Skocz do zawartości

WorldBasket 2023, Far East, kto gra a kto nie & ogólna dyskusja dot mistrzostw

rw30

kto wygra?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. kto wygra?

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, RappaR napisał(a):

Kłótliwie czy taka Słowenia, Litwa czy Łotwa są mniej zachodnie od Włoch czy Hiszpanii. Moim zdaniem bardziej

Ładnego runa zrobili Amerykanie z Haliburtonem w Q1, gdy wcześniej kaleczyli z Brunsonem. Ja widziałem, wy widzieliście, ale czy Kerr widział - nie jestem pewien, a nawet wątpię

2 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

srebrny medal na olimpiadzie, chyba nasza Wyrocznia przemilczała, ale luzik, to nawet dobrze, bo skoro tak to nic się złego nie stało

Ale ja porównuję Bogusia Bogdanovica z Jokicem w kadrze Serbii, a na tych IO 2016 oczywiście Boguś również był. Jednak nie chciałem tego już wrzucać, bo wtedy obaj byli młodzi. Jokic po pierwszym sezonie w Nuggets, a Boguś jeszcze grał w Europie dla Fenerbahce. Wtedy Serbia była pod władaniem rozgrywającego Milosa Teodosica i on firmował ten zespół jako lider i najpopularniejszy zawodnik z tego kraju wówczas.

Po wygranej USA z Włochami, jeśli jutro wygra Kanada ze Słowenią, mamy top 2 ekip z Ameryki i Europy w top 4, co da z automatu awans na IO 2024 dla Serbii i Niemczurów/Łotwy. Złe wiadomości dla Jokica, który nie jest fanem grania dla reprezentacji Serbii, której odmawiał gry w 2017, 2021 i 2023, a nigdy powodem nie była kontuzja.

Mecz USA dziś totalny spacer. Tym razem najlepszy mecz w kadrze na tych MŚ zagrał Mikal Bridges (24 punkty w 18 minut), który dziś zabrał stery Edwardsowi i on był dziś zdecydowanym liderem punktowym. Pała Edwards tym razem dzielił się więcej piłką i oddał zaledwie 6 rzutów i zdobył tylko 3 punkty. W wyścigu o MVP turnieju był zdecydowanym faworytem kursowym, a po takim meczu robią mu się do tego mega schody i bez jakiegoś mocnego występu w 1/2 lub finale (o ile awansują) może tej nagrody nie zgarnąć. Ja w tej kwestii kibicuję Bogusiowi, który ruszył mocno w fazie pucharowej i otworzył sobie szansę na MVP turnieju.

Znowu za to słabiutki Jaren Jackson, który jest maszynką do robienia fauli w rozgrywkach FIBA i dziś zaledwie 10 minut rozegranych. To jest klucz dla innych drużyn przeciwko USA, aby dominować maksymalnie deski i ich podkoszowych. Serbia lub Niemcy mają do tego narzędzia.

Edytowane przez Wyparlo

Nie wiem kto na bazie zwycięstwa w Gliwicach podsyca apetyty na IO ale grać będą 4 grupy i tylko wygrany jedzie a w nich:

4

Paryż 2024. Kto zagra w turniejach kwalifikacyjnych:

– 16 najlepszych drużyn MŚ bez kwalifikacji (WŁOCHY, LITWA, HISZPANIA, CZARNOGÓRA, BRAZYLIA, DOMINIKANA, GRECJA, GRUZJA, FINLANDIA, LIBAN, FILIPINY, MEKSYK, ANGOLA, WYBRZEŻE KOŚCI SŁONIOWEJ + DWIE DRUŻYNY)
– najlepsza drużyna z Afryki na MŚ bez kwalifikacji (EGIPT)
– najlepsza drużyna z Ameryki na MŚ bez kwalifikacji (PORTORYKO)
– najlepsza drużyna z Azji/Oceanii na MŚ bez kwalifikacji (NOWA ZELANDIA)
– zwycięzca afrykańskiego turnieju prekwalifikacyjnego (KAMERUN)
– zwycięzca amerykańskiego turnieju prekwalifikacyjnego (BAHAMY)
– zwycięzca azjatyckiego turnieju prekwalifikacyjnego (BAHRAJN) 
 zwycięzca europejskiego turnieju prekwalifikacyjnego (POLSKA)
– zwycięzca europejskiego turnieju prekwalifikacyjnego (CHORWACJA)

1 godzinę temu, Wyparlo napisał(a):

Znowu za to słabiutki Jaren Jackson, który jest maszynką do robienia fauli w rozgrywkach FIBA i dziś zaledwie 10 minut rozegranych. To jest klucz dla innych drużyn przeciwko USA, aby dominować maksymalnie deski i ich podkoszowych.

nie tylko podkoszowych, bo przecież atakowanie Reavesa było jednym z elementów, który się przyczynił do wygranej litwy.

37 minut temu, ignazz napisał(a):

Nie wiem kto na bazie zwycięstwa w Gliwicach podsyca apetyty na IO ale grać będą 4 grupy i tylko wygrany jedzie a w nich:

4

Paryż 2024. Kto zagra w turniejach kwalifikacyjnych:

– 16 najlepszych drużyn MŚ bez kwalifikacji (WŁOCHY, LITWA, HISZPANIA, CZARNOGÓRA, BRAZYLIA, DOMINIKANA, GRECJA, GRUZJA, FINLANDIA, LIBAN, FILIPINY, MEKSYK, ANGOLA, WYBRZEŻE KOŚCI SŁONIOWEJ + DWIE DRUŻYNY)
– najlepsza drużyna z Afryki na MŚ bez kwalifikacji (EGIPT)
– najlepsza drużyna z Ameryki na MŚ bez kwalifikacji (PORTORYKO)
– najlepsza drużyna z Azji/Oceanii na MŚ bez kwalifikacji (NOWA ZELANDIA)
– zwycięzca afrykańskiego turnieju prekwalifikacyjnego (KAMERUN)
– zwycięzca amerykańskiego turnieju prekwalifikacyjnego (BAHAMY)
– zwycięzca azjatyckiego turnieju prekwalifikacyjnego (BAHRAJN) 
 zwycięzca europejskiego turnieju prekwalifikacyjnego (POLSKA)
– zwycięzca europejskiego turnieju prekwalifikacyjnego (CHORWACJA)

Jesteśmy wysoko w rankingu FIBA wiec bedzie wysoki koszyk, no i sorki, ale zadna z tych drużyn nie powinna robić wrażenia na Polsce oprócz Hiszpanii, Litwy i moooże Wlochów. Widać że c***a się znasz na polskiej reprezentacji ogólnie ;) 

Edytowane przez RonnieArtestics

4 godziny temu, RonnieArtestics napisał(a):

Jesteśmy wysoko w rankingu FIBA wiec bedzie wysoki koszyk, no i sorki, ale zadna z tych drużyn nie powinna robić wrażenia na Polsce oprócz Hiszpanii, Litwy i moooże Wlochów. Widać że c***a się znasz na polskiej reprezentacji ogólnie ;) 

Koszyk dużo nie daje. Bahamy będą z ostatniego, a prawdopodobnie przywiozą najlepszy zespół ze wszystkich, które będą. Teraz w tym okienku mieli Erica Gordona, Buddy Hielda i DeAndre Aytona. Teraz zaczęli działać jeszcze, żeby zagrali Klay Thompson (jego ojciec urodził się na Bahama), Naz Reid oraz Evan Mobley. Klay reprezentował USA na MŚ 2014 i IO 2016. Jednak tutaj zasady są inne i wystarczy nie reprezentować danego kraju przez trzy lata w oficjalnych rozgrywkach FIBA, aby grać dla innego kraju, bo Eric Gordon grał również dla USA na MŚ 2010. Jedynie kwestia paszportów, które trzeba mieć przed 16 rokiem życia, bo Gordon przez to grał na zasadach jak AJ Slaughter u nas, czyli jako naturalizowany, a nie czysty Bahama jak Ayton i Hield, którzy się tam urodzili. W każdym razie spodziewam się dużej zadymy, bo jeśli nabiorą ich dużo to będą mieli znakomitych strzelców i prawdopodobnie ograją wszystkich, a bardziej przypomina to dobrze zorganizowany klub, który bierze transfery z USA mocnych zawodników.

Ciekawy jutro jestem mocno defensywy Brooksa i Niedźwiedzia Dorta na Doncicu. Luka w tym sezonie mówił, że Niedźwiedź Dort wg niego jest w top 3 defensorów NBA i swoimi gabarytami jest świetny na Luke, bo ogranicza mu atut siłowy, którym często dominuje przeciwników. Jednak Dortowi dotychczas w meczach FIBA gwizdano dużo fauli i ma z tym problemy. Może szybko w nie wpaść i tyle będzie z jego krycia. Bardzo ważna będzie linia sędziowania oraz techników, bo będzie się jutro działo.

Boguś Bogdanovic dotychczas strzelał trójkę w każdym swoim występie na MŚ w historii, a nabił już ich 23.

Edytowane przez Wyparlo

2 kwarty za nami i Niemcy nadal nie kontrolują w pełni tego spotkania (36:34). Ok, Łotwa krótsza ławka, gdzieś przy wyniku 13:16 Bertans miał 9 punktów i jeżeli on padnie to pewnie cała drużyna padnie, ale na razie ciekawy, wyrównany mecz (dla koneserów). Schröder do tej pory bez szału. 

EDIT Łotysze słabo weszli w 4. kwartę, ale im dalej w las, tym byli bliżej. Zagars pograł, dwa razy w końcówkę wyciągnął ich na -2 (77:79 i 79:81). Bertans miał piłkę, ale wybrał rzut za 3 i nie doszło nawet do dogrywki. Spodziewany wynik, jednak emocji nie zabrakło. 

Rozkład punktów:

obraz-2023-09-06-123314987.png

Edytowane przez TAA

10 minut temu, mayor napisał(a):

Szkoda Łotyszy, nie wiem jak to jest w fibowskim koszu , ale komentatorzy mówili że nie mogli wziąć TO bo akcja zaczęła się od zbiórki   dla mnie to nie ma sensu 

Ja prdl. Moze tak bylo. Te różnice FIBA NBA to niekończące kuriozum. Chyba się nie doczekam w tym życiu grania w FIBA na legit zasadach z NBA. 

13 minut temu, Stratosfear napisał(a):

Ja prdl. Moze tak bylo. Te różnice FIBA NBA to niekończące kuriozum. Chyba się nie doczekam w tym życiu grania w FIBA na legit zasadach z NBA. 

Na to wychodzi że w FIBA czas na żądanie można tylko wziąć gdy piłka jest martwa, albo kosz został zdobyty 

W FIBA czas można wziąć tylko w czasie przerwy w grze bądź po koszu jeśli jesteś drużyną, która ten kosz straciła. Do tego w NBA czas może wziąć także zawodnik, @człowiek...morza może pamięta jak przeciwko AZS-owi Darnell Jackson próbował wziąć time-out i przegrał Rosie przez to mecz (63-62).