Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, P_M napisał(a):

Czemu Premier na twitterku zajmuje się taką pierdołą?

Mnie zszokowało, że jeden twitt premiera wystarcza, żeby gościowi 100 złotych mandatu zamienić na 5-letni zakaz wjazdu to strefy Schengen, właściwie bez żadnego trybu. Ta stowa to było niepoważne, ale twitterowa dyktatura to już przegięcie. A że @ignazz który studiował prawo jeszcze nie napisał wypracowania o Ne bis in idem? Szok 

A ja nie znam sprawy. Ja tylko mogę pisać o czymś co widzę. Jakiś kleks na koszuli. Gęba niezasloniona jak ziewa czy jedzenie galaretki w niewłaściwym miejscu. Opisuje proste sprawy które jestem w stanie zrozumieć. Takich trudniejszych nie rozumiem. 

O jak koszykarz biegnie i się potknie lub niechcący łokciem machnie to tak. To temat idealny dla mnie. 

Gdy czarno na białym widać że nie chciał. 

Za to ciągle powtarzam że lepiej się pilnować w Internecie i nie kozaczyć za bardzo. 

Znaki czasów. Można dostać klapsa. I to że mi się to może nie podobać nie ma znaczenia. 

A dasz więcej szczegółów tej sytuacji? Gość wjechał w ten zakaz dostał mandat a potem się chwalił w Internecie i wyśmiewał system prawny? To możliwe że dwie kary za dwie sprawy. 

10 minut temu, ignazz napisał(a):

A dasz więcej szczegółów tej sytuacji? Gość wjechał w ten zakaz dostał mandat a potem się chwalił w Internecie i wyśmiewał system prawny? To możliwe że dwie kary za dwie sprawy. 

Jakie kary grożą za chwalenie się w Internecie i wyśmiewanie systemu prawnego?

Btw. Gość od początku rżnie głupa, że go nawigacja źle pokierowała, natomiast cała masa ludzi po tej akcji wyśmiewała system prawny (ale nie on)

Teraz, fluber napisał(a):

Jakie kary grożą za chwalenie się w Internecie i wyśmiewanie systemu prawnego?

Btw. Gość od początku rżnie głupa, że go nawigacja źle pokierowała, natomiast cała masa ludzi po tej akcji wyśmiewała system prawny (ale nie on)

Jakie kary? Ja bym takim ludziom zabronił np korzystania z mojej gościnności jak są niewdzięczne. 

Nie pisze o karze śmierci czy zsyłki na roboty ale jakaś kara musi być cytując Rejs lekko zmieniony. 

Ogólnie trudno dogodzić. Bo pobłażanie co do obcokrajowców rodziło oburzenie. Teraz jakaś dolegliwość dodatkowa też się niepodoba. 

Temida często jest ślepa i tego w systemach prawnych najbardziej nie lubię. Na takie coś mogę przymknąć oko. Już nawet przebolałem to łamanie reguł dobrego wychowania u niektórych bo po fali oburzenia temat sałatki na razie się nie powtórzył.

Może teraz po zakazie ( mimo fatalnych procedur ) nie będzie naśladowców? I prewencyjny aspekt zadziała. Przecież i Tobie i mi chodzi o bezpieczeństwo dzieci na szlaku. 

A nie o wyświetlania jakiegoś internetowego księżula za kierownicą. 

W niektórych aspektach prawnych jestem elastyczny bo patrzę na efekt. Niestety prawo ma tę wadę że patrzy przeważnie tylko na procedury gdzie łamane są prawa innych osób a w skrajnych przypadkach zwyrol chodzi wolno. 

I można domniemanie zrobić że jego świadoma decyzja o publikacji ( może miał takich historii więcej jako youtuber) która wywołała lawinę oburzenia ale i wyśmiewania została potraktowana równie surowo jak sam fakt wyśmiewania. 

9 minut temu, ignazz napisał(a):

Temida często jest ślepa

Jaka Temida? Facet dostał 100 złotych mandatu, siedzi w Ukrainie, portal internetowy wrzucił info o tej stowie mandatu, dosłownie o 15 Tusk wyraził oburzenie na X. O 16 Kierwinski ogłosił 5 lat zakazu wjazdu do strefy Schengen. 

13 minut temu, ignazz napisał(a):

W niektórych aspektach prawnych jestem elastyczny

Twoje umiejętności robienia szpagatów budzą tutaj powszechny podziw.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Jaka Temida? Facet dostał 100 złotych mandatu, siedzi w Ukrainie, portal internetowy wrzucił info o tej stowie mandatu, dosłownie o 15 Tusk wyraził oburzenie na X. O 16 Kierwinski ogłosił 5 lat zakazu wjazdu do strefy Schengen. 

Twoje umiejętności robienia szpagatów budzą tutaj powszechny podziw.

Z tego co kojarzę jakoś w latach 2015-2023 potrafił oceniać bez dowodów działania PiSu

Może ma takich mandatów niezapłaconych więcej? Wtedy nie szpagat a klaskanie zobaczysz. Nie znam sprawy. 

Teraz, RappaR napisał(a):

Z tego co kojarzę jakoś w latach 2015-2023 potrafił oceniać bez dowodów działania PiSu

Tak jak pisałem tam gdzie się bezpośrednio spotkałem z kradziejstwem to pierwszy krzyczałem. Jak z chamstwem to ostatni. 

Czyli tak na prawdę tylko przy Lotnisku sałatce i może tych butach nie do pary. 

Za to niezmiernie bawi mnie wasza wiara przy krytyce ( słusznej) rządu że PiS to by zrobił inaczej, lepiej, taniej, bogaciej. 

Przecież to taka sama sitwa. Różnica tylko w tej sałatce co pisze niezmiennie. 

A jeżeli załatwili jakiś zakaz jakiemuś „pajacowi” - nie znam jego twórczości - w godzinę to jest to smutne. Że to pierwsza rzecz sprawcza premiera tej kadencji. Smutne. 

Ale serio w przypadku gdy jego twórczość już wcześniej takie rzeczy pokazywała lub takich niezapłaconych mandatów miał sporo to ostatnia kwestia jaka mnie interesuje to ten gościu. 

Sprawa ukraińskiego influencera (Andrija Hawryliwa), który wjechał sportową Corvettą na samą górę zamkniętego szlaku nad Morskie Oko, wywołała ogromne oburzenie i błyskawiczną reakcję polskich władz najwyższego szczebla.

Decyzja o wpisaniu go na listę osób niepożądanych i nałożeniu 5-letniego zakazu wjazdu do Polski oraz całej Strefy Schengen wynika z kilku kluczowych powodów:

1. Naruszenie porządku publicznego

Podstawą prawną do uruchomienia procedury wpisu na listę cudzoziemców, których pobyt jest w Polsce niepożądany, jest zagrożenie dla porządku publicznego lub bezpieczeństwa państwa. Szef MSWiA Marcin Kierwiński oraz wiceszef resortu Maciej Duszczyk wprost wskazali, że rajd samochodem spalinowym po ścisłym rezerwacie przyrody (Tatrzański Park Narodowy) i demonstracyjne chwalenie się tym w mediach społecznościowych stanowiło rażące i lekceważące naruszenie tego porządku.

2. Wprowadzenie policji w błąd (manipulacja podczas kontroli)

Początkowo influencer został ukarany przez policję zaskakująco niskim mandatem – 100 zł i 8 punktów karnych. Wynikało to z faktu, że podczas kontroli drogowej (która odbyła się przy otwartym ze względu na nocne remonty szlabanie) mężczyzna skłamał i wprowadził funkcjonariuszy w błąd. Tłumaczył, że zgubił się przez nawigację i natychmiast zawrócił.

Dopiero gdy sam opublikował na Instagramie i TikToku zdjęcia i filmy spod samego schroniska (z podpisem, że chciał sprawdzić, czy "naprawdę nie da się tam wjechać"), wyszło na jaw, że przejechał celowo całą, ponad 8-kilometrową trasę wyłączoną z ruchu. Gdy oszustwo wyszło na jaw, policja natychmiast skierowała oficjalny wniosek do Urzędu ds. Cudzoziemców o zakaz wjazdu.

3. Aspekt wizerunkowy i społeczny (Edukacja i odstraszanie)

Wjazd autem w miejsce będące symbolem polskiej ochrony przyrody został potraktowany przez rząd jako zachowanie skrajnie cyniczne, nastawione wyłącznie na "kliki" i zdobywanie popularności w sieci poprzez łamanie prawa. Reakcja premiera Donalda Tuska oraz MSWiA miała być jasnym sygnałem odstraszającym dla innych twórców internetowych (zarówno polskich, jak i zagranicznych) – Polska nie toleruje niszczenia przyrody i łamania przepisów dla internetowej sławy.

To prawda? Oszukał policję? Celowo? 

Widzę że koledzy wolą w imię walki plemiennej i kochania Pisu aby Ukraińcy wyśmiewali się z Polaków niż aby taka osoba miała zakaz wjazdu.  A gdzie te wasze patriotyczne odruchy? 

Jak tam na stronach Ukraińcy mieli używanie i bekę to może dobry ten zakaz? Czy nie? 

Jakie jest stanowisko PiS? 

Teraz, agresywnychomik napisał(a):

Co Ty pierdolisz, przecież ona leciała pod prąd (powietrzny).

Możliwe że piła bombardino jak każda babka w Alpach. Czyli z prądem leciała. 

Ciekawe czy pilot zauważył. 
Wujek Gruchy  mi się przypomniał Jeżozwierz. 

Cieszymy się z Tobą że dojrzewasz. Witamy w drodze którą nazywamy życiem. Jak jeszcze dasz radę nabyć wiedzę że niezależnie od opcji politycznej wspomniane osoby zrobią identycznie to samo będę przeszczęśliwy. 
Ktokolwiek by nie rządził obecnie byś był na tym samym spotkaniu roboczym. Tylko inna frakcja by krzyczała za płotem granda hańba jak tak można! 

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Cieszymy się z Tobą że dojrzewasz. Witamy w drodze którą nazywamy życiem. Jak jeszcze dasz radę nabyć wiedzę że niezależnie od opcji politycznej wspomniane osoby zrobią identycznie to samo będę przeszczęśliwy. 
Ktokolwiek by nie rządził obecnie byś był na tym samym spotkaniu roboczym. Tylko inna frakcja by krzyczała za płotem granda hańba jak tak można! 

Jedna opcja załatwiła @RappaRdodatki covidowe i grube podwyżki a druga likwiduje publiczna służbę zdrowia - czemu miałby postawić między nimi znak równości?

Sprawczości polityków w realnym życiu człowieka wbrew telewizji jest niewielka. Jedynie o co dbają to swoje brzuchy więc system podatkowy musi być tak maksymalnie nieprzejrzysty abyś się nie pokapował że system ich utrzymuje. A w zamian te gadające głowy niczego nie zrobią wartościowego. 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Jedna opcja załatwiła @RappaRdodatki covidowe i grube podwyżki a druga likwiduje publiczna służbę zdrowia - czemu miałby postawić między nimi znak równości?

Bo tak samo by było jakby odwrócić fotele. To że akurat trafiło że teraz my a dopiero potem oni nic nie znaczy. Ale to trzeba zrozumieć i nie łączyć danej władzy z konkretnym przelewem na konto. 

Ta pełna micha by przyszła niezależnie od tego jaki szalik miałaby władza. 

Oni tak samo się samoorganizuja. I to samo krzyczą za oknem ujadając. 

Prosty przykład problem granicy. 

Zamienili się miejscami to zamienili się poglądami. 

I te same gadki ze wszystkich rozliczymy. 

Pozbyłem się złudzeń dużo wcześniej. Jako bardzo nieuważny obserwator życia politycznego zostają mnie małe radości. Np niezarcie sałatek. Na resztę nie liczę. 

Naturalne jest że opozycja teraz będzie krzyczała zdrada. Tragedia. Ale oni przy władzy by zrobili tak debtyczne spotkanie bo pomysłu nie mają. Mówić z poziomu opozycji że mają nic nie kosztuje. 

Edytowane przez ignazz

1 godzinę temu, ignazz napisał(a):

Ta pełna micha by przyszła niezależnie od tego jaki szalik miałaby władza. 

Oni tak samo się samoorganizuja. I to samo krzyczą za oknem ujadając. 

Prosty przykład problem granicy. 

Zamienili się miejscami to zamienili się poglądami. 

No w przypadku granicy platforma robi to samo co pis a w przypadku szpitali robi odwrotnie niż pis. Nie bardzo rozumiem analogię między tymi dwiema rzeczami.

15 minut temu, fluber napisał(a):

No w przypadku granicy platforma robi to samo co pis a w przypadku szpitali robi odwrotnie niż pis. Nie bardzo rozumiem analogię między tymi dwiema rzeczami.

PiS szkodził prywatnej opiece zdrowotnej, KO po prostu ssie im fiuta.

Zmiana polityki o 180 stopni państwa w danej dziedzinie jest czymś całkowicie innym, niż zmiana o 180 stopni deklaracji partii o polityce państwa z kontynuacją tej samej polityki państwa w danej dziedzinie.

Wydawało mi się, że nie trzeba być specjalistą w dziedzinie prawa, by odróżniać te dwa stany. 

Widziałem porównanie - 800 mln rocznie kosztowały nielimitowane badania TK/MR/endoskopie.

380 mln złotych rocznie kosztuje wprowadzony przez KO darmowy ZUS dla artystów.