. @the_secret Jeden z film z serii idzie w zabawie. Zmień tego Ojca Chrzestnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_secret Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Dzięki. Ogólnie bardzo dużo dobrych filmów zasługujących na wysokie picki w kategorii kryminał będzie pominięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Masz RappaR swoje eposy. xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Teraz, BMF napisał(a): Masz RappaR swoje eposy. xd Nie chcę spojlerować, ale k**** epic movie w 100% zasługuje na kategorię @the_secret dalej Twój pick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_secret Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 dałem już dwa picki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi