Skocz do zawarto艣ci

[West 2nd round San Antonio Spurs (2) - Houston Rockets (3)]

Mirwir

60 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Spurs vs Rockets

Rekomendowane odpowiedzi

W sezonie regularnym by艂o 3-1 dla Spurs i by艂a to chyba jedna z bardziej zaci臋tych serii czterech spotka艅. Trzy spotkania zako艅czy艂y si臋 r贸偶nic膮 2 punkt贸w jedne 6.

Dwie dru偶yny z Texasu, dw贸ch wyrazistych trener贸w, dwie r贸偶ne filozofie gry, dw贸ch kandydat贸w do MVP.

M贸g艂bym rozpisywa膰 si臋 o pierwszej obronie Spurs w RS i drugim ataku Houston. Tylko to by艂o w RS, a w PO licz膮 si臋 match-upy.

Pat Beverley - Tony Parker

Rola Pata jest prosta maksymalnie utrudni膰 偶ycie Toniego w ataku oraz sprawi膰 by musia艂 troch臋 popracowa膰 w obronie biegaj膮c za Patem.

Harden - Danny Green

Green to dobry obro艅ca na Hardena, ale nie jest jego kryptonitem jak Roberson. Harden swoje zdob臋dzie, a w decyduj膮cych minutach pewnie b臋dzie go kry艂 Leonard. Green historycznie mia艂 dobre spotkania za 3 przeciwko Houston, w tej serii bardzo by si臋 jego 3 przyda艂a.

Ariza - Leonard

Kwahi ci膮gnie ofensywnie Spurs i rola Arizy b臋dzie prosta spowolni膰 go. Dobrze by by艂o, 偶eby Trevor przypomnia艂 sobie jak si臋 rzuca 3, bo w poprzedniej serii by艂a z tym bieda. Leonard pewnie w trakcie spotkania b臋dzie kry艂 Ariza i tylko w decyduj膮cych momentach b臋dzie na Hardenie.

LMA - Ryan

Historycznie LaMarcus torturowa艂 Houston, ale to by艂o w czasach PTB, gdy wpad艂 w maszynk臋 Popa to zosta艂 przemielony i posk艂adany od nowa, nie jest ju偶 Batmanem jak PTB tylko co najwy偶ej grubym Robinem. Ryan jako tako broni艂 LaMarcusa, ale b臋dzie musia艂 by膰 bardziej produktywny w ataku ni偶 w poprzedniej serii. Jestem ciekawy czy LaMarcus zagra ~16/8 czy raczej >20/10.

Gasol vs Capela

Capela ma problem z bronieniem centr贸w, kt贸ry maj膮 jaki艣 skill w ataku i s膮 silni. Z drugiej strony Gasol jest stary i wizja bronienia pnr Harden/Capela i potencjalnych lob贸w to pewnie dla niego koszmar. Raczej Gasola b臋dzie broni艂 Nene, a Capele Dedmon. Aktywno艣膰 Nene b臋dzie wa偶na dla Houston, bo jego produkcja w serii z OKC robi艂a r贸偶nice.

艁awka

Czy 艂awka Spurs b臋dzie w stanie punktowo nad膮偶y膰 z produkcj膮 艂awki Houston?

W serii z Houston Manu nie mo偶e pozwoli膰 sobie na 4 spotkania bez punkt贸w. Przed Millsem stoi o wiele trudniejsze zadanie ni偶 w serii z Mi艣kami, bo Houston maj膮 moc z ty艂u. Lee pewnie b臋dzie produktywny, cho膰 nie zdziwi臋 si臋 gdyby Harden b臋dzie go kry艂 w niekt贸rych akcjach.

Faworytem jest Spurs, ale Houston nie jest bez szans. By by膰 w grze, nie mog膮 sobie pozwoli膰 na tak powolny start jak w serii z OKC, Spurs to zbyt dobra i do艣wiadczona dru偶yna by j膮 goni膰 w ka偶dym spotkaniu. Bardzo istotne b臋dzie pace z jakim b臋d膮 rozgrywane spotkania w tej serii. Spurs b臋d膮 chcieli gra膰 wolniej, Rox szybciej.

Fun fact: Spurs jeszcze nigdy nie wygra艂o serii z Houston w PO. Ale ostatnia by艂a 22 lata temu, wi臋c to nie ma znaczenia.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Szczerze m贸wi膮c dla mnie faworytem s膮 Rockets. Graj膮 obecnie lepszy basket, maj膮 du偶o lepsz膮 艂awk臋 i przewag臋 w match-upach. Du偶o zale偶y od tego czy kostka b臋dzie Hardenowi mocno przeszkadza艂a i czy uniesie to psychicznie, bo w najwa偶niejszych momentach b臋dzie mia艂 na sobie na艂adowanego jak pitbull Leonarda, kt贸ry w RS ju偶 go krzywdzi艂 :tongue:

Spurs przeciwko Mi艣kom nie wygl膮dali szczeg贸lnie przekonuj膮co i gdyby nie graj膮cy jak bestia Kawhi, to ich awans do drugiej rundy by艂by mocno w膮tpliwy. Je艣li Aldridge si臋 nie ogarnie i nie wykorzysta przewagi na swojej pozycji, to sam Leonard mo偶e na Rakiety nie wystarczy膰, bo na Parkera bym szczeg贸lnie w tej serii nie liczy艂 - pozdro Pat :>

Odno艣nik do komentarza

te偶 za Houston jestem,聽

Zach ju偶 troch臋 pokara艂 wysokich Spurs a Nene, kt贸ry jest w formie ich pokara jeszcze bardziej
no poza tym 偶臋by i艣c na wojn臋 na tr贸jki to Green musi si臋 odblokowa膰 i spurs beda gra膰 z Parkerem i Millsem na boisku
daj臋 Houston w 6 lub 7
Odno艣nik do komentarza

Ostatni rok by艂 ostatnim rokiem.

Teraz ni c***a.聽

HOU w 6. Rockets maj膮 wszystkie argumenty poza s艂abszym trenerem by wygra膰 - mocnych podkoszowych mog膮cych wykorzysta膰 staro艣膰 obsady SAS, obro艅cow zarowno na Parkera jak i Kawhiego, star power w postaci Hardena.

Bilans w RS to overachieving wynikaj膮cy tylko z geniuszu Popa, ale jednak sk艂ad jest za s艂aby na wygranie wpierdolu od GSW.

Odno艣nik do komentarza

lorak, analitycznie! Jak to widzisz? Kto wygrywa seri臋? Kto b臋dziesz lepszym zawodnikiem w tej serii - Harden czy Leonard? Czy Beverley ograniczy Tony'ego Parkera? Czy LaMarcus Aldridge obudzi si臋 maj膮c naprzeciwko Andersona i Capele. Czekam na analityczny wpis przed rozpocz臋ciem serii.

Edytowane przez Wyparlo
Odno艣nik do komentarza

kibicuje Rakietom ale

ich gra przeciwko OKC nie przekonala mnie, Anderson, Ariza s艂abo, Harden kontuzja i to wida膰, druga sprawa ze w PO on i bez tego s艂abuje

LMA pomimo cienko艣ci, musi zagrac lepiej, nie widac tu dla niego przeciwnika

KL jest w sztosie, Ariza cos tam spr贸buje, ale nie widze ze by anybody mogl go jakos zasadniczo ograniczy膰

przewaga parkietu w San Antonio i to zdecyduje

no chyba ze JH to prawdziwy MVP i da czadu (艂apa juz nie boli), postawi艂em na 4:2 for SAS bo to realna ocena jak dla mnie

Odno艣nik do komentarza

Nie bardzo wiem w jaki spos贸b Spurs mieliby si臋 postawi膰 Hardenowi and co. Przecie偶 sam Green nie wybroni na 艂uku jednocze艣nie brodacza, Andersona, Gordona i Beverleya, a gdzie jeszcze do tego wyskakani Nene z Capel膮 pod dziur膮. Z Memphis by艂o o tyle "艂atwo", 偶e Mi艣ki odnajduj膮 si臋 w spowolnionej grze i zbytnio nie forsowali tempa. W momencie gdy Harden ruszy z ofensyw膮 made by D'Antoni to Gasol z LMA dostan膮 ataku epilepsji. Ka偶dy PnR zapewne przybli偶y mnie znacznie do zawa艂u.

Harden swoje 30 pkt zrobi. Cho膰by si臋 Danny dwoi艂 i troi艂 to i tak nic nie da. Kwestia tego 偶eby na ka偶dy z tych punkt贸w musia艂 solidnie zapracowa膰, a nie 偶eby to by艂o pyk pyk, switch, zaspany LMA/Gasol i na lini臋. Leonard te偶 swoje zrobi. Je艣li nie b臋dzie siedzia艂o z gry to b臋dzie chodzi艂 na osobiste. W kontek艣cie ich rywalizacji wi臋ksz膮 rol臋 pewnie odegra wsparcie jakie dostan膮 od dru偶yny.

Moje najwi臋ksze nadzieje wi膮偶膮 si臋 z Greenem w艂a艣nie. On przeciwko Rockets potrafi nagle si臋 obudzi膰 i zrobi膰 6/8 zza 艂uku. Jednocze艣nie jest to moja najwi臋ksza obawa, 偶e zamiast 6-8 zrobi si臋 1-8. Co艣 u niego siad艂o w poprzednim regularze, ale na PO wr贸ci艂. Teraz w RS nie wygl膮da艂o to A呕 TAK tragicznie, ale w serii z Memphis bardzo s艂abo. Je艣li Spurs maj膮 gra膰 4 vs 5 w ataku to od razu mog膮 schodzi膰 z boiska, bo si臋 nie da.

Tony gra tak, jak sobie przed sezonem wymarzy艂em. Chcia艂em go zobaczy膰 we w miar臋 wyr贸wnanej rotacji z Millsem. 呕eby wchodzi艂 na 20-25 minut i przez ten czas m贸g艂 skumulowa膰 ca艂膮 swoj膮 pozosta艂o艣膰 eksplozywno艣ci. Tak w艂a艣nie zagra艂 z Grizzlies, a do tego wpada艂o mu zaskakuj膮co du偶o rzut贸w z long 2. Nawet tr贸jki wpada艂y. Taki Parker robi膮cy zamieszanie w obronie rywala jest niezb臋dny w tej serii. Martwi mnie tylko obrona. Na szcz臋艣cie Beverley bardzo du偶o rzuca za trzy, a to zmniejsza szanse, 偶e b臋dzie notorycznie kara艂 Spurs wjazdami.

Uwa偶am, 偶e Rockets s膮 w uprzywilejowanej sytuacji z powodu... obrony. Pat b臋dzie jak bulterier biega艂 za Parkerem, Harden na Greenie nawet w przypadku lichej D nie grozi katastrof膮. Do Leonarda zostanie oddelegowany Ariza, kt贸ry na pewno nie da si臋 zby膰 jak Carter. Chocia偶 odnosz臋 wra偶enie, 偶e i w jego przypadku cz臋艣膰 rzut贸w KL oddawa艂 tak, 偶e nawet gdyby tam by艂 sam Jordan to niewiele by zrobi艂.

Pod koszem mam zagwozdk臋. Ani troch臋 nie wierz臋 w defensywne mo偶liwo艣ci LMA i Gasola, Lee te偶 ma pewne ograniczenia, ale chocia偶 si臋 stara. W przeciwie艅stwie do grubego, kt贸ry wygl膮da jakby by艂 obra偶ony na ca艂y 艣wiat, 偶e w Golden State wyr贸s艂 taki team akurat wtedy, gdy on chcia艂 偶eby mu Duncan za艂o偶y艂 pier艣cie艅 na 艂apsko. Je艣li HOU b臋da gra膰 Capela/Nene + Anderson na 4 to jest szansa na mocne przyci艣ni臋cie na desce. Na atakowanej akurat Aldridge sobie dobrze radzi. Z drugiej strony powoduje to problem, 偶e kt贸ry艣 z naszych nieruchliwych wysokich b臋dzie wyci膮gany pod lini臋 7,24, co zrobi sporo miejsca dla Hardena i z pewno艣ci膮 zapewni mu niejedne 艂atwe punkty lub osobiste ze sp贸藕nionej pomocy. W takim uk艂adzie spore minuty dla Lee si臋 szykuj膮, co niestety uszczupli troch臋 wachlarz zagra艅 w ofensywie.聽

Ci臋偶ko powiedzie膰 co艣 o 艂awce Spurs. Do tej pory to jedynie Gasol ze swoim rzutem i IQ oraz artretyzmem + b臋d膮cy hot Patty. Nie wiem czy Manu jeszcze co艣 tam ma w baku, ale lepiej 偶eby mia艂 wiele. Eric niepo艂ama艂si臋wci膮偶wow Gordon zagra艂 solidn膮 seri臋 z OKC, a Lou Williams statystycznie wygl膮da wy艣mienicie. Boj臋 sie te偶 bardzo, 偶e wr贸ci Dekker. A chyba ma wr贸ci膰. Nie jest to 偶aden wirtuoz, ale kawa艂 ch艂opa, kt贸ry biega, nie rzuca tragicznie i potrafi si臋 zakr臋ci膰 po ofensywn膮 zbi贸rk臋. Mam nadziej臋, 偶e chocia偶 Gasol sprytem i do艣wiadczeniem zniech臋ci do gry Capele i szybko ch艂opaka zagrzeje.聽

Ot takie moje bardziej lub mniej lu藕ne przemy艣lenia. Potencja艂 ludzki imho po stronie Rockets zdecydowanie. Je艣li narzuc膮 sw贸j styl i nie dadz膮 si臋 starym wygom wpu艣ci膰 w maliny to powinni to ugra膰 w 6 meczach. Za Spurs przede wszystkim bycie Spurs, do艣wiadczenie i to, 偶e sami si臋 raczej z tej serii nie skre艣l膮, a trzeba im w tym b臋dzie solidnie pom贸c. Nastawiam si臋 na ciekaw膮 seri臋, w kt贸rej zmierz膮 si臋 dwa r贸偶ne 艣wiaty. Bardzo chcia艂bym si臋 myli膰, lubi mnie tak los czasem cz臋sto pstrykn膮膰 w nos wi臋c w ankiecie Rockets in 5.聽

https://www.youtube.com/watch?v=L9fUMHPrl_U

a mo偶e by tak przebra膰 kt贸rego艣 z ch艂opak贸w za Duncana?

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.