Skocz do zawartości

Rumors, FA, trades (lato 2005)

antek

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie to i tak wyglada, jakbyscie z Key'm obracali kota ogonem zawsze tak, zeby wyszlo, ze DJ potrafi tylko trojki rzucac, a cala reszta jego umiejetnosci nie istnieje. A to ze gra w jakims specyficznym ukladzie, a to ze w druzynie jest jeszcze inny zawodnik, ktory sporo gra z pilka, a to ze jest nie PG a SG albo jeszcze ze srednią asyst powinno sie odroznic od rozgrywania. Jeszcze bym to rozumial, gdyby chodzilo o uznawanie go za etatowego startera, ale odmawianie mu (po tym, co ostatnie dwa sezony gral) tego, ze moglby byc solidnym zmiennikiem... Tak po prostu, bez wnikania w jakies plątaniny warunkow, w jakich mogloby to zaistniec. Rozumiem, jakie on ma ograniczenia, ale tez smieszy mnie to, ze Dooling dostal od Orlando taki szmal, jaki mial miec DJ (gdyby nie zrobil opt-out i jaki moze dostac, jesli Miami ma go podpisac nie angazujac MLE), czyli 3mln za sezon.

http://www.hoopsworld.com/article_13808.shtml

To jest tekst gościa, który ma jakieś dojścia w organizacji Lakers, facet wielokrotnie podawał jako pierwszy sprawdzone informacje o ruchach Lakers więc z pewnością więc jest wiarygodny. Sporo tutaj kibiców Byków więc wklejam fragment tego tekstu tutaj. Tylko niech ktoś się od razu nie denerwuje niepotrzebnie tak jak pisze Pincus jest bardzo duże prawdopodobienstwo, że do czegoś takiego nie dojdzie, jednak skoro on pisze, że rozmowy były to tak faktycznie było.

...

Those remembering an unnamed power player mentioned previously in this column, I learned a little over a month ago that the Lakers were negotiating with the Chicago Bulls. Things quieted down for a stretch as LA waited to see which players would get the amnesty ax. Now that the likes of Chris Webber are not free agents, I've been told the line of communication has been re-opened with the Bulls.

Keep in mind that this is by no means in imminent deal. The Lakers have reservations. The Bulls have reservations. And the player, Eddy Curry, is still soliciting bigger offers.

The rumor as I've been told is Eddy Curry and Eric Piatkowski for Chris Mihm and "spare change." At this point it's not clear who else the Lakers would be sending, or if it includes their 2006 Miami pick. The Laker concerns obviously revolve around the health of Curry who has been cleared to play, but suffered from an irregular heartbeat and missed the end of the regular season and play-offs. Just coming off the loss of Ronny Turiaf, Curry could be too much of a risk for the Lakers, especially for a relatively cheap, solid big man like Mihm.

The Bulls are said to be reluctant to sign Curry to a long-term deal and have struggled to find an insurance carrier who will take on the responsibility should Curry's problem become an issue once again.

Finally, if the Atlanta Hawks offered Curry a lucrative deal, there Lakers would not be able to match it.

One of the primary reasons the Lakers are said to have interest in Curry over Mihm is triangle comprehension. The Bulls ran the triangle for the first half of Curry's career, whereas Mihm did not necessarily show a knack for the system last season. Curry is also a more dependable scorer down low, though Mihm is the better shot blocker and rebounder.

...

The Lakers trade Chris Mihm, Jumaine Jones, Slava Medvedenko and the Miami 2006 1st round pick for Eddy Curry and Eric Piatkowski. Curry signs a two-year deal with a team option for a third, starting at $7.934 million. This particular package accounts for Curry's base year compensation status.

Czyli Bulls boja sie zwiazania z Curry'm, a Lakers nie i gotowi sa za niego oddac 3 zawodnikow? Troche to dziwne. Z punktu widzenia Lakers by mi sie to nawet podobalo, bo za "czesci zamienne" dostaja zawodnika z talentem. Aczkolwiek nic za darmo, bo istnieje ryzyko: a) zdrowotne i B) psychiczne, czyli czy Curry bedzie sie staral. Ale jak tylko na 2 lata, a opcja na trzeci rok nalezy do klubu, to czemu nie. Pytanie - czemu Bulls nie podpisza z nim na 2 lata? Z niego cos moze jeszcze byc, a ci goscie, co mieliby przyjsc za niego, sa juz w miare okresleni i wiele zapasu w nich nie ma. Lakers sa w momencie, kiedy moga zaryzykowac (choc bylby to juz trzeci "ryzykant" po Bynumie i Brownie), ale czy Bulls nie stac na lepsze rozwiazanie?

OMG co Lakersi chca Bykom wcisnąć :twisted: . Powaznie mnie zaniepokoiłes Van tą plotka. Curry może nie jest idealnym C, ale w obliczu deficytu na tej pozycji w NBA jakos sobie radził i jeśli miałoby dojśc do wymiany to wolałbym za kogos o porównywalnych umiejetnosciach a nie za garść odpadków. Tym bardziej juz nie za mihma, który gra w kratke i niestety częściej słabo niz nieźle, bo dobrych meczów miał nie za dużo. pamietam, ze był swego czasu obiecującym graczem, ale teraz juz się określił i nie pasuje mi to okreslenie się do szyldu Bulls :twisted:

Ed sprawia kłopoty, nie potrafi szakumac, że jego problemuy bardzo obniżyły mu cenę rynkowa i nie chce przyjąc warunków proponowanych przez Paxa. ostro mnie to denerwuje, bo w sumie za nieduzą kase (bądź jednoroczny kontrakt) chciałbym do znowu widziec w Bulls. Czytam też sporo o poszukiwaniach przez agenta Curreo opcji s'n't i jeśli to ma być alternatuwa to ja dziekuje, ale nie pisze się na takie coś. Ciekaw jestem teraz ruchu Paxa (o ile to prawda), bo narazie był stanowczy i zdawało się, że wie co robi. Taka opcja moze mu pokrzyżowac plany i zmusic do szybszego działania. Myśle, że szybko znajdzie się odpowiedź na tę plotkę w Choicagowskich serwisach i nie omieszkam o tym tutaj napisać

Wiele się z pewnością w całej lidze zacznie dziać już od jutra, kiedy będzie wiadomo kto kogo zwolnił i kluby przestaną czekać na graczy z amnestii.

Jeżeli chodzi o tą plotkę hmm, dla mnie mimo wszystko nie jest to taki wymarzony transfer dla Lakers. Znowu mamy talent, ale trochę problematyczny :) Jedno jest pewne, po wpadce z choroba Turiafa gdyby Lakers wzieli Eda to byłby ze wszystkich stron przebadany.

Curry w ataku by z pewnością pasował do Lakers, zwłaszcza z tym pojęciem o trójkątach, jego styl gry uzupełniałby się ze stylem Kwame, który lubi grać wyżej, tylko ta jego obrona :? Bloki, zbiórki tutaj Mihm go zdecydowanie przebija i Chris nie pokazał jeszcze pełni swoich umiejętności, jest nierówny, wiele mają z tym wspólnego faule, a z faulami chociażby to, że każdy PG wjeżdżał w zeszłym sezonie bez problemu pod kosz, Mihma stać na 12/8/2 nie jest to może wiele, ale silidna produkcja zwłaszcza, za tak małą kasę jaką on zarabia.

Chris Mihm to solidny center nie mniej nie więcej, Lakers mogą chcieć się go pozbyć ponieważ, kiepsko idzie mu przyswajanie trójkątów, podobno 17-letni Andrew Bynum po kilku treningach ligi letniej szybciej zaczął załapywać o co w nich chodzi od niego, co jest bardzo niepokojące (albo bardzo dobrze rokujące na przyszłość :D )

W przypadku Eda odstraszają mnie dwie rzeczy i jedną z nich nie jest zdrowie, bo jak pisałem wyżej jestem pewny, że zwłaszcza w wypadku serca wszystko byłoby sprawdzone dokładnie. Problemem dla mnie są jego skłonności do tycia i brak zbiórek, no dajcie spokój, żeby środkowy z takimi warunkami fizycznymi i niewątpliwym talentem zbierał po 5 czy 6 piłek na mecz grając niewiele poniżej 30 minut :?

Gdyby coś takiego miało przejść ( a wątpię w to) nie skakałbym z radości, ale też nie przeszkadzało by mi to specjalnie, zwłaszcza gdyby miał to być kontrakt tylko na dwa lata.

Zabawna sytuacja w Knicks. Jak juz wczesniej ktos pisal, mozliwosc amnestii sygnowanej imieniem Allana Houstona nie zostala wykorzystana do jego zwolnienia :shock: W NYK licza, ze Houston sam uzna, ze juz sie nie nadaje do gry i przejdzie na emeryture. On sam nie jest jeszcze tego pewien. Zwolniony zostal za to Jerome Williams. Jesli dobrze kojarze, to za bardzo nim nie grali, wiec w sumie ok. Tyle, ze zaoszczedza chyba polowe tego, co mogliby zaoszczedzic, gdyby zwolnili Houstona. No ale jesli Allan sam sie zmyje, to wyjda na tym dobrze. Co ciekawe na HoopsHype pisalo, ze do skreslenia rozwazany byl albo Williams, albo... Malik Rose. Tak, ten sam Rose, ktorego pozyskano wysylajac do Spurs w miare mlodego Nazra Mohammeda, co spowodowalo, ze druzyna byla bez centra, co z kolei doprowadzilo do zatrudniono starszego Jerome'a Jamesa. Ehh, ci Knicks :)

No tak, a jeszcze Izajasz zastanawia się nad zwolnieniem Maurice Taylora. Ja nie wiem, ekipa pozbyła się dwóch solidnych zawodników podkoszowych w ciągu półrocza tj. Nazra i Kurta Thomasa. Dostali Rose, to ten też w Knicks nie mógł się zaadaptować. No to wolą utrzymywać Houstona, ale wywalić kolejhnych 2-3 frontcourtowców... :roll: Naprawdę, Knicks przypominają psychiatryk - no ale mają dobre wzory, ta sama hala, ta sama ulica i niejacy NY Rangers w NHL - 100 baniek rocznie i gówno. Coś jest w tym Big Applu ... zgniłego :wink: :P

Brian Grant dogadał sie z Suns, widać, że Słońca chcą mieć jak najwięcej gości do rzucenia na Duncana, Thomas i Grant wzmocnia im defensywę, ale do run and gun to żaden z nich stworzony nie jest :lol: Ściągnięcie tej dwójki i Bella pokazuje, że wzieli sobie do serca tekst "obroną wygrywa się mistrzostwa", ale coś mi mimo wszystko nie pasuje w tym ich budowaniu zespołu, chcociaż tych trzech graczy to właśnie tacy goście jakich powinna mieć drużyna myśląca o mistrzostwie jednak coś mi tutaj nie gra, te zmiany wymuszają na nich częstszą grę atakiem pozycyjnym, a wiadomo, że MVP najlepiej się czuje kiedy jest sporo biegania, bardzo naprawdę bardzo będzie im brakować Johnsona, Suns to była idealna dla niego drużyna, a on jest idealnym graczem do takiej drużyny.

Stało sie ! Mavs zrezygnowali z usług Finley'a. Stało sie tak oczywiscie za sprawa amnestii. Tym samym w Dallas w 3 lata zaoszczedzono 51 mln $$$. Teraz co sezon moga byc prawie 20mln poza salary :wink: Wydaje sie ze to dobry ruch, bo i tak chcieli sie go pozbyc, tak poszedłby za nic, musiliby pałcic jego kontrakt, a tak maja z tego jakis porzytek. Pewne jest ze Finley nie zasili goran bezrobotnych w USA. na jego usługi sa juz chetni, warto zauwzyc ze sa to zespoły z najwyzszej połki, prawdpoobniej rywale Mavs w walce o wysokie cele. Z zachodu potencjalni rywale w PO: Suns, Spurs, Nuggets. a ze wschodu Pistons i Heat. Wydaje sie ze gdzie nie pojdzie tam mu bedzie dobrze, ale najlpeij byłopby mu w Suns. Tam byłby pierwszym SG czy SF. Run and gun zna od podszewki, bronic jako tako umie, ale przez tyle lat gry w Mavs, nie miałby problemu z gra w Suns bo tam graja prawie to samo. W innych zespołach moze oprócz Nuggets raczej czeka go zywot rezerwowego. Zastania mnie posuniecie Heat, kolejny gracz kt.orego chca. Jest to koszykarz typowo offensywny, w Mavs pewnie odzwyczaił sie jakiejkolwiek obrony. Tym samym mozna dostrzec ze na Florydzie chca budowac potege poprzez atak zapominajac o obronie. Nie wiem czy to dobry wybór, ale raczje nie. Suns juz zrozumieli błąd z atakim, Mavs o dziwo tez, Het chyba musza jednak doznac tego na włąsnej skórze...

PS. New York naprawde jest dziwny :wink:

To fakt, Joe był świetnym elementem układanki pt. "Suns", z tym że ich skład najsłabszy był pod koszami, ale za to grali porywający i miły oku atak, teraz faktycznie chcą wytoczyć przeciw Duncanowi mocne działa, z tym że Duncan w porównaniu z tymi dwoma panami to Gwiazda śmierci wobec X-Wingów. Więc do końca nie jestem przekonany o słuszności posunięcia Phoenix, ale cóż. Atak suns na bank zwolni i straci na swej widowiskowości, ale poprawi się obrona, jestem pewien.

Co zaś to Knicks, to zachodzę w głowę, czy Thomas przeoczył w swoim roosterze Allana? :D

Za to Sixers pozbyli się Aarona Mckie, ale zostawili sobie super gwiazdę Kevina Olie (liczą że kupi go Thomas na prośbę Browna?)

Lakers zainteresowali się Aaronem McKie :? Jackson podobno chciałby go w drużynie i mam pytanie do fanów Sixers, jak u niego ze zdrowiem :?: nadaje się on jeszcze do czegoś, kiedyś to był solidny gracz, ale w tej chwili chyba nie jest już z nim najlepiej.

Jerome Williams zakończył karierę, szkoda takiego gracza na swojej ławce pewnie każda drużyna chciałaby mieć.

Po tym jak Netsom nie udalo sie pozyskac SAR stali sie bardziej aktywni na rynku FA. Zainteresowani sa uslugami R. Tylora i dobrze, w sumie przyda im sie jakis zawodnik do obrony, bo od ataku jest wielu, mam nadzieje ze bedzie sie jakos poruszal na boisku jesli tam trafi... Oprocz tego zaproponowali Aronowi McKie roczny kontrakt z minimum dla weteranow, on tez by sie przydal poniewaz jest dobrym obronca... co z tego wyjdzie zobaczymy

Alonzo Mourning jeszcze na rok w składzie Miami. http://sports.espn.go.com/nba/news/story?id=2136792. Moim zdaniem bomba, bo Alonzo grał bardzo dobrze z ławki. Będzie dużym wsparciem, szczególnie w obronie. Pamięta pewnie każdy jego 17 bloków w 2 meczach w finałach konferencji z Detroit, których statystycy z nba.com nie wychwycili. Mistrzostwo gwarantowane? Hmmm.

Lakers zainteresowali się Aaronem McKie :? Jackson podobno chciałby go w drużynie i mam pytanie do fanów Sixers, jak u niego ze zdrowiem :?: nadaje się on jeszcze do czegoś, kiedyś to był solidny gracz, ale w tej chwili chyba nie jest już z nim najlepiej.

Jerome Williams zakończył karierę, szkoda takiego gracza na swojej ławce pewnie każda drużyna chciałaby mieć.

Ze zdrowiem dobrze, ale gorzej z dynamiką, jest typem gracza który nie gra "statystykami", ale widać że lata na parkietach pozostawiły ślad na kondycji tego gracza, ale w L.A. przy filozofii Phila może stać się dobrą opcją z ławki, zarówno z dystansu jak i w obronie.

Zo zostaje w Heat!!! Strasznie się ciesze, playoffy pokazały jak istotnym elementem rezerwy jest właśnie Mourning. Według mnie słuszny ruch władz Miami.

:lol: Cassel odmawia poddania się testom medycznym i chce dwuletniego przedłużenia kontraktu, poczytajcie na hoopshype co ten gość wygaduje, krytykuje pozyskanie Jarica, mówi o niezadowoleniu Garnetta i przechwala się jak cholera :? Ja pierdolę, żeby gość w tym wieku, po sezonie pełnym kontuzji jeszcze miał czelność takie numery robić i odmawiać przejścia badań lekarskich bo nie chcą mu dać kasy.

Na hopshype pisze ze Finley zdecydowal ze zespolem z ktorym podpisze moze byc tylko Miami, albo Detroit. Jak dla mnie lepiej by bylo gdyby trafil do detroit, potrzebuja takiego wsparcia z lawki, moglby grac sporo i dac wiele ptk z lawki. Co do Miami to juz za duzo bedzie zawodnikow do jednejpilki, tymbardziej ze wielu z nich lubi ja klepac.

Oprocz tego sa wiesci z Chicago... Chandler podobno chce za 6 lat 75 mln dolarów :? , przypominam ze Paxon chcial mu dac 60..... wdg mnie chce troche za duzo

Zgadzam sie z tym, ze w Miami moze byc "za duzo kucharek" i cale przedsiewziecie, pomimo ogromu talentu, bedzie wymagalo wielkiego zaangazowania od trenerow i zawodnikow, ale moim zdaniem Heat sa teraz troche pod murem i wlasnie tym bardziej powinni podpisac Finley'a. Bez niego i tak maja dosc strzelb, nie jest on im niezbedny, ale dochodzi inna sprawa. Mianowicie to, ze Finley chce grac dla contendera. Jesli takowego wybierze, to go wzmocni. A jak jeszcze beda to Pistons - bezposredni rywal Heat... Dlatego skoro jest szansa, to warto Finley'a sprobowac sprzatnac z rynku, zeby nie wzmocnil jakiegos konkurenta. Choc mysle, ze szum wokol niego jest troche przesadzony. Gdziekolwiek pojdzie, to bedzie tylko dodatkiem, a druzyna, ktora go nie zgarnie, bedzie mogla zachowany szmal przeznaczyc na kogos innego, kto tez bedzie dodatkiem.

A Cassell :lol:

Nie wiedzialem, ze kosmici maja takie poczucie humoru. Juz rok temu od Sprewella i Cassella wyplywaly sugestie, ze sukces Wolves i Garnetta to ich zasluga, a teraz juz nie ma zmiluj i glosno o tym Sammy wspomina. Jeszcze ta odmowa poddania sie badaniom. Albo jest to proba "zawetowanie" wymiany (cos a la to, co zrobil Payton rok temu) albo sie gosc sypie i chce wymusic koniecznie jakis szmal.

Krociutko bo zaraz zaczyna sie mecz preseason NFL, co do Chandlera to albo on albo jego agent pozamieniali sie z pewna czescia ciala na glowy jezeli rzeczywiscie oczekuja 75 baniek za 6 lat gry. Po drugie z agentem Finleya kontaktuja sie przedstawiciele 76ers ktorzy z checia zgarneliby go do skladu. I w koncu po trzecie Knicks chca chapnac Snowa z Cavs przy udziele w tym tradzie GS Warriors (tam w gre wchodzi na pewno Derek Fisher). Aha i Knicks chcieliby Jamesa Jonesa ale Indiana na pewno go nie pusci za niska kase, przebijajac oferte.

Hm, co by tutaj o Finleyu napisać, z jednej strony na pewno to nie jest moje wymarzone wzmocnienie, ale z drugiej, w Pistons zawsze brakowało takiego typowego shootera, oni mieli inną taktykę, inną myśl gry, jednak wydaje mi się, że tych "czystych" punktów, tych z 8 - 10 zapewnionych punktów na mecz, mimo wszystko brakowało. W tym sezonie byliśmy o trójkę Horrego od mistrzostwa. Jednakże, nie można zapominać, że tutaj może liczyć tylko i wyłącznie na ławkę, ba on nie może liczyć nawet na 20 minut na mecz, jest za Tay'em ewidentnie, a nie wiem czy Michael pogodzi się z taką opcją. Dlatego wydaję mi się, że Finley pójdzie do Miami, i dobrze, niech zrobi się tam jeszcze większy rozpie**ol, niech na treningach biją się do krwi o piłkę, niech się obrażają, Indiana czekamy na finał konferencji, my wiernie kibice Pistons.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.