Skocz do zawartości

TENIS

mac

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem - może jest przemotywowana i zdejmuje z niej presję, co jest normalną praktyką. M

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Ludzie tu od 5 lat krytykują abramowicz. Różni. Regularnie. Bo widzą to co wszyscy - że psychika Igi jest coraz bardziej rozpierdolona. Nie kumam na c*** się uparles że fakt iż iga robi sceny jak nigdy, pierdoli psychologiczne kocopoly jak nigdy, dostaje lomot przy pierwszych większych trudnościach jak nigdy jest faktem, nie wiem, tego że Merkury jest w retrogradacji a nie tego że psycholog jeździ z nią na wakacje, wrzeszczy do igi na każdym meczu i dawno już zatracila jakąkolwiek etykę pracy 

"Ludzie" krytykują, "ludzie" widzą. Przez 5 lat trochę zdobyła, nie? I wiem, że wiesz wszystko, to powiedz, skąd wykluczenie, że np. papa Świątek nie robił jej cały czas jakiejś presji czy nie ryl mózgu? 

Ja nie wiem, ale też nie uważam za stosowne stosować się do powiedzenia "na pochyłe drzewo każda koza skacze". 

I dlaczego wrzuciłeś cytat "po porażce", kiedy prosiłem o "po zwycięstwie" i jeszcze napisałeś czy "4.5 roku wstecz wystarczy?

6 minut temu, Pablo81 napisał(a):

"Ludzie" krytykują, "ludzie" widzą. Przez 5 lat trochę zdobyła, nie? I wiem, że wiesz wszystko, to powiedz, skąd wykluczenie, że np. papa Świątek nie robił jej cały czas jakiejś presji czy nie ryl mózgu? 

Ja nie wiem, ale też nie uważam za stosowne stosować się do powiedzenia "na pochyłe drzewo każda koza skacze". 

Bo po wymianie wszystkich innych czynników i intensyfikacji działania jedynego czynnika ktorego nie wymieniła jest w najgorszej formie w karierze. 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Bo po wymianie wszystkich innych czynników i intensyfikacji działania jedynego czynnika ktorego nie wymieniła jest w najgorszej formie w karierze. 

Nie wiem, co jest przyczyną takiego stanu i czemu np Barty zrezygnowała w wieku 25 lat z tenisa. No i dalej ma tego samego ojca, który w momencie sukcesów mocno pchał się na afisz i wydawał mi się z gadki dość egocentroczno/toksyczny. A może to pani psycholog jest słaba. Nie wiem tego i nie wydaję jednoznacznych opinii mając może ~1% wiedzy na temat tego, z czego wynika taka forma Igi. Ale zauważam pewna prawidłowość forów czy sm - ludzie, którzy klepali wygranego, potrafią żywcem zakopać po porażkach. A takie ciągle wrzucanie krytycznych uwag (psycholog/wygląd/zachowanie) średnio pomaga.

4 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Nie wiem, co jest przyczyną takiego stanu i czemu np Barty zrezygnowała w wieku 25 lat z tenisa. No i dalej ma tego samego ojca, który w momencie sukcesów mocno pchał się na afisz i wydawał mi się z gadki dość egocentroczno/toksyczny. A może to pani psycholog jest słaba. Nie wiem tego i nie wydaję jednoznacznych opinii mając może ~1% wiedzy na temat tego, z czego wynika taka forma Igi. Ale zauważam pewna prawidłowość forów czy sm - ludzie, którzy klepali wygranego, potrafią żywcem zakopać po porażkach. A takie ciągle wrzucanie krytycznych uwag (psycholog/wygląd/zachowanie) średnio pomaga.

Iga wymieniła wiktorowskiego, ale nie wymieniła Abramowicz. Niedawno wiktorowskiego wzięła Osaka 

Hurkacz miał spore szanse na ćwierćfinał i podobnie jak Maja doznaje urazu. Trochę jeszcze powalczył, ale w przeciwieństwie do Mai poddał mecz.

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Iga wymieniła wiktorowskiego, ale nie wymieniła Abramowicz. Niedawno wiktorowskiego wzięła Osaka 

Nie chce mi sie wszystkich statystyk sprawdzać, ale o co chodzi z tą 3?

@Pablo81

Zobacz sobie jak Wiktorowski ustawił Osake w krótkim czasie

Czemu go Iga straciła?

Odpowiedz sobie sam

55 minut temu, fluber napisał(a):

O właśnie napisałem post bez czytania ostatnich

8 minut temu, Kubbas napisał(a):

Zobacz sobie jak Wiktorowski ustawił Osake w krótkim czasie

Nie no z tym ustawieniem Osaki to bez przesady, dalej potrafi strzelać fochy, gwiazdorzyć i mimo dojść do dalszych faz w niektórych turniejach, to nadal żadnego z nich nie wygrała, a mówimy o prawie rocznej współpracy.

35 minut temu, P_M napisał(a):

Nie no z tym ustawieniem Osaki to bez przesady, dalej potrafi strzelać fochy, gwiazdorzyć i mimo dojść do dalszych faz w niektórych turniejach, to nadal żadnego z nich nie wygrała, a mówimy o prawie rocznej współpracy.

przeciez to juz jest niesamowity progress ona byla w ogromnym dolku, sama wygrana z Sabalenka po roku pracy to juz jest wielki sukces

2 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Jakby Świątek tak wyszła na kort,to ciekawe, jakie zaburzenie by jej zdiagnozowano w internecie :)

Różnica jest taka, że my chcemy aby Iga wróciła na szczyt i widzimy gdzie leży problem, który jej to uniemożliwia, a Ty zaś chcesz żeby dalej była w ciemnej dupie i się w niej coraz bardziej rozgościła.

Z innych rzeczy to Hurkaczowi w końcu zaczynało iść, więc podobnie jak Maja złapał kontuzję i po próbie grania skreczował. Z jednej strony szkoda a z drugiej za IO w Paryżu dalej ma u mnie ogromnego minusa.

3 godziny temu, Pepis21 napisał(a):

Różnica jest taka, że my chcemy aby Iga wróciła na szczyt i widzimy gdzie leży problem, który jej to uniemożliwia, a Ty zaś chcesz żeby dalej była w ciemnej dupie i się w niej coraz bardziej rozgościła.

Pierwszy raz czytam, żeby tak usprawiedliwiać hejterstwo :) 

W dniu 30.06.2026 o 21:40, Pepis21 napisał(a):

Jeśli twój psycholog staje się twoim przyjacielem albo i nawet kochankiem 

Pełna troski, konstruktywna opinia :)

Lesbijką też została w momencie porażek? 

Edytowane przez Pablo81

7 godzin temu, P_M napisał(a):

Osaka zrobiła najlepszy wynik w karierze na RG i teraz najlepszy wynik w karierze na Wimbledon

Można to wszystko pogodzić. 

Skoro w przypadku piłkarki Pajor i wspinaczkini  Mirosław forma współpracy z psycholożką Abramowicz ma się sprawdzać to niech w takiej samej formie (zgaduję , że w tych dwóch przypadkach najpewniej są to jakieś sesje on-line max parę godzin   tygodniowo) to czemu tak nie spróbować ze swoją flagową klientką/podopieczną.

W tej chwili dwa główne problemy Igi. Serwis i mental.

Serwis w czasach świetności miała jaki miała. Ani dobry ani zły. Przeciętny jak na dziewczyny w Tourze. Był neutralny. Nie przeszkadzał. I kolejni trenerzy, zamiast delikatnie modyfikacji, zrobili w tym temacie rewolucję. Efekty widać.

Mental. Obecnie szkoda gadać. Najświeższy przyklad. Skoro Iga, sześciokrotna mistrzyni wielkoszlemowa spala się przy smeczach z Ealą w 3R to nie wiem jak to nazwać. Przecież techniki tak nie mogła zgubić.

Co do krytyki teraz, a kiedyś nie. Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego.

Weżmy przyklad z footballu. Trener zdobywa w dwa lata dwa krajowe mistrzostwa. Jest super . Ale w kolejnym nieoczekiwanie zajmuje dopiero szóste miejsce (cóż zdarza się, wypadek przy pracy), ale w kolejnym drużyna balansuje na granicy utrzymania się w lidze to przecież zawsze jest krytykowany. Wygrywasz - jesteś odbierany dobrze. Z kolei jest dłuższa seria niepowodzeń - trzeba szukać zmian i rozwiązań naprawczych. 

3 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Pierwszy raz czytam, żeby tak usprawiedliwiać hejterstwo :) 

Jedynym hejterem jesteś tutaj Ty udając, że wszystko dobrze idzie i Iga nie potrzebuje zmian, tak źle jej życzysz. 

3 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Lesbijką też została w momencie porażek? 

Jesteś niemożliwy xD tekst jest o etyce pracy psychologa a nie konkretnie o Idze, ale żeby w sumie zaspokoić twoją ciekawość to plotki o tym, że panie mogą być razem pojawiły się już jakoś trzy lata temu kiedy jeszcze Iga była jedynką w rankingu, szło jej dobrze, miała sukcesy, ale ludzie (czyli nie Ty) już zaczęli zauważać coś dziwnego w relacji pań.

3 godziny temu, fluber napisał(a):

Osaka zrobiła najlepszy wynik w karierze na RG i teraz najlepszy wynik w karierze na Wimbledon

Cytując Roberta Kubicę: "Każde miejsce poza pierwszym jest słabe"

35 minuta

6 godzin temu, DRK napisał(a):

Można to wszystko pogodzić. 

Skoro w przypadku piłkarki Pajor i wspinaczkini  Mirosław forma współpracy z psycholożką Abramowicz ma się sprawdzać to niech w takiej samej formie (zgaduję , że w tych dwóch przypadkach najpewniej są to jakieś sesje on-line max parę godzin   tygodniowo) to czemu tak nie spróbować ze swoją flagową klientką/podopieczną.

W tej chwili dwa główne problemy Igi. Serwis i mental.

Serwis w czasach świetności miała jaki miała. Ani dobry ani zły. Przeciętny jak na dziewczyny w Tourze. Był neutralny. Nie przeszkadzał. I kolejni trenerzy, zamiast delikatnie modyfikacji, zrobili w tym temacie rewolucję. Efekty widać.

Mental. Obecnie szkoda gadać. Najświeższy przyklad. Skoro Iga, sześciokrotna mistrzyni wielkoszlemowa spala się przy smeczach z Ealą w 3R to nie wiem jak to nazwać. Przecież techniki tak nie mogła zgubić.

Co do krytyki teraz, a kiedyś nie. Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego.

Weżmy przyklad z footballu. Trener zdobywa w dwa lata dwa krajowe mistrzostwa. Jest super . Ale w kolejnym nieoczekiwanie zajmuje dopiero szóste miejsce (cóż zdarza się, wypadek przy pracy), ale w kolejnym drużyna balansuje na granicy utrzymania się w lidze to przecież zawsze jest krytykowany. Wygrywasz - jesteś odbierany dobrze. Z kolei jest dłuższa seria niepowodzeń - trzeba szukać zmian i rozwiązań naprawczych. 

tutaj wyzej wlasnie mowia duzo o serwisie, jak duzo bledow robi w ustawieniu nog, jak malo powtarzalna jest

ale przede wszystkim jak c***owa jest forma pracy z Abramowicz i to ludzie ktorzy maja inside scoopy ze srodowiska

22 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Przez 5 lat trochę zdobyła, nie?

Nie zrozumiałeś nic z postów kolegów. NIC. 

Tu nie chodzi o to ile i czego zdobyła w ost. 5 latach (choć zdobywa coraz mniej - w kwiecie formy fizycznej), ale jak wygląda jej psychika i jak wpływa na jej grę.

Możesz udawać, że nie ma to nic wspólnego ze związkiem, ale każdy, kto był choć raz zakochany, wie, że najpierw jest euforia, która powoduje, że nie widzisz wad i problemów, a z czasem przychodzi proza życia i to co widzimy, wygląda jak małżeństwo w trakcie rozwodu, tylko jeszcze nikt papierów nie złożył...

W tych 5 latach rywalki zrobiły wiele postępów, od technicznych, fizycznych po psychiczne (patrz Osaka), inne rozwinęły sie z juniorki i Iga zaczyna z każdą z nich powoli przegrywać. Czy miała poważną kontuzję? Nie. Poroniła (chyba) Nie. Miała wypadek? Nie Okradli ją? Nie. Wyszło, że molestował ją ktoś? Nie. Czy zmarł jej ktoś bliski? Trudno powiedzieć, bo rok temu zmarł jej dziadek, który bardzo ją wspierał i jak sama twierdziła, bez niego nie byłoby sukcesów Igi. Niemniej śmierć dziadka w wieku ok. 80 lat (media nie podawały wieku) nie jest czymś, co odbiega od standardów.

Generalnie przez całą karierę nie słyszeliśmy, aby coś złego spotykało Igę, co znacząco mogłoby wpływać na jej psychikę (no, może poza presją ojca), ale cały czas widzimy jak (coraz gorzej) wygląda jej relacja z Abramowicz. Możesz udawać, że tego nie widzisz, możesz szukać postów sprzed 5 lat, ale możesz też samemu zrobić analizę i zobaczysz, co Ci wyjdzie - zamiast ślepo iść w zaparte.

I na koniec - dla mnie Iga może już nic nie wygrać, będę ją mega cenić za niewiarygodne sukcesy jakie osiagnęła. Natomiast dla kogoś, kto przez niecałe 3 lata był na szczycie rankingu i wygrywał seryjnie, w tym szlema to obecna sytuacja, gdzie od wygranej w Cincinnati (czyli prawie rok temu), wygrała tylko WTA 500 w Korei i łącznie 4 razy przeszła 4 rundę (US Open, wspomniana Korea - oba na fali jeszcze dobrej formy), AO i Rzym. Reszta wygląda słabo, w tym 2 porażki w 1 rundzie, kilka w 2 i 3...

Naprawdę szkoda jej talentu ;(

9 minut temu, dannygd napisał(a):

Nie zrozumiałeś nic z postów kolegów. NIC. 

Ja nie zrozumiałem? Pretensje były do psycholog na początku '22 a potem było pasmo sukcesów. Plus piszę, że nie znam czynników, które wpływają na jej formę też psychiczną. Może być psycholog może, być toksyczny ojciec, może być ukrywana depresja lub wypalenie. I piszesz, że nie chodzi o wyniki (jak wygrywała) a potem przytaczasz kolejne porażki. Typowe szukanie argumentów pod tezę. Ja po prostu nie potrafię postawić tak stanowczo trzy sprzed ekranu telefonu. Zazdroszczę, że na podstawie własnych przygód sercowych Ty to robisz bez problemu.

2 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Może być psycholog może, być toksyczny ojciec, może być ukrywana depresja lub wypalenie.

Przecież nawet gdyby numery 2,3 oraz 4 były prawdą to biorąc pod uwagę, że od lat ma psychologa 24/7 to i tak się wszystko sprowadza do numeru 1

13 minut temu, fluber napisał(a):

Przecież nawet gdyby numery 2,3 oraz 4 były prawdą to biorąc pod uwagę, że od lat ma psychologa 24/7 to i tak się wszystko sprowadza do numeru 1

Czyli jak twój podopieczny zaczyna znowu pić, to jest to wyłącznie twoja wina?

Dobra. Nie przekonam ludzi, którzy postawili ekspertyzę sprzed ekranu. Ja takiej nie potrafię postawić.  EOT.

I nie jest 24/7, bo ma jeszcze innych klientów, którzy mając dobre wyniki nie są w ogniu krytyki. 

Edytowane przez Pablo81