julekstep Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 3 minuty temu, blackmagic napisał: poza tym miało być branie oceny z danego sezonu to o jakim Winning bias mówimy nie chodzi o winning bias -> ale taki 'career retrospect' bias w stylu że wybrany w 7mej rundzie prime Larry Johnson to - na dziś - w mojej ocenie gracz niewiele gorszy niż 4to rundowy Zion z sezonu gdzie akurat był względnie zdrowy (więc jako pick ma pewnie ze 2x większe value) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 (edytowane) 10 minut temu, blackmagic napisał: Magic przy całej mojej miłości do niego, a jest moim zdaniem najlepszym lakersem ever nie miał w tamtym okresie dobrego rzutu. Zarówno trójkę jak i osobiste poprawił w późniejszym okresie gry i dlatego nie uważam ze mając go z 83 roku poprawiał spacing. thomas Imho nigdy nie miał dobrego rzutu, nawet ft ma z kariery na 75% Ale Magic ma 80FT% (w PO nawet 84% podobnie Thomas w wybranym przeze mnie sezonie + Thomas w PO jednak trafiał te trójki Żeby też nie było, ja nie mówię, że to są wybitny strzelcy za 3, ale nie zgadzam się na twierdzenia, że nie mają rzutu i nie robią spacingu. Edytowane 19 Lutego 2023 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Dyskusja GOAT xD, glosy wysłane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Nie wiem czy fluber wrzuci same głosy czy komentarze też, więc w każdym razie u mnie tierami było tak: 1. Qcin: ciężko było się do czegoś przyczepić, tzn. na płaszczyźnie talent (peak Wade)-fit (Dirk, Kemp)-balans O-D-brak słabych stron - ciężko było coś IMHO skrytykować, tylko ten Hill był dla mnie średnim pickiem, tzn. dla mnie ballhandlerzy bez offball skillsów to so-so wybory w ATF-ie. 2-3. julekstep: gdyby nie dziura na centrze, byłby wyżej, tzn. byłby pierwszy, a tak jednak zbyt dużo mocnych centrów, żeby miał nie przegrać jakichś meczów/serii/jakkolwiek to ujmiemy z zespołami, które mają Shaqa, Jokicia, Hakeema etc. Sprewell też meh pick, tzn. nie był zły, ale on tam grał 43 minuty na mecz w ekipie z pace ~100, te jego 21ppg to współcześnie 17ppg ;], za wcześnie na 4 rundę. Sylvinho: słabe IMHO te dalsze picki: Klay roles, Miller roles, O'Neal chyba też później był dużo lepszy, za dużo fitu, za dużo reputacji, za mało talentu, ale talent jednak jest, fit w ataku jest, zabrakło opisu, ale też obiektywnie ujmując niektóre opisy nie były powalające, więc głupio mi było go penalizować bardziej niż zrzucić z drugiego miejsca na czwarte. 4, ale 3. Reikai: nie podobał mi się tutaj spacing (Westbrook, Marion, Diaw, Mourning, do Jordana bez trójki?), najlepszym passerem tam jest Westbrook, a to awkward fit do Jordana, aż się prosiło o optymalizacje MJa on-ball ze współczesnym spacingiem, a ci midrange-strzelcy to średni ten spacing kreują w moim odczuciu, ale w obronie wyglądało to bardzo legit. 5-7: tu mogła lecieć dowolna kolejność, poszedłem według puli talentu (IMHO) 5. P_M: znowu troche P_M bedzie spenalizowany za branie starych dziadów, bo pod względem puli talentu ma być moze najlepszy team w zabawie (Isiah poszedł w tej samej rundzie co np. Sprewell czy Zion, dajcie spokój), ale raz, że brakuje mocnych obrońców, a dwa, dla mnie synergia jest wątpliwa - spacing tworzą wysocy z jumperem + obwodowi z trójką, a w duecie Isiah-Magic nikogo takiego nie ma, a jak jeszcze Barkley czy Robinson zaczną zjadać jakieś touches, a obok będzie jeszcze jakiś Moncrief, to będzie tylko gorzej. A szkoda, mając Magica jako kreatora aż się prosi o wrzucenie mu (zwłaszcza przy tych obronach tutaj) shooterów/finishera-D anchora na C - tutaj jak dostaje shooterów, to nie ma obrony, i ... no widzę talent, nie widzę synergii. 6. matek: duet Shaq-Garnett epic, najlepszy front-court w grze, ale Rose jako closer na obwodzie to po prostu średni fit: Garnett operuje na mid-post, Shaq na low-post, gdzie tutaj miejsce dla touches na Rose'a? Zwłaszcza, że Garnett w PO punktował jak punktował, a Shaq zawsze miał obwodowego closera, a tutaj nawet ten spacing taki sobie 7. Koelner: nierówny draft, tzn. LeBron jako #1 jest dla mnie zrozumiały, nie tylko dlatego, że go lubię (scorer-kreator-obrońca załatwione w pierwszej rundzie), parę fajnych picków (Embiid, o dziwo Penny), ale zarazem też parę picków, które mocno mi się nie podobały: dużo slabszy niż obecnie Brown w IV rundzie? Ray Allen? Koelner chciał iść w ,,rozrywkową'' opcję i IMHO tak średnio to wyszło, człowiek (tzn. ja) nie ma takiego ,,damn, chciałbym to zobaczyć", więc może trzeba było iść w basicową opcję (shooterzy - check, obrońcy - check, i z LeBronem okolice #1 miejsca). 8-9. 8. blackmagic: jak już pisałem, ja tam rozumiem zamysł zbudowania ofensywnej hydry z masą przeróżnego skillsetu - i to się udało - ale IMHO ten lineup w defensywie jest słabiutki, tzn. najgorszy w grze, i przewaga ofensywnego talentu (jeżeli w ogóle) raczej nie rekompensuje tej różnicy. Fun to watch? Owszem, ale tam nie ma zbyt wielu dobrych obrońców, ale może po prostu ja nie byłem targetem takiego teamu. 9. LAF: lepszy draft niż ostatnio, parę fajnych picków, niestety też pare słabych (dziwne lata Iverka, Korver, rookie Battier - można było wyciągnąć dużo lepsze value), i gdy top3 raczej nie działa na wyobraźnie, to całokształt tym samym także. IMHO był potencjał na dużo więcej, bo duet CP3-Dwight nie ustępował IMHO innym 1-2 punch pomimo ich pewnie reputacji (dwóch graczy z top3 ligi w wybranych sezonach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 29 minut temu, BMF napisał: będzie jeszcze jakiś Moncrief, to będzie tylko gorzej. A szkoda, mając Magica jako kreatora aż się prosi o wrzucenie mu (zwłaszcza przy tych obronach tutaj) shooterów/finishera-D anchora na C - tutaj jak dostaje shooterów, to nie ma obrony, i ... no widzę talent, nie widzę synergii. Wszystko masz Robinson anchor na D. Masz JJ'a jako shootera i finishera, to samo Barkley i Drob (nie ma chyba lepszych finisherow) i Peja kolejny shooter. Magic-JJ-Peja-Barkley-Drob, to była jedna z piątek, która pokazywałem. JJ zarówno jest super finisherem jaki shooterem+ dobrym obrońcą, Peja kolejny wybitny shooter, a Charles i Drob ogarniają inside. Także kompletnie nie zgadzam się z tym brakiem synergii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 @BMF wszystko wrzucę ale prawie nikt nie dodawał komentarzy tak czy siak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Kwestia wyobraźni. Mam prawie, że odwrócone głosowanie względem @BMF i jestem z tego powodu zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 (edytowane) 8 minut temu, P_M napisał: Wszystko masz Robinson anchor na D. Masz JJ'a jako shootera i finishera, to samo Barkley i Drob (nie ma chyba lepszych finisherow) i Peja kolejny shooter. Magic-JJ-Peja-Barkley-Drob, to była jedna z piątek, która pokazywałem. JJ zarówno jest super finisherem jaki shooterem+ dobrym obrońcą, Peja kolejny wybitny shooter, a Charles i Drob ogarniają inside. Także kompletnie nie zgadzam się z tym brakiem synergii. Może to tylko ja ale nie cenie JJ tak wysoko w skali all time. 2 minuty temu, fluber napisał: @BMF wszystko wrzucę ale prawie nikt nie dodawał komentarzy tak czy siak Nie zgadzam, się @P_M mnie zje. Edytowane 20 Lutego 2023 przez agresywnychomik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 @fluber- aa, ok, to moje możesz wrzucić bez komentarzy dla przejrzystości, bo z grubsza to powtórzyłem. ;] @P_M - Joe Johnson ma 56%FG at rim w tamtym sezonie przy średniej 60%FG, żaden z niego super finiszer. Z tym dobrym obrońcą w tamtym okresie w tamtych Suns pewnie też mogło być różnie. No i lineup Magic-JJ-Peja-Barkley-DRob nie ma tej synergii, tzn. spacing się zgadza w ataku, ale w obronie guardów kryje para Joe Johnson-Magic (a obok jeszcze Peja i Barkley): masz masę talentu, ale żeby zbudować z tego lineupy po obu stronach parkietu jest dla mnie trudne do wyobrażenia. 1 minutę temu, Koelner napisał: Kwestia wyobraźni. Mam prawie, że odwrócone głosowanie względem @BMF i jestem z tego powodu zadowolony. Takie uroki ATF, dlatego jest to tak interesujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 6 minut temu, agresywnychomik napisał: Może to tylko ja ale nie cenie JJ tak wysoko w skali all time. Nie zgadzam, się @P_M mnie zje. Za brak wiedzy, trzeba zapłacić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Teraz, P_M napisał: Za brak wiedzy, trzeba zapłacić Musisz miec dobra zdolność kredytowa @fluber nie da sie przed 20.00 tych wyników... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcin_69 Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Godzinę temu, BMF napisał: Nie wiem czy fluber wrzuci same głosy czy komentarze też, więc w każdym razie u mnie tierami było tak: 1. Qcin: ciężko było się do czegoś przyczepić, tzn. na płaszczyźnie talent (peak Wade)-fit (Dirk, Kemp)-balans O-D-brak słabych stron - ciężko było coś IMHO skrytykować, tylko ten Hill był dla mnie średnim pickiem, tzn. dla mnie ballhandlerzy bez offball skillsów to so-so wybory w ATF-ie. ciężko się nie zgodzić z ta opinia. Wybór Hilla akurat nie ze względu na git, ale po to by go nikt inny nie podpierdolil, a było kilka zespołów którym by on bardziej leżał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 W sumie odcinając dwa najmniej dobre zespoły w tej zabawie to kolejność ustalona prze ze mnie jest prawie odwrotna do BMF. Ale po zastanowieniu jeden team jest za wysoko oceniony. Dałem się troszkę nabrać dalszej karierze gracza i zespół jest o 1-2 pozycje za wysoko. Dopiero niedawno sprawdziłem że w wieku 23 lat nie wyglądał wtedy tak dobrze. Jako zabawę ktoś spróbuje z niewybranych graczy stworzyć lepszy team? Powiedzmy może wziąć o 1 rok starszych zawodników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 (edytowane) 37 minut temu, Gregorius napisał: Jako zabawę ktoś spróbuje z niewybranych graczy stworzyć lepszy team? Powiedzmy może wziąć o 1 rok starszych zawodników. D'Angelo-Monta Ellis-Chris Mullin-CWebb-Mutombo lawka Ron Harper, Toni Kukoc (rookie) Brand Sampson. Wziąłem zgodnie z kryteriami, ten team leje minimum Lafa Edytowane 20 Lutego 2023 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 to ja od razu ujawnię swoje głosy z krótkim komentarzem (brakuje tego w PMie do flubera): 1 -> BMF: w c*** nudna drużyna, przez co nie ma się totalnie do czego przyczepić - każdy wybór uzasadniony. Meh. 2 -> mac: Wade z 7mym pickiem to pewnie topowy steal tej zabawy (przecież widełki tego atfa były niejako pod niego szyte). Dalsze picki również spoko -> tylko ten chudy Kemp na centrze jest tu meh (ofc qcin siedział cicho to go za to nie jebali jak za AK u mnie lol). 3 -> Sylwek: gdyby nie opis były na 1szym miejscu, zdecydowanie najlepsza ekipa. W przeciwieństwie do BMFa są tu wady (shooterzy - szczególnie Miller - to głównie nazwiska, Ja Morant - czyli Westbrook 2.0 mnie totalnie nie podnieca w takich zabawach a duet Jok&Timmy nie jest tak oczywisty do sprzedania noobom (ale dwóch największych koszykarskich geniuszy wśród big menów by się luźno 'dogadało' na boisku). Jednak s5 najlepsze w zabawie a wow-factor jakieś 5x większy niż u BMFa. Niestety ten opis.... 4 -> LAF: świetne pierwsze 4 wybory (wiadomo Booker nie zasługiwał na 3cią rundę bo to cipciak, ale dobrze tam fituje) a dalej ostra popelina. Jednak stara prawda atfowa mówi że pierwsze picki są dużo ważniejsze przy ocenie ekipy niż te dalsze (chyba że nazywasz się julekstep i się będą czepiać nawet tego 9to rundowego Bucka Williamsa xD). 5 -> Koelner: jednak LeBron (nawet w tak młodej wersji) to najbezpieczniejsza opcja atfowa i biorąc go z jedynką ciężko totalnie zepsuć team -> nawet jak jesteś Koelnerem i już z drugim pickiem wybierasz jego wersję dla biedaków xD. Brakuje też mocno scoringu (ale po co brać scorerów jak można zebrać LeBrona, Penny'ego i Kidda xDDD) 6 -> PM: Nie lubię tej ekipy. W transition powinni niszczyć, ale HCA to top-2 drewna. Dodatkowo biedna obrona (Moncrief to tutaj bardziej za nazwisko a DRob nie połata wszystkiego po tych kiepszczakach). Sporo nadrobione opisem (jako że ogólnie wyniki były na styku to bez liczenia opisu spadłby na 8 miejsce). 7 -> Reikai: dał się zbejtować tym Jordanem, który tutaj nijak się nie broni jako top2 pick. Dodatkowo nie rozumiem tego wyboru Zo i Sabasa zaraz po sobie. Niby obrona to pewnie top2 tej zabawy, ale atak - mimo MJa - wygląda fatalnie -> szczególnie ze względu na 'trio śmierci' na jedynce (Mark Price, który w tym formacie jest totalnym mehem, Westbrook który w atfach to nadaje się co najwyżej na lidera 2nd unitu -> i to w tej wersji kilka lat starszej i Jrue, który tu pewnie najlepiej pasuje jako Ron Harper na sterydach ale dalej nie robi totalnie szału - szczególnie jeśli chodzi o playmaking). Ja tu widzę ostry hero-ball Jordana z czasów jak Jordan był nabijaczem statów 8 -> matek: dwa pierwsze picki kozak....potem matek poszedł w sympatię i napalił się jak łysy na grzebień na Artesta robiąc defensywny overkill i zabijając atak -> dalej nie było szczególnie lepiej i jakimś cudem udało się w atfie zrobić bottom2 ofensywę z Shaqiem. Damn. 9 -> blackmagic: drużyna której nie lubię najbardziej: młody Kobe, Irving (sprzed finałów 2016) i Giannis z czasów Kidda to zdecydowanie najgorsze 3 pierwsze picki w zabawie. Tego się już nie dało odratować. czekam na wyzwiska i płacze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 2 minuty temu, P_M napisał: D'Angelo-Monta Ellis-Chris Mullin-CWebb-Mutombo lawka Ron Harper, Toni Kukoc (rookie) Brand Sampson. Wziąłem zgodnie z kryteriami, ten team leje minimum Lafa No ja wziąłem 24 i młodsi i wyszło mi : Wall/Steph Curry Redd/Rip Hamilton Pippen/Glenn Rice Webber/Malone Ewing/Daugherty ale też nie mam już więcej czasu. Dla zabawy jeszcze poszukam graczy spełniających kryteria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 4 minuty temu, julekstep napisał: Dodatkowo nie rozumiem tego wyboru Zo i Sabasa zaraz po sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcin_69 Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 6 minut temu, julekstep napisał: 2 -> mac: Wade z 7mym pickiem to pewnie topowy steal tej zabawy (przecież widełki tego atfa były niejako pod niego szyte). Dalsze picki również spoko -> tylko ten chudy Kemp na centrze jest tu meh (ofc qcin siedział cicho to go za to nie jebali jak za AK u mnie lol). prawie dobre głosowanie, jedna pozycje wyżej dalbys Bulls i byłbyś przyjacielem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Wynik @LAF to lol. Frycowe za młody staż i ogólną działalność na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Teraz, Koelner napisał: Wynik @LAF to lol. Frycowe za młody staż i ogólną działalność na forum. Szczerze to na tle pozostałych 10 głosów, tylko Twój wygląda jak lol.Tylko Ty i julek nie mieliście go w bottom 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi