Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, fluber napisał:

Inne spojrzenie można mieć na wiele rzeczy. Od tego w jakiej pozycji przyjmować Komunie do tego jakie stanowisko KK przedstawić w sprawie tej wojny

no chyba ze jestes userem na e-nba, wtedy nie mozna miec bo dostaniesz bana, ktory fluber polajkuje! (a bylo zostac papiezem to by Cie bronil w analogicznej sytuacji! xD)

1 minutę temu, fluber napisał:

Nie, julek. Lorak napisał ze broniłem zbanowania vasqueza. Oto co napisałem jeśli chodzi o to bronienie. 

Quevas i deltus już dawno powinni być poza forum. Vasquez i deltacenter zostali już zbanowani z forum i wrócili z nowymi kontami. Te nowe konta powinny zostać zbanowane na dzień dobry i tu nawet nie ma o czym dyskutować.

pisales wiecej rzeczy w tamtym temacie + lajeczki itp (a wiadomo ze ely3 banuje ba podstawie otrzymanych lajkow :) )

21 minut temu, fluber napisał:

Skoro ludzie nie rozumieją tego co rozumie nawet 5-latek, to trzeba przypominać. 

W sensie ze nie pocisnął Rosjan nawet w 5 procentach tak jak powinien? Nie od tego jest. 

A czym innym jest stwierdzenie ze nie pojechał Rosjan tak jak powinien a czym innym jest pisanie o nim jako papieżu putina itd. Papiez doskonale wie kto tu jest ofiarą:

Eh... 

Gdyby Matka Teresa przyjęła standardy Franciszka, to zamiast poświęcić życie na pomoc potrzebującym, wydałaby po prostu oświadczenie: "Głód jest zły. Głód krzywdzi ludzi. Poproszę społeczność międzynarodową o wyeliminowanie głodu."

Mogła 1000x mniej, zrobila 1000x więcej.

Ale otworzyles mi oczy. Na Święta nie będą robił paczki dla potrzebujących, czy zrzuty na Caritas. Machnął porostu tweeta: "Bieda jest zła. Proszę ją wyeliminować!".

Dzięki :)

Edytowane przez Pablo81

@starYfaN

Fiński były szef wywiadu podał info ,ze w Rosji narasta bunt i coraz wiecej generalicji i agentów KGB chce odsunąć Putina od władzy. Plan minimum to zakończenie wojny i wycofanie się z Ukrainy.. Większość generałów jest jakoś powiązana z oligarchami którzy tracą majątki. Majątki tracą tez generałowie. Im ta wojna średnio pasuje. 

A to tacy ludzie będą wysyłać głowice. Oni sie nie zdecydują na użycie atomu bo to oznacza przekroczenie granicy za którą już nie ma nic.

Rosja przegrałą w Afganistanie i atomu nie użyła. PRzegrała w Czeczeni i atomu nie użyła. Teraz tez jakby przegrała to by jej nie użyła. Putin może być zdesperowany ale dla armii rosyjskiej cele moga być inne.. Tak jak Łukaszenko przeżył szok kiedy mu generalicja odmówiła wejścia na Ukrainę tak samo Putin może przeżyć jeśli by chciał użyć głowic

Od dłuższego czasu jest klincz bo po Buczy i Borodiance wszelkie rozmowy zamarły, Nie ma obecnie rozmów pokojowych. Ukraiński naród nie odpuści i wbrew pozorom przy takiej pomocy całego świata to oni mogą przetrwać a Rosjanie niekoniecznie. Rosyjskie fabryki uzbrojenia stoją od miesiąca bo nie mają z czego produkować. Czołgi uszkodzone na wojnie nie sa naprawiane bo brakuje części. 

Co do rezerw to trzeba pamiętać o dwóch rzeczach

1 - Najlepsze obszary Zachodni i Południowy sa w 100% zaangażowane ( poza korpusem z Kaliningradu i jakimiś niedobitkami nadal stacjonującymi w Osetii). Ze Wschodniego i Centralnego wysłano najlepsze BTG a to co zostało jest nie do ruszenia chyba ,że Rosja postanowi ogołocić swoją granice ale tego żaden kraj nie zrobi

2 - Z północy poszły tylko odziały należące do Floty  a więc 200 dywizja Zmotoryzowana i pułki piechoty morskiej. Reszty nie tkną bo to jest granica NATO . Z ok 845 tys 200tys to są oddziały wsparcia . Jakieś zaopatrzenie, oddziały inżynieryjne, saperzy,,, Więc zostaje ci 600 tys z czego ok 80 tys to marynarze na okrętach których nie przerzucisz. Sporo to obsługa lotnisk . ok 200 tys żołnierzy stoi na granicach chińskiej i NATO więc też ich nie ruszą . Realnie to oni moga przerzucić jeszcze jakieś 100 tys żołnierzy o słabej wartości. głónie poborowi i gorsi jakościowi kontraktowi z 35 i 36 armii która już wysłała swoje najlepsze oddziały, 

3- Rosja ma problem by dostarczyć żywnośc, leki uzbrojenie dla swojej 150 tys armii któa walczy obecnie na Ukrainie a przerzut kolejnych 100 tys pociągnie za sobą kolejne komplikacje. To może drobiazg ale Rosjanie utracili większosć swoich cystern paliwowych . Paliwo jest teraz dostarczane w beczkach na zwykłych Kamazach. Rosjanie mają spory problem logistyczny którego nie rozwiązali od początku wojny mimo ,że operują blisko swoich poteżnych baz w Woroneżu czy Rostowie. Rosyjska armia nie ma rozbudowanych struktur zaopatrzenia. Nie są w stanie zaopatrzyć walczących 

4- O ile Krym wg Rosjan to część Rosji i utrata Krymu będzie trudna do zaakceptowania o tyle jeśli Rosyjska generalicja uzna ,że nie warto umierać za Donbas to po prostu go oddzadzą. Oni traktują separatystów gorzej niż Ukraińcców. Nie szanują ich. Wysyłają ich jak mięsto armatnie. Już były przypadki ,że poborowi separatyści przechodzili na stronę ukraińską

5 - Rosyjska armia pod Iziumem utknęła bo zaczyna im brakowac paliwa i amunicji. Te uderzenia przez 2 tygodnie w bazy paliw i składy amunicji odnoszą skutek. Rosjanie muszą ruszyć zapasy żelazne z Uralu

6- Armia rosyjska zaczyna się sypąć. Na przejętych telefonach jest coraz więcej filmików na których widać jak Buriaci wchodzą w ostry konflikt z Rosjanami. Jak coraz więcej jest napięc etnicznych. Rosjanie mają fatalne morale bo oni nie czują ,że ta wojna jest o coś. Nie bardzo jest co łupić. Głodują . Umierają . Szukają winnych 

Kombinacja fatalnego morale, ogrmnych problemów z zaopatrzeniem i słabości dowodzenia sprawia ,że Rosja może po prostu sobie odpuścić. Putin ma swoje cele ale bunt w rosyjskiej armii narasta bo dla nich ta wojna ma coraz mniej sensu . Za to Ukraina ma coraz mniej chęci na zgniły kompromis i walczy o pełna pulę

Klincz jest bo obie strony nie widzą kompromisu . Każdy walczy o pełną pulę  ale to Rosjanie z każdym dniem sa na gorszej pozycji  i coraz im trudniej bedzie uzupełniać siły.. 

Teraz, julekstep napisał:

tu widze nawet grubo z tym ze swojego posta zacytowales polowe bo druga czesc jak najbardziej potwierdza zarzut loraka

ten sam post xD

Druga część dotyczy darkonzy, a Ty odniosles się do vasqueza więc te część zacytowałem. Po co mam zaśmiecać odpowiedź niepotrzebnym tekstem? 

Ban dla darkonzy był dla mnie zrozumiały że względu na emocje które nam tu towarzyszyły podczas wybuchu wojny i rozumiem że był naciągany i dark nie zasłużył na perm i powinien wrócić na forum. Ale też nie wiem o co Ci tu generalnie chodzi. 

Gdyby Franciszek wyjechał z tym szczekanie NATO gdy dark dostawał bana to też reakcja na te słowa byłaby inna. 

Godzinę temu, Koelner napisał:

Vazquez jak najbardziej, Darki zwykły troll :)

no nie wiem, bo jak się okazało, wpuszczali bez dokumentów - wystarczyło wypełnić kwestionariusz, a i z tymi kolejkami po benzynę to różnie bywało, pewnie w zależności od miejsca i nawet na forum Camby też pisał, że je widział. tak więc zbanowanie Darknozy było bezpodstawne (chyba że jeszcze coś innego napisał, bo też też trudno dojść skoro modzi dokonali czystek w postach; swoją drogą zawsze czytając o drugiej wojnie zastanawiało mnie jak to możliwe, że normalni ludzie tak nisko upadali, ale widząc reakcje niektórych tutaj, gdy sytuacja była dużo mniej groźna, to już się nie dziwię).

5 minut temu, fluber napisał:

Druga część dotyczy darkonzy, a Ty odniosles się do vasqueza więc te część zacytowałem. Po co mam zaśmiecać odpowiedź niepotrzebnym tekstem? 

Ban dla darkonzy był dla mnie zrozumiały że względu na emocje które nam tu towarzyszyły podczas wybuchu wojny i rozumiem że był naciągany i dark nie zasłużył na perm i powinien wrócić na forum. Ale też nie wiem o co Ci tu generalnie chodzi. 

Gdyby Franciszek wyjechał z tym szczekanie NATO gdy dark dostawał bana to też reakcja na te słowa byłaby inna. 

czyli rozumiem ze Twoja oryginalna odpowiedz do zarzutu loraka (o darkiego i vasqueza) odnoszaca sie tylko do vasqueza oznacza ze w temacie darkiego posypujesz glowe popiolem i przyznajesz sie do hipokryzji?

jak tak to nie ma tematu!

8 minut temu, fluber napisał:

Ale też nie wiem o co Ci tu generalnie chodzi. 

chodzi mi o dobro forum

jak zawsze :)

15 minut temu, lorak napisał:

swoją drogą zawsze czytając o drugiej wojnie zastanawiało mnie jak to możliwe, że normalni ludzie tak nisko upadali, ale widząc reakcje niektórych tutaj, gdy sytuacja była dużo mniej groźna, to już się nie dziwię).

poczułeś się lepiej? na zdrowie.

16 minut temu, julekstep napisał:

chodzi mi o dobro forum

taaaaaaaa jak mnie banowali z powodu dyskusji z Tobą bo nazwałem Cię "memem" to jakoś Williamem Wallacem nie byłeś a tu już 2 miechy zatruwacie kolejny temat jakimiś żalami do moderatorów :P

dziecinada

40 minut temu, Pablo81 napisał:

Gdyby Matka Teresa przyjęła standardy Franciszka, to zamiast poświęcić życie na pomoc potrzebującym, wydałaby po prostu oświadczenie: "Głód jest zły. Głód krzywdzi ludzi. Poproszę społeczność międzynarodową o wyeliminowanie głodu."

Mogła 1000x mniej, zrobila 1000x więcej.

Ale otworzyles mi oczy. Na Święta nie będą robił paczki dla potrzebujących, czy zrzuty na Caritas. Machnął porostu tweeta: "Bieda jest zła. Proszę ją wyeliminować!".

Dzięki :)

Akurat matka Teresa okazała sie strasznym fejkiem, wyszły straszne kwasy zwiazane związane nią.

46 minut temu, Reikai napisał:

Akurat matka Teresa okazała sie strasznym fejkiem, wyszły straszne kwasy zwiazane związane nią.

Kiedyś oglądałem o.niej program na Viasat History i wydawała się całkiem spoko. Jednak dawno to było. 

Ale zaciekwailes mnie. Poszukam sobie w necie, co tam z nią było.

Ogólnie chodziło mi o model skrajnego społecznika.

@Reikai

Poczytałem i zapytam: a czemu fejkiem?

Edytowane przez Pablo81

16 minut temu, Hoolifan napisał:

A tak ładnie ostatnio na zdjęciach wyglądał :)

Na tych też. 

Ogólnie jest embargo znowu na ifnormacje z frontu. Nie do końca wiadomo gdzie są Ukraińcy a gdzie się bronia Rosjanie. Wszystko co wiem to albo znajdę wpis jakiegoś lokalsa albo od kolesi co dzwonią do ukraińskich miast i weryfiują plotki.. Ukrana jest gdzies na północ od Starego Saltiva , może w okolicach Bajraka. Trudno to ocenić

43 minuty temu, lorak napisał:

swoją drogą zawsze czytając o drugiej wojnie zastanawiało mnie jak to możliwe, że normalni ludzie tak nisko upadali, ale widząc reakcje niektórych tutaj, gdy sytuacja była dużo mniej groźna, to już się nie dziwię).

A może tak konkretnie co masz na mysli? I które to postawy na tym forum przywołują w Twojej głowie skojarzenia ze szmalcownictwem. Kolabroacją itp 

48 minut temu, julekstep napisał:

czyli rozumiem ze Twoja oryginalna odpowiedz do zarzutu loraka (o darkiego i vasqueza) odnoszaca sie tylko do vasqueza oznacza ze w temacie darkiego posypujesz glowe popiolem i przyznajesz sie do hipokryzji?

jak tak to nie ma tematu!

chodzi mi o dobro forum

Nie wiem czy to hipokryzja ale w kwestii vasqueza i delty wyraziłem pełne poparcie dla działań adminów. 

W kwestii Darka podkreśliłem że sytuacja jest inna i nie zasłużył na perma i rozumiem bana że względu na emocje i okoliczności. Gdyby pisal to samo teraz nie uwazalbym że zasługuje na bana. 

10 minut temu, ely3 napisał:

A może tak konkretnie co masz na mysli? I które to postawy na tym forum przywołują w Twojej głowie skojarzenia ze szmalcownictwem. Kolabroacją itp 

nie takie ekstrema miałem na myśli. chodzi o to, że w obliczu wojny kontrolę przejmuje najbardziej podstawowy instynkt przetrwania i u części ludzi myślenie (oraz parę innych aspektów człowieczeństwa) się wyłącza. moim zdaniem to właśnie zadziałało na forum, choć oczywiście w innej skali. 

48 minut temu, lorak napisał:

nie takie ekstrema miałem na myśli. chodzi o to, że w obliczu wojny kontrolę przejmuje najbardziej podstawowy instynkt przetrwania i u części ludzi myślenie (oraz parę innych aspektów człowieczeństwa) się wyłącza. moim zdaniem to właśnie zadziałało na forum, choć oczywiście w innej skali. 

Szczerze to nadal nie wiem gdzie Ty widzisz na tym forum instykt prztrwania

Ale za to możemy powiedzieć ,ze właśnie wyłączenie myślenia oraz empatii sprawiło ,że ci ludzie dostali ok 90 dniowy zakaz pisania

@Sebastian

Wywiad amerykański potiwerdził ,że miał swój udział w zgonach rosyjskich generałów ale niefrasobliwość Rosjan jest spora.

Wczoraj Ukraińskie siły specjalne wrzucily film jak ich odział Kraken zdobył Ruską Łozowę. Można to sobie porównać jak Rosjanie uzyli swojej najbardziej elitarnej jednostki tj batalionu Witaż rosyjskiego Specnazu. Kraken uderzył na Łozową z zaskoczenia. Mając rozpoznany teren. Wiedział gdzie są kluczowe punkty. Zdobyli strategiczną wioskę praktycznie bez strat za to Rosjanie stracili sporo sprzętu i jeńców

Rosjanie rzucili Witaż na lotnisku w Hostomelu w ataku czołowym gdzie najpierw musieli się przebić przez 20 km lasu w terenie całkowicie opanowanym przez Ukraińców. Musieli atakowac lotnisko gdzie artyleria byłą wstrzelana bez wsparcia własnej artylerii z niewielkim wsparciem heliktropterów. Musili przy okazji ratować resztki elitarnego 31 pułku spadochronowego , który w pierwszym rzucie stracił dowódcę pułku, szefa sztabu, szefa rozpoznania i dowódce batalionu bo jakiś rosyjski geniusz postanowił w pierwszym rzucie zrzucić cały sztab pułku bo  tak niby będą lepiej zarządząc.

Efekt był taki ,że Kraken zdobył kluczowy punkt nie tracąc ludzi ( choc może ktoś tam zginął czy był ranny) i już go tam nie ma. 

A 31 pułk Spadochronowy przestał istnieć bo stracili wszystkich oficerów i 60% żołnierzy (tylko samych zabitych) a Witaż utracił conajmniej 30 żołnierzy ( mniej więcej tyle oficjalnych nekrologów widziałem z czego ostatni wczoraj)

Szef sztabu Gerasimow spotkał się z dowódca 1 armii pancernej oraz dowódcami kilku BTG w punkcie ustawionym na skrzyżowaniu w szczerym polu . Tu nawet nie trzeba było mieć wywiadu wystarczyło wsłuchać się we wzmożoną komunikacje i fakt ,że Rosjanie jechali w jeden punkt. Punkt nie miał ochrony radarowej. Był 10 km na północ od Iziumu i 30 km od linii frontu . Możliwe ,że to nie był nawet punkt dowodzenia .

Takich przykładów jest sporo.

O ile atak sprzed tygodnia na sztab 49 armii to pewnie zasługa Amerykanów o tyle np atak na gen Simonowa to z tego co czytałem to wynik jego osobistej głupoty bo podobno facet był tak pewny postępów ,że przesunął sztab na linię frontu gdzie oberwał zwykłym ogniem zaporowym