fluber Opublikowano 8 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 20 godzin temu, jack napisał: https://nauka.trojmiasto.pl/Ilu-uczniow-w-Trojmiescie-chodzi-na-religie-i-etyke-Niewielu-chetnych-na-katecheze-n160213.html Nie sądziłem, że jest aż tak źle. Zrobił się gorący temat. U mnie nawet lokalna gazeta zrobiła statystyki z wszystkich szkół w mieście i na religię nie chodzi 10 procent uczniów ogolniakow i 60 procent uczniów techników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy13 Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Rzecz dyskusyjna, co to znaczy "źle" w tym przypadku. Jak dla mnie religia w szkole jest wielowarstwowym absurdem. Począwszy od kwestii nadzoru pedagogicznego (np. wpływ dyrektora na obsadę i planową realizację przedmiotu) a kończąc na nadużyciach w tym zakresie (np. powszechne jest to, że z religii trzeba się "wypisać", a status przedmiotu jest inny - na religię trzeba się zapisać, inaczej można mieć go w dupie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunk8 Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Jako człowiek wierzący/praktykujący i pamiętający jeszcze nie tak dawno szkolne czasy to merytorycznie z religii w szkole to nie wyniosłem tak szczerze chyba niczego. Najczęściej prowadziły drętwe katachetki, które każdy miał w dupie albo nieraz księża, którzy szkołę mieli w dupie bo czasami odprawiali w tym momencie mszę albo coś tam innego robili. Na religii uczyło się na kartkówkę na następnej lekcji, spisywało zadania albo ogólnie Bajlando a wyobrażam sobie co się teraz dzieje w erze smartfonów i internetu. Oczywiście czasami zdarzy się jakiś katacheta/ksiądz/zakonnica którzy ogarną lekcje i będą w stanie nawiązać kontakt z młodzieżą nie tylko opowiadając o Biblii tylko ogólnie prowadząc rozważania o życiu, ale niestety w moim przypadku nie przypominam sobie za dużo takich lekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy13 Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 (edytowane) Ogólnie rzecz biorąc przygotowanie katechetów do pracy pedagogicznej to porażka. O ile w przypadku nauczycieli można powiedzieć, że kształceni są dobrze, a z różnych powodów kultura szkoły ich przytłacza i podcina im skrzydła, o tyle w przypadku katechetów znów wychodzi absurd: oni niczego nie muszą. I mają rację, bo ich szkolna działalność zależy od kaprysu biskupa, organy pedagogiczne nic nie mają do gadania. Jestem nie ukrywam trochę uprzedzony do katechetów, bo chociaż to mała próba, to miałem z nimi semestr i to były moje najgorsze zajęcia i najgorsze grupy ever. Wyjebane na wszystko, arogancja, jakieś slogany, że po co im to czy tamto, skoro oni niosą słowo Boże... Chociaż z tym ostatnim też różnie bywało. Niektórzy, miałem wrażenie, byli raczej po prostu butni, bez specjalnej wiary w sens swojej misji ewangelizacyjnej. Tak czy owak, chyba moje najgorsze zajęcia w życiu. Chciałbym wpaść kiedyś na hospitacje na religię, ale próżne moje chcenie - musiałbym chyba biskupa prosić o zgodę. Ale co tam ja, ja jestem nikim. Dyrektor szkoły, który przecież odpowiada w szkole za wszystko - też musi prosić biskupa. Jak to nie jest absurd, to nie wiem co nim jest. Edytowane 8 Października 2021 przez andy13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 22 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 @Deltuś to co zrobiono w kościele niemieckim zrobiono wbrew stanowisku Watykanu. Mszę nie były dla zwierząt a dla ich właściciel. Są msze dla myśliwych, dla kierowców, czemu nie może być dla opiekunów zwierząt. Przecież nie humanizujemy wtedy dziczyzny czy samochodów. Krytykowanie piknikow dla opiekunów zwierząt po mszy i mówienie że to przymilanie się jest równie głupie jak krytykowanie dożynek parafialnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Joanna S., twórczyni piramidy finansowej i jej syn Mikael S., poszukiwani od lat międzynarodowymi listami gończymi, zostali w piątek zatrzymani w Hiszpanii. Detektyw Wojciech Koszczyński w rozmowie z money ujawnia okoliczności zatrzymania Polki, podejrzanej m.in. o pranie brudnych pieniędzy. – Byli kompletnie zaskoczeni. Zmienili kolor włosów, zaczęli nowe życie. Wpadli m.in. dlatego, że na WhatsAppie kontaktowali się z przyjaciółmi z Polski. Modlili się wspólnie na zdalnych nabożeństwach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 23 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 2 godziny temu, lorak napisał: Joanna S., twórczyni piramidy finansowej i jej syn Mikael S., poszukiwani od lat międzynarodowymi listami gończymi, zostali w piątek zatrzymani w Hiszpanii. Detektyw Wojciech Koszczyński w rozmowie z money ujawnia okoliczności zatrzymania Polki, podejrzanej m.in. o pranie brudnych pieniędzy. – Byli kompletnie zaskoczeni. Zmienili kolor włosów, zaczęli nowe życie. Wpadli m.in. dlatego, że na WhatsAppie kontaktowali się z przyjaciółmi z Polski. Modlili się wspólnie na zdalnych nabożeństwach Ach Ci protestanci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba2419 Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 4 godziny temu, fluber napisał: Ach Ci protestanci... Służymy pomocą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy13 Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 (edytowane) To nie tylko protestanci. Mam w rodzinie osobę, która codziennie uczestniczy w takim czymś jak TeoBańkologia. Typ odprawia swoje rzeczy i wciąż lecą modlitwy o uwolnienie, rozwiązanie węzłów itd. Tam są grube tysiące ludzi. Katolicy także mocno wykorzystują neta, po prostu nie w aspekcie mszy św. (tzn. transmisji jest zatrzęsienie, ale udział się "nie liczy" jak nie ma jakichś istotnych okoliczności). Edytowane 23 Października 2021 przez andy13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 O k****. Ukrywasz się za grube wały, po czym z krzyżem w zębach robisz sobie msze online. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 23 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 13 minut temu, Reikai napisał: O k****. Ukrywasz się za grube wały, po czym z krzyżem w zębach robisz sobie msze online. Witamy wśród protestantów:) Tylko wiara, a nie dobre uczynki, są podstawą do usprawiedliwienia człowieka przed Bogiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba2419 Opublikowano 23 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 5 minut temu, fluber napisał: Witamy wśród protestantów:) Tylko wiara, a nie dobre uczynki, są podstawą do usprawiedliwienia człowieka przed Bogiem Lol widzę ktoś ma coś do protestantów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 23 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 5 minut temu, kuba2419 napisał: Lol widzę ktoś ma coś do protestantów Nie, w większości się zgadzamy!;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 2 minuty temu, Deltuś napisał: Nie mam nic przeciwko, że msze odprawiane są dla właścicieli zwierząt, motocyklistów, hodowców świń, modelarzy czy kelnerów. Nie mam nic przeciwko, że zwierzęta otrzymują błogosławieństwo. Problemem jest, że na msze zabiera się pieski, szczurki czy kotki. Myślę, że św. Franciszek nie zgodziłby się na uczestnictwo zwierząt we mszy świętej. Ale w jakim sensie uczestnictwo? One tam po prostu są kiedy odprawiana jest msza. Tak jak np zwierzęta z żywej szopki w kościele przez lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 1 godzinę temu, Deltuś napisał: Tak samo naganne. Choć w wielu kościołach mieli przynajmniej na tyle przyzwoitości, że wystawiali żywe szopki przed kościołami. A co jeśli, któryś z wiernych ma pasożyty? Dalej uczestniczą w mszy zwierzęta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 1 godzinę temu, Deltuś napisał: Tak samo naganne. Choć w wielu kościołach mieli przynajmniej na tyle przyzwoitości, że wystawiali żywe szopki przed kościołami. I co jeszcze jest naganne? Niewidomi z psem przewodnikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecu Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 W sensie ścisłym, człowiek też jest zwierzęciem. Naczelne, ssaki, kręgowce, strunowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 2 minuty temu, Deltuś napisał: Popytaj miłych księży. Tu nie ma co pytać, bo nikt nie ma z ich obecnością w kościele żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 3 godziny temu, Deltuś napisał: Tak samo naganne. harcerzyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Jak ogólnie gardzę antyklerykałami, to obok nich na półce są wierzący, którzy nie znają podstaw własnej wiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi