Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

To chyba flachę mu stawiasz @RappaR

hehe xD
ja nie piję, tylko hard cold cash przyjmuję :D 

A tak poważnie odpowiadając @RappaR

To planuje jakoś coś zmieniać przy kwotach typu 65-80 pln za akcję jeżeli chodzi o TEXT, choć tutaj jest przestrzeń, żeby nawet wybiło na +100 PLN.

9 minut temu, P_M napisał(a):

hehe xD
ja nie piję, tylko hard cold cash przyjmuję :D 

A tak poważnie odpowiadając @RappaR

To planuje jakoś coś zmieniać przy kwotach typu 65-80 pln za akcję jeżeli chodzi o TEXT, choć tutaj jest przestrzeń, żeby nawet wybiło na +100 PLN.

No ja właśnie też tak myślałem, że będę trzymał do 60 przynamniej, bo płacą fajne dywidendy, a i tak nie ma nic ciekawego by wejść. Ogólnie nie widzę obecnie nic taniego, więc chyba zaraz znowu jebnie jakiś kryzys/korekta

6 godzin temu, RappaR napisał(a):

No ja właśnie też tak myślałem, że będę trzymał do 60 przynamniej, bo płacą fajne dywidendy, a i tak nie ma nic ciekawego by wejść. Ogólnie nie widzę obecnie nic taniego, więc chyba zaraz znowu jebnie jakiś kryzys/korekta

Mozna akumulować Microsoft, lub jak masz ochotę na większe ryzyko to wejśc w Strategy o którym pisałem.

W ogóle Moje Novo Nordisk jest już 25% na plusie, elegancko ;) 

7 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Ile macie zysku od początku z jakim wkładem?

Ja mam obecnie XIRR na poziomie 43,5% wpłaty niespełna 98,5k wartosc pozycji 185k. Pierwsze transakcje na bardzo małe kwoty w Wrzesniu 2021 :) 

Teraz, P_M napisał(a):

Ja mam obecnie XIRR na poziomie 43,5% wpłaty niespełna 98,5k wartosc pozycji 185k. Pierwsze transakcje na bardzo małe kwoty w Wrzesniu 2021 :) 

Ok, ale ile z tego interesu wyciągnąłeś procentowo od początku roku, po odjęciu podatku przy wypłacie?

2 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Ok, ale ile z tego interesu wyciągnąłeś procentowo od początku roku, po odjęciu podatku przy wypłacie?

nie wiem, bo generalnie jestem na etapie akumulacji zasobów, więc tak jak przy sprzedaży Intela, o której wspominałem wyżej do razu reinwestowałem to w coś innego, tak samo otrzymane dywidendy też reinwestuję, więc tak jak Ty na to patrzysz to będę w plecy, bo zapłacę jedynie podatek od sprzedaży Intela i nie mam z tego tytułu czystego cashu na koncie:)

9 minut temu, P_M napisał(a):

Mozna akumulować Microsoft, lub jak masz ochotę na większe ryzyko to wejśc w Strategy o którym pisałem.

W ogóle Moje Novo Nordisk jest już 25% na plusie, elegancko ;) 

Ja właśnie na razie będę dokupywał Nintendo z tych co planuję stworzyć nowe pozycje.

Ostatnio pokupowałem krypto i czekam

13 minut temu, P_M napisał(a):

nie wiem, bo generalnie jestem na etapie akumulacji zasobów, więc tak jak przy sprzedaży Intela, o której wspominałem wyżej do razu reinwestowałem to w coś innego, tak samo otrzymane dywidendy też reinwestuję, więc tak jak Ty na to patrzysz to będę w plecy, bo zapłacę jedynie podatek od sprzedaży Intela i nie mam z tego tytułu czystego cashu na koncie:)

Ale ile zapłaciłbyś podatku od samego zysku 1.01.26 - teraz. I ile zarobisz po odjęciu tego podatku ?

11 minut temu, P_M napisał(a):

W sensie pytasz o pozycje tylko kupione w tym roku?

Nie znam się na tym, ale chyba można określić jako jest poziom rentowności od początku  roku uwzględniając ewentualne zakupy czy sprzedaże w danym roku? Jeżeli coś miałeś na początku roku i masz teraz -> jaki masz zysk na tym, jeżeli coś miałeś na początku roku i sprzedałeś -> jaki był zysk/strata do momentu sprzedaży, jeżeli coś kupiłeś w ciągu roku -> jaki jest wzrost/ spadek wartości od daty zakupy do chwili obecnej. Sumarycznie jaki masz poziom zarobku lub straty od początku roku? I jaki podatek musiałbyś zapłacić przy sprzedaży wszystkiego?

Edytowane przez Pablo81

Teraz, Pablo81 napisał(a):

Nie znam się na tym, ale chyba można określić jako jest poziom rentowności od początku  roku uwzględniając ewentualne zakupy czy sprzedaże w danym roku? Jeżeli coś miałeś na początku roku i masz teraz -> jaki masz zysk na tym, jeżeli coś miałeś na początku roku i sprzedałeś -> jaki był zysk/strata do momentu sprzedaży, jeżeli coś kupiłeś w ciągu roku -> jaki jest wzrost spadek wartości do chwili obecnej. Sumarycznie jaki masz poziom zarobku lub straty od początku roku? I jaki podatek musiałbyś zapłacić przy sprzedaży wszystkiego?

Trochę dużo zabawy. Od początku roku kupiłem 

Łączna wartość zakupów: 48 589,08 PLN

Obecna wartość: 59 037,61 PLN

Łączny niezrealizowany zysk: 10 448,53 PLN

po podatku wychodziłoby na czysto 8462,88.

Nominalnie:

Zwykła stopa zwrotu: +21,50%
XIRR, czyli roczna stopa zwrotu uwzględniająca daty zakupów: około 183,0% rocznie
Dlaczego XIRR jest aż tak wysoki?

Ponieważ większość kapitału została zainwestowana stosunkowo niedawno — głównie między połową kwietnia a połową czerwca — a mimo tego wynik wynosi już ponad 21%.

XIRR odpowiada na pytanie:

Jaka roczna stopa zwrotu dałaby taki sam wynik, biorąc pod uwagę dokładne daty wpłat?

Nie oznacza to, że po pełnych 12 miesiącach wynik rzeczywiście wyniesie 183%. To annualizacja bardzo dobrego, ale krótkiego okresu. Przy tak krótkiej historii XIRR jest matematycznie poprawny, lecz może się bardzo szybko zmieniać wraz z kursem.

Najbardziej uczciwy zapis na dziś:

+21,5% rzeczywistego wyniku od momentu zakupów, co odpowiada około +183% w ujęciu rocznym XIRR.

Po odjęciu podatku rzeczywisty wynik wygląda tak:

Wskaźnik    Brutto    Po podatku
Zwykła stopa zwrotu    21,50%    19,49%
XIRR annualizowany    ok. 183%    ok. 159%

Tyle Ci wystarczy?

6 minut temu, P_M napisał(a):

Trochę dużo zabawy. Od początku roku kupiłem 

Łączna wartość zakupów: 48 589,08 PLN

Obecna wartość: 59 037,61 PLN

Łączny niezrealizowany zysk: 10 448,53 PLN

po podatku wychodziłoby na czysto 8462,88.

Nominalnie:

Zwykła stopa zwrotu: +21,50%
XIRR, czyli roczna stopa zwrotu uwzględniająca daty zakupów: około 183,0% rocznie
Dlaczego XIRR jest aż tak wysoki?

Ponieważ większość kapitału została zainwestowana stosunkowo niedawno — głównie między połową kwietnia a połową czerwca — a mimo tego wynik wynosi już ponad 21%.

XIRR odpowiada na pytanie:

Jaka roczna stopa zwrotu dałaby taki sam wynik, biorąc pod uwagę dokładne daty wpłat?

Nie oznacza to, że po pełnych 12 miesiącach wynik rzeczywiście wyniesie 183%. To annualizacja bardzo dobrego, ale krótkiego okresu. Przy tak krótkiej historii XIRR jest matematycznie poprawny, lecz może się bardzo szybko zmieniać wraz z kursem.

Najbardziej uczciwy zapis na dziś:

+21,5% rzeczywistego wyniku od momentu zakupów, co odpowiada około +183% w ujęciu rocznym XIRR.

Po odjęciu podatku rzeczywisty wynik wygląda tak:

Wskaźnik    Brutto    Po podatku
Zwykła stopa zwrotu    21,50%    19,49%
XIRR annualizowany    ok. 183%    ok. 159%

Tyle Ci wystarczy?

Tak. 20% to świetny wynik.