Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, ignazz napisał(a):

Jak z operacją pustynna burza. 

tak z ciekawości co masz na myśli? Bo dużo większe kontrowersje sa przy kolejnych "interwencjach" . Do pustynej tarczy/burzy to największa kontrowersja jaka kojarzę jest niedokończenie sprawy i zostawienie kurdów samych sobie.

2 godziny temu, Koelner napisał(a):

Jakie kwestie? 

Byly swego czasu glosy, ze to nie jest juz swiat gdzie ktokolwiek bedzie napadal na inne kraje i walczyl o terytorium, a z Rosja sa super byznesy i interesy do zrobienia. W Polsce mniej niz zagranico, ale tez byly.

Edytowane przez Chytruz

2 godziny temu, Gregorius napisał(a):

tak z ciekawości co masz na myśli? Bo dużo większe kontrowersje sa przy kolejnych "interwencjach" . Do pustynej tarczy/burzy to największa kontrowersja jaka kojarzę jest niedokończenie sprawy i zostawienie kurdów samych sobie.

To mam na myśli że ogólnie administracja amerykańska sfałszowała realne powody ataku i w kontekście prawa międzynarodowego był to nielegalny atak. My tymczasem zakochani dopiero co w nowo poznawanym świecie zachodu mieliśmy tylko jedną i nieprawdziwą ocenę konfliktu. 

Akcja totalnie nielegalna a my bezkrytycznie trzymaliśmy kciuki „za naszych”. 

Nie zaskakuje mnie fakt manipulacji i jednostronna narracja w mediach tylko romantyczna bezkrytyczność oceny tego. 

Chodzi mi o motyw broni chemicznej której nie znaleziono. 

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

To mam na myśli że ogólnie administracja amerykańska sfałszowała realne powody ataku i w kontekście prawa międzynarodowego był to nielegalny atak. My tymczasem zakochani dopiero co w nowo poznawanym świecie zachodu mieliśmy tylko jedną i nieprawdziwą ocenę konfliktu. 

A mógłbyś rozwinąć czy rzucić jakimś linkiem. Bo (nie to żebym szukał) nie spotkałem się z takim zdaniem o interwencji w 1991 roku. Na pewno sfałszowane były powody kolejnych interwencji. 

Generalnie to oczywiście że motyw chemiczny pojawił się na Busza Juniora i nieopacznie użyłem skrótu myślowego Pustynna Burza bo ja traktuję to jako całość polityki bliskowschodniej. Gra znaczonymi kartami. 

Główne punkty krytyki: 
  • Nielegalność interwencji:
    Zarzucano, że inwazja była sprzeczna z prawem międzynarodowym, gdyż nie została poparta jednoznaczną rezolucją Rady Bezpieczeństwa ONZ, a argument o konieczności zapobieżenia zagrożeniu ze strony irackiej broni masowego rażenia nie został wystarczająco udowodniony. 

• Brak dowodów na BMR:
    Krytycy wskazywali, że nie odnaleziono dowodów na istnienie irackiej broni masowego rażenia, co podważało główny powód inwazji. 

• Negatywne konsekwencje dla stabilności regionu:
    Inwazja i następująca po niej wojna domowa doprowadziły do destabilizacji Iraku i całego regionu, zwiększając zagrożenie terroryzmem i przemocą. 

• Kwestie moralne i humanitarne:
    Krytykowano koszty ludzkie wojny, w tym śmierć cywilów, oraz naruszenia praw człowieka, w tym tortury i złe traktowanie więźniów. 

• Brak planu odbudowy:
    Zarzucano, że inwazja nie była poparta spójnym planem odbudowy Iraku, co doprowadziło do chaosu i anarchii. 

• Błędne założenia wywiadowcze:
    Informacje wywiadowcze, na podstawie których podjęto decyzję o interwencji, zostały podważone po wojnie, co sugeruje celowe wprowadzenie w błąd opinii publicznej. 

W ostatni punkt nie wierzę. 

Godzinę temu, Chytruz napisał(a):

Byly swego czasu glosy, ze to nie jest juz swiat gdzie ktokolwiek bedzie napadal na inne kraje i walczyl o terytorium, a z Rosja sa super byznesy i interesy do zrobienia. W Polsce mniej niz zagranico, ale tez byly.

Oczywiście ale jeśli po I WŚ a tym bardziej po II WŚ nadal są wojny to oznacza, że chyba będą zawsze.