Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

@lorak

2005 : PIS 3,1 mln, Samoobrona 1,3 mln, LPR 0,9 mln

2007 : PIS 5,1 mln, Samoobrona 0,2 mln, LPR 0,2 mln

PIS +2, Samoobrona/LPR -2,2

z tego nic nie wynika...

ja ci podałem exit poll (więc zdaje się błąd rzędu +/-2%) robiony na zlecenie TVN. PiS najwięcej głosów zyskał od rządzącej koalicji oraz tych, którzy wcześniej nie głosowali.

to sam sobie sprawdź u źródła:

https://www.brtvp.pl/25819913/cennik-sierpien

masz od 14k do 20k, a więc ktoś na WP dał ciała.

@lorak

"nic nie wynika"

to wynika, że PIS - tak ja to intepretuję - przejął elektorat Samoobrony i LPR i ci ludzie przy PIS zostali.

2 mln wyborców porzuciło LPR i Samoobronę i jakimś trafem 2 mln PIS zyskał. Nie twierdze, że w 100 % byli

to tacy właśnie ludzie, ale uważam, że w ogromnej większości.

ty "podałeś mi exit poll" porównujący wybory 2011 i 2015.

jesli chcesz powiedzieć, że PIS wygrał w 2015 głosami "tych, którzy w 2011 głosowali na PO albo w ogole nie poszli na wybory", to może i się zgadza.

tyle, że ja mówiłem o czymś, co stało się wcześniej.

nie wiem zatem co jedno z drugim ma wspólnego.

uważam, że te 2 mln wzięte z Samoobrony i LPR wchodzą w skład tych 5,7 mln, które głosowały na PIS w 2015 rok.

ba, uważam że to właśnie jest główna część żelaznego elektoratu PIS/ 

"głosy tych, którzy wcześniej nie głosowali":

no nie.

wedle tego zapisu, który wkleiłes, to są głosy tych, którzy "nie głosowali w 2011",  a nie "wcześniej".

wcześniej" mogli wcale nie głosowac. Nie ma na ten temat żadnej informacji.

Edytowane przez vasquez

@lorak

"nic nie wynika"

to wynika, że PIS - tak ja to intepretuję - przejął elektorat Samoobrony i LPR i ci ludzie przy PIS zostali.

2 mln wyborców porzuciło LPR i Samoobronę i jakimś trafem 2 mln PIS zyskał. Nie twierdze, że w 100 % byli

to tacy właśnie ludzie, ale uważam, że w ogromnej większości.

ty "podałeś mi exit poll" porównujący wybory 2011 i 2015.

jesli chcesz powiedzieć, że PIS wygrał w 2015 głosami "tych, którzy w 2011 głosowali na PO albo w ogole nie poszli na wybory", to może i się zgadza.

tyle, że ja mówiłem o czymś, co stało się wcześniej.

nie wiem zatem co jedno z drugim ma wspólnego.

uważam, że te 2 mln wzięte z Samoobrony i LPR wchodzą w skład tych 5,7 mln, które głosowały na PIS w 2015 rok.

ba, uważam że to właśnie jest główna część żelaznego elektoratu PIS/

uważasz tak, bo to ci pasuje do tezy, ale bez exit polla z 2011 trudno sprawdzić czy tak faktycznie było. ktoś wie gdzie znaleźć te dane? fluber? ;]

"umiejętnosci weryfikacji ucza na studiach"

dopiero ? 

@lorak

jakbym miał dowody, to bym je zaprezentował, a nie strzępił sobie jęzora po próżnicy :]

zgadzają mi się poszlaki.

moją interpretację "przepływu elektoratu" już opisałem.

a druga jest taka, ze tylko były elektorat Samoobrony może popierać PISowskie harce, pogardę

dla praworządności i generalnie demokracji. Wiadomo jakimi metodami działania Samoobrona

zyskała sobie tak liczne poparcie.

Dzisiaj PIS jest spadkobiercą zarówno obietnic socjalnych, jakie

składała Samoobrona, jak i języka oraz stylu działania.

na razie PIS nie realizuje jeszcze pomysłów śp. Leppera o "pompowaniu do gospodarki" pieniędzy

z rezerw walutowych,ale jak się zacznie pod siedzeniem dymić, to i takie idee czule przytuli.

Edytowane przez vasquez

"umiejętnosci weryfikacji ucza na studiach"

dopiero ? 

@lorak

jakbym miał dowody, to bym je zaprezentował, a nie strzępił sobie jęzora po próżnicy :]

zgadzają mi się poszlaki.

moją interpretację "przepływu elektoratu" już opisałem.

a druga jest taka, ze tylko były elektorat Samoobrony może popierać PISowskie harce, pogardę

dla praworządności i generalnie demokracji. Wiadomo jakimi metodami działania Samoobrona

zyskała sobie tak liczne poparcie.

Dzisiaj PIS jest spadkobiercą zarówno obietnic socjalnych, jakie

składała Samoobrona, jak i języka oraz stylu działania.

na razie PIS nie realizuje jeszcze pomysłów śp. Leppera o "pompowaniu do gospodarki" pieniędzy

z rezerw walutowych,ale jak się zacznie pod siedzeniem dymić, to i takie idee czule przytuli.

a dla mnie te poszlaki są wątpliwe, bo koalicjanci nie rozstali się w pokoju, szczególnie wyborcy samoobrony nie mieli powodów by głosować na PiS i prędzej przeszli do lewicy (akurat pasuje ten milion więcej w 2007) albo właśnie do PO. w każdym razie bez exit polla to możemy tylko sobie tak spekulować i do niczego nas to nie doprowadzi.

"dla mnie te poszlaki są wątpliwe"

czasami tak to bywa z poszlakami.

"wyborcy samoobrony nie mieli powodow by głosowac na PiS"

potencjalnie wyborcy PSL mieli jeszcze mniejszy, ale jednak zagłosowali [w 2015], jak wynika z badań, które

cytowałeś.

podobnie wyborcy PO.

"przeszli do lewicy" 

rozumiem o co chodzi, ale powstrzymać się nie mogę... wszak PIS to lewica najlepsza z możliwych - nie dośc, że

ideowa, to jeszcze wierząca.

Edytowane przez vasquez

uważasz tak, bo to ci pasuje do tezy, ale bez exit polla z 2011 trudno sprawdzić czy tak faktycznie było. ktoś wie gdzie znaleźć te dane? fluber? ;]

Znalazłem dane w artykule profesora Alberskiego, nie wiem, czy macie do niego dostęp, ja korzystam z researchgate:

https://www.researchgate.net/publication/265140682_Proces_zmiany_lojalnosci_wyborczej_w_Polsce_w_latach_2005-2009

Powołuje się w nim na opracowanie R.Markowskiego, z którego wynika, że w 2007 roku PIS poparło około (pozwolę sobie przeliczyć na dane liczbowe):

362 tysiące wyborców Samoobrony z 2005 roku

415 tysięcy wyborców LPR z 2005 roku

68 tysięcy wyborców PSL z 2005 roku

120 tysięcy wyborców PO z 2005 roku

21 tysięcy wyborców Lewicy z 2005 roku

Największa grupa poparcia dla PIS w 2007 roku to byli wyborcy, którzy w 2005 roku w ogóle nie głosowali - prawie 1,9 miliona ( i właściwie to oni odpowiadają w większości za ten zysk +2,2 PIS-u w 2007 roku) oraz "żelazny elektorat" w liczbie ponad 2,3 miliona, który głosował na PIS także w 2005 roku.

Niestety nie znalazłem opracowań przepływu wyborców Samoobrony i LPR, ale dużo może powiedzieć porównanie na kogo wyborcy Andrzeja Leppera z wyborów prezydenckich w 2005 roku oddali swój głos w 2007 roku w wyborach parlamentarnych:

34,4% - Samoobrona

15,6% - PSL

12,5% - PIS

9,4% - PO

Z tego wynikałoby, że najwięcej na wyborcach Samoobrony zyskały kolejno: PSL, PIS i PO.

Podsumowując, wyborcy LPR i Samoobrony z 2005 roku znacznie chętniej wspierali PIS niż PO, ale ich udział w ogólnym wyniku PIS wyniósł około 700 tysięcy wyborców, a nie 2,2 miliona, jak sugeruje vasquez. Za wzrost o 2,2 miliona odpowiada w 90% zmobilizowanie przez PIS wyborców, którzy nie głosowali w wyborach w 2005 roku, czego, nieskromnie powiem, od początku się domyślałem ( i chyba domyślał się tego każdy) po porównaniu frekwencji w obu omawianych powyżej wyborach.

a dla mnie te poszlaki są wątpliwe, bo koalicjanci nie rozstali się w pokoju, szczególnie wyborcy samoobrony nie mieli powodów by głosować na PiS i prędzej przeszli do lewicy (akurat pasuje ten milion więcej w 2007) albo właśnie do PO. w każdym razie bez exit polla to możemy tylko sobie tak spekulować i do niczego nas to nie doprowadzi.

Taka dodatkowa ciekawostka, prawie 40% wyborców SLD, SDPL i PD z 2005 roku zagłosowała w 2007 roku na PO.

Jeśli chodzi o Samoobronę , to około 190 tysięcy wyborców Samoobrony zagłosowała w 2007 na PO. 

nowy sondaż: http://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Sondaz-partyjny.-Rekordowe-poparcie-dla-PiS

PiS ma 40% (!)

nie wiem jak to wytłumaczyć. opozycja taka słaba? propaganda TVPiS taka skuteczna?

Nie wiem, ale spodziewam się, że vasquez wspomni coś o tym, że wakacje za 500+ się podobają :nevreness:

Ciekawy sondaż, PIS + Kukiz mają według tych danych większość konstytucyjną, a to sondaż Ipsosa dla OkoPress, więc nie spodziewałbym się tu zawyżenia wyniku PIS.

Opozycja nie ma programu, niby to nigdy nie miało znaczenia, ale może teraz ma? Ludzie nawet nie wiedzą, co oferuje Nowoczesna, albo PO po ewentualnym dojściu do władzy, a przeciętnemu Kowalskiemu przez ostatnie 2 lata raczej się nie pogorszyło. Teraz akurat urlopuję w miejscu, w którym byłem 3 lata temu. Liczba turystów jest ze 3 razy większa w tych samych miejscach, a liczba rodzin z dziećmi jest tutaj ogromna, dużo większa niż 3 lata temu. To 500+ naprawdę może robić w wakacyjnych sondażach robotę.

oczywiscie, ze opozycja taka słaba, a co do PIS to szkoda, że Gowin ma tam tak mało do gadania, gdyby miał więcej to bym głosował na nich, liczę na tą Partie Prezydencką z nim i Dudą

Spodziewałbym się raczej przekształcenia obecnego PIS w trochę łagodniejszą wersję. Duda ma 45 lat i 20 lat w polityce na wysokim poziomie lekko licząc, a po ostatnich wydarzeniach mam wrażenie, że ma duże szanse stać się liderem prawej strony sceny politycznej. Kaczyński ma 68 lat, Macierewicz 69, Terlecki 68, Pawłowicz 65. Poza tym Szydło ma 54 lata i Gowin 56. Myślę, że tercetowi Duda - Szydło - Gowin naród ufa, a nie widzę w PIS poważnego, wyrazistego kandydata w tym momencie. Może się jeszcze liczyć Ziobro, choć on nie jest w PIS, może w przyszłości Wassermann mieć dobrą pozycję.

Chyba, że Kaczyńskiemu totalnie odwali i na swoich następców namaści Błaszczaka, Brudzińskiego i Suskiego. Oby nie.

sondaże rosną bo opozycja co chwile sie podkłada władzy pod topór, nawet tak istotnej kwestii jak niszczenie ekosystemu nie ma kto ogaarnąć, bo w opozycji są same skorumpowane, kłamiace na potege (i pokerowo sprawdzone), skompromitowane łajzy bez polotu

inna kwestia to czy przecietny Polak przejmuje sie lasami. kazdy z nas ma w rodzinie/zna kogos, kto wywozi smieci do lasu (choc placi sie od osoby w domostwie, nie od ilości śmieci), kto wycina drzewa na opał, na świeta itp, kto niszczy najbliższe otoczenie, nawet tym głupim nie posprzątaniem po psie na trawniku. Ludzie to w duzej mierze szczury, które interesuje tylko jak najmniejszym kosztem pozbyc sie swoich problemów, a, że przy okazji jakis Szyszko wytnie troche lasu? Co z tego, nie wazne, ze tak sie dzieje, nie ważne, ze sądy to czy tamto. Ludzi to raczej nie interesuje, wazne, że maja wiecej kasy. i nie ma w tym nic negatywnego, bo podstawą jest egzystencja. Wazne, żeby po zaspokojeniu swoich potrzeb popatrzeć ciut szerzej

sikorski w ostatnio ujawnionych taśmach powiedział jedna rzecz, która odnosi się nie tylko do Schetyny, ale do całej dzisiejszej opozycji

nie ma tam ani jednej osoby z umiejetnościa dotarcia do ludzi. tusk ma wiele wad, ale potrafi porywac tłumy, potrafi przemawiac i jest w tym naturalny, ot taki miły koleś, który na każdej imprezie wyrywa laske bo ma wdzięk i gadanę. może nie jest najpiękniejszy, nie jeździ najdroższą furą, ale z imprezy zawsze wyprowadza najlepsza laskę

jeśli na "lewo" (o ile wciąż pis traktujemy jako prawice) pojawi sie ktos z zewnatrz, bez brudu za paznokciami opozycja szybko zacznie skracać dystans do pisu, ale w tej chwili nijblizej tego jest Duda, a on (przynajmniej na razie nieoficjalnie) zaczyna odnajdywać w sobie siłe do postawienia sie kaczyńskiemu, jednocześnie pamieta też ile zawdziecza tej karykaturze

dylemat

Edytowane przez josephnba

sondaże rosną bo opozycja co chwile sie podkłada władzy pod topór, nawet tak istotnej kwestii jak niszczenie ekosystemu nie ma kto ogaarnąć, bo w opozycji są same skorumpowane, kłamiace na potege (i pokerowo sprawdzone), skompromitowane łajzy bez polotu

inna kwestia to czy przecietny Polak przejmuje sie lasami. kazdy z nas ma w rodzinie/zna kogos, kto wywozi smieci do lasu (choc placi sie od osoby w domostwie, nie od ilości śmieci), kto wycina drzewa na opał, na świeta itp, kto niszczy najbliższe otoczenie, nawet tym głupim nie posprzątaniem po psie na trawniku. Ludzie to w duzej mierze szczury, które interesuje tylko jak najmniejszym kosztem pozbyc sie swoich problemów, a, że przy okazji jakis Szyszko wytnie troche lasu? Co z tego, nie wazne, ze tak sie dzieje, nie ważne, ze sądy to czy tamto. Ludzi to raczej nie interesuje, wazne, że maja wiecej kasy. i nie ma w tym nic negatywnego, bo podstawą jest egzystencja. Wazne, żeby po zaspokojeniu swoich potrzeb popatrzeć ciut szerzej

1) Joseph, ale jakie niszczenie ekosystemu? Przecież pomijając ostatnie 3 lata rządów PO, kiedy na wniosek Greenpeace zaprzestali wycinki, to w Puszczy Białowieskiej zawsze wycinano drzewa i kontrolowano populację kornika, wcześniej w tym wątku wrzucałem publikacje dotyczące tego tematu. 

2) Ja nie znam nikogo, kto wywozi śmieci do lasu, często chodzę po lasach, nie widzę w nich żadnych śmieci wywożonych przez kogokolwiek. Mam wrażenie, że w ostatnich latach świadomość ekologiczna się poprawiła.

3) Jak się wycina lasy, to i tak trzeba tyle samo posadzić, więc jakie to niszczenie?

4) Jak już chcesz się przejmować ekologią, to powinno Cię martwić oparcie gospodarki na węglu, ekonomicznie uzasadnione, ekologicznie już nie.

5) Dokładnie, ludzie głosują na PIS, bo mają więcej kasy.

6) Zgodnie z piramidą potrzeb ludzie powinni później popatrzeć szerzej, ale czy po "Popatrzeniu szerzej" uznają, że powinni zaufać tym, którzy nie potrafili na odpowiednim poziomie zaspokoić ich potrzeb podstawowych? 

7) Jeżeli masz do wyboru zamiast PIS premiera Schetynę albo premiera Petru, to bądźmy szczerzy, ale to nie są osoby, które mogą wygrać z PIS, o ile PIS sam czegoś ostro nie spierdzieli ( tak jak z Tuskiem nie można było wygrać, dopóki czegoś poważnie nie spierdzieliła Platforma). Co gorsza, tam naprawdę nie ma ławki rezerwowych. Albo znane skompromitowane twarze, albo tytani intelektu w typie Kamili GP, Joanny SW, Nitrasa, Myrchy, Gajewskiej, czy Pomaskiej. Z młodych w PO to tylko z Trzaskowskim można wiązać jakieś poważne nadzieje.

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.