Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Chytruz napisał(a):

Dzieki, a jakies bardziej miedzynarodowe opcje? Wole nie przekuwac euro na plny (mam glownie euro)

najprosciej by bylo z jakas platforma inwestycyjna ktora operuje w EU w EUR. ja znam chyba tylko takie gdzie sa $ konta. tutaj napewno ktos ma doswiadczenie z europejskimi? 

zobacz moze moomoo.com? mi przekierowuje na US stronke.

z reguly wyplaty i wplaty sa darmowe (2-3 dni w kazda strone).

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

co sadzicie o AMD?

Wolałbym chyba wchodzić w Intela, który ze swoimi problemami jest obecnie przeceniony na historycznych minimach, a wchodzi all-in w procki AI'owe. Sam zastanawiam się, żeby skromny pakiecik, może włożyć w ramach dywersyfikacji portfela.

32 minuty temu, P_M napisał(a):

Wolałbym chyba wchodzić w Intela, który ze swoimi problemami jest obecnie przeceniony na historycznych minimach, a wchodzi all-in w procki AI'owe. Sam zastanawiam się, żeby skromny pakiecik, może włożyć w ramach dywersyfikacji portfela.

poki co mam AMD:INTEL 2.5:1.0

ale tez widze ze intel znowu spadl - poprzednie zakupy tez byly na poziomie 19.50-20.20.

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

poki co mam AMD:INTEL 2.5:1.0

ale tez widze ze intel znowu spadl - poprzednie zakupy tez byly na poziomie 19.50-20.20.

To wolałbym 1:1, zwłaszcza że mam wrażenie, że AMD z Intelem ma kontrolowany duopol i wymieniają się okresami kiedy dana spółka na rynku rządzi. Parę lat temu to czerwoni byli skazywani na pożarcie.

11 minut temu, P_M napisał(a):

To wolałbym 1:1, zwłaszcza że mam wrażenie, że AMD z Intelem ma kontrolowany duopol i wymieniają się okresami kiedy dana spółka na rynku rządzi. Parę lat temu to czerwoni byli skazywani na pożarcie.

mam pare spolek w portfelu gdzie bede chcial do konca roku sie zdecydowac czy zamykac pozycje (kwestia podatkowa, byc moze wziecie straty zeby wyrownac jakies inne zyski krotkoterminowe vs podatek).

nadal okolo 20% w cash wiec nie musze koniecznie zamykac zeby cos dokupic.

poki co mam ~1:1 AMD:NVDA.

W dniu 6.12.2024 o 21:14, RappaR napisał(a):

https://www.fxmag.pl/waluty/beda-limity-posiadania-cyfrowego-euro-trwaja-intensywne-prace-w-ebc

Jedna rada - nie posiadajcie większych oszczędności w euro/złotówki

Tylko dolary

Czyli tylko rynek amerykański... Ryzykowanie. Pewnie ktoś 30 lat temu mówił, że tylko Japonia...

Tam trzeba pamiętać też o estate tax.