memento1984 Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 2 godziny temu, Gregorius napisał: Można być ignorantem , można poświecić trochę czasu żeby wyjść poza główne media. Zresztą wydaje mi się że nie bardzo orientujesz się jak wygląda życie na Białorusi i jakie maja nastroje społeczne. ale tak ogolnie to Ukraina opanowala te niby nie-glowne media (spolecznosciowki kazdego typu, dla "kumatych" pozdro600 jak tgram czy mniej kumatych jak twitter/fbuk) zalewem kontrolowanej i dozowanej informacji - fakt ze prowadza moralnie sprawiedliwa wojne nie zmienia tutaj faktu ze na poziomie operacyjnym kontroluja ilosc/jakosc/przekaz. mozna byc ignorantem i myslac, ze wychodzac poza TVP/TVN/Polsat/jakies tam main gazety jest sie wielkim rozkminiatorem bo sie ssa informacyjnego cyca prosto z UA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptak Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Ukraina ma świetny PR, co nie zmienia faktu, że ściele walą maksymalną. Ruskie mają prymitywna propagandę, Ukraińcy robią to na poziomie CNN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 3 godziny temu, ely3 napisał: @memento1984 Każda wojna, która jest daleko się opatrzy. W Europie nikogo nie interesowała wojna w Afganistanie do momentu aż USA zaczęło się wycofywać. WOjnę w Syrii ludzie oglądali do momentu pokonania ISIS bo ISIS zagrażało Europie. Jak kalifat padł tak zainteresowanie spadło do zera i nawet analitycy się tym nie zajmują Ale wojna na Ukrainie to trochę inna bajka. Oczywiście w TW czy gazetach jest tego mniej bo temat się przegrzał i ludzie moga być tym zmęczenie . Z drugiej strony od lutego praktycznie w każdej rozmowie biznesowej temat wojny sie pojawia bo taki ma ona wpływ na otoczenie rynkowe. Nie da się jej uniknąć. NA dodatek to jest wojna toczona w Europie. Gdzie walczy Rosja , która zna prawie każdy. To nie jest anonimowa Syria . Putin jest rozpoznawalny na świecie . Rosja te wojne już przegrała bo nie osiągnie żadnego ze swoich celów. Ale jeszcze nie wiadomo czy Ukraina jest w stanie wojne wygrać choć niewątpliwie jest teraz stroną wygrywającą to wiadomo - jako totalny laik ktoremu odechcialo sie sledzic z uwaga wydarzenia na Ukrainie, tak powiedzmy czerwiec-sierpien, slyszac wielkie hasla i hurraoptymizm o zapowiadanej kontr-ofensywie tak sobie rzucilem okiem na te mapy. dla kompletnego militarnego kapcana jak ja (ja nawet nie wiedzialem ze ruscy byli jeszcze w obwodzie charkowskim np na poczatku wrzesnia to myslalem sobie, co to za sukces -> sukcesem to bylo przekonanie mnie jako laika ze ruskich wykopali stamtad kilka miesiecy temu) + patrzac na ta mape myslalem ze dopoki nie ruszy sie front za Cherson i ogolnie zaporoze to bedzie klapa dla Ukrainy (nie wiem czy tam sa same stepy za tymi glownymi liniami wiec tego) bo cos tam ruscy plakali o dostawach wody no i ogolnie odciecie Ukrainy od morza to musi byc spora strata. 4 minuty temu, ptak napisał: Ukraina ma świetny PR, co nie zmienia faktu, że ściele walą maksymalną. Ruskie mają prymitywna propagandę, Ukraińcy robią to na poziomie CNN ja wiem ze w europie ludzie mysla ze CNN to jakis gold standard bearer, ale nie zawsze, dlatego w sumie porownanie trafne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 @memento1984 Romanov to jeden z popularnijeszych blogerów rosysjkich . Ma dostęp do wielu żołnierzy i wysoko postawionych oficetów i zobacz co kolo dziś wysmażył Próbując tłumaczyć dlaczego Rosjanie trafiali most w parku wysmażył teorie ,że celem był budynek misji UE. NAwet Rosjanie nie moga być tak głupi by celować w budynki o statusie dyplomatycznym A jakby się ktoś zastanawiał jak wygląda most kolejowy Kerczeński to Ogólnie ta nitka długo nie będzie sprawna. Sama wymiana torów może nie będzie taka trudna ale na pewno muszą ogarnąć podkład. Prawdopodobnie wymiana kilku elementów. Całościowo ok 2-3 miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptak Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 (edytowane) 2 godziny temu, memento1984 napisał: to wiadomo - jako totalny laik ktoremu odechcialo sie sledzic z uwaga wydarzenia na Ukrainie, tak powiedzmy czerwiec-sierpien, slyszac wielkie hasla i hurraoptymizm o zapowiadanej kontr-ofensywie tak sobie rzucilem okiem na te mapy. dla kompletnego militarnego kapcana jak ja (ja nawet nie wiedzialem ze ruscy byli jeszcze w obwodzie charkowskim np na poczatku wrzesnia to myslalem sobie, co to za sukces -> sukcesem to bylo przekonanie mnie jako laika ze ruskich wykopali stamtad kilka miesiecy temu) + patrzac na ta mape myslalem ze dopoki nie ruszy sie front za Cherson i ogolnie zaporoze to bedzie klapa dla Ukrainy (nie wiem czy tam sa same stepy za tymi glownymi liniami wiec tego) bo cos tam ruscy plakali o dostawach wody no i ogolnie odciecie Ukrainy od morza to musi byc spora strata. ja wiem ze w europie ludzie mysla ze CNN to jakis gold standard bearer, ale nie zawsze, dlatego w sumie porownanie trafne. Nie mam pojęcia o standardzie CNN, ja w ogóle po za sportem nie oglądam tv. Tyle, że CNN to uznana marka i pewien poziom. Ruscy mają coś co można porównać do telewizji z czasów Urbana i Trybuny Ludu. p.s. dlaczego nie da się dodać większego pliku? Jest filmik ostrzegający Rosjan przed wylotem do Ameryki Edytowane 10 Października 2022 przez ptak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 @P_M Jak trochę uzupełniłem dane to wygląda ,że Ukraina ostatnie to raczej szykowała pozycje do ataku. Podciągała zapasy na front. większośc wiosek zdobytych jest bez walki bo domy sa całe nie widać za dużo uszkodzeń. Widać , że Rosjanie się wycofali z dużej części terenu. Właściwie tylko w Makiiwce w rejonie ługańskim były ciężkie walki ale to zrozumiałe bo tam był most. Nawet jeśli wysadzony to jednak łatwo go odbudować albo oprzec pontonowy. I na dodatek tam jest pasmo wzgórz, które Ukraińcy opanowali. Jak wspomniałem do pokonanie mają jeszcze jedno pasmo i wygląda ,że tam Rosjanie się okopali i jeszcze walki się tam nie toczą. Na kierunku Kupiańsk- Swatowe tam jest więcej walk ale na razie jeszcze nie intensywne. Rejon Kremniny jest jeszcze bardziej zamglony i to dosłownie . Z jednej strony Ukraińscy żołnierze wrzucili zdjęcie dziś pokazujący wejście do rejonu Rubiżne jakies 10 km na połnoc od Kremniny i to jest autentyk ale nie wiadomo czy zrobilła to regularna armia czy tylko zwiad Z drugiej strony Rosjanie twierdzą ,ze odbili Terny i Troskie ale nie ma na to żandych dowodów a jak podali ,że odbili Diborwe 5 km od Kremniny to Ukraina puściła film z tej wioski jak rozbili rosyjski zwiad i było tam ok 30-40 trupów. W ogóle Rosjanie ostatnio jako dowód wrzucają film z drona który jest nagle ucięty jak widać, że Ukraina robi kontratak więc wygląda to na ścieme często. Dopóki obie strony konfliktu albo jakieś mega wiarygodne źródło nie potwierdzi to jest to tylko propaganda Pod Chersoniem też widać ,że Ukraina testuje raczej obronę Rosjan i wchodzi do opuszczonych wioske. Rosjanie mają silną obronę na linii Bruskinkie-Mylove. Do tego wg zdjęć satelitarnych mają dużo bunkrów wokół Berysława. Oraz na dojściu do tamy w Kachowce w wioskach Vesele i Solodka Balka. Do tego od kilku dni budują kolejny pas obrony Moim zdaniem jeśli tu pójdzie jakiś mocny atak to tylko w południowowschodnim sektorze wzdłuż rzeki Inhulet by odciąć Snihuriwke. Tam jest najmniej bunkrów i łatwiej flankować Widać ,że od kilku dni Ukraina czyści rejon z min. Naprawia mosty lub stawia pontonowe w oparciu o stare przęsła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 W dniu 30.09.2022 o 17:46, ely3 napisał: Ale już widać ,że to nie działo. Już ponad 300tys Rosjan ucieka z kraju by nie pójść na wojne o Donba. dla większości Rosjan to nie jest Rosja. Nienawidzą Ukraińców ale nie chcą walczyć za Zaporoże Teraz to nawet więcej. Pytanie którzy wyjechali. W Rosji co roku, jest wypuszczana cała masa rezerwistów. Ci z ostatnich naborów, mogliby dość szybko wejść na front. I zasadniczo dopiero teraz był sens przeprowadzić mobilizację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 1 godzinę temu, starYfaN napisał: Teraz to nawet więcej. Pytanie którzy wyjechali. W Rosji co roku, jest wypuszczana cała masa rezerwistów. Ci z ostatnich naborów, mogliby dość szybko wejść na front. I zasadniczo dopiero teraz był sens przeprowadzić mobilizację. Mam w pracy trochę Rosjan , którzy teraz już nie moga wrócic do siebie ( choć głównie to chodzi o odwiedzanie dzieci z pierwszego małzeństwa czy rodziców bo oni z Polski wyjechać nie chca za żadne skarby tego świata) i wg nich to ci Rosjanie są w czarnej D bo w Gruzji czy Kazachstanie są niechętnie widziani . Nikt im tam nie da pracy. Żyją z oszcżedności ale jak długo się tak da? Za chwilę będa i tak musieli wrócic do Rosji i wtedy w pierwszej kolejności idą. Choć wiadomo w Rosji za 200 rubli da sie ominać skanowanie ciężarówki na moście Kerczeńskim to i się da uniknąc powołania do wojska. Inna sprawa ,ze jeden Ukrainiec który ma brata na froncie Kupiańskim wczoraj mi pokazał wiadomość od niego. w zeszłym tygodniu siedzieli w okopach i nagle iwdzą jak od strony Rosjan idą kolesie , którzy sobie przyświecają droge latarką. Załapali 12 Rosjan bo ci mieli pójśc jako zmiana ale zgubili drogę to sobie oświetlali. 3 miało ponad 60 lat. Połowa nie była nigdy w wojsku. Meiliśmy 3 dni szkolenia i trafili na froncie. Na fronice byli od tygodnia. Po przyjeździe zabrano im telefony i wódkę co ich wkurzyło. Ogólnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NieMy Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Ciekawy wywiad z polskim ratownikiem medycznym działającym na froncie chersońskim. Potwierdza, że biją się tam z elitą ruskiego wojska, które jest świetnie przygotowane do obrony, bardzo dobrze wyposażone w broń i sprzęt osobisty. Ruskie mają zbudowane potężne umocnienia i działają bardzo sprawnie i profesjonalnie. Ukraińska obrona terytorialna jest tam zdecydowanie gorzej wyposażona a rzucają ich do łatania dziur na froncie. Także ten, łatwo tam nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n_i_m_h Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Tu też dobre tłumaczenie wywiadu jak to od środka wyglądało w Mariupolu/Azowstal, jak ktoś nie widział: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 13 godzin temu, NieMy napisał: Ciekawy wywiad z polskim ratownikiem medycznym działającym na froncie chersońskim. Potwierdza, że biją się tam z elitą ruskiego wojska, które jest świetnie przygotowane do obrony, bardzo dobrze wyposażone w broń i sprzęt osobisty. Ruskie mają zbudowane potężne umocnienia i działają bardzo sprawnie i profesjonalnie. Ukraińska obrona terytorialna jest tam zdecydowanie gorzej wyposażona a rzucają ich do łatania dziur na froncie. Także ten, łatwo tam nie jest. Wow, naprawde robi wrazenie. niesamowicie ulozony czlowiek. nie jest tam jednak jak u "benny hilla", zero koloryzowania i bajerowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 W zwiazku z ostrzałem mainstreamowe media podaja że około 30% infratruktury zostało uszkodzone/trafione. @ely3 czy jest możliwa ocena jak to wpłynie na zdolości produkcyjne oraz przesyłu, nasz Premier miesiąc temu potwierdził możliwość kupna energii właśnie z Ukrainy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 21 minut temu, agresywnychomik napisał: W zwiazku z ostrzałem mainstreamowe media podaja że około 30% infratruktury zostało uszkodzone/trafione. @ely3 czy jest możliwa ocena jak to wpłynie na zdolości produkcyjne oraz przesyłu, nasz Premier miesiąc temu potwierdził możliwość kupna energii właśnie z Ukrainy. Nie jestem specem od energetyki ale Ukraina ma kilka elektrownii atomowych . Głóni odbiorcy energetyki jak huty stali są zniszczone lub w rękach rosyjskich. Fabryki chemiczne nie pracują albo dopiero zaczynają się rozkręcać . Oni mogą teraz mieć nadmiar prądu. Ale nie wiem tak szczerze jaki jest bilans. ROsjanie bombradują ale raczej elektrociepłownie. Duże TRAFO ale w elektrownie atomowe nikt nie walnie a obalenie kilku słupów energetycznych da się łatwo naprawić. Z drugiej strony Niemiecki IRIS już jest na Ukrainie od wczoraj. Drugi ma być na poczatku grudnia. Amerykańskie NASCAMY mają byc jeszcze w październkiku i to też będą 2 Niemcy mają kolejne 2 IRISY dostarczyć na początku stycznia Co do frotnu to widać ,że Ukraina znowu jest w fazie zbierania zapasów, amunicji , paliwa, smarów, cżęści zamiennych żywności. Rosjanie twierdzą ,ze Ukraina ma już 40 tys żołnierzy na froncie Kupiańsk-Swatowe. Rosja zdązyła wybudować linie obronne ale zrobiła to w taki dziwaczny sposób bo w linii prostej wykonała zarówno okopy jak i pułapki na czołgi.. Rosjanie twierdzą ,że zrobili kontratak pod Kremnina i odbili kilka wiosek między innymi Terny i Trotskie tylko ,ze nie ma na to dowodu. Dane z FIRMS pokazują ,że Rosjanie nadal bombardują ten teren więc albo bombardują samych siebie albo to kolejne ściema Pod Chersoniem na razie to głównie pracuje artyleria. i są wioski jak Borozenskie w których nawet Rosjanie piszą, że Ukraina im tam niszczy wszystko. Są jakies walki ruchy ale pokrywa to raczej mgła wojny. Ogólnie od 3-4 dni jest ewidentnie cisza. Ukriana sobie wypacowała pozycje do ataku zarówno pod Chersoniem jak i Swatowe. wiadomo ,że Rosjanie siedzą teraz na przygotowanej linii obronnej i teraz Ukraina musi ją złamać. Pod Chersoniem nie będzie to proste bo tam jest rozbudowany system @Reikai pamiętasz jeszcze swój hurraoptymizm? Ale pod Swatowe wygląda to tak ,ze Ukraina ma więcej żołnierzy i więcej artylerii a Rosja ma tak naprawde tylko 1 linie obrony. i większośc miast ma w dolinie z dominującymi wzgórzami na zachodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptak Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Przecież Ukraina oficjalnie powiedziała, że wstrzymuje sprzedaż prądu do Polski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Media głównego nurtu informują że ukraińska obrona plot strącila 4 ( słownie cztery) wrogie śmigłowce szturmowe, prawdopodobnie ka-52. Żeby było bardziej rekordowo piszą że dokonali tego w 18 minut. Żeby było jeszcze lepiej donoszą że tych śmigłowców zestrzeleno co najmniej 4. Może więcej. Nie mam nic przeciwko, ale mam trochę naturę niewiernego Tomasza. Dopóki tu na forum nie będzie potwierdzenia to nie uwierzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Godzinę temu, DRK napisał: Nie mam nic przeciwko, ale mam trochę naturę niewiernego Tomasza. Dopóki tu na forum nie będzie potwierdzenia to nie uwierzę No nie? Nie ma na forum, to znaczy że nie istnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Godzinę temu, P_M napisał: No nie? Nie ma na forum, to znaczy że nie istnieje wiesz. Istnieć istnieje ale wierzyć trudno. Z helikopterami widziałem tylko 1 w miarę potwierdzony ale na pewno coś dziś ruscy stracili bo mimo braku zdjęć filmów obie strony potwierdziły straty, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 @DRK Realnie to takie doniesienia brzmią tak jak rosyjskie informacje o zdobyciu wczoraj Troskie , Terny i całego rejonu a dziś jest film jak Rosjanie bombardują ukraińskie pozycje na .....wschód od Tern .... I nagle jest mowa o silnym kontrataku. Tylko w sumie jeden Rybar ciągle uparcie twierdzi ,że Rosjanie odbili te wioski a jedynie Terny są w szarej strefie. To też pokazuje jego wiarygodność 4 heliktoptery w 18 minut byłoby realne jakby mieli kilka mysliwców w powietrzu. Z ziemi to musiałby być mały cud.. Ka-52 ma sporo flar. Jest prawie awykonalne by trafić 4 heliktoptery bo już po pierwszym trafieniu reszta by ustawiła taką ściane flar ,że kolejne trafienie byłoby trudne. Do tego Rosjanie rzadko latają formacją aż4 heliktopterów. Raczej latają dwójkami. Trudniej wykryć . Zawsze potrafią się chronić wzajemnie. Nie widziałem żadnego filmu a jak skasowali pod Kupiańskiem 3 myśliwce Rosjanom to od razu się pojawiły. Choć w Limaniu np znaleziono resztki Su-34 , którego nikt wcześniej nie zgłaszał więc nie zawsze znamy wszystkie straty W ogóle rejon Svatove brzmi ciekawie bo W ogóle Rosjanie od kilku dni bombardują pozycje , które niektórzy nadal uważają za pozycje rosyjskie. Tak naprawdę to ukraina wyszła na linię wzgórz i na ostatnią linię oporu. Moim zdaniem jeszcze nie atakowali głównej linii obrony .. Ale wydaje się ,że obecnie skupiają się głównie na kierunku Swatowe. Nawet nie czyszczą połnocnego rejonu Charkowa. Font od miesiąca stoi w miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orus92 Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 A tutaj komentarz Macrona co do odpowiedzi Francji na ewentualny atak atomowy na Ukrainę: " Francja nie użyje broni jądrowej przeciwko Rosji, jeśli Federacja Rosyjska uderzy na Ukrainę - zapowiedział prezydent Emmanuel Macron w wywiadzie dla kanału France 2. Podkreślił, że mówienie o możliwych atakach nuklearnych tylko pogarsza sytuację. - Im mniej o tym rozmawiamy, tym mniej rozdmuc***emy zagrożenie i tym więcej mamy pewności siebie. Zbyt wiele osób o tym mówi – powiedział Macron " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szabla Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) 5 godzin temu, Orus92 napisał: A tutaj komentarz Macrona co do odpowiedzi Francji na ewentualny atak atomowy na Ukrainę: " Francja nie użyje broni jądrowej przeciwko Rosji, jeśli Federacja Rosyjska uderzy na Ukrainę - zapowiedział prezydent Emmanuel Macron w wywiadzie dla kanału France 2. Podkreślił, że mówienie o możliwych atakach nuklearnych tylko pogarsza sytuację. - Im mniej o tym rozmawiamy, tym mniej rozdmuc***emy zagrożenie i tym więcej mamy pewności siebie. Zbyt wiele osób o tym mówi – powiedział Macron " "W to mi graj. Dzięki Emmanuel. Na Ciebie można liczyć" - W. W. Putin. Edytowane 13 Października 2022 przez Szabla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi