Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

Boston Celtics forward Paul George has agreed to a five-year, $178 deal to stay with the team.

PG-13_Celtics-826x1024.png

Matematycznie jeszcze mogę przegrać. Poza tym głosowanie kończy się dopiero w piątek i jeszcze niektórzy mogą zmienić zdanie.

Oby nie oczywiście.

Ale już teraz dziękuję za głosy.

Matematycznie jeszcze mogę przegrać. Poza tym głosowanie kończy się dopiero w piątek i jeszcze niektórzy mogą zmienić zdanie.

Oby nie oczywiście.

Ale już teraz dziękuję za głosy.

Dokładnie, ja nawet opisu jeszcze nie wrzuciłem:) po nim edycje pójdą jak złoto.

Pycha kroczy przed upadkiem☺

coz

fajna rywalizacja na wschodzie.

a celtics uratowani, ale do mistrzostwa raczej zabraknie elastycznosci. 

no i czasem sie zastanawiam, czy george nie obnizy lotow. a juz teraz nie jest wart tej umowy

Edytowane przez człowiek...morza

no i czasem sie zastanawiam, czy george nie obnizy lotow. a juz teraz nie jest wart tej umowy

Zgadzam się z szanownym kolegą. Wydaje mi się, że PG stracił najwięcej w poprzednim sezonie z tych topowych graczy i taki deal to dla niego świetna sprawa, bo też trochę (chyba nie tylko ja) inaczej na niego patrzę charaktereologicznie. Po tym sezonie z Russem nie wydaje mi się takim, hmmm, mega nastawionym na wygrywanie gościem. Ale deal to taki win-win

Zgadzam się z szanownym kolegą. Wydaje mi się, że PG stracił najwięcej w poprzednim sezonie z tych topowych graczy i taki deal to dla niego świetna sprawa, bo też trochę (chyba nie tylko ja) inaczej na niego patrzę charaktereologicznie. Po tym sezonie z Russem nie wydaje mi się takim, hmmm, mega nastawionym na wygrywanie gościem. Ale deal to taki win-win

Zgadzam się z Wami oboma, ale jak nie zaryzykuję, to się nie dowiem. Może jak nie będą mieli Melo koło siebie, będzie zupełnie inaczej...who knows.

Capela nie chce by Rockets wyrównali ofertę, per sources.

Jak poradzi sobie z tym GM Regis?

wyrównując ją :wink: :wink:

W Los Angeles wciąż przecierają oczy ze zdumienia jak Regis wpadł na tak genialne rozwiązanie problemu.

GMowie go znienawidza, wymyslil trik jak sprawic by RFA został w jego klubie, zobacz jak [klik]

Edytowane przez Tomek9248

Kiedyś to było FA, teraz to pozmieniały te zasady, oferty, kontroferty, reoferty. Teraz już nie ma FA.

Nie Camby? :grin:

Mam wrażenie, że rok temu były większe emocje, ale ogólnie jestem gorącym orędownikiem tych zmian, a nawet powiedziałbym, że głównym inicjatorem, bo regularnie wracałem do tematu tutaj czy na forum rady, by nie można było gamblować i podpisywać czołowych FA poniżej wartości.

Widzę, że niektórzy już oddali głosy, więc nie wiem, czy ma to sens, ale spróbuję. Większą część tego tekstu napisałem jeszcze przed rozpoczęciem głosowania i dzisiejszą dyskusją na forum, więc nijak ona ma się do tego jak wyglądały dotychczasowe głosowania i do tego, co zostało czy to w kwestii LeBrona, czy LMA i Capeli napisane. Ale com napisał, napisałem, więc jak teraz mam taką możliwość to wrzucam… Choćby nie miało to najmniejszego sensu i znaczenia, to jednak poświęciłem na to jakieś 30 minut swojego cennego życia.

Wiem też o tym, że ogłoszone zostały już decyzje Paula George’a i Kevina Durant’a, ale interesuje mnie to mniej więcej tyle, ile Clippersów decyzja DeAndre Jordan o dołączeniu do Mavs J

LEBRON JAMES

Jeśli chcemy sprowadzić tę zabawę do wiernego kopiowania decyzji z real NBA, bez zaglądania w szczegóły i różnice pomiędzy NBA a BeGM, to LeBron trafia do Lakers, a większość głosowań pozbawiona jest sensu.

Oczywiście, każdy ma swoje priorytety przy głosowaniu. Ja zwracam tylko uwagę na to, że LeBron, gdyby widział szansę na walkę o kolejne tytuły, to nie zrezygnowałby z tego dla wygodnego życia w LA. Zbyt mocno dbał do tej pory o swoje legacy, aby ot tak zrezygnować z tego w pełni sił. Widząc jak mocni są Warriors i że nie ma realnych szans na walkę z nimi po prostu sobie to odpuścił. U Nas sytuacja jest inna – Warriors są słabsi, brak Klaya i Igoudali robi dużą różnicę, o czym świadczą wyniki finałów : 2 – 4 z Rockets (bez Jamesa/Paula) i 3 – 4 z Cavs to ogromna różnica w stosunku do tego co stało się w realu.

I dołączenie LeBrona do takich Rockets sprawia, że stają się równorzędnym rywalem dla GSW. Nie można tego porównywać do realu, gdzie dołączając do HOU ( co było mało realne, choćby nie wiem jak Morey się starał to nie jest cudotwórcą), czy do Sixers. Tam nadal byłby daleko w tyle za GSW.

Można oczywiście twierdzić, że Butler jest lepszym partnerem dla Jamesa niż Harden, że Ingram i Russell to już zaraz pokażą co to oni nie potrafią, jednak na dziś są dużo słabsi niż HOU. I HOU też mają zarówno wolne miejsce w cap space, jak i MLE aby dobrać brakujące elementy układanki. Nadal mam cap holdy na Harrella czy Lance’a (analizy Pelinki wskazały, że to idealny partner dla leBronaJ) .

Bucks również mają mocną pakę, tyle że już pisałem wcześniej, że Giannis i LeBron obok siebie nie zostaną w pełni wykorzystani, a i możliwości uzupełnienia składu mniejsze. Cavs jednak sportowo odstają, choć są o wiele lepsi niż w realu i dają wybór w postaci rocznej umowy.

W Rockets mamy:

- James Harden – top 4 ligi i różnica między nim a takim Butlerem jest ogromna. LeBron będzie mógł odpocząć nie tylko w garbage, będzie miał w końcu obok siebie gracza, który spokojnie pociągnie grę, kiedy nie będzie go na parkiecie. Będzie miał drugiego rozgrywającego na najwyższym poziomie, co pozwoli mu odpocząć również wtedy, kiedy na parkiecie będzie. Do tego trójka, playmaking która ułatwi mu grę. Grałbym też nimi tak, że zawsze jeden z nich byłby na parkiecie, co daje 48 min na parkiecie co najmniej jednego z top4 (lekko licząc) graczy w lidze.

- Clint Capela – jeśli podpiszę LeBrona to zostaje bez względu na wynik głosowania. Clint to idealny C pod LeBrona. Fluber wskazywał na Jordana (słusznie) jako świetne uzupełnienie składu pod LeBrona, tymczasem Capela to lepsza wersja tego Jordana właśnie – nie tylko jest elitarnym finisherem w ataku ( co przy rozgrywających na poziomie James’a i Hardena robi różnicę), nie tylko jest bardzo dobrym zbierającym ( tu przewaga Jordana), ale przede wszystkim jest lepszym jeśli chodzi o shotblocking i ogólnie rzecz biorąc rim proteckting. Nade wszystko jednak, biorąc pod uwagę fakt, że dla LeBrona liczyć się będzie przede wszystkim rywalizacja z GSW, Capela to chyba najlepszy wśród centrów obrońca na switchach, nie ma problemu z przejęciem niższych zawodników i obroną na dystansie.

- Eric Gordon – kolejny świetny  fit pod LeBrona, jeden z najlepszych 3pts shooter w lidze. U mnie Gordon zawsze jest na parkiecie z LeBronem, kiedy nie ma Hardena, będzie wdzięcznym adresatem podań od LBJ, czy to na obwodzie czy przy wejściach pod kosz.

Jerebko, Harrell, Lance – w zasadzie w przypadku podpisania LeBrona każdy z nich zostaje, jako 7 – 9 zawodnicy rotacji. Lance, jako się rzekło, według analityków Lakers to perfect fit dla LeBrona, więc nie będę z tym nawet polemizował. Harrell, jako zmiennik dla Capeli z opcją minut na PF. Powinien po odejściu Jordana dostać swoje minuty w LAC i cały sezon grać to, co grał w drugiej połowie poprzedniego sezonu. Mini wersja J. Randle’a, lepszy w obronie, gorszy w ataku – jak na rezerwowego big mana w zupełności wystarczy.

Jerebko – trafił do GSW, u mnie rola będzie podobna, kilkanaście minut z ławki z dobrą obroną i spacingiem. Nie zawiódł w Celtics, nie zawiódł w Jazz.

Zostaje mi full MLE + ok. 6 mln cap space (po spuszczeniu Holmes’a, ) – na 3 &D PG/SG i SF/PF – preferencji nie będę zdradzał, rzut oka na listę FA i możliwości finansowe innych ekip wskazuje, że jest tutaj szansa na bardzo solidne uzupełnienie rotacji. 

Pozostawiam Wam do oceny, co zrobi LeBron, na razie głównym argumentem przeciwko Houston jest to, że James nie chciał tam mieszkać. Już pomijając to, co myślę na temat kwestii marketów u Nas, to z realnymi szansami na tytuł mógłby te 3 lata poczekać z przenosinami do L.A.

I na koniec chciałabym jeszcze zwrócić uwagę na to, że Nasz GM Lakers to nie Magic ani Pelinka, nie był do dn. 1 lipca fanem LeBrona w LAL i dopiero, kiedy zrozumiał że olał go PG13 skierował swoje oczy ku leBronowi, co mocno wpłynęło na ego James’a i może mieć wpływ na jego decyzję. 

PAUL GEORGE

Dziwi mnie przekonanie zarówno samego Eld’a, jak i części GM, że dla George’a to w zasadzie jedyną opcją pozostali już Celtics.

Jeśli niczego nie pominąłem to argumentami za Celtics są:

- KASA – to fakt, że dostaje najwięcej. Tyle tylko, że w real NBA podpisał umowę 3 + 1 pokazując, że to taka umowa była dla niego najlepsza. Nie wchodząc już w przyczyny takiej, a nie innej decyzji ( a chyba nikt nie ma wątpliwości, że mógł podpisać z OKC również 4+1 gdyby tylko chciał) uważam, że jeśli tak bardzo chcemy się opierać na NBA to nie dość, że to żadna przewaga Celtics, to wręcz jest to spory minus tej umowy.

- WESTBROOK – przyjaźń z Westem, której u Nas nie ma. Nie spędzili ze sobą roku w jednej drużynie. Eld robiąc wymianę po Westbrooka zyskał sportowo i to jest konkret, ale już jego porównania PG13 i Westbrooka do LBJ i Paula to powrót do uprawianej tu wcześniej fantastyki – no pewnie, że mogli się przyjaźnić (choć nic o tym nie słyszałem), tak samo jak mógł się przyjaźnić z Hardenem, Giannisem czy Jerebką J . Marcus Camby pisał, że mógł się w tym czasie zaprzyjaźnić z Brownem, Barnesem czy Gasol – fakt, to by się ucieszył, jak mu dwóch z trzech najlepszych kumpli w ekipie na Westbrooka wymienili, którego równie dobrze może kojarzyć tylko z samolubnej gry i fajnych ciuszkówJ

- SIŁA ROSTERU – przyjście Westbrooka na pewno mocno poprawiło sytuację Celtics, ale też nie na tyle, aby to był argument vs Bucks czy Rockets.

George wszędzie staje się z miejsca 2. opcją ; jeśli chodzi o 1. opcje to Harden > Giannis > Westbrook.

Jeśli chodzi o opcje 3-4 to Bucks > Rockets = Celtics (Gasol jest lepszy od Capeli, choć też starszy i z mniej pewnym zdrowiem, Gordon jest lepszy od Mirotica, więc ten remis z lekkim wskazaniem na Rockets)

Jeśli chodzi o możliwości uzupełnienia składu : Celtics > Rockets > Bucks – Celtics mogą wyrównać/podpisać Smarta i Nurkica, plus mają cap hold IT i L.Williamsa. Taki jest też jak widzę plan Elda, co dość szybko doprowadzi do jego bankructwa, już nawet pomijając tego IT to podpisanie Smarta + Nurkica + L-Willa (lekko licząc 40 baniek) daje mu ok. 140 baniek na 7 graczy. W drużynie, która nawet nie będzie pewniakiem do ECF.

Ja o swoich możliwościach na FA, realnych i nie rujnujących mi salary, pisałem przy LBJ, a mając 30 mln nadwyżki po 1. sezonie mogę sobie pozwolić na spore wydatki w dwóch kolejnych latach.

Bucks zrzucili wszystkie cap holdy, mają najmniejsze szanse na solidne wzmocnienia.

Także summa summarum nie widzę tu żadnej przewagi Celtics, wręcz przeciwnie skłaniałbym się ku temu, że przy dość porównywalnych rosterach ich jest najsłabszy.

LOJALNOŚĆ – jedyny sensowny argument.  

KEVIN DURANT

Zaskoczony jestem przekonaniem Tomka, że u Nas KD również bierze zniżkę. W realu robi to, bo ma pewne tytuły. U Nas Warriors są słabsi, przejście KD do Rockets np. sprawia, że to Houston zmieniają GSW na miejscu pewniaka to tytułu, więc nie bardzo widzę tu powód aby odpuszczał kasę, skoro osiągnie to samo. Powoli przechodzimy do absurdu, że co byśmy nie robili to jednak nie ma to znaczenia.

LAMARCUS ALDRIGE

80 /3 > 90/4, 10 baniek na rok to on dostanie bez niczego. I 80/2+1 TO to nie wychodzi, jak twierdzi bodaj Tomek, 50/2, ostatni rok nie może być niższy niż średnia więc wychodzi coś a’la 26.6 – 26.7 – 26.6. Dla LMA lepiej będzie, jak wcześniej wejdzie ponownie na rynek zawalczyć o ostatnią wysoką umowę.

PS. Resztę w tym temacie już napisałem, jak są pytania to chętnie odpowiem.

CLINT CAPELA

Przy Clincie mam problem, bo dużo zależy od tego jaką on podejmie w realu decyzję. Tzn. jeśli podpisze nową umowę w Houston, to powinno być dobrze, bo tam będzie odpowiednio wykorzystany, ma stworzone idealne dla siebie warunki, Hardena który sprawia, że jego atuty w ataku są odpowiednio wykorzystane. Odejście do innej drużyny może mocno obniżyć jego wartość. Dlatego ja jestem przekonany, że dla niego umowa 5 – letnia w tym momencie to no branier, 20 mln więcej do sporo, szczególnie przy ryzyku, że przez zbyt wygórowane oczekiwania finansowe może stać się drugim Noelem. Nasz Capela to mądry facet, wie że nigdzie nie będzie mu lepiej niż Houston gdzie będzie miał cały czas obok siebie Hardena i James’a i przez min. 4 lata będzie walczył o NBA finals.  

Pomijając już oczywiste oczywistości, jak choćby to, że przez te 3 lata mogą zdarzyć się kontuzję, ostry zjazd formy itp. Raczej nie spotyka się, aby gracze, którzy nie są topowymi FA,  rezygnowali z dwóch dodatkowych lat niemałej umowy i lekką ręką odpuszczali sobie 20 baniek, szczególnie po jednym bardzo dobrym sezonie.

Uwaga ogólna, tycząca się wszystkich wolnych agentów w Rockets: w Teksasie są najniższe podatki (chyba) , o czym wspominał już MMM2121 plus rynek azjatycki, więc finansowo na pewno przejście do Rockets jest korzystniejsze niż suma widniejąca na umowie.

Uwaga ogólna nr 2: Rockets, nie mając żadnego z w/w wolnych agentów i nie pozbywając się żadnego z trzech najlepszych graczy poprzedniego sezonu, byli trzecią siłą ligi.

Także Panowie, kto jeszcze nie zagłosował to niech mu Rakiety oświetlą właściwą ścieżkę, a kto już zagłosował i może nieco zbłądził, to zawsze jest opcja edycji i odnalezienia właściwej drogi J.