Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

no a ile było dni z taką temperaturą w tym roku?

a wracając do clue: 10 takich dni CO ROKU >< "pamiętam czasem takie temperatury" xD

To jeszcze sprawdź ile takich dni w roku było w Gdańsku

• Okresy 1951–1980 oraz 1961–1990: W tych dekadach norma dla Gdańska wynosiła średnio zaledwie od 0,5 do 1,5 dnia rocznie. W wielu latach z rzędu upał powyżej 30°C nie pojawiał się ani razu.
  • Okres 1991–2020 (Obecna norma): Średnia wzrosła do około 2 dni rocznie w pasie nadmorskim oraz do ok. 3–5 dni w głębi lądu i na terenach zurbanizowanych.

4 minuty temu, jack napisał(a):

• Okresy 1951–1980 oraz 1961–1990: W tych dekadach norma dla Gdańska wynosiła średnio zaledwie od 0,5 do 1,5 dnia rocznie. W wielu latach z rzędu upał powyżej 30°C nie pojawiał się ani razu.
  • Okres 1991–2020 (Obecna norma): Średnia wzrosła do około 2 dni rocznie w pasie nadmorskim oraz do ok. 3–5 dni w głębi lądu i na terenach zurbanizowanych.

czyli co roku (bo strzelam że nie mieszkałeś tam przed 1990 🙃) a nie 'pamiętam czasem'

Edytowane przez julekstep

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

PKP Przewozy Regionalne - to była fantastyczna darmowa sauna 

W PKP IC  dalej niezapomniane tropikalne klimaty i to przy zaledwie 28 stopniach na zewnątrz.

2 godziny temu, fluber napisał(a):

W niedzielę i poniedziałek szykują się nowe rekordy ciepła, a w internecie wysyp ludzi pamiętających regularne upały powyżej 40 stopni w latach 90-tych. Poziom wyparcia pewnych grup społecznych nie przestaje mnie zadziwiać 

Czekałem aż ktoś w końcu podejmie ten temat i nie zawiodłem się. :) Odliczasz razem z Panem Jakubem z tv czy raczej będziesz liczył:38,6, 38,7, 38,8...?

Kocham te internetowe spory wycinkowe. Jedni pamiętają lata z lat 90-tych i temperatury blisko 40 stopni przez kilkanaście dni z rzędu. Inni pamiętają jak w lipcu chodzili w kurtkach. A ja nie zapomnę smaku zimnej kaskady ze szklanej butelki albo mirindy z butelki zwrotnej i Letnie turnieje osiedlowe. Za kilka dni się ochłodzi, będą idealne temperatury na rozgrzane głowy.

2 godziny temu, jack napisał(a):

To jeszcze sprawdź ile takich dni w roku było w Gdańsku

1940 - 3, 1941 - 5, 1942 - 2, 1943 - 4

2020 - 1, 2021 - 3, 2022 - 9, 2023 - 1

Przykład wycinkowej zabawy 😆

To chyba 22 sierpnia 43 padł rekord temperatury w Gdańsku >37 choć oficjalnie się go nie uznaje. 

2 godziny temu, Życie_to_mem napisał(a):

Jack jest z Gdańska a tam zazwyczaj są mniejsze upały.

Tam upałem jest 21 stopni.

Edytowane przez DLT_Braddock

5 godzin temu, DLT_Braddock napisał(a):

Czekałem aż ktoś w końcu podejmie ten temat i nie zawiodłem się. :) Odliczasz razem z Panem Jakubem z tv czy raczej będziesz liczył:38,6, 38,7, 38,8...?

Kocham te internetowe spory wycinkowe. Jedni pamiętają lata z lat 90-tych i temperatury blisko 40 stopni przez kilkanaście dni z rzędu. Inni pamiętają jak w lipcu chodzili w kurtkach. A ja nie zapomnę smaku zimnej kaskady ze szklanej butelki albo mirindy z butelki zwrotnej i Letnie turnieje osiedlowe. Za kilka dni się ochłodzi, będą idealne temperatury na rozgrzane głowy.

Raczej mało zabawne, że liczba ekstremalnych zjawisk pogodowych wywołanych globalnym ociepleniem tak szybko wzrasta 

4 godziny temu, fluber napisał(a):

Raczej mało zabawne, że liczba ekstremalnych zjawisk pogodowych wywołanych globalnym ociepleniem tak szybko wzrasta 

Oczywiście. Jakie rozwiązania - na już i teraz? Za pomocą nowych podatków będziemy chłodzić planetę i sterować tymi wszystkimi makrocyklami? Przecież o to chyba tylko chodzi w tym całym jazgocie? Choć nazwane będzie to pięknie "potrzebujemy nowych INWESTYCJI" (czyt. Skok na portfele)

2 godziny temu, DLT_Braddock napisał(a):

Oczywiście. Jakie rozwiązania - na już i teraz? Za pomocą nowych podatków będziemy chłodzić planetę i sterować tymi wszystkimi makrocyklami? Przecież o to chyba tylko chodzi w tym całym jazgocie? Choć nazwane będzie to pięknie "potrzebujemy nowych INWESTYCJI" (czyt. Skok na portfele)

Trzeba umieć odróżnić to czy globalne ocieplenie istnieje od tego jakie głupie pomysły nasi politycy potrafią w związku z tym przeforsować 

7 godzin temu, fluber napisał(a):

Trzeba umieć odróżnić to czy globalne ocieplenie istnieje od tego jakie głupie pomysły nasi politycy potrafią w związku z tym przeforsować 

Można się już przyzwyczaić że co jakiś czas spod kamieni wychodzą Jakuby ze swoimi hasłami na poziomie pasków tvp info za kadencji Kurskiego. Śledzę sobie od kilku dni jak te osoby żonglują cyframi tak aby pasowało im do tezy. Nie tylko w Polsce. Pewne okresy się gumkuje, pewne regiony wymazuje z mapy. Jak za pomocą zero emisyjności w Europie i podatków zmusisz planetę aby funkcjonowała jak termostat w domu?

Które to pomysły są z tych nie głupich? ETS? ETS2? podatek od plastiku? ETS dla budynków? Opodatkowanie węgla? System kaucyjny? Przecież na tym tylko korzystają Kasprzyki i nikt inny

31 minut temu, fluber napisał(a):

35,3

To dużo? Mało? Anomalia? Jakim kolorem zaznacza się taką temperaturę? Jest jeszcze ciemniejszy od czarnego? Czy świat zaczął się w 1950 roku?

6 godzin temu, jack napisał(a):

Aktualizacja. Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek było tak ciepło jak jest dzisiaj. Wiater ustał i odczuwalna jest faktycznie 33st. a nie jak zwykle 19.  

Byłem dziś we Wrocławiu, było ciepło, wg google'a 36 stopni, ale szczerze powiedziawszy, było przyjemniej niż zeszłotygodniowe 28 u mnie na wiosce, bo była akurat przeokrutna wilgotność wtedy, więc imho nic specjalnego, za dzieciaka pamięta się większe upały.