Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, RappaR napisał:

Sąd na pewno będzie analizował w takim przypadku czy miałeś możliwość innej reakcji i jeśli tak stwierdzi - Twoja 

Zawsze będzie wina tego który zajechał ci drogę . 

A Twój przykład jest nieadekwatny bo pkt 1 wcale nie zmuszał cie do reakcji w pkt2  Roysjki ostrzał rakietowy zmusił Ukrainę do reakcji.

15 minut temu, lorak napisał:

@Reikaihttps://www.nato.int/docu/review/pl/articles/2014/07/01/rozszerzenie-nato-i-rosja-mity-i-rzeczywistosc/index.html

tu jest trochę opisane podejście rosji w tej sprawie. oczywiście osobna kwestia to czy jest ono uzasadnione z naszej perspektywy.

To dlaczego rozszerzenie na Filnlandie nie wyowłało żadnej reakcji? I tak samo na Szwecję. Sami Rosjanie obalili tenargument bo nie reagowali kiedy rzeczywiście ich sąsiad stał się członkiem NATO

1 minutę temu, lorak napisał:

może dlatego, ze sa w trakcie wojny?

Czyli zaataowali Ukrainę która nawet nie złożyła akcesu a nie zaatakowali Finlandie która formalnie jest już prakytcznie w NATO. I Ty uważasz ,że to był powód do wojny.? 

Ba oni wręcz zabrali wojska z granicy z Finlandią 

Godzinę temu, mcreativo napisał:

"Wkurwiła mnie dziewczyna", "Miałem naprawdę zły dzień"

Naprawdę? Zastanawiam się jak niski trzeba mieć iloraz inteligencji, żeby dawać takie porównania ze zmasowanym atakiem rakietowym na Ukrainę, czyli obroną konieczna(bo nie chodzi mi o samą trywialność przykładów)

@lorak podał narrację relatywizującą aktualną sytuację przypadkowego uderzenia rakiety ukraińskiej na teren PL. W myśl tej relatywizacji - tak to przynajmniej zrozumiałem - napisał, że sytuację można odwrócić i pośrednio usprawiedliwiać RU, że gdyby nie "działania NATO" to nie doszłoby do ataku na UKR etc. Na co @RappaR podał przerysowaną analogię z "dziewczyną", a jak tak samo przerysowaną analogię ze "złym dniem". Nie wiem jakie intencje miał @RappaR, moją intencją była (specyficzna...) krytyka wpisu @lorak.

W odpowiedzi na twoje wątpliwości - osobą której można kwestionować iloraz inteligencji jest ta, która wzięła obydwa wpisy za dosłowne porównania sytuacji na Ukrainie, a nie komentarz do pewnego ciągu postów w dyskusji.

1 godzinę temu, ely3 napisał:

To nie jest ta sama narracja. Wręcz mylna. Ukraina sie broniła przed czynem spowodowanym . Gdyby tego nie robiła zginęli by ludzie po stronie ukraińskiej. 

co to ma wspólnego z Twoim ciągiem przyczynowym

Mógłbyś to porównać do 1 Facet na mnie jechał czołowo. Skręciłem w bok . Trafiłem osobę na chodniku . Nie wiedziałem ,ze ona tam stoi i reagowałem by nie zginać. Czyja wina? 

Jw. Z tym że tutaj nikt nie kwestionuje niczyjego ilorazu inteligencji. Niemniej jednak zwracam uwagę na to samo co powyżej.

33 minuty temu, ely3 napisał:

zyli zaataowali Ukrainę która nawet nie złożyła akcesu a nie zaatakowali Finlandie która formalnie jest już prakytcznie w NATO. I Ty uważasz ,że to był powód do wojny.? 

nie ja uważam, lecz próbuje wyjaśniać, jak to widzi rosja, która ekspansję NATO podaje jako jeden z powodów swoich działań.

32 minuty temu, T+?%hZ<A<5ZZB~5L napisał:

krytyka wpisu @lorak.

interesująca krytyka, gdy jak widać nie tylko ja myślałem, ze mnie wspierasz ; )

6 godzin temu, Reikai napisał:

I to jest clue, a tymczasem konfederosyjcy patrioci już zaczęli nagonkę na Ukraincow w internecie.

Znaczy kto ? Bo ja głównie widziałem wpisy Gadowskiego i Sommera którzy są "zainteresowani" odpowiedzią Ukrainy i tym czy zapłacą odszkodowanie.  

I ogólnie przeczytałem dziś, że: system antyrakietowy nie służy do obrony pól i miast (wierny człowiek PiSu)

A z drugiej strony, że system rakietowy zawiódł bo nie zestrzelili szczątków rakiety która spadła 5 km od granicy (wyznawcy PO)

I generalnie uważam, że o ile na początku nawoływanie Zelenskiego do pomocy było ok, tak teraz - po tym jak w zasadzie dostał wszystko i mógłby zakończyć wojnę rozpoczynając rozmowy pokojowe, a zamiast tego dalej nawołuje do eskalacji konfliktu - patrzę na to z dużą ostrożnością. Zresztą nie tylko ja. Amerykanie też mu powiedzieli, żeby zszedł na ziemię. 

7 minut temu, Sebastian napisał:

tak teraz - po tym jak w zasadzie dostał wszystko i mógłby zakończyć wojnę rozpoczynając rozmowy pokojowe, a zamiast tego dalej nawołuje do eskalacji konfliktu

Dawno nie czytałem czegoś głupszego, Rzadko sie zdarza zeby w jednym zdaniu tak dużo rzeczy było niedorzeczne.

42 minuty temu, Koelner napisał:

🤣🤣🤣

Ale co Cię śmieszy ? Amerykanie powiedzieli żeby zaczął patrzeć na sytuację realistycznie. I mają rację. Ukraina prowadzi wojnę za pieniądze zachodu, sprzętem i amunicją zachodu i przy pomocy satelit i służb wywiadowczych zachodu. Bez tego już dawno byłoby po ptakach. Zelenski powinien o tym pamiętać i nie zachwycać się frontowymi sukcesami.

1 minutę temu, Sebastian napisał:

Ale co Cię śmieszy ? Amerykanie powiedzieli żeby zaczął patrzeć na sytuację realistycznie. I mają rację. Ukraina prowadzi wojnę za pieniądze zachodu, sprzętem i amunicją zachodu i przy pomocy satelit i służb wywiadowczych zachodu. Bez tego już dawno byłoby po ptakach. Zelenski powinien o tym pamiętać i nie zachwycać się frontowymi sukcesami.

nadal nie jesteś w stanie oddzielić wypowiedzi dla plebsu a działań. politycy zachodni nawet Biden muszą patrzeć na sondaże i naprawdę nie jest łatwo przekonać amerykanina z kansas czy Miami aby wysyłać mld USA gdy w sklepach szaleje inflacja 

Dziwne to wszystko

Zelenski idzie w zaparte, ze to nie jest ich rakieta. Pierwsze komunikaty o tym, ze to byla rosyjska rakieta i potem dopiero wyciszanie tematu. Absolutnie nie jest mu na reke to, zeby isc tak w zaparte. Nikt nie mowi o tym, ze tam byly dwa wybuchy i dwie rakiety. Brykniecie Lawrowa z G20. Koordynaty Przewodowa to Koordynaty Lwowa i Kijowa. Ukraincy wiedza jak dobrze NATO potrafi monitorowac niebo. Po co ida dalej w zaparte, ze to nie oni? Cisza z Polskiej strony wieczorem, jakby czekali na to co postanowi USA.

Nie chce za bardzo plaskoziemiowac, ale co jesli to faktycznie rosyjska rakieta, druga byla ukrainska ktora ja gonila, ale nikt w NATO i USA nie chce eskalacji przez jakas wies w Polsce, stad wygaszanie tematu? 

19 godzin temu, the_secret napisał:

Mocne słowa jak na typa który się wstydził poprosić sąsiada żeby później remont zaczynał

Poprosiłem, nie odzywa się do mnie po kolejnej wymianie słów. Przecież mu samochodu nie zniszczę ani nie pobiję. Ale uwierz nie mam oporów by używać przemocy fizycznej. Nigdy nie miałem. Kwestia czasu i miejsca.

3 godziny temu, Sebastian napisał:

I generalnie uważam, że o ile na początku nawoływanie Zelenskiego do pomocy było ok, tak teraz - po tym jak w zasadzie dostał wszystko i mógłby zakończyć wojnę rozpoczynając rozmowy pokojowe, a zamiast tego dalej nawołuje do eskalacji konfliktu - patrzę na to z dużą ostrożnością. Zresztą nie tylko ja. Amerykanie też mu powiedzieli, żeby zszedł na ziemię. 

Jak według ciebie miałoby wyglądać to zakończenie wojny? Zostawiamy ruskim to co nam ukradli, nie żądamy żadnych odszkodowań za tysiące zabitych i zniszczony kraj? To może im jeszcze Charków dorzucą bo tak Putinowi zależało. Chersoń mogą sobie zostawić, niech będzie, że Rosja oddała w ramach 8gody część swojego terytorium.

1 minutę temu, julekstep napisał:

garaze

po lekcjach

widzimy sie!

Warszawa? Teraz nie mam czasu, ale na wiosnę się odezwę. No chyba, że przyjedziesz do mnie, obok jest sporo garaży, ogródki działkowe. Słowem idealne miejsce.