Skocz do zawartości

Seriale

n_i_m_h

Rekomendowane odpowiedzi

obejrzałem 4 z 6 sezonów produkcji HBO, The Oz. Pojawiają się prawie wszyscy aktorzy którzy grali duże role w The Wire ;] Anyway, serial prawi o więzieniu w stanach i nie rozpisując się za wiele - kładzie na cycki.

No w koncu moze cos na poziomie... Ostatnio przebrnalem przez kilka produkcji ktore mnie załamały. Trzeba sprawdzic w takim razie.

Zdecydowanie na poziomie. Najbardziej podoba mi się formuła, która polega na tym że jeden z więźniów jest jednocześnie pewnego rodzaju narratorem, tzn. na początku, co kilkanaście minut i na końcu wprowadza kolejne zagadnienia, przedstawia ciekawe metafory które są mocno związane z aktualnymi wydarzeniami dziejącymi się w więzieniu. Pojawią się też bardzo charakterystyczny dla The Wire sposób pokazywania świata i skomplikowanych problemów oczami prostych ludzi z ich , z pozoru, wręcz prostackim tokiem rozumowania który mimo wszystko przekonuje.

Dla mnie takim przełomowym momentem, który przekonał mnie do The Wire była scena w której D'Angelo tłumaczył swoim dilerom zasady gry w szachy jako pomocy naukowej używając hierarchii panującej w organizacji przestępczej do której Ci należą od dziecka i jest dla nich naturalna. Kilka odcinków później jeden z tych dilerów tłumaczy dzieciakowi którym się opiekuje problem matematyczny. Dzieciak nie potrafi dokonać banalnego odejmowania, ale kiedy zamiast pomidorów, cukierków czy co tam było w zadaniu podstawili działki narkotyków momentalnie chywta o co chodzi. W Oz nie brakuje podobnej głębi i podobnie jak w The Wire, każdy bohater jest pokazany z tylu stron że nie da się jednoznacznie określić czy jest zły, czy dobry, czy lepszy od tamtego czy może nagorszy. To się ceni. Przy czym Oz jest o pół dekady starszym serialem.

Isohunt, wkurwiają mnie te stronki z oglądaniem online. Jak nie urok to sraczka, jednego odcinka nie ma albo akurat jeden się zjebie, albo serwer się pieprzy

- Praise the Lord and pass the ammunition !

- What ?

- I don't know what to do, I've never done this confession thing before.

Mój ulubiony zabawny cytat z Oz.

Breaking Bad. Kończę 1 sezon i jestem zawiedziony mocno. Da się oglądać, ale jestem nieco znużony. Cały środek sezonu jest do wycięcia. "Family affairs", jasne że są potrzebne ale zajmują zbyt dużo miejsca, są nudne i jest ZERO AKCJI. Nawet w tych odcinkach w których coś się dzieje, dzieje się zbyt mało.

Obejrzałem juz pare seriali ale prawdę mówiąc ze wszystkich które obejrzałem (a które są na topie), to ten jest najsłabszy. Nawet 3 sezon Dextera jest ciekawszy.

http://iitv.info/tudorowie/

Jakie konkretnie problemy?

Problemem to jest tracenie czasu aż ściągnie się plik + modlenie się o znośną jakość. Tutaj wszystko się ładuje w locie i nie ma żadnych problemów. Oczywiście niektóre odcinki nie są dodane - np. The Wire czy Sopranos o ile dobrze pamiętam.

http://iitv.info/tudorowie/

Jakie konkretnie problemy?

Problemem to jest tracenie czasu aż ściągnie się plik + modlenie się o znośną jakość. Tutaj wszystko się ładuje w locie i nie ma żadnych problemów. Oczywiście niektóre odcinki nie są dodane - np. The Wire czy Sopranos o ile dobrze pamiętam.

O chłopaku. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym ściągnął cokolwiek w gorszej jakości niż są na onlineach. Od 8 lat mi się nie zdarzyło ściągnąć czegoś innego zamiast tego co chciałem. Ściąganie sezonu to czasami godzina, trzy, stare seriale jak OZ sciagaja się dłużej ale i tak lepiej mieć na dysku, można usunąć po obejrzeniu.

Findek

Carnivale są genialne, ogólnie top3 jesli chodzi o mnie, a trochę rzeczy w życiu obejrzałem - miażdzą klimatem i wykonaniem. Niestety - jest i minus - tylko 2 sezony, a widać że był pomysł na więcej, więc serial jest urwany niestety i brakuje zakończenia. Dlatego top3 a nie top. Ale warto.