Reikai Opublikowano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2023 https://www.rp.pl/polityka/art38651361-nowy-sondaz-afd-druga-sila-polityczna-w-niemczech Here we go again Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2023 Same baby i dzieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2023 40 minut temu, Koelner napisał: Same baby i dzieci Po prawacku. Najpierw mężczyzna. Znajdzie pracę, mieszkanie wynajmie i na gotowe ściągnie babę z dziećmi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 26 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2023 @fluber jakis komentarz mozna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 26 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2023 8 minut temu, Reikai napisał: @fluber jakis komentarz mozna? To nie wina PIS, tylko pazernych przesiębiorców! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwariato Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 19 godzin temu, Reikai napisał: @fluber jakis komentarz mozna? ale to jest beka i żal zarazem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 46 minut temu, elwariato napisał: ale to jest beka i żal zarazem Trzeba przyjebac podatkami w prywatny sektor, wzrosnie bezrobocie i spadnie konsumpcja, proste jak moje kapcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 @Pablo81 Zobacz na emisję Niemców i Francuzów z dzisiejszej nocy Próba likwidacji energetyki jądrowej to był sabotaż dla planety - powiedzmy to sobie wprost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 (edytowane) 49 minut temu, fluber napisał: @Pablo81 Zobacz na emisję Niemców i Francuzów z dzisiejszej nocy Próba likwidacji energetyki jądrowej to był sabotaż dla planety - powiedzmy to sobie wprost Chciałbym, abyś zrozumiał, że transformacja oparta na źródłach odnawialnych trwa dłużej i jest duuuuzo bezpieczniejsza. Składowanie "odpadów poprodukcyjnych" z elektrowni jądrowych będzie się odbywać długo, a w przypadku niestabilnej sytuacji politycznej może być niezwykle ryzykowne. A na pewno jest kosztowne. Bardzo doceniam, co PiS zrobił dla transformacji energetycznej od 2015 r, podczas , gdy Niemcy rozpoczęli ją już na długo przed wojana. Masz swoje zdanie, ja swoje i proszę mnie nie oznaczać w tym temacie. Wchodzę tu, żeby draftowac w atf. Dzięki. Edytowane 29 Czerwca 2023 przez Pablo81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 17 minut temu, Pablo81 napisał: Chciałbym, abyś zrozumiał, że transformacja oparta na źródłach odnawialnych trwa dłużej i jest duuuuzo bezpieczniejsza. Składowanie "odpadów poprodukcyjnych" z elektrowni jądrowych będzie się odbywać długo, a w przypadku niestabilnej sytuacji politycznej może być niezwykle ryzykowne. A na pewno jest kosztowne. Bardzo doceniam, co PiS zrobił dla transformacji energetycznej od 2015 r, podczas , gdy Niemcy rozpoczęli ją już na długo przed wojana. Masz swoje zdanie, ja swoje i proszę mnie nie oznaczać w tym temacie. Wchodzę tu, żeby draftowac w atf. Dzięki. Transformacja oparta na wiatrakach i fotowoltaice jest ułomna. Nie mamy tak naprawdę zdolności magazynowanie takich ilości energii i mimo tego, że tęgie głowy pracują nad tym od kilkudziesięciu lat to przełomu w tym względzie nie ma i nie liczyłbym na niego zbyt szybko. Tym bardziej, że wszystkie tworzone do tej pory rozwiązana są horrendalnie drogie. Sam zachwycałem się magazynem opartym na piętrzeniu wody, później magazynem opartym na kamiennych blokach. Ale później zacząłem liczyć ile to kosztuje i ile byśmy tego musieli mieć i nie wiem czy aby na pewno przęciętny Niemiec jest gotów płacić powyżej 1 Euro za 1 kwH. Jak myślisz, jest gotów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 (edytowane) 2 minuty temu, Sebastian napisał: Transformacja oparta na wiatrakach i fotowoltaice jest ułomna. Nie mamy tak naprawdę zdolności magazynowanie takich ilości energii i mimo tego, że tęgie głowy pracują nad tym od kilkudziesięciu lat to przełomu w tym względzie nie ma i nie liczyłbym na niego zbyt szybko. Tym bardziej, że wszystkie tworzone do tej pory rozwiązana są horrendalnie drogie. Sam zachwycałem się magazynem opartym na piętrzeniu wody, później magazynem opartym na kamiennych blokach. Ale później zacząłem liczyć ile to kosztuje i ile byśmy tego musieli mieć i nie wiem czy aby na pewno przęciętny Niemiec jest gotów płacić powyżej 1 Euro za 1 kwH. Jak myślisz, jest gotów ? https://www.google.com/search?q=emisja+co2+w+polsce&oq=e&aqs=chrome.1.69i60j69i59j69i60j69i59l2j69i57j69i60j35i39j0i67i650l2.1489j0j4&client=ms-android-hmd-rev2&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8 Ale konsekwentnie spada emisja CO2. Przecież fluber dal linka, że mamy coraz większe możliwości magazynowania. Stale rosnące. Edytowane 29 Czerwca 2023 przez Pablo81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 1 godzinę temu, fluber napisał: Próba likwidacji energetyki jądrowej to był sabotaż dla planety - powiedzmy to sobie wprost Niestety energetyka odnawialna bez jądrowej to na dzień dzisiejszy utopia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Wy o takich pierdołach gdy się ważne rzeczy dzieją na świecie. https://turystyka.wp.pl/wazna-zmiana-w-hiszpanii-na-basen-bez-stanika-6913900728494816a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 12 minut temu, Pablo81 napisał: https://www.google.com/search?q=emisja+co2+w+polsce&oq=e&aqs=chrome.1.69i60j69i59j69i60j69i59l2j69i57j69i60j35i39j0i67i650l2.1489j0j4&client=ms-android-hmd-rev2&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8 Ale konsekwentnie spada emisja CO2. Przecież fluber dal linka, że mamy coraz większe możliwości magazynowania. Stale rosnące. W spadku emisji Co2 masz wszystko - samochody z mniejszą emisją, filtry na instalacjach i wreszcie domowe źródła gdzie przechodząc z nieefektywnych i mniej sprawnych pieców w domach korzystasz z energii z elektrowni. I emisja w ten sposób spada. A te magazyny dotyczą głównie gospodarstw domowych gdzie zarówno instalacje jak i magazyny są małe. Przemysłowi to nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 15 minut temu, Sebastian napisał: W spadku emisji Co2 masz wszystko - samochody z mniejszą emisją, filtry na instalacjach i wreszcie domowe źródła gdzie przechodząc z nieefektywnych i mniej sprawnych pieców w domach korzystasz z energii z elektrowni. I emisja w ten sposób spada. A te magazyny dotyczą głównie gospodarstw domowych gdzie zarówno instalacje jak i magazyny są małe. Przemysłowi to nie pomoże. https://pl.wikipedia.org/wiki/Elektrownia_szczytowo-pompowa magazyny w Szwajcarii czy Hiszpanii są w stanie zabezpieczyć również przemysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 14 minut temu, Sebastian napisał: W spadku emisji Co2 masz wszystko - samochody z mniejszą emisją, filtry na instalacjach i wreszcie domowe źródła gdzie przechodząc z nieefektywnych i mniej sprawnych pieców w domach korzystasz z energii z elektrowni. I emisja w ten sposób spada. A te magazyny dotyczą głównie gospodarstw domowych gdzie zarówno instalacje jak i magazyny są małe. Przemysłowi to nie pomoże. Co rok zwiększają udział energii odnawialnej w ogólnej puli o 5%. Do 2030 chcą ze źródeł odnawialnych mieć 80% (dane że strony rządowej). Widocznie się nie znają i inwestują w niesprawdzone rozwiązania. Co zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 1 minutę temu, Gregorius napisał: https://pl.wikipedia.org/wiki/Elektrownia_szczytowo-pompowa magazyny w Szwajcarii czy Hiszpanii są w stanie zabezpieczyć również przemysł Super. To teraz sprawdż jak to wygląda w stosunku do energii zużywanej. Jaki jest koszt budowy, utrzymania i w jakim tempie się to buduje nie mówiąc już o tym, że dobrze jest posiadać odpowiednie miejsca na takie magazyny. Tak jak mówię, przerabiałem to wszystko, ogromne koszty i drogi prąd na koniec. Zero, dosłownie zero startu do atomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 2 minuty temu, Pablo81 napisał: Co rok zwiększają udział energii odnawialnej w ogólnej puli o 5%. Do 2030 chcą ze źródeł odnawialnych mieć 80% (dane że strony rządowej). Widocznie się nie znają i inwestują w niesprawdzone rozwiązania. Co zrobić. No jest to akurat precedensowy eksperyment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 50 minut temu, Pablo81 napisał: Co rok zwiększają udział energii odnawialnej w ogólnej puli o 5%. Do 2030 chcą ze źródeł odnawialnych mieć 80% (dane że strony rządowej). Widocznie się nie znają i inwestują w niesprawdzone rozwiązania. Co zrobić. I kupują prąd z elektrowni atomowych z Francji Stary ja mam 90 kW fotowoltaiki i wiem jakie to jest źródło, jak jest stabilne. Podobnie jest z wiatrakami, gdzie już w ogóle jest tak, że są rejony a nawet kraje gdzie ich budowa w ogóle się nie opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 To nie Netflix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi