ptak Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 To jest Rosja, ci generałowie mają rodziny, nie ma opcji, że nie posłuchają rozkazu. Chyba, że mają ciche poparcie kogoś kto może postawić się Szojgu i nie wypaść przez balkon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 @Hoolifan @Gregorius @memento1984@P_M@ptak Bylem odebrac córkę z przedszkola a tu plus @Reikai Jednak nie doceniłem Rosjan.. Chersoń będzie do końca listopada w rękach ukraińskich. Wybuch na moście musial poważnie uszkodzić kolej bo gdyby mogły jeździć pociagi wojskowe w pełbym obciązeniu to by się nie wycofali a widocznie obecnie moga tylko pasażerskie. Innego wytłumaczenia nie ma dla braku amunicji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 10 minut temu, ely3 napisał: Jednak nie doceniłem Rosjan.. Chersoń będzie do końca listopada w rękach ukraińskich. Wybuch na moście musial poważnie uszkodzić kolej bo gdyby mogły jeździć pociagi wojskowe w pełbym obciązeniu to by się nie wycofali a widocznie obecnie moga tylko pasażerskie. Innego wytłumaczenia nie ma dla braku amunicji Most Krymski? nic sie nie stało naprawili w 24h... ale kosmetyczne poprawki zeby pociag jeździł to tak mniej więcej jeszcze pół roku. 11 minut temu, ely3 napisał: Bylem odebrac córkę z przedszkola a tu Podobno czołówka doszła już do Czarnobajewki . Ale nie rozumiem co się dzieję bo i tak powinni mieć tam kilkanaście tysięcy wojsk i sprzętu. Może się okazać że front się na tyle załamał że duże siły będą otoczone/wzięte do nie woli. Tak samo nie widzę jak ruscy zamierzają ewakuować ciężki sprzęt. Tam się coś naprawdę grubo musiało posypać czego ruscy się nie spodziewali i teraz to tylko minimalizowanie strat. ... albo czegoś nie wiemy. Oficialnie Ukraina bardzo ostrożna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Albo już danwo wycofali połowę sił i teraz zostali zaskoczeni atakiem Ukrainy I maj a znacznie mniej do ewakuacji więc nie będzie okrązenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 (edytowane) https://twitter.com/Militarylandnet/status/1590735370022289408 Właśnie weszli do Tomaryne a to jest 8 km od Berysławia.. Jeśli tak idą jak po swoje to oznacza ,że Rosjan już nie ma na tym brzegu. a przynajmniej nie ma już na północy. Pewnie całą noc i dzień pracowały promy. Sprżet raczej ewakuowali . To w końcu są spadochroniarzy , 22 korpus. Tu nie ma amatorów więc nie spodziewam się duzego bajzlu ale już amunicji mogli nie dać rady wywieź. I jak pokazują filmiki nie wszędzie udało się wycofać artylerię bo niektóre GRADy padły w ręce ukraińskie EDIT pomyliłem Tamaryne w na granicy rejonuy Chersoń-Mikołajów a Tomaryne// Na razie Ukraińskie siły weszły do tej pierwszej czyli jednak nie są aż tak blisko tamy w Nowej Kachowce Edytowane 10 Listopada 2022 przez ely3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Super wiadomość i nic tylko się cieszyć. Ale jednocześnie przeraża mnie to, co mogą znaleźć tam Ukraińcy. To są rejony okupowane od lutego/marca prawda? Ilość sal tortur i jakiś zbiorowych grobów może być okropna, jak na tak duże miasto jak Chersoń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 1 minutę temu, Reikai napisał: Super wiadomość i nic tylko się cieszyć. Ale jednocześnie przeraża mnie to, co mogą znaleźć tam Ukraińcy. To są rejony okupowane od lutego/marca prawda? Ilość sal tortur i jakiś zbiorowych grobów może być okropna, jak na tak duże miasto jak Chersoń. ALe tam walczyli nne jednostki. Było wiele informacji od Ukrainców ,że akurat ci nie skupiają się na torturach. Wyjątek moze być Chersoń ze względu na silną partyzantkę. Ale co do reszty wiosek to na razie nie odszukali żadnej sali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptak Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Yigal Levin fajnie opisał sytuację. Rosjanie przerzucając jednostki na prawy brzeg podnoszą jakość swoich wojsk. To nie jest dziadowskie wojsko z poboru, to zaprawieni w boju zawodowcy. Nie dość, że nie uciekną na widok ukraińskiego czołgu to można szybko przekwalifikować ich na oficerów niższego szczebla którzy ogarną rekrutów. A takich ludzi najbardziej w rosyjskiej armii brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Teraz, ptak napisał: Yigal Levin fajnie opisał sytuację. Rosjanie przerzucając jednostki na prawy brzeg podnoszą jakość swoich wojsk. To nie jest dziadowskie wojsko z poboru, to zaprawieni w boju zawodowcy. Nie dość, że nie uciekną na widok ukraińskiego czołgu to można szybko przekwalifikować ich na oficerów niższego szczebla którzy ogarną rekrutów. A takich ludzi najbardziej w rosyjskiej armii brakuje Wątpię, żeby to miało się sprawdzić w warunkach wojennych. Owszem w koszarach, treningowo, ale tutaj niskie morale, brak umiejętności, faktyczne starcie z rzeczywistością wojny, może sprawić, że podstawowe instynkty przetrwania się uruchomią i Ci rekruci ruszą do ucieczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Podobno siły specjalne ukraińskie weszły do Chersonia i ustawiły punkty obserwacyjne i sprawdzają czy nie ma zasadzek. Tak więc idzie błsykawicznie. Nigdzie nie ma Rosjan ogólnie to win dla Ukrainy bo Rosja jeszcze 2 tygodnie budowała bunkry wokół Chersonia . Tam było najwięcej pól minowych m bunkrów na całym froncie. Ukraina bez walki istrat przejmuje tereny silnie ufortyfikowane. I co ważne przejmuje duże miasta w stanie nieuszkodzonym. To nie jest Izium. Sami zaś nie atakują mocno Rosjan wiec ci uciekają nie stawiając oporiu. Ukrainie bardziej zalezy na przejęciu terenu bez walk niż na ciężkich walakch z oddziałami straży tylnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Co tam się dzieje? Wyglada na ostrą masakrę uciekających orków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Teraz, Reikai napisał: Co tam się dzieje? Wyglada na ostrą masakrę uciekających orków. Tam nie ma walk więc nie wiem o jakiej masakrze piszesz. Rosjanie się wycofują. Ukraina tylko wczoraj zaskoczyła kilka oddziałów plus w samej snichriwce pewnie było troce trupów. Teraz raczej Ukraina jest kilka godzin za Rosjanami. Teraz nikt nie chce walk bo to by naraziło ludność cywilną a Ukrainie chodzi o teren a nie o zabijanie Rosjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 (edytowane) 21 minut temu, ely3 napisał: Tam nie ma walk więc nie wiem o jakiej masakrze piszesz. Rosjanie się wycofują. Ukraina tylko wczoraj zaskoczyła kilka oddziałów plus w samej snichriwce pewnie było troce trupów. Teraz raczej Ukraina jest kilka godzin za Rosjanami. Teraz nikt nie chce walk bo to by naraziło ludność cywilną a Ukrainie chodzi o teren a nie o zabijanie Rosjan Nie jestem pewien czy masz racje. Jest trochę filmów gdzie widać że artyleria mocno pracuje przy przeprawach przez Dniepr. Do tego coraz więcej filmów z przejętym sprzętem. nie wiem na ile prawdziwe ale coraz więcej kont Ukraińskich i ruskich pisze o tym że duże oddziały nie zdążyły się wycofać. Oczywiście nie wiem jaka jest prawda i to co @ely3 piszesz jest najbardziej prawdopodobne tym bardziej że praktycznie nie słychać o walkach podczas natarcia. Nie mniej dopuszczam alternatywny scenariusz że ruscy zostali zaskoczeni w trakcje ewakuacji dużo wcześniejszym poważnym atakiem niż myśleli i teraz szybkie zbliżenie się UA zarówno do Chersonia jak i do Kachowki odcięło cześć sił od przepraw plus artyleria zadaję straty podczas samych przepraw przez rzekę. Część kont podaję że 16-18k w dalszym ciągu zostało na prawym brzegu. Moim zdaniem jeśli ten scenariusz jest prawdziwy to zostało sporo mniej ale i tak straty moga być duże. Edytowane 10 Listopada 2022 przez Gregorius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Jest trochę doniesień o eksplozjach w Charkowie. Pewnie okaże się rano dopiero co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Teraz, Reikai napisał: Jest trochę doniesień o eksplozjach w Charkowie. Pewnie okaże się rano dopiero co i jak. Chersoniu? prawda. https://mobile.twitter.com/NOELreports/status/1590839531057852417 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Ale to ,że ostrzeliwuja to oczywiste ale co do zasady to cięzko topić promy ogniem artylerii. Tu trzeba atakować z powietrza. I na przeprawach pewnie Rosjanie poniosą straty ale nie ma praktycznie walk w terenie . Chersoń jest pusty od 10 dni o czym pisałem swego czasu. Tam już dawno nie ma wojsk. A wokół Nowej Kachowki są aż 3 pasy umocnień. Jakby co to mogą się tam bronić długo by nie było chaosu i jeńców @Gregorius Też o tym czytałem ale nie sądze by była taka katastrofa. W Limaniu było gorzej a straty były 300-400 podczas ewakuacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 3 minuty temu, ely3 napisał: Ale to ,że ostrzeliwuja to oczywiste ale co do zasady to cięzko topić promy ogniem artylerii. Tu trzeba atakować z powietrza. I na przeprawach pewnie Rosjanie poniosą straty ale nie ma praktycznie walk w terenie . Chersoń jest pusty od 10 dni o czym pisałem swego czasu. Tam już dawno nie ma wojsk. A wokół Nowej Kachowki są aż 3 pasy umocnień. Jakby co to mogą się tam bronić długo by nie było chaosu i jeńców @Gregorius Też o tym czytałem ale nie sądze by była taka katastrofa. W Limaniu było gorzej a straty były 300-400 podczas ewakuacji A to w Limaniu nie było ugody że moga odejść ale cięzki sprzęt mają zostawić? Zresztą tutaj problemem jest rzeka. Jak artyleria dojdzie na 10-20km to po sprawie. Ale tak jak pisałem myślę że w 48h sie dowiemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 11 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2022 Zdjęcie z dziś rana Chersoń już jest ukraiński. Podobno w nocy wyleciał most Antonowski a Ukraina resztki amunicji zużywała na bombardowaniu przeprawy. Info nr sygnałów komówkrowych pokazują koncentrację na północ od Chersonia @karpik Wczoraj Ukraina przejęła dwa czołgi T-90A , które Rosjanie porzucili po drodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NieMy Opublikowano 11 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, ely3 napisał: Podobno w nocy wyleciał most Antonowski zważywszy, że tym mostem mogła przechodzić piechota to po co mieliby go ruscy wysadzać? jednak wysadzony, znaczy musieli się wcześniej ewakuować. Nie widzę tego inaczej. Edytowane 11 Listopada 2022 przez NieMy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi