Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, memento1984 napisał(a):

jakies majaczenie, koncerny agro byly tam od dluzszego czasu. to jest ich biznes a US moze interweniowac, zeby im pomoc, jesli uzna to za stosowne - jak kazdy normalny kraj, ktory broni swoich interesow i interesow swoich firm, jesli sa wystarczajaco duze (nie mam tej pewnosci, ze ani te firmy sa tak kluczowymi, ani to, ze udzial ich interesu na Ukrainie jest na tyle duzy, aby decydowac o ich bottom line).

Majaczenie to Twoje wypowiedzi - pytanie ile/w jakim stopniu były koncerny amerykańskie w Agro biznesie Ukraińskim przed wybuchem wojny? Zapewne nie wiesz, bo nie pisałbyś tych farmazonów. Szacowany skok jest z 8-10 do 30%. Do tego USA to nie jest "każdy normalny kraj" tylko hegemon, który nic nie robi za darmo. NIC. A koncerny Agro w US są akurat b.mocno powiązane z polityką w US i nie odpuściłyby mld USD w Rosji, gdyby nie dostały alternatywy...

6 godzin temu, memento1984 napisał(a):

to moje $15miliardow to dla smiechu, jest to liczba przejaskrawiona, pokazujaca SWIATOWA produkcje, kiedy Ukraina nie ma "nic", bo oni maja <10% i nie wiadomo nawet jak jest z eksploatacja. jesli przyszlosc calej branzy IT/ICT lezala by w tych metalach ziem rzadkcih to cena na rynku by to reflektowala, a $15miliardow jest smieszne.

Ty naprawdę uważasz, że dostęp do metali rzadkich to jest na zasadzie - idziesz i kupujesz? Każde złoża odkryte/udostępnione w ostatnich 30-40 latach to jest zazwyczaj od razu element konfliktu zbrojnego, a już brak odróżniania wartości surowego złoża od jego późniejszego wpływu na PKB to dramat myślowy w Twojej głowie. 

9 godzin temu, memento1984 napisał(a):

$350mld to sa grosze dla gospodarki wielkosci US/EU. nie bede kwestionowal wielkosci, bo nie mam czasu (nie napisales nawet zloza czego i ktorym regionie, zakladam ~donbas).

Sorry memento, ale totalnego ignoranta (żeby nie napisać bardziej dosadniej) z siebie robisz. Nic nie sprawdzasz, nie masz pojęcia o ekonomii, ale osądy to wydajesz niczym profesor Harvardu będący jednocześnie doradca Trumpa. Dokładnie napisałem jakiego regionu dotyczą te 350 mld... a żeby pokazać Ci jak bardzo nie rozumiesz skali i kwot o jakich piszesz, to USA (będące największym producentem LNG na świecie i jednocześnie największym eksporterem LNG), dzięki LNG mają:

KTNDH5B.png

No ale co to jest 350 czy 500 mld dla US... LOL

Z mojej strony EOT.

Mnie zawsze najbardziej smieszył ten bełkot jakoby hameryka robiła cos w imie idei, zasad itd. To jest kraj który działał i działa mając wyłacznie na względzie swoj dorazny interes. Za to posrod jego obywateli, albo sympatyków, skądkolwiek by sie oni nie brali, notorycznie mozna usłyszeć o mesjanizmie amerykańskim, i jak to swiat na nim żeruje 😄

55 minut temu, dannygd napisał(a):

Majaczenie to Twoje wypowiedzi - pytanie ile/w jakim stopniu były koncerny amerykańskie w Agro biznesie Ukraińskim przed wybuchem wojny? Zapewne nie wiesz, bo nie pisałbyś tych farmazonów. Szacowany skok jest z 8-10 do 30%. Do tego USA to nie jest "każdy normalny kraj" tylko hegemon, który nic nie robi za darmo. NIC. A koncerny Agro w US są akurat b.mocno powiązane z polityką w US i nie odpuściłyby mld USD w Rosji, gdyby nie dostały alternatywy...

Ty naprawdę uważasz, że dostęp do metali rzadkich to jest na zasadzie - idziesz i kupujesz? Każde złoża odkryte/udostępnione w ostatnich 30-40 latach to jest zazwyczaj od razu element konfliktu zbrojnego, a już brak odróżniania wartości surowego złoża od jego późniejszego wpływu na PKB to dramat myślowy w Twojej głowie. 

Sorry memento, ale totalnego ignoranta (żeby nie napisać bardziej dosadniej) z siebie robisz. Nic nie sprawdzasz, nie masz pojęcia o ekonomii, ale osądy to wydajesz niczym profesor Harvardu będący jednocześnie doradca Trumpa. Dokładnie napisałem jakiego regionu dotyczą te 350 mld... a żeby pokazać Ci jak bardzo nie rozumiesz skali i kwot o jakich piszesz, to USA (będące największym producentem LNG na świecie i jednocześnie największym eksporterem LNG), dzięki LNG mają:

KTNDH5B.png

No ale co to jest 350 czy 500 mld dla US... LOL

Z mojej strony EOT.

Jak wroce w pon to odpisze. Moge nie miec racji.

1 godzinę temu, dannygd napisał(a):

Zaskoczyles mnie ta cyfra (8->30%!)!

ktos juz zadal to pytanie i dostal odpowiedz (4lutego 2025).

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-10-2024-002526-ASW_EN.html

2 godziny temu, dannygd napisał(a):

Ty naprawdę uważasz, że dostęp do metali rzadkich to jest na zasadzie - idziesz i kupujesz? Każde złoża odkryte/udostępnione w ostatnich 30-40 latach to jest zazwyczaj od razu element konfliktu zbrojnego

REE 90% ulokowane w Chinach (po trumpowemu, to oni rozdaja karty).

ostatnie lata to zloza odkryte (lub zaczeta elsploatacja) w US, Szwecji, Norwegii, Brazylii. O jakich konfliktach (“zazwyczaj”) piszesz? 
ktore z kilkunastu (REE) sa najwazniejsze dla IT/ICT?

ile z nich (%)w swiatowych zlozach jest ulokowane w Ukrainie?

2 godziny temu, dannygd napisał(a):

kontrybucja CALEGO sektora wydobywczego w US to ~1.3% GDP (rocznego) ($700mld/rok). 
$350mld w ciagu dystkutowanych tutaj 10+ lat, to na zasadzie “EBITDA”esque (plus szeroko spekulowane reinwestycje zyskow w UA) - chyba nie liczysz calosci jako kontrybucja do GDP US? 
$350mld/rok byloby duzo (nie o takiej wielkosci dyskutowalismy)

$35mld/rok (nierealna kwota but) to nie wiem, moze i nie mialem racji.

Znaczace REE w Ukrainie to mit, nie ja o tym pisalem.

Aż sprawdziłem. W tym temacie od 14 listopada do 7 lutego była kompletna cisza. Podobnie było w głównych mediach. Rosyjskie i ukraińskie wojska były w tym czasie na urlopach?

Wiadomość przeszła niezauważona. To pewnie jakis celowy przeciek mający na celu wymuszenie czegoś na kimś ale byłyby niezłe jaja gdyby okazało się że to Węgry Orbana zostały największym wygranym tej wojny. Raz, mieliby poprawne relacje z Rosją a dwa zapewniliby sobie gwarancję bezpieczeństwa i stałą obecność kilku tysięcy amerykańskich żołnierzy 

www.the-express.com/news/world-news/165738/donald-trump-us-troops-germany-hungary/amp

Fiuber, jesteś tak jednostronny, że to jest aż przerażające. I to jako wykształcony człowiek...

Napisz dziękuję i ktoś dziękuję. Przecież takie dziękuje to ma znaczenie jak wiosenny deszcz. Nie ma żadnego powodu się czepiać, chyba, że za to, że w ogóle Muskowi odpowiedział.

PS. Chyba będę żałował, że się wpisałem, spierdalam stąd.

Edytowane przez Dunk Fan

8 godzin temu, Dunk Fan napisał(a):

Napisz dziękuję i ktoś dziękuję. Przecież takie dziękuje to ma znaczenie jak wiosenny deszcz. Nie ma żadnego powodu się czepiać, chyba, że za to, że w ogóle Muskowi odpowiedział.

Żeby było jasne, Sikorski zachował się świetnie. W porównaniu do muska widać różnicę 5 klas. PiS to dzbany, bo zamiast się skonsolidować jak le pen z Macronem np w tej sprawie to pierdoli jak potłuczony. Dwa tygodnie temu pisałem tu że Sikorski powinien być prezydentem i zdanie podtrzymuję 

Znaczy że trzeba zrobić kolejny owsiakowy spęd?. Na gorąco zwołać pospolite ruszenie?, wszyscy politycy murem mają stanąć za ministrem ? Wiece poparcia, kwiaty i śpiewy od narodu? Zrywać amerykańskie flagi i zbojkotować rozgrywki NBA z powodu kilku wpisów na twiterze???

Serio? Przecież grzanie tego tematu to dziecinada? Kiedyś podobnie zachwycałes się Holownią. Skończył się już geniusz Szynka?

Nihil Novi 

Korwin wcześniej lubił pogadać, Lepper przyciągnął tłumy, Giertych taki prawy, Palikot taki niezależny finansowo bo z biznesu, potem Kukiz był pięknym westchnieniem wiosny przecież rockmen, telewizyjny Hołownia pięknie malowany a taki elokwentny, teraz Sławek tiktokowy którego sam Trump chwali i wyskakuje z pudełka jak Diabełek na jarmarku. Błyszczą zabaweczki duopolu od dekad. Jak sobie Gierek robił na dzień kobiet zdjęcia z paniami to nic się nie zmieniło. Poza tym ile można ukraść. Bo tu oj zmianyyyyyy

Politycy są niepotrzebni a mam wrażenie że ich coraz więcej. 

I coraz bardziej zachłanni. 

18 minut temu, ignazz napisał(a):

Nihil Novi 

Korwin wcześniej lubił pogadać, Lepper przyciągnął tłumy, Giertych taki prawy, Palikot taki niezależny finansowo bo z biznesu, potem Kukiz był pięknym westchnieniem wiosny przecież rockmen, telewizyjny Hołownia pięknie malowany a taki elokwentny, teraz Sławek tiktokowy którego sam Trump chwali i wyskakuje z pudełka jak Diabełek na jarmarku. Błyszczą zabaweczki duopolu od dekad. Jak sobie Gierek robił na dzień kobiet zdjęcia z paniami to nic się nie zmieniło. Poza tym ile można ukraść. Bo tu oj zmianyyyyyy

Politycy są niepotrzebni a mam wrażenie że ich coraz więcej. 

I coraz bardziej zachłanni. 

Jeszcze Rysiu Petru miał swoje 5 minut xD

Te barany znowu wybiorą kogoś z popisu.. Oni sie wymieniają od 25 lat przecież i to nie działa, to czemu nagle by się coś miało zmienić? Jak mawia p. Stanisław Michalkiewicz - nieważne kto wygra wybory, ważne żeby wybory zostały wygrane..

Edytowane przez Alonzo

19 minut temu, Alonzo napisał(a):

p. Stanisław Michalkiewicz - nieważne kto wygra wybory, ważne żeby wybory zostały wygrane..

lubię Stasia ale typ który zbierał na chatę w której mieszkał bo nie wiedział, że nie jego to grubszy temat do beki :D