Skocz do zawartości

Mundial 2026

Życie_to_mem

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nigdy nie widziałem półfinalisty, który aż tak przepychałby swoje mecze jak Argentyna. 

Trochę jak w tym dowcipie.

Kolega pyta kolegi:

- Jak ci poszła obrona pracy dyplomowej?

- Wiesz co... Zdać zdałem ale jak sobie uświadomiłem jakim ja jestem inżynierem to aż się boję pójść do lekarza

28 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Chyba nigdy nie widziałem półfinalisty, który aż tak przepychałby swoje mecze jak Argentyna. 

Trochę jak w tym dowcipie.

Kolega pyta kolegi:

- Jak ci poszła obrona pracy dyplomowej?

- Wiesz co... Zdać zdałem ale jak sobie uświadomiłem jakim ja jestem inżynierem to aż się boję pójść do lekarza

2002 rok oprócz obrzydliwie przepychanych gospodarzy (mecze z Włochami i Hiszpania to były marnej jakości kabarety) z Korei Południowej trzeba pamiętać, że finaliści z Niemiec praktycznie przeczołgali się na plecach Kahna i Ballacka do meczu z Brazylia. Wygrane po 1-0 z Paragwajem, USA (tam kardynalny błąd popełnil sędzia, gdzie obrońca ręką "wybronił" po różnym Jankesow- na tamte przepisy czerwona kartka i karny) czy Korea Południowa to też kwintesencja doczolgania się aż do finału...

42 minuty temu, antek napisał(a):

finaliści z Niemiec praktycznie przeczołgali się na plecach Kahna i Ballacka do meczu z Brazylia. Wygrane po 1-0 z Paragwajem

Niemcy faktycznie są w miarę dobrym przykładem.

Jednak warto nadmienić, że Paragwaj na Mundialach zawsze był niewygodnym rywalem dla contenderów.

- 98' - złoty gol Blanca

- 02' - bramka wspomnianych Niemców w 88 minucie

- 10' - bramka Villi w samej końcówce meczu

- 26' - Mbappe z karniaczka

A skoro już jesteśmy przy Paragwaju to chyba jednak oni są mistrzami przepychania. :) Przypomniałem sobie co oni odwalili w Copa America 2011:

- trzy remisy w grupie i wyjście z trzeciego miejsca

- 0:0 w ćwierćfinale i wygrana po karnych

- 0:0 w półfinale i wygrana po karnych

10 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Chyba ten przepis o zakazie dyskusji z sędziami za bardzo się nie przyjął. :) Szwajcarzy dzisiaj otoczyli Portugalczyka po kartce dla Eboli i nie było z tego żadnych konsekwencji. 

Sędziom już to przepychanie Argentyny siadło na psyche. Przecież to nie jego wina, że Embolo z żółtą kartką robi coś tak glupiego 

30 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Wał jak c***. Ma być określony skład półfinałów, to jest. W dobie varu takie jaja.

Oj tam, użycie VARu przy stmulce Embolo jest większym wałem bo było wbrew przepisom działania VARu mimo że dostał słuszna kartkę, ale to nie pierwszy raz kiedy VAR wkracza wtedy kiedy jest to wbrew z przepisami.

4 minuty temu, kuba2419 napisał(a):

Oj tam, użycie VARu przy stmulce Embolo jest większym wałem bo było wbrew przepisom działania VARu mimo że dostał słuszna kartkę, ale to nie pierwszy raz kiedy VAR wkracza wtedy kiedy jest to wbrew z przepisami.

Przecież w meczu USA z Paragwajem była identyczna sytuacja z var przy symulce.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Przecież mówię że to nie pierwszy raz kiedy VAR wkracza kiedy tylko chce łamiąc zasady, pewnie po MS to zmienia ale jest to naprawdę dziwne i tworzy wiele złego...mimo dobrych chęci.

Teraz, fluber napisał(a):

No właśnie to jest przykład że z jednej strony sędziowie łamią regulamin bo nie mogli zgodnie z przepisami (tak jak czytam na necie) dać kartke za symulownie.

Z drugiej strony tak głupia symulka że ciężko winić sędziów zamiast Ebolo 

3 godziny temu, antek napisał(a):

2002 rok oprócz obrzydliwie przepychanych gospodarzy (mecze z Włochami i Hiszpania to były marnej jakości kabarety) z Korei Południowej

dokładnie, a już wcześniej w grupie z Portugalią też, jak ta kończyła mecz w 9.

Najgorszy mundial.

Faktycznie, Ebola nie powinien dostać tej drugiej żółtej kartki. Ten koleżka z Paragwaju również nie. 

VAR przy sytuacjach z żółtymi kartkami może interweniować tylko i wyłącznie przy błędnej identyfikacji zawodnika, który faulował. To są bardzo rzadkie sytuacje i niewiele takich kojarzę z przeszłości (kiedyś Frank De Boer dostał omyłkowo żółtą kartką chociaż faulował jego brat). 

Przy sytuacji Paredesa i Eboli nie doszło do żadnej błędnej identyfikacji faulującego zawodnika tylko do odgwizdania niesłusznego faulu Paredesa skutkującego niesłuszną żółtą kartką. 

2 godziny temu, Gregorius napisał(a):

No właśnie to jest przykład że z jednej strony sędziowie łamią regulamin bo nie mogli zgodnie z przepisami (tak jak czytam na necie) dać kartke za symulownie.

Z drugiej strony tak głupia symulka że ciężko winić sędziów zamiast Ebolo 

Problemem jest to, że sędziowie się boją gwizdać na korzyść Argentyny przez tę całą nagonkę.

Przecież faul w meczu z Egiptem na Argentynczyku był oczywisty.

Symulka Embolo była oczywista.

Gdyby sędziowie nie mieli sraczki, żeby gwizdnąć od razu to żaden var nie musiałby odkręcać ich błędnych decyzji.

2 minuty temu, Życie_to_mem napisał(a):

To nie ma znaczenia. Skoro FIFA ustanowiła zasadę, że VAR interweniuje tylko w ściśle określonych sytuacjach to sędziowie nie mogą arbitralnie rozszerzać katalogu tych sytuacji. 

Właśnie słuchałem Ćwiąkałę, który twierdzi, że wytyczne dla varu się zmieniły i pozwalają na sprawdzenie