Skocz do zawartości

Kolarstwo

matek

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, Majka dętka, szczyt formy miał być na Tour i minął, dodatkowo zdeptany przez przerwę spowodowaną upadkiem. Szkoda, ale może powalczy w dalszej części wyścigu o jakiś etapowy skalp. Długie podjazdy to jego siła, ale nie w tej formie. TdP trochę zamydlił obraz. 

Contador kończy rok za późno, nie zmienię zdania. 

A jeszcze dwa słowa nt. Froome'a. 

Moim zdaniem zrobi sieczkę w tym roku na Vuelcie. Słabe Dauphine, Tour wymęczony. Być może w tym roku przesunął lekko szczyt formy, pod Vuelte właśnie? W poprzednich latach miał moc na dublu Dauphine-Tour, a podczas Vuelty czegoś brakowało. Teraz wielu przepowiadało już jego stopniowy koniec po średnim TdF, a być może klucz leży gdzieś indziej i mam nosa :) 

Co prawda nie oglądałem etapu, ale mam przekonanie/nadzieję, że dzisiejszy etap był zagraniem taktycznym Majki. Jak będzie tracił parę minut to będzie niegroźny dla Sky i wybierze sobie etap na którym będzie mógł zaatakować albo z czołówki, albo z ucieczki. Pierwsze bardziej prawdopodobne. W ten sposób będzie chciał powalczyć o etap tak jak chciał i jednocześnie tym atakiem wedrzeć się do top 10 tak jak chce drużyna. Takie nadzieje ;)

Nie wierzę, żeby odpuścił świadomie generalkę żeby powalczyć na jakimś etapie. Jego mina w końcówce nie pokazywała, żeby była to celowa zagrywka :) ale kto wie... mówił też coś o problemach żołądkowych. O top 10 może być ciężko + w takiej sytuacji za bardzo go nie odpuszczą do ataku. Musi ponieść dodatkowe straty, jeśli chce się urwać w dalszej fazie wyścigu.

Jeżeli są to chwilowe problemy żołądkowe to nie skreślałbym go jeszcze z top10. Minimalizował straty a teraz trochę odpocznie i będzie jeszcze w grze. Nie sądzę, żeby grał przeciw drużynie i jeżeli ma siły to będzie się zaginał. Buchmann go chyba holował, bo przyjechali razem. 

No i tak jak można się było spodziewać, Majka rezygnuje z walki w generalce, dziś przyjechał prawie 4 minuty za peletonem

No niestety, nawet mu nie zostawili nikogo do pomocy, także już pozamiatane. Jeszcze wczoraj się łudziłem a teraz to już wiadome, że jak ewentualna choroba minie to będzie polowanie na etapy i to wszystko :(

Majka dziś rozgrzał nogę i płuco, na którymś z kolejnych etapów na bank ponownie spróbuje ukąsić. W końcówce nie miał szans, co było pewne od początku w sytuacji, gdyby Allaphilipe dojechał z nim do mety. Trochę brakowało mi dłuższego pokręcenia, jakiejś agresji na podjeździe, nawet z ryzykiem odcięcia. Za dużo oglądał się do tyłu w momentach ataków, co chyba już lekko podkurwiało w końcu nawet Jarońskiego. Może nie było sił, nie wiem. Liczę na kolejne próby, żeby coś miał z tego sezonu. 

Majka dziś rozgrzał nogę i płuco, na którymś z kolejnych etapów na bank ponownie spróbuje ukąsić. W końcówce nie miał szans, co było pewne od początku w sytuacji, gdyby Allaphilipe dojechał z nim do mety. Trochę brakowało mi dłuższego pokręcenia, jakiejś agresji na podjeździe, nawet z ryzykiem odcięcia. Za dużo oglądał się do tyłu w momentach ataków, co chyba już lekko podkurwiało w końcu nawet Jarońskiego. Może nie było sił, nie wiem. Liczę na kolejne próby, żeby coś miał z tego sezonu. 

Będą z pewnością próby, ale ta była dobra, bo dojechała ucieczka a nie zawsze tak jest, chociaż tu jakiś szaleństw o bicie się liderów o etapy na razie nie widzę, czyli często mogą być dwa wyścigi.

Polacy na razie mimo choroby Majki, świetnie - 4 razy podium to nie jakiś rekord w GT?