Skocz do zawartości

Draft 2010

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

specjalnie napisałem "kosi" żeby uzyskać odpowiedź od fachowca, a nie od jasnowidza("95% sprawdzalności"), który ocenia prospectów po mixtapach.

Po mixtape'ach oceniam tych których nie widziałem...a tak sie sklada ze Kosi oglądał ponoć mniej meczy ode mnie bo poprzedni sezon wogóle odpuścił...tak pisał przynajmniej.

PS. Ocenia się prospecty a nie "prospectów"

kosi, jaka jest szansa że Warren będzie bardzo dobrym scorerem? Jak u niego z rzutem z daleka (5-7 metrów), no i trójka?. W tych treningach wypadł chyba jako jeden z najlepszych...

Warren to taki ciekawy przypadek. Po bardzo dobrym poprzednim sezonie w tym roku jako lider miał to tylko potwierdzić. Cóż rzeczywistość okazała się inna i nie wypadł tak jak oczekiwano, dlatego nie ma go w top10 draftu. W pewnym sensie można to tłumaczyć kontuzjami, sprzeczkami z trenerem czy innymi problemikami.

W każdym razie chłopak ma talent i potencjał, a pozostaje pytanie czy go wykorzysta, bo nie wiem jak u niego z głową.

Rzucać potrafi, a nawet bym stwierdził, że lepiej rzuca z półdystansu niż penetruje pod kosz, choć kozioł ma dobry i problemów z minięciem też nie ma, to już z wykańczaniem bywało różnie.

Jak będzie z jego rzutami za trzy w NBA to trudno stwierdzić, bo w NCAA z tak daleka nie rzucał, a przynajmniej ja nie widziałem/nie pamiętam.

Odpowiadając na Twoje pytanie: szanse są bardzo dobrze. (za jakiś czas na blogu powinien pojawić się dokładniejszy jego opis. taki jest plan ;) )

I taka mała uwaga, żeby nie przykładać za dużej wagi to tych wyników shooting drills.

a tak sie sklada ze Kosi oglądał ponoć mniej meczy ode mnie bo poprzedni sezon wogóle odpuścił...tak pisał przynajmniej.

:)

To zależy o jakim przebiegu czasu mówimy, bo faktycznie w zeszłym sezonie z przyczyn nie do końca ode mnie zależnych widziałem mało spotkań, jednak myślę, że w tym to nadrobiłem i wciąż nadrabiam.

P.S. żaden ze mnie fachowiec czy ekspert ;)

aha kapuje,

a gdybyś miał do wyboru:

Anderson-Warren-Henry

do drużyny pilnie potrzebującej punktów z dystansu/półdystansu (i za 3- ale to chyba też dystans :D) to kogo byś preferował??

Jeśli ma tylko rzucać po dobrych podaniach, i nie wiele ma dla siebie kreować to Henry.

Jeśli ma sam sobie kreować pozycję i więcej penetrować niż rzucać za trzy to Anderson.

Jeśli ma sam sobie kreować pozycję i łączyć wjazdy pod koszem z rzutami za trzy to Warren.

Choć to tylko patrząc z tej jednej perspektywy, ale o wyborze decyduje dużo więcej czynników.

specjalnie napisałem "kosi" żeby uzyskać odpowiedź od fachowca, a nie od jasnowidza("95% sprawdzalności"), który ocenia prospectów po mixtapach.

A to mnie ciekawi po czym można ocenić takich kolesi, jesli się nie jest pros scoutem który jeździ na mecze to te mixy dają jakiś tam ogląd dodatkowo podparty poczytaniem można sobie opinię wyrobić. Dlatego tez jest ryzyko, i dlatego też jest możliwa wygrana, co roku sa kolesie znani i rozpoznani w 100% vide Aldrich którzy będa wyrobnikami w typie porównywanym do niego Przybilli, i są niespodzianki takie jak kolesie w typie Amare, którzy sa sporym ryzykiem ale możliwe że to ryzyko się bardzo opłaci.

Fatality.

Tak ale ciekawe co sobie myślisz o GM kiedy nagle okazuje się że koleś z końca 1 rundy robi o wiele większą kariere niż gość z loteri ? Że tacy co przeoczyli w tym roku Colinsa Meynora to debile, a prawda jest taka że niektórzy ryzykują i fakt czasem jak za bardzo oddają swój wybór losowi to spieprzą vide Kwame itp. ale pozostali menadżerowie którzy mają wiedzę i nosa i postanawiają zaryzykować zgarniają największą pulę. Ty mi podchodzisz pod kogoś kto się tam za bardzo tematem ncaa nie interesuje ale za to lubi sie wypowiedzieć autorytatywnie, czyli pewnie jako GM tez byś brał w ciemno kolesi właściwie wypromowanych niezastanawiający się za bardzo nad swoim wyborem.

ps. Ten Orton robi seryjnie dobre wrażenie podczas wywiadów, co większość zauważyła, ciekawy koleś teraz tak porównuje go z Whitesidem, i ciężka sprawa gdyby przyszło wybierać, każdy ma swoje atuty, z Ortonem jedynie to jest problemem ze chłopak właściwie nic nie grał w Kentucky, ale pewnie gdyby chociaż poczęści realizował swoje umiejętności czy też to co sie prognozuje ze potrafi, i nie musiał grać jako zmiennik Cusinsa to top 10 byłby murowany. Choiciaz podczas słuchania go naprawdę sporo można powiedzieć o nim pozytywnego i odnośnie urywek z jego gry to nieźle wróży.

A tutaj wywiad po treningu w Indy z Whitesidem, trochę więcej niz to co w tubie było do tej pory, chłopak wydaje się być nie śmiały może trochę przygaszony przez to, jedyne co martwi w kontekście jego wypowiedzi i raportów z gry to brak właśnie tej agresywności to moze być problem i to faktyczny, przydał by mu się dobry trener pod taki charakter jedyne co się obawiam że Sloan to nie najlepszy wybór w tym kontekście.

www.nba.com/pacers/news/hassan_whiteside_2010.html

Ty mi podchodzisz pod kogoś kto się tam za bardzo tematem ncaa nie interesuje ale za to lubi sie wypowiedzieć autorytatywnie, czyli pewnie jako GM tez byś brał w ciemno kolesi właściwie wypromowanych niezastanawiający się za bardzo nad swoim wyborem.

Niestety, podobnie jak w przypadku tego, że "jawnie widać, że meczów Aldricha NIE WIDZIAŁEM", tak i teraz pieprzysz głupoty. Siedzę w NCAA z mniejszym lub większym zaangażowaniem od 2004 roku, na ebaskecie byłem jedną z pierwszych osób, która w ogóle oglądała jakieś mecze tej ligi i widziałem wielokrotnie w akcji Derona Williamsa, zanim pierwszy raz usłyszałeś o jego istnieniu. Tak więc możesz sobie darować te nieudolne próby analizy mojej osobowości.

Co możecie powiedzieć o Jamesie Andersonie w kontekście ewentualnej gry w Celtics? I wiecie może dlaczego Stanley Robinson wyleciał do drugiej rundy? Nie spisał się na workoutach?

Anderson bylby idealnym backupem dla Allena i Pierce'a, a w razie emerytury tego pierwszego dobry następca...a co do Robinsona to słabo wypadł rzutowo i pewnie dlatego spadł...niemniej jednak jest bardzo atletyczny i dobrze broni.

Odpada potencjalny lottery pick/TOP 20 w postaci Motiejunasa.

Herb Rudoy informs us Donatas Motiejunas "has decided to withdraw his name from this Draft. Feels that another year playing for Benetton will help prepare him better for his entry into the NBA in 2011. He plans to continue to train hard all summer and during next season to get stronger and develop his game to a higher level. He is excited about the NBA, but at age 19 believes that another year of playing in Europe is the best way to go." - Herb Rudoy informing of his client Donatas Motiejunas electing to withdraw from 2010 draft.

bardziej mnie zastanawia kwestia prob podwyzszenia swojej pozycji w drafcie innych ekip i trejdy pickami

marzy mi sie run spurs po no. 3-4

Tobie nie o run chodzi a o Favorsa :) Jak by Spurs go dostali to byłby mega fart, po TD coś takiego 8) Byłoby jak w końcówce lat 90, Duncan na centra Favors na pf i się ogrywa, oczywiście jako JazzFan życzyć ci tego nie mogę wiesz sam, no chyba żeby Johnson do nas trafił to wtedy było by mi obojętne :wink:

temat przerzucam bo tamten jest tylko 'na sucho'

plotki o kombinowaniu z przesunieciem u spurs sie wyciszyly do zera...

Favors moze i jest mega fajnym graczem przypominajacy mlodego Dice'a z dobra obrona i slabszym rzutem gdzie za plecami Duncana mialby sporo miejsca ( blizej kosza ) i co najwazniejsze spora ilosc minut w bardzo mocnym zespole ale laczenie tego z Nets jest ze wzgledu na LBJ nieprzewidywalne calkowicie niestety...

znajac spurs nie beda budowac offseasonu na niepewnym zdarzeniu o sporym losowym charakterze..

z newsow podobno spurs zlozyli obietnice SG Memphis - Elliotowi Wiliamsowi fajnemu silnemu combo z niezla obrona..tylko...

ostatnio w mockach zauwazylem ze spadla pozycja wymarzonego dla spurs z no20 Jamesa Andersona swingmena bardziej potrzebnego spurs o 2 cale wyzszego niz EW a do tego z lepszym rzutem dystansowym ale slabsza obrona...

gosc jest IMO lepszy dla spurs i jezeli bedzie dostepny co przy zwyzkach pozycji wysokich (naglych i nerwowych) Alabi, Seraphina, Whiteside''a i Ebanksa powinno zaowocowac naborem wiec po jaki kij obiecac cos innemu?

ciekawa sytuacje ma Minny gdzie z wysoka 4 moga i handlowac.............. i brac kolejnego wysokiego ( Cousins Favors) otwierajac mozliwosc.....................handlu Ala lub Love'a

dodatkowo przygotowuja sie do oferty maxa dla Rudiego Gaya ktorego mogliby zgrac z zespolem czekajac na Rubbio ( zapowiedzial ze moze dolaczyc do zespolu w 2011/2012) robiac nawet ciekawy zespol w ktorym potrzebny bylby jakis weteran

dodatkowo maja takze pick 16 oraz 23 za ktore mozna dostac niezlego SF pokroju Jamesa/Haywarda/Rzobinson lub SG Henry/Anderson/Williams lub zainwestowac w kolejnego wysokiego chociazby Seraphina ( nawet niech rok pogra we Francji) tworzac pake 'na za rok' lub jednego z pozostalych wolnych jeszcze z trio :Sanders Alabi no i nalezy podkreslic ze Minny ma mila sytuacje z salary 35.000.000 i miejsce na maxa i moze sredniaka.

( zeszly kontrakty Milicica Danielsa i Blounta) i w sumie fajnych Flynna Brewera Love'a i Ala Jeffersona

do pelni szczescia? 3 picki dobrze wydane lub przehandlowane oraz zlowiony FAMax ( moze nawet JJ ale Gay lepszy ) oraz uzupelnienie 2 weteranami ( mega wypas to oczywiscie gracz typu Ray Allen)

dodatkowo sac Minny na przeczekanie jeszcze roku, zlowienie kolejnego wysokiego picka i wyczekanie wszystkich ekip ktore wydadza cala kase w to lato i zaatakowanie 2011 FAM z dosc oszczednym rokiem 2010

majac pick 4,16,23 pokusilbym sie moze nawet o atak na Turnera i zamiane z 76ers ktorzy wtedy majac wiecej pickow na handel mogliby wypchnac komus jednak Branda bo nie jestem przekonany czy Turner az tak dobrze pasuje z Iggy'im

a wtedy bez Branda 76ers zblizaja sie na poziom salary ok.25.000.000 z 2-3 pickami podpisanymi ( jezeli Brand poszedlby za spadajacy kontrakt np. Jeffersona lub co lepsze Parkera)

scenariusz bardzo ciekawy bo wpisujacy Spurs w te rozwazania to wlasnie:

1. zamiana pickow 2 i nastepny pierwszorundowy 76ers z 2011 za 4,16,23 od Minny

wtedy problem pasuje Turner z Iggim z glowy a w 76ers pozostaje Cousins

2. nastepnie rozmowy zmiekczajace ze spurs i zamiana 16,23 za 20 spurs ktore pozwalaja spurs brac Branda za Parkera lub Jeffersona i zostaje spurs calkiem bogaty wybor np. Andersona lub/i ktos wolny z George Henry James

3. przy impasie rozmow zawsze pozostaje pick 4 mega atrakcyjny dla spurs dla ktorych przy zalozeniu ze jest Brand warty jest wydania na Weslaya Johnsona i Aminu

wszysko rozbija sie oczywiscie o mega duzy kontrakt Branda ktory konczy sie..........wraz z pewna era

ERA TIMA DUNCANA

IMO warto zaryzykowac

spurs: S5 Hill Manu Aminu/Wes Brand Duncan z lawka wzmocniona o picki 16,23 czyli bardzo duzo sporej swiezej krwi bez Jeffersona lub/i Parkera lub z jednym z nich w skladzie! z zawalanym salary do konca dni Duncana

76ers: wyczyszczenie Branda kosztem brania Parkera/Jeffersona ( razem expiring 28.000.000) ktorych moze i moznaby przedluzyc a moze i bez kosztu oddania picku 4 ( bazowo posiadali pick 2 czyli cena za oddanie Branda albo mala albo sredniawa)

Minny: przyatakowanie Turnera jako fajnej opcji na budowanie ekipy pod niezly a 'niedrogi' zestaw Rubbio/Turner/Gay/Jefferson z mozliwym uwolnieniem Flynna Love'a i Brewera

zalozenie ktore popiera tego rodzaju myslenie opiera sie na kilku przyslankach:

1. spurs mimo porazki przy mega wypasionym salary jeszcze bardziej ja zawalaja kosztem kolejnej proby walki z Duncanem o tytul oddajac za Branda spadajace kontrakty Jeffersona lub/i Parkera z ktorymi i tak jesli by zechcieli trzebaby podpisac przedluzenia w sumie podobne do kwoty Branda plus salary rookasa z picku 4

dla mnie Brand+Aminu/Wes > Parker + Jefferson przy odpowiednim prowadzeniu Hilla

2. 76ers majac Iggiego i pick2 nie bardzo potrzebuja Turnera ktory Iggiego przesuwa na SF a biorac pick 4 'i cos jeszcze' zyskuja cos jeszcze lub co lepsze uwalniaja sie od Branda

3. Minny zamiast wchodzic w ryzyko kolejnego wysokiego z pickiem 4 podwyzszajac do picku 2 zdobywaja gracza ktory mentalnie jak dla mnie najbardziej prawdopodobny jezeli chodzi o pozostanie w tym zimnym stanie ( cos a'la Durant?) z czym Minny zawsze musza sie mierzyc, gosc pasuje pod Gaya, dodatkowo dobieranie kolejnego wysokiego bez handlowania swoja niepasujaca para frontcourtu mija sie z celem,a 3 picki w mocnym drafcie sa wazne ale Minny akurat przyda sie 1 przyszlosciowy solidny lider lub 2 opcja niz 3 wypelniaczy ktorzy w innych druzynach ( np. spurs) maja duzo wieksza wartosc

4. dodatkowo handel wprost sas vs 76ers mija sie z celem bo spurs az tak wysokiego picku nie potrzebuja ( Turner majac Hilla i Manu niepotrzebny gdy np. oddany jest Jefferson bo dziura jest na SF) no chyba ze wprost zaatakuja Favorsa (moze i z dogadywaniem sie z Nets ktorym otwieralby sie Turner?) a ktorym majac Brooka Lopeza z 3 Favors az tak nie jest potrzebny jak Turner ...

zawile?

1. Wall do Wizz i Gil out

2. od 76ers do Minny za 3 picki lub do Spurs ( Turner do Minny lub Favors do Spurs)

3. nets Favors lub Turner gdyby Spurs mieli 2 ( wtedy cos Nest spurs musza dodac)

4. 76ers od Minny i Cousin do 76ers i 2 extra picki lub oddanie do spurs i czyszczenie Branda

bedzie transmisja draftu na c+? jak bylo w poprzednich latach?

Canal+ nigdy nie transmitował draftu...ja oglądałem zawsze na atdhe.net bądź MYP2P.eu

Co do Minnesoty Ignazz to z którymś pickiem, prawdopodobnie 23 mogą wziąć Dominique Jonesa bo jak był u nich na workoutach to wymiatał i czytałem ze byl najlepszym zawodnikiem jaki się tam pojawił. Ja bym go tam widział bardziej niż innych SG w tym drafcie oprócz Turnera.

Co do Minnesoty Ignazz to z którymś pickiem, prawdopodobnie 23 mogą wziąć Dominique Jonesa bo jak był u nich na workoutach to wymiatał i czytałem ze byl najlepszym zawodnikiem jaki się tam pojawił. Ja bym go tam widział bardziej niż innych SG w tym drafcie oprócz Turnera.

No na Jazzowych stronach chodzą plotki że T'Wolves chcą się pozbyć tych swoich dalszych picków, i że nasza ekipa jakoś w to miałaby być zaangażowana, vide prawa do Tomica o czym juz mówiłem miały by być częścią układu.

Ogólnie co ekipa to masa kombinacji, właściwie nawet te z top 3 nie sa w sumie zadowolone kadrowo, wiec wszystko jest mozliwe, w Jazz bym widział poza Ortonem/Whitesidem, Jamesa, miech opchną Tomica ja nie lobię czekać.

A Spurs to nie powinni się martwić o pozyskanie Favorsa, wiem że to może brzmi trochę jak s-f ale jesli Blair będzie zdrowy to on narobi sporo zamieszania, podobnie jak Sap, styknie spojrzeć na rukaski sezon w 18 min takie cyferki rewelacyjne, dodatkowo z głową wszystko wporządku, tak bedzie w nadchodzących latach na zachodzie będą rządzić dwaj kolesie którzy przez większość Gm byli skreśleni ze za niscy ze nie z wyjebistych uniwerków, a takiego wała, serce na boisku wygrywa, i niewiele po za tym 8)

Dobra uczelniani wczuwacze. NI c***a nie oglądam koszykówki uniwersyteckiej nic nie wiem o graczach co się mają zgłosić do draftu ale przenikają do dziennikarzy że otis zwrócił uwagę na niejakiego Daringtona Hobsona. No więc coś więcej o tym jegomościu? coś tam sobie o nim znalazłem ale widział go ktoś live?