Krzemo Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu U Krala na twiterku ewidentnie idzie już narracja pod plajtę z przyczyn politycznych ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu 4 godziny temu, fluber napisał(a): https://tvn24.pl/polska/estonski-regulator-o-problemach-zondacrypto-st8987614 Zobacz co oficjalnie wysłali z Estonii w odpowiedzi na pytania tvn24 niezle, ten estonski FIU to jakis zart. oni naprawde teraz tylko badaja sprawy tak naprawde zwiazanie z pochodzeniem srodkow i nic nie moga zrobic zbytnio ponadto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) 7 minut temu, memento1984 napisał(a): niezle, ten estonski FIU to jakis zart. oni naprawde teraz tylko badaja sprawy tak naprawde zwiazanie z pochodzeniem srodkow i nic nie moga zrobic zbytnio ponadto Ciekawe czy ichniejsza ustawa o krypto zmieściła się na jednej czy dwóch stronach A4 Edytowane 22 godziny temu przez agresywnychomik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu 1 minutę temu, agresywnychomik napisał(a): Ciekawe czy ichniejsza ustawa o krypto zmieściła się na jednej czy dwóch stronach A4 nie wiem, ale ta sprawa wygladalaby inaczej w zwiazku ze zmianami ktore u nich wchodza w lipcu 2026. jakikolwiek scam mialby krociotkie nogi biorac nowe regulacje za kilka miesiecy. te niezrealizowane zlecenia od listopada 2025 do dzisiaj to potwierdzone czy pile-up na nich z dupy jak te hot-wallety? 35 minut temu, Krzemo napisał(a): U Krala na twiterku ewidentnie idzie już narracja pod plajtę z przyczyn politycznych ... zacytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzemo Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu 3 minuty temu, memento1984 napisał(a): nie wiem, ale ta sprawa wygladalaby inaczej w zwiazku ze zmianami ktore u nich wchodza w lipcu 2026. jakikolwiek scam mialby krociotkie nogi biorac nowe regulacje za kilka miesiecy. te niezrealizowane zlecenia od listopada 2025 do dzisiaj to potwierdzone czy pile-up na nich z dupy jak te hot-wallety? zacytuj Próby wciągania mnie i zondacrypto w bieżące przepychanki polityczne są tyleż absurdalne, co szkodliwe dla polskiego rynku innowacji. Niestety @Obywatelska_KO postanowiła kosztem moich dóbr osobistych oraz na szkodę marki @zondacrypto uprawiać nieczystą politykę. Zmuszony jestem podjąć stosowne kroki prawne w celu ochrony moich dóbr osobistych. Wzywam jednocześnie Koalicję Obywatelską do zaprzestania dalszych naruszeń oraz o niewykorzystania organów państwa i mnie osobiście do prowadzenia sporu politycznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 15 godzin temu, barcalover napisał(a): Nie, ja myślę, że tego już nie odzyskam. Jeśli się okaże, że piszą prawdę, a kolejka zleconych wypłat maleje, to będę pozytywnie zaskoczony, ale na moje oko równowartość 1 mln PLN w krypto i w sumie z PLN ponad 2 mln PLN wypłat to jest bardzo malutko w takiej Niestety wszystko wskazuje na najgorszy scenariusz. Jest wiele sygnałów z rynków transakyjnych że oni sprzedają co się da i zostały im tokkeny których nie moga sprzedać w dużych ilościach bo wartość od razu poleci mocno w dół. A te wpłaty i wypłaty to klasyka gatunku. Czuli znajomi Krala wpłacają i im się wypłaca by rynek wierzył ,że to nadal się kręci a w rzeczywistości to tylko kupowanie czasu by wyczyścić wszystko co się da. Najgorsze że to spółka estońska więc w teorii mógłbyś dochodzić praw przed sąde estońskim ale w praktyce i tak nic nie odzyskasz bo tam nie ma ani jednego rezydenta estońskiego. Same Monako i inne raje podatkowe. Biorąc pod uwagę ,ze oni za 2025 mieli miliard wpłat to może być ogromna suma przewalona. Polski rząd nie ma podstaw by chronić inwestorów Z ciekawości to kiedy oni ostatni raz udało ci się coś od nich wypłacić? Współczuje ci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, ely3 napisał(a): Z ciekawości to kiedy oni ostatni raz udało ci się coś od nich wypłacić? 27.01.2026 na portfel firmowy. Godzinę temu, ely3 napisał(a): Współczuje ci Nie no, dla mnie to nie jest kwota zmieniająca życie, ani zmuszająca do jakichś dużych wyrzeczeń, po prostu szkoda zaoszczędzonej w ostatnim czasie sumy, a podwójnie szkoda, bo świadomość ryzyka korzystania z giełd miałem i regularnie przelewałem na portfel, tylko po prostu pechowo trafiło na moment, kiedy byłem akurat przed regularnym wypłaceniem. Godzinę temu, ely3 napisał(a): Niestety wszystko wskazuje na najgorszy scenariusz. Jest wiele sygnałów z rynków transakyjnych że oni sprzedają co się da i zostały im tokkeny których nie moga sprzedać w dużych ilościach bo wartość od razu poleci mocno w dół. A te wpłaty i wypłaty to klasyka gatunku. Czuli znajomi Krala wpłacają i im się wypłaca by rynek wierzył ,że to nadal się kręci a w rzeczywistości to tylko kupowanie czasu by wyczyścić wszystko co się da. Najgorsze że to spółka estońska więc w teorii mógłbyś dochodzić praw przed sąde estońskim ale w praktyce i tak nic nie odzyskasz bo tam nie ma ani jednego rezydenta estońskiego. Same Monako i inne raje podatkowe. Biorąc pod uwagę ,ze oni za 2025 mieli miliard wpłat to może być ogromna suma przewalona. Polski rząd nie ma podstaw by chronić inwestorów Grok tak mi to przeanazliwał i się raczej zgadzam: Scenariusz Opis Prawdopodobieństwo Szansa na odzyskanie BTC (pełne/znaczna część) 1. Kryzys płynności + problemy operacyjne (restrukturyzacja/MiCA) Środki są, ale mieszane z własnymi, rebalans na Kraken, manualna weryfikacja po „ataku” lub wdrożeniu systemów. Run na wypłaty pogorszył sytuację. 25–30% (najbardziej optymistyczny, ale słabo poparty dowodami) 70–90% w 2–8 tygodni (jeśli nie padnie) 2. Insolvencja / fractional reserve (brak pełnego pokrycia) Depozyty klientów były używane do tradingu/market makingu lub stracone. Hot wallets puste = klasyczny objaw. 76 mln zł to prawdopodobnie wyprowadzanie „własnych” środków przed runem. 40–45% (najbardziej prawdopodobny) 30–50% (postępowanie upadłościowe w Estonii – recovery 40–70% po 12–36 miesiącach + koszty prawne) 3. Exit scam / celowe wyprowadzanie Prezes (w Monako?) wyprowadza resztę i znika. Brak PoR + historia Suszka + transfery na Kraken to klasyka. 20–25% <10% (fundusze poza zasięgiem, ewentualnie częściowe odzyskanie przez prokuraturę po latach) 4. Atak + FUD (panika medialna) Wszystko OK, ale media + on-chain analiza wywołały run. 5–10% 90%+ (szybka naprawa) Edytowane 7 godzin temu przez barcalover Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) To co jak Orban wygra to prezio na Węgry no bo sprawa jest oczywiście polityczna xDDDDDD @barcalover współczuję. Edytowane 6 godzin temu przez agresywnychomik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 39 minut temu, agresywnychomik napisał(a): To co jak Orban wygra to prezio na Węgry no bo sprawa jest oczywiście polityczna xDDDDDD @barcalover współczuję. Jak zonda padnie, to na miejscu prezia bym się obawiał, że ktoś z ludzi, którzy tam stracili większe środki go prędzej znajdzie. "Niewidzialna ręka rynku" może go wyjaśnić potencjalnie prędzej, niż prokurator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 3 godziny temu, ely3 napisał(a): Najgorsze że to spółka estońska więc w teorii mógłbyś dochodzić praw przed sąde estońskim ale w praktyce i tak nic nie odzyskasz bo tam nie ma ani jednego rezydenta estońskiego Kraj z 1.3mln ludzi bedzie obslugiwal pozwy od 1mln+ ludzi xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 5 minut temu, memento1984 napisał(a): Kraj z 1.3mln ludzi bedzie obslugiwal pozwy od 1mln+ ludzi xD Według Estonii jest zgłoszonych 59 tysięcy kont z Polski. Także słabo to widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 34 minuty temu, barcalover napisał(a): Jak zonda padnie, to na miejscu prezia bym się obawiał, że ktoś z ludzi, którzy tam stracili większe środki go prędzej znajdzie. "Niewidzialna ręka rynku" może go wyjaśnić potencjalnie prędzej, niż prokurator. https://www.msn.com/en-us/news/world/crypto-scammer-and-his-wife-brutally-tortured-and-found-dead-encased-in-concrete/ar-AA1RHBd3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 30 minut temu, memento1984 napisał(a): Kraj z 1.3mln ludzi bedzie obslugiwal pozwy od 1mln+ ludzi xD Niezły sposób na zamrożenie aparatu sądowego/administracyjnego sąsiednich mniejszych państw przez te większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 56 minut temu, barcalover napisał(a): Jak zonda padnie, to na miejscu prezia bym się obawiał, że ktoś z ludzi, którzy tam stracili większe środki go prędzej znajdzie Ja myślę ,że jeśli to jest przekręt to za tym Kralem stoją ludzie z większymi dłonmi niż ewentualni klienci i akurat w ten sposób krzywda mu sie nie stanie.. Jak myślisz jakim cudem zaginał założyciel Zonda 4 lata temu i to w taki sposób ,że nikt nie wie co się stało. W 21 pojawia się KRal jako CEO. Są dziwni udziałowcy ze Szwajcarii. Rok później ktoś kasuje poprzedniego właściciela. . Ten KRal jest tylko słupem . Na jego miejscu to moze bym się bał swoic własnych szefów ale nie tych co utracili kasę 1 minutę temu, P_M napisał(a): Niezły sposób na zamrożenie aparatu sądowego/administracyjnego sąsiednich mniejszych państw przez te większe. Estonia wprowadziła łupieskie prawo. Tzn dała tak absurdalnie łagodne warunki ,że praktycznie nie chroniła majątku obywateli Unii i teraz powinna ponieść konsekwencje. Rzekłbym ,że większe szanse ma pozwanie Estonii w Strasbougru niż to ,że ktoś odzyska pieniądze w estońskim sądzie. Bo spółka estońksa, biura i konta w Polsce a właściele poza UE. PRzy cinkciarzu choc prokuratura mogła żadąć zabezpieczenia majątku co się stąło ale w tym przypadku? Polska prokuratura będzie działac na podstawie czego? Czy moze zając majątek estońskiej spółki choć formalnie nie toczy się żadne bankructwo? Od kogo będzie ściągać jeśli majątek w większośc poszedł przez inne gieldy crypto i jest poza zasięgiem polskiej czy estońskie jurysdykcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 4 minuty temu, P_M napisał(a): Niezły sposób na zamrożenie aparatu sądowego/administracyjnego sąsiednich mniejszych państw przez te większe. Tak ogolnie to dlaczego ludzie nadal masowo uzywaja takich podejrzanych gield jak jakies masowki typu platformy “robinhood” oferuja wszystkie tokeny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 10 minut temu, memento1984 napisał(a): Tak ogolnie to dlaczego ludzie nadal masowo uzywaja takich podejrzanych gield jak jakies masowki typu platformy “robinhood” oferuja wszystkie tokeny? Z mojej perspektywy: - Koszty transakcji w PLN (darmowy przelew na giełdę w preferowanej walucie). - Bo ogólnie działało bez zarzutów dla mnie osobiście od 5+ lat (jakbyś miał zwracać uwagę i śledzić wszystkie doniesienia prasowe o różnych firmach, CEO itd. to byś mało co mógł używać - zazwyczaj wszyscy są mądrzy po fakcie, zwłaszcza firmy z fintech, bukmacherki, szybko rozwijające się mają często dużo historii wokół, które nie są łatwe do zweryfikowania na 100%). Cinkciarz i FTX to dobre przykłady. Po fakcie każdy określa tego byłego szefa FTX, tego Bankmana-Frieda jako typowego psychola, a wcześniej był na okładkach magazynów jako pół-autystyczny geniusz itd. - Obsługa klienta bez zastrzeżeń właściwie. - Chęć wsparcia "polskiej" firmy vs. globalnych gigantów. - Procesy KYC/AML ok - zauważyłem wręcz poprawę w 2024/25 roku względem wcześniejszych lat. - Przede wszystkim zazwyczaj potrzebny jest jakiś czynnik powodujący niezadowolenie, by zmienić coś, co działa tak, że wypełnia Twoją potrzebę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 1 minutę temu, barcalover napisał(a): Z mojej perspektywy: - Koszty transakcji w PLN (darmowy przelew na giełdę w preferowanej walucie). - Bo ogólnie działało bez zarzutów dla mnie osobiście od 5+ lat (jakbyś miał zwracać uwagę i śledzić wszystkie doniesienia prasowe o różnych firmach, CEO itd. to byś mało co mógł używać - zazwyczaj wszyscy są mądrzy po fakcie, zwłaszcza firmy z fintech, bukmacherki, szybko rozwijające się mają często dużo historii wokół, które nie są łatwe do zweryfikowania na 100%). Cinkciarz i FTX to dobre przykłady. Po fakcie każdy określa tego byłego szefa FTX, tego Bankmana-Frieda jako typowego psychola, a wcześniej był na okładkach magazynów jako pół-autystyczny geniusz itd. - Obsługa klienta bez zastrzeżeń właściwie. - Chęć wsparcia "polskiej" firmy vs. globalnych gigantów. - Procesy KYC/AML ok - zauważyłem wręcz poprawę w 2024/25 roku względem wcześniejszych lat. - Przede wszystkim zazwyczaj potrzebny jest jakiś czynnik powodujący niezadowolenie, by zmienić coś, co działa tak, że wypełnia Twoją potrzebę. ale finansowo to mowimy o 1-3% roznicyw prowizji? 2 minuty temu, barcalover napisał(a): zwłaszcza firmy z fintech, bukmacherki, szybko rozwijające się mają często dużo historii wokół, które nie są łatwe do zweryfikowania na 100% ale tutaj to byl rynek "lokalny" polsko-brzmiace nazwisko biznesmena z malym nosem i gosciu jako prezes znika w 21wieku tak, ze go nie moga odnalezc przez ~6lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Jasne, po takiej wtopie wszystkie te "argumenty" są mega słabe. Starałem się rzetelnie pokazać myślenie, jakie miałem jeszcze 1-2 tygodnie temu lub w styczniu, gdy wypłacałem środki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 4 minuty temu, barcalover napisał(a): Jasne, po takiej wtopie wszystkie te "argumenty" są mega słabe. Starałem się rzetelnie pokazać myślenie, jakie miałem jeszcze 1-2 tygodnie temu lub w styczniu, gdy wypłacałem środki. ogolnie jak to nei sa jakies "zyciowki" te srodki to przynajmniej jakas tam lekcja. zreszta tutaj dla uczestnikow forum tez. ja i tak nadal nie wierze ze na taka skale ($300mln+) ktos by podebral wiecej jak kilka % klientow na jakies lewarowane bety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi