Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, fluber napisał(a):

Ty jesteś teraz najebany, czy o co chodzi?

Nie, nie jestem najebany.

Jeśli zaś pytasz o co mi chodzi, to chodzi mi o myśl przewodnią, której Ty nie zrozumiałeś, ale chatgpt już zrozumiał, więc Pajeet, czas dokupić tokeny

19 minut temu, RappaR napisał(a):

Nie, nie jestem najebany.

Jeśli zaś pytasz o co mi chodzi, to chodzi mi o myśl przewodnią, której Ty nie zrozumiałeś, ale chatgpt już zrozumiał, więc Pajeet, czas dokupić tokeny

Być może już go wystarczająco wytrenowałeś na swoim bełkocie.

Ja napisałem, że każdy inny zawód chciałby zarabiać 14k brutto za etat.

Jak doszliśmy do Twojej matki wykonującej operacje na otwartym sercu to chyba tylko Ty wiesz.

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Być może już go wystarczająco wytrenowałeś na swoim bełkocie.

Ja napisałem, że każdy inny zawód chciałby zarabiać 14k brutto za etat.

Jak doszliśmy do Twojej matki wykonującej operacje na otwartym sercu to chyba tylko Ty wiesz.

Gdzie w tamtym zdaniu napisałem o mojej matce, to nie mam pojęcia. Możesz zacytować z podkreśloną frazą.

Moja mama by nie zmieniła umowy na taką z 2000 złotych więcej za 60 godzin pracy w miesiącu, dlatego zmieniłbym na każdy inny zawód z wyjątkiem nauczycieli szkół podstawowych, wtedy nie będziesz kłamał. 

43 minuty temu, RappaR napisał(a):

Moja mama by nie zmieniła umowy na taką z 2000 złotych więcej za 60 godzin pracy w miesiącu, dlatego zmieniłbym na każdy inny zawód z wyjątkiem nauczycieli szkół podstawowych, wtedy nie będziesz kłamał. 

Jeżeli ktoś rozumie, co tu jest napisane, to dajcie znać, bo ja wysiadam.

5 godzin temu, fluber napisał(a):

No to otwieram nowe połączenie;)

W sensie sensacja jak to, ze chinczyk zjadl miske ryzu?

W ostatnich 5 latach (rekrutacje na lata akademickie od 2021/2022 do 2025/2026) ogólna liczba zgłoszeń na kierunek lekarski w Polsce utrzymywała się na bardzo stabilnym, wysokim poziomie, a wskaźnik „liczby chętnych na jedno miejsce” regularnie wynosił od 10 do ponad 14 osób na miejsce na większości publicznych uniwersytetów medycznych.

2 minuty temu, memento1984 napisał(a):

W sensie sensacja jak to, ze chinczyk zjadl miske ryzu?

W ostatnich 5 latach (rekrutacje na lata akademickie od 2021/2022 do 2025/2026) ogólna liczba zgłoszeń na kierunek lekarski w Polsce utrzymywała się na bardzo stabilnym, wysokim poziomie, a wskaźnik „liczby chętnych na jedno miejsce” regularnie wynosił od 10 do ponad 14 osób na miejsce na większości publicznych uniwersytetów medycznych.

No "dwa razy więcej niż w ubiegłym roku" to spory skok

45 minut temu, Eliasz napisał(a):

próbować warto, czemu nie spróbować, a może się udać. 

Teraz na medycynę idą osoby bez zdanej matury na tzw rok zero, o czym my mówimy.

Mamy najwięcej studentów lekarskiego w EU chyba XD

> pakuj się na kolejny 24-godzinny dyżur
> w sumie nic się nie dzieje specjalnego
> może i przeleżane, ale płacone 
> trochę pośmianie z resztą personelu 
> następnego dnia idziesz na eleganckie 48godzin wolnego
> oglądasz memy, jak cisną z lekarzy śpiących na dyżurach
> kocham być strażakiem

9 minut temu, RappaR napisał(a):

> pakuj się na kolejny 24-godzinny dyżur
> w sumie nic się nie dzieje specjalnego
> może i przeleżane, ale płacone 
> trochę pośmianie z resztą personelu 
> następnego dnia idziesz na eleganckie 48godzin wolnego
> oglądasz memy, jak cisną z lekarzy śpiących na dyżurach
> kocham być strażakiem

@fluber przypierdolil z “braniem za morde lekarzy za 14brutto i zakazem konkurencji” jak ja z medianowym Polakiem szukajacym zdrapek na kartofle i smietane w zabce.

Forum zadrzalo w posadach!

ale strasznie piecze flubcia fakt, ze ktos ma lepsze zyciowe “trainery/kody” na stawki niz 1/2 dni w biurze a reszta wideokonference w poniemieckiej lepiance/delegacje autokarem za 20k+ pln/brutto x2 dink’oza

Edytowane przez memento1984

14 minut temu, memento1984 napisał(a):

@fluber przypierdolil z “braniem za morde lekarzy za 14brutto i zakazem konkurencji” jak ja z medianowym Polakiem szukajacym zdrapek na kartofle i smietane w zabce.

Forum zadrzalo w posadach!

ale strasznie piecze flubcia fakt, ze ktos ma lepsze zyciowe “trainery/kody” na stawki niz 1/2 dni w biurze a reszta wideokonference w poniemieckiej lepiance/delegacje autokarem za 20k+ pln/brutto x2 dink’oza

Ale ja uwielbiam swoją pracę, a @RappaR planuje wyjazd z tego kraju jak tylko będzie mógł, więc nie jest tak źle;)

Pozdrawiam z delegacji;)

10 minut temu, fluber napisał(a):

Ale ja uwielbiam swoją pracę, a @RappaR planuje wyjazd z tego kraju jak tylko będzie mógł, więc nie jest tak źle;)

Pozdrawiam z delegacji;)

Ja muszę być w swojej pracy i nawet muszę w niej pracować.

To zmienia perspektywę, może kiedyś spróbujesz i wtedy się wypowiesz 

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Myślę, że nie polubilbym tej pracy mimo że przy tych samych godzinach co teraz zarobiłbym pewnie z 5 razy tyle. Nie będę próbował, skoro wiem że nie polubie;)

16 minut temu, RappaR napisał(a):

To jest wlasnie clue programu, “bycie lekarzem”. Te same uprawnienia i mozesz pracowac w Krakowie/Warszawie albo Zabrzu/Pstragowie - a w pracy stacjonarnie ~100% i tu i tu.
wiec placa powinna byc troche wyzsza poza duzymi metropoliami, bo trzeba jeszcze kompensowac utrate jakosci zycia - ta sama placa przy troche nizszych kosztach zycia to nie to samo.

31 minut temu, fluber napisał(a):

Pozdrawiam z delegacji;)

ty jestes ciagle w delegacjach poza PL (za “nasze”, europejskie!) to nie musisz uciekac - wez tak posiedz kilka/kilkanascie nocek 24h+ na dyzurze w jakims prowincjonalnym osrodku to poczujesz moc i jaki luksus stoi za ~220-240h stacjonarnych godzin w, tfu, opluwanej “gotowosci”. Czytajac forum czy Dukaja, i biorac moralna odpowiedzialnosc za oddzial,  za 40-50k/brutto.

25 minut temu, memento1984 napisał(a):

To jest wlasnie clue programu, “bycie lekarzem”. Te same uprawnienia i mozesz pracowac w Krakowie/Warszawie albo Zabrzu/Pstragowie - a w pracy stacjonarnie ~100% i tu i tu.
wiec placa powinna byc troche wyzsza poza duzymi metropoliami, bo trzeba jeszcze kompensowac utrate jakosci zycia - ta sama placa przy troche nizszych kosztach zycia to nie to samo.

ty jestes ciagle w delegacjach poza PL (za “nasze”, europejskie!) to nie musisz uciekac - wez tak posiedz kilka/kilkanascie nocek 24h+ na dyzurze w jakims prowincjonalnym osrodku to poczujesz moc i jaki luksus stoi za ~220-240h stacjonarnych godzin w, tfu, opluwanej “gotowosci”. Czytajac forum czy Dukaja, i biorac moralna odpowiedzialnosc za oddzial,  za 40-50k/brutto.

Nie mam wyrzutów sumienia, jakbym nie aplikował to jeździliby za to Niemcy, przynajmniej kraj ma ze mnie pożytek, studenci też korzystają.

A co do poczucia mocy i luksusu to sorry, ale na lekarski jest pierdyliard razy więcej chętnych niż miejsc, zdać lek jest łatwiej niż prawo jazdy, w mojej dyscyplinie nie wypełniliśmy nawet połowy miejsc w szkole doktorskiej i mamy kilkadziesiąt wakatów na wydziale. Jak to nie świadczy o stosunku wysiłku do ceny to nie wiem co miałoby o tym świadczyć 

7 minut temu, fluber napisał(a):

Nie mam wyrzutów sumienia, jakbym nie aplikował to jeździliby za to Niemcy, przynajmniej kraj ma ze mnie pożytek, studenci też korzystają.

A co do poczucia mocy i luksusu to sorry, ale na lekarski jest pierdyliard razy więcej chętnych niż miejsc, zdać lek jest łatwiej niż prawo jazdy, w mojej dyscyplinie nie wypełniliśmy nawet połowy miejsc w szkole doktorskiej i mamy kilkadziesiąt wakatów na wydziale. Jak to nie świadczy o stosunku wysiłku do ceny to nie wiem co miałoby o tym świadczyć 

To znaczy ze nauka jest beznadziejnie wyceniona.

nie przesadzajmy z tym wysilkiem xD

robia to ludzie ktorzy sa wielbicielami nieprzerwanego ksztalcenia 

12 minut temu, fluber napisał(a):

Nie mam wyrzutów sumienia, jakbym nie aplikował to jeździliby za to Niemcy, przynajmniej kraj ma ze mnie pożytek, studenci też korzystają

Jakby nie lekarze to jacys gornicy czy jacys policjanci w zoltych kamizelkach by przezarli - kazdy jakos sobie racjonalizuje, daj spokoj