starYfaN 802 Napisano 2 Listopada 2022 30 minut temu, ely3 napisał: Z jakim certyfikatem? Bezpieczeństwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8578 Napisano 2 Listopada 2022 10 minut temu, starYfaN napisał: Bezpieczeństwa. A to pytanie do Borysa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 802 Napisano 2 Listopada 2022 1 minutę temu, ely3 napisał: A to pytanie do Borysa Wiem. Strona nie wysyła certyfikatu. Jak używasz czegoś ambitniejszego od ...blocków, to musisz pisać własną regułę. Przy linuxie dbają mocno o prywatność, więc jest problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoolifan 1154 Napisano 2 Listopada 2022 W dniu 1.11.2022 o 11:30, ely3 napisał: @Hoolifan Kto w tej armii royjskiej pracuje? To wygląda jak wojna pomiędzy sprawnymi żołnierzami i masą głupków. Nigdy nie miałem Rosjan za idiotów ale ewidentnie widać ,że do armii zatrudniali chyba samych buców. Inna sprawa ,że to też pokłosie propagandy. Rosjanie tak długo gardzili Ukraińcami ,że nawet teraz nie traktują ich poważnie i nadal sobie wmawiają ,ze Liman stracili bo tam byli Polacy. Północ Chersonia bo tam byli Finowie a Sewastopol to brytyjczycy. Im dłużej to sobie będą wmawiać tym dłużej będą zaskakiwani Cóż, po prostu Rosjanie chcieli, żebyśmy patrzyli na nich przez pryzmat ich aktywności z Syrii, która upodabniała ich do standardów natowskich czy propagandowych filmików z defilad i prezentacji nowoczesnych prototypów, a prawda jest taka, że to miało uzasadnienie tylko w przypadku działań na ograniczonym obszarze i w określonych warunkach. Taki przekaz leciał w świat, podczas gdy na poligonach i w bazach dochodziło w tym samym czasie do wielu patologii, które przeszły w dużej mierze bez echa. Strącanie własnych samolotów na ćwiczeniach, rozkradanie sprzętu, cała historia Kuzniecowa + wszechobecna korupcja to rzeczy, które przebijały się do zachodnich mediów, ale nikt nie nagłaśniał tego równie mocno, co teraz Ukraińcy, którzy opanowali to do perfekcji i każdą wpadkę rozdmuc***ą do niewyobrażalnych rozmiarów. Dodatkowo tak jak napisałeś, Rosjanie od początku poszli w stronę obśmiewania Ukraińców i teraz nie mogą przyznać się do tego, że ta skompromitowana i zdegenerowana armia wypycha z anektowanych terenów ich wspaniałe i niezwyciężone wojsko. Tworzy się więc syndrom oblężonej twierdzy przekonując społeczeństwo, że pod Charkowem front przesuwali żołnierze NATO i operacja specjalna przeciwko Ukraińcom zamienia się w wojnę z całym sojuszem północnoatlantyckim. Klęski nigdy nie są wygodne, więc najlepiej znaleźć taką przyczynę, która znajdzie zrozumienie w oczach społeczeństwa i dodatkowo zmobilizuje je do większego wysiłku. Nie można wrzucić zdjęć zniszczonych Abramsów i strąconych F-16, więc zostaje udostępnianie filmików Legionu Międzynarodowego i budowanie narracji wokół tego. Śmieszne to, ale to, ale na potrzeby wewnętrzne wystarczy, a i do krajów z gorszym dostępem do informacji można z odpowiednim komentarzem rozesłać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 802 Napisano 2 Listopada 2022 Szwecja wyśle 12 Archerów. Najlepsze MRSI w klasie. Największa szybkość, automatyka i zasięg. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian 1777 Napisano 2 Listopada 2022 12 minut temu, starYfaN napisał: Szwecja wyśle 12 Archerów. Najlepsze MRSI w klasie. Największa szybkość, automatyka i zasięg. To się dopiero okaże czy koła dadzą im przewagę czy nie. To jednak inne warunki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 802 Napisano 2 Listopada 2022 17 minut temu, Sebastian napisał: To się dopiero okaże czy koła dadzą im przewagę czy nie. To jednak inne warunki. Nie o szybkości na kołach traktuje wpis. Archer oddaje 6 strzałów po innej trajektorii, które trafiają w cel w tym samym czasie. Jak pociski trafią, jest już poza zasięgiem kontrbaterii. Jest całkowicie automatyczny, prędko się rozkłada, strzela, składa. Dodatkowo jak wyślą odpowiednia amunicję, to zasięg 60 km rozwala system. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptak 854 Napisano 2 Listopada 2022 Tureckie MON (nie MSZ)powiedziało, że statki że zbożem popłyną pod turecka banderą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8578 Napisano 2 Listopada 2022 50 minut temu, ptak napisał: Tureckie MON (nie MSZ)powiedziało, że statki że zbożem popłyną pod turecka banderą To nie ma wielkiego znaczenia ale Turcja była gwarantem porozumien a ma na Morzu Czarnym jakieś 3-4 silniejszą flotę od Rosjan. rosjanie nawet jakby turcy nie osłaniali to tylko samolotami by mogli topić neutralne statki bo z okrętów bojowych to im została jedna fregata , 1 stawiacz min i kilka jednostek patrolowych. Tska armada dysponuje na tyle słaba siłą ognia pplot ,że nawet Bayraktary by mogły zatopić kilka jednostek a w sztormie to już w ogóle utrzymają się moze 2-3 okręty rosyjskie Otólnie warunki na Ukrainie sa koszmarne. Leje. błoto cięzko przesuwać sprzęt. Ciężko robić rozpoznanie dronami ale Ukraina powoli cały czas się posuwa . Trzeba też oddać rosjanom ,że mają mikto sukcesy, Odbili południowa część ważnej wioski Pawliwka pod Vuhledarem i odzyskali jakieś 400 metrów pomiędzy żwirownią a Bihoriwką pod Łysyczańskiem. Ukraina zaś wrzuciła wczoraj video z walk o wioskie Orlianskie. ( to jeszcze wciąz obwód charkowski) i wioskę Kuzemiwka ( to już ługańsk) i zwłaszcza w tej drugiej walki sa wyniszczające bo to ostatnia linia obrony Rosjan. Jak ta wioska padnie to Ukraina zdobywa ostatnie wzgórza przed Swatowe. Na najbliśzy tydzień zapowiadają ładną pogodę więc jest szansa na powazniejszą akcję ale widać ,ze Ukraina ma coraż większe problemy z aprowizacja. Tak samo jak Rosjanie ale łatwiej się bronić przy braku amunicji i paliwa niż atakować A i ciekawostka. Formalnie to nadal Donieccy i ługańscy separatysci mają osobną armię. Prowadzą osobną mobilizacje. Osobe zaopatrzenie. Mają osobne dowództwo i nic nie wskazuje by Rosjanie traktowali te terytoria jak rosyjskie. Tak samo jak chersoń czy Zaporoze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DRK 257 Napisano 2 Listopada 2022 Godzinę temu, ely3 napisał: To nie ma wielkiego znaczenia ale Turcja była gwarantem porozumien a ma na Morzu Czarnym jakieś 3-4 silniejszą flotę od Rosjan. rosjanie nawet jakby turcy nie osłaniali to tylko samolotami by mogli topić neutralne statki bo z okrętów bojowych to im została jedna fregata , 1 stawiacz min i kilka jednostek patrolowych. Tska armada dysponuje na tyle słaba siłą ognia pplot ,że nawet Bayraktary by mogły zatopić kilka jednostek a w sztormie to już w ogóle utrzymają się moze 2-3 okręty rosyjskie Otólnie warunki na Ukrainie sa koszmarne. Leje. błoto cięzko przesuwać sprzęt. Ciężko robić rozpoznanie dronami ale Ukraina powoli cały czas się posuwa . Trzeba też oddać rosjanom ,że mają mikto sukcesy, Odbili południowa część ważnej wioski Pawliwka pod Vuhledarem i odzyskali jakieś 400 metrów pomiędzy żwirownią a Bihoriwką pod Łysyczańskiem. Ukraina zaś wrzuciła wczoraj video z walk o wioskie Orlianskie. ( to jeszcze wciąz obwód charkowski) i wioskę Kuzemiwka ( to już ługańsk) i zwłaszcza w tej drugiej walki sa wyniszczające bo to ostatnia linia obrony Rosjan. Jak ta wioska padnie to Ukraina zdobywa ostatnie wzgórza przed Swatowe. Na najbliśzy tydzień zapowiadają ładną pogodę więc jest szansa na powazniejszą akcję ale widać ,ze Ukraina ma coraż większe problemy z aprowizacja. Tak samo jak Rosjanie ale łatwiej się bronić przy braku amunicji i paliwa niż atakować A i ciekawostka. Formalnie to nadal Donieccy i ługańscy separatysci mają osobną armię. Prowadzą osobną mobilizacje. Osobe zaopatrzenie. Mają osobne dowództwo i nic nie wskazuje by Rosjanie traktowali te terytoria jak rosyjskie. Tak samo jak chersoń czy Zaporoze No nawodna faktycznie może krzywdy niezrobiłaby ale czy Rosjanie nie mają już na Czarnym jeszcze przypadkiem paru U-bootów na chodzie? Czy może są w tak opłakanym stanie albo w remontach, że nie warto ich brać pod uwagę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento1984 1521 Napisano 2 Listopada 2022 2 miesiace najwiekszej ofensywy swiata to i jakas mapa by sie przydala, ile ruskie zagrabili w “x” a ile ukraina odzyskala w “y”? Jakies straty prowizorycznie policzone. Dla wiekszosci pewnie jakies tam “wzgorze” czy randomowa wioska to psic*** na siewieropierdolsku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szabla 169 Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) 2 miesiące najwiekszej ofensywy swiata?? 1. Jeśli to ironia, to Ukraina powinna rzucić wszystkie siły, czy 5 razy zastanowić się czy ewentualne ludzkie i sprzętowe straty będą się opłacać? Skąd taka ironia mocno zalatująca, że tak bardzo delikatnie się wyrażę prorosyjskoscią w swiecie w którym rosja atakuje i próbuje zaanektowac inne państwo pod pretekstem rodem z czasów stalinowskich i w stylu Stalina czy Hitlera? 2. Jeśli to nie ironia, to proponuję nie zabierać głosu, jeśli się na czymś nie znasz, tylko czytać, słuchać. Lepiej milczeć, niż rozwiać wątpliwości i pokazać kim się jest naprawdę. Edytowane 2 Listopada 2022 przez Szabla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ignazz 7840 Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) Może chodzi o to ze obecnie nie ma większej ofensywy na świecie w tej danej chwili niż ta a rzeczywiście graficzne i matematyczne podsumowanie by się przydało. Dużo więcej precyzyjnych danych mamy na tematy dużo mniej istotne typu nietrafione rzuty Bena Simonsa czy poparcie ustępującego prezydenta Brazylii. Edytowane 3 Listopada 2022 przez ignazz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reikai 3748 Napisano 3 Listopada 2022 Memento z jakiegoś powodu po prostu od jakiegoś czasu wyśmiewa ukraińskie newsy i ich sukcesy, zapewnia że już za chwilę USA zmniejszy pomoc - nie wiem z czego to wynika, ale mieszka w USA i może tam są inne nastroje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorius 487 Napisano 3 Listopada 2022 24 minuty temu, Reikai napisał: Memento z jakiegoś powodu po prostu od jakiegoś czasu wyśmiewa ukraińskie newsy i ich sukcesy, zapewnia że już za chwilę USA zmniejszy pomoc - nie wiem z czego to wynika, ale mieszka w USA i może tam są inne nastroje. W zasadzie nic dodać nic ująć. Nie znamy jakie naprawdę ma poglądy Memento ale żeby była jasność nie każdy musi być pro lub nawet neutralny do Ukrainy. Nasza przeszłość nie jest prosta (choć pytanie jak duża cześć i jak długo kolejne pokolenia mają pokutować za czyny przodków. I obie strony popełniały straszne czynny (Choć Wołyń jest z nich zdecydowanie najstraszniejszy) to dla mnie czas przebaczyć (nie zapomnieć. Chciałbym zobaczyć rzetelne i w miarę bezstronne opracowanie naszych relacji 1919-1945). Sam mam znajomego którego rodzina straciła dużą cześć rodziny na Wołyniu. I rozumiem że choć jest antyruski to nie chce żadnej pomocy dla ludzi z Ukrainy. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie , a jedynie co mnie irytuje to że Memento bardzo często wyśmiewa i ironizuję wszystko co Ukraina robi. I nie jak Reikal napisał tylko prawie od samego początku w większości jego postów są uszczypliwości. Moim zdaniem w obliczu tragedii jaka tam się dzieje myślę że powinniśmy darować sobie takie tanie zagrywki tylko prezentować swoje zdanie z otwartą przyłbica. A co do USA to patrząc na malutki wycinek(w sensie że pisze to na podstawi rozmów z paroma znajomymi) ich społeczeństwa to pamiętajcie że Republikanie bardzo często są antyUkrainscy. Tucer Carslon i jedna z TV prezentuje sporo materiałów zmyślonych zgodnie z RUS propaganda. Ludzie tego słuchają i później przelewają swoje problemy (brak pracy, inflacja pogorszenie gospodarki) na Ukraine. Edit: oczywiście szacunek dla odmiennych poglądów , a nie dla tępej propagandy. Wczoraj np. przeczytałem że USA używała w Iraku broń atomową wiec Ruscy też mogą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento1984 1521 Napisano 3 Listopada 2022 3 godziny temu, Gregorius napisał: W zasadzie nic dodać nic ująć. Nie znamy jakie naprawdę ma poglądy Memento ale żeby była jasność nie każdy musi być pro lub nawet neutralny do Ukrainy. Dokladnie, nie kazdy musi tez byc negatywny zadajac proste pytania (wymagajace wiecej pracy, niz np moje glupie pytanie). 3 godziny temu, Gregorius napisał: Każdy ma prawo mieć swoje zdanie , a jedynie co mnie irytuje to że Memento bardzo często wyśmiewa i ironizuję wszystko co Ukraina robi. I nie jak Reikal napisał tylko prawie od samego początku w większości jego postów są uszczypliwości. Od momentu jak wojna weszla w faze (prawie) pelnej propagandy po obu stronach. Najprosciej byloby skupic sie na mapach, chociaz na forum wyrosla grupa (4-5 osob) ktora zna jakies male wioski, wzgorza i strategiczne polaczenia drogowe/kolejowe. 3 godziny temu, Gregorius napisał: to pamiętajcie że Republikanie bardzo często są antyUkrainscy. Tucer Carslon i jedna z TV prezentuje sporo materiałów zmyślonych zgodnie z RUS propaganda. Ludzie tego słuchają i później przelewają swoje problemy (brak pracy, inflacja pogorszenie gospodarki) na Ukraine. Chyba zwariowales, no chyba ze “czesto” w twoim slowniku oznacza <10% co by tlumaczylo inne rzeczy. ludzie przelewaja swoje problemy w US jak brak pracy (3.5% bezrobocie?) na UKRAINE? Na Ukraine? Chyba mowisz o Demokratach, ktorzy inflacje chca tlumaczyc tylko putinem (czyli niejako “ukraina”). Tuckera Carlsona i Laure Ingraham to ty chyba widziales w przebitkach z cnn, nigdy dobra forma obserwacji. o Ukrainie sie praktycznie juz nie mowi, temat totalnie upadl medialnie po goracych pierwszych 8-12 tygodniach. Jeszcze sa wybory za pasem, rozmawia sie o bezpieczenstwie (lokalnym!), podatkach i prawie do aborcji (sic) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorius 487 Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) Godzinę temu, memento1984 napisał: 5 godzin temu, Gregorius napisał: W zasadzie nic dodać nic ująć. Nie znamy jakie naprawdę ma poglądy Memento ale żeby była jasność nie każdy musi być pro lub nawet neutralny do Ukrainy. Dokladnie, nie kazdy musi tez byc negatywny zadajac proste pytania (wymagajace wiecej pracy, niz np moje glupie pytanie). Twoje pytanie nie jest głupie samo w sobie. Po prostu raziła mnie forma. I jak widzisz nie tylko mnie. "2 miesiace najwiekszej ofensywy swiata" brzmi ironicznie i złośliwie i jeżeli o mnie chodzi to tak jak pisałem od samego początku robisz takie wrzutki o ile jakiś czas można było zrzucać to na styl pisania to dla mnie bije niechęć do Ukrainy. Godzinę temu, memento1984 napisał: Od momentu jak wojna weszla w faze (prawie) pelnej propagandy po obu stronach. Najprosciej byloby skupic sie na mapach, chociaz na forum wyrosla grupa (4-5 osob) ktora zna jakies male wioski, wzgorza i strategiczne polaczenia drogowe/kolejowe. Nie rozumiem i nie zgadzam się w pełna propagandę z obu stron. Zrównywanie dla mnie dwóch stron jest niepoważne gdy po stronie ruskiej nawet MOD (MOB dla jednego użytkownika walczącego po Polskie skróty.) przedstawia całkowicie kłamliwe i fałszywe komunikaty. Godzinę temu, memento1984 napisał: ludzie przelewaja swoje problemy w US jak brak pracy (3.5% bezrobocie?) na UKRAINE? Na Ukraine? Chyba mowisz o Demokratach, ktorzy inflacje chca tlumaczyc tylko putinem (czyli niejako “ukraina”). Tuckera Carlsona i Laure Ingraham to ty chyba widziales w przebitkach z cnn, nigdy dobra forma obserwacji. o Ukrainie sie praktycznie juz nie mowi, temat totalnie upadl medialnie po goracych pierwszych 8-12 tygodniach. Jeszcze sa wybory za pasem, rozmawia sie o bezpieczenstwie (lokalnym!), podatkach i prawie do aborcji (sic) Po pierwsze urwałeś pierwszą cześć mojego zdania całkowicie zmieniając sens tego co napisałem. To co pisałem to na podstawie rozmów z osobami z okolic Indiany i Ohio (3-4 osoby) i to ich punkt widzenia. nie mój. Po drugie nie ważne ile rzetelnych materiałów przygotuje Carlson skoro te co widziałem (nawet jeśli to były 3-4 materiały) całkowicie kwestionują jego wiarygodność. Jest on zresztą główna pożywką dla proRuskich kont na twitterze. Edytowane 3 Listopada 2022 przez Gregorius Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento1984 1521 Napisano 3 Listopada 2022 7 godzin temu, Gregorius napisał: A co do USA to patrząc na malutki wycinek(w sensie że pisze to na podstawi rozmów z paroma znajomymi) ich społeczeństwa to pamiętajcie że Republikanie bardzo często są antyUkrainscy. Tucer Carslon i jedna z TV prezentuje sporo materiałów zmyślonych zgodnie z RUS propaganda. Ludzie tego słuchają i później przelewają swoje problemy (brak pracy, inflacja pogorszenie gospodarki) na Ukraine. moze masz racje, lepiej bylo zacytowac calosc, w ktorej w jednym zdaniu sobie zaprzeczasz -> "....patrzac na malutki wycinek..." do "PAMIETAJCIE!!!!!!!! republikanie bardzo czesto sa antyukrainscy". przedewszystkim to nie kwestia republikanow tylko amerykanow i nie antyukrainskosci tylko proamerykanskosci i pragmatyzmu - I wiem, "przecietny" europejczyk chce miec zawsze racje i postawic na swoim a amerykanin chce zeby mu bylo wygodnie. @starYfaN I tak wlasnie coraz bardziej wyglada ten konflikt i w sumie przecietny europejczyk chyba jest zadowolony i amerykanin ma coraz wygodniej - win-win! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NieMy 123 Napisano 3 Listopada 2022 3 godziny temu, Gregorius napisał: Po prostu raziła mnie forma. I jak widzisz nie tylko mnie. "2 miesiace najwiekszej ofensywy swiata" brzmi ironicznie i złośliwie i jeżeli o mnie chodzi to tak jak pisałem od samego początku robisz takie wrzutki o ile jakiś czas można było zrzucać to na styl pisania to dla mnie bije niechęć do Ukrainy. Mam w 100% takie samo wrażenie. @memento1984 słabo "ukrywa" swoją niechęć do Ukrainy. Jak na inteligentnego gościa to wyjątkowo żenujace zachowanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento1984 1521 Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) dzien 58: dzien 248 (~58-60 dzien kontr-ofensywy?): policzylem procent odzyskanego pola (te roznice pomiedzy Donieckiem a czyms tam przy Chersoniu daje na remis i nie uzywalem do liczenia): wyszlo mi 217758 umownych jednostek pola w dniu 58 i odzyskane 29275 umowne jednostki -> wychodzi ze odzyskali ~13.4% (Krymu nie liczylem). obrys do liczenia pola zrobilem jak potrafilem najlepiej (touchpad). PS tempo jest podobno "rekordowe", mozna odliczyc 4 miesiacy w roku (pogoda?) jako czas w ktorym nic sie nie zmieni, Prezydent Zelenski podobno do ostatniego guzika na mundurze chce walczyc i Krym "jest w grze" - to chyba nie ma szans zeby to sie zakonczylo przed 2024? Edytowane 3 Listopada 2022 przez memento1984 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach