Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Może ktoś będzie w stanie mi to wyjaśnić - jak to jest, że po wprowadzeniu ppk WIG 20 dalej potrafi być na minusie, skoro obowiązkowo 40 procent akcji idzie na WIG 20 a akcji w ppk musi być od 20 do 80 procent. Rocznie na ppk wpada 8-9 miliardów złotych, czyli co roku do WIG20 dorzuca się 2 miliardy. A to przecież już kolejny rok takiego sztucznego dokładania kasy do wig20

31 minut temu, fluber napisał(a):

Może ktoś będzie w stanie mi to wyjaśnić - jak to jest, że po wprowadzeniu ppk WIG 20 dalej potrafi być na minusie, skoro obowiązkowo 40 procent akcji idzie na WIG 20 a akcji w ppk musi być od 20 do 80 procent. Rocznie na ppk wpada 8-9 miliardów złotych, czyli co roku do WIG20 dorzuca się 2 miliardy. A to przecież już kolejny rok takiego sztucznego dokładania kasy do wig20

Shorty https://rss.knf.gov.pl/rss_pub/

A to tylko te widoczne powyżej progu 0,50% akcji.

Dwa ludzie wypłacają kasę z PPK.

Trzy środki w PPK to nadal śmiesznie mały kapitał:)

Edytowane przez P_M

1 minutę temu, P_M napisał(a):

Shorty https://rss.knf.gov.pl/rss_pub/

A to tylko te widoczne powyżej progu 0,50% akcji.

Dwa ludzie wypłacają kasę z PPK.

Nieporównywalnie mniej niż wpłacają. Mimo wszystko spodziewałem się, że będzie to jakiś długoterminowy impuls do wzrostu 

Btw. Planujesz przerzucać ike oraz ikze do xtb? Bo się teraz zastanawiam.czy czegoś tam nie przenieść i może już masz za sobą jakieś formalności z ike?

W zeszłym roku ike miało 3,6 procent pracujących Polaków, ikze 2,1 procent a konta maklerskie na tych produktach mial co dziesiąty Polak, więc na forum mamy potężna bańkę inwestycyjną:)

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Btw. Planujesz przerzucać ike oraz ikze do xtb? Bo się teraz zastanawiam.czy czegoś tam nie przenieść i może już masz za sobą jakieś formalności z ike?

Nie planuje raczej otwierać ike i ikze. Miałem, zamknąłem.

5 minut temu, fluber napisał(a):

Nieporównywalnie mniej niż wpłacają. Mimo wszystko spodziewałem się, że będzie to jakiś długoterminowy impuls do wzrostu 

Obecnie to tylko 29 mld zł (wartość całego PPK z września 2024) 

11 minut temu, P_M napisał(a):

Nie planuje raczej otwierać ike i ikze. Miałem, zamknąłem.

Obecnie to tylko 29 mld zł (wartość całego PPK z września 2024) 

O, a w sumie czemu? 

Wartość PZU to 26 miliardów. To jest już jakaś tam zauważalna wartość w skali całego WIG 20, gdzie mamy też spółki warte po kilka miliardów 

Teraz, fluber napisał(a):

, a w sumie czemu? 

Planuję wcześniej uzbierać majątek dający mi żyć z niego:) niż czekać do 60/65 roku życia.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Wartość PZU to 26 miliardów. To jest już jakaś tam zauważalna wartość w skali całego WIG 20, gdzie mamy też spółki warte po kilka miliardów 

Tylko że całe 29 miliardów nie idzie w wig20 u mnie np 5-10%(nie pamiętam dokładnie) jest w s&p500.

W zależności od wieku sporo idzie też w obligacje im bliżej do emerytury tym większy % twój fundusz lokuje w obligacje, więc przy starzejącym się społeczeństwie tej kasy z ppk na WIG20 może akurat ubywać, jeżeli też dołożymy wypłaty, a bywały po prawie 0,5 miliarda na kwartał:)

Druga sprawa, patrzysz na ten kapital jako całość teraz a tak realnie program ma z 3 lata i jak popatrzysz na miesieczne wartości wpływów to one są meh poziomem patrząc na kapitalizacje dzienne spółek z wig20. Każdy z funduszy kupowal regularnie, więc też ciężko o mocny wplyw tego programu, zwłaszcza dodając kolejne argumenty, które podałem wyżej, o strukturze funduszy itd.

Teraz, fluber napisał(a):

@P_M ale to nie lepiej korzystać i tak do limitu wpłat, a resztę kasy sobie inwestować na przyszłość? 

Możesz tak robić:) to jest też dobra opcja. Możliwe, że kiedyś wrócę do Ike i ikze, w ing nie podobało mi się, że byłem zmuszony do korzystania z ich funduszy. Może jak sobie wymyślę plan na stworzenie odpowiedniego portfela w xtb z ike i ikze to tam wrócę. Za miesiąc kończę spłacać hipotekę domu, więc bycie debt-free ważniejsze z pewną wartością netto ;) . W razie czego na starość zawsze można odwróconą hipotekę walnąć, choć wolałbym aktywo oddać synowi, ale nigdy nie wiadomo, co się może wydarzyć.

Teraz, Me Myself and I napisał(a):

zawsze możesz zostawić w spadku ike/ikze i dalej będą bez podatku, a zbieranie tam kasy pół życia kiedy ani razu podatku nie płacisz to potężny plus. nawet jak go wypłacisz wcześniej to zapłacisz tylko raz na koniec 

Dokładnie, dzięki odroczonemu podatkowi i tak sie wyjdzie na plus przy wcześniejszym wyjściu.

1 minutę temu, Me Myself and I napisał(a):

zawsze możesz zostawić w spadku ike/ikze i dalej będą bez podatku, a zbieranie tam kasy pół życia kiedy ani razu podatku nie płacisz to potężny plus. nawet jak go wypłacisz wcześniej to zapłacisz tylko raz na koniec 

To się wszystko zgadza:) po prostu nie zawsze układasz swoje inwestycje pod matematykę, bo na podstawie ostatnich 10-lat musiałbyś wszystko w bitcoina wrzucić:)

7 minut temu, RappaR napisał(a):

7 cyfr to takie mało konkretne. 

Milion na 6% rocznie pozwala mi się na luzaku utrzymać, mam prawie bezkosztowy 5-letni dom, który powinien być w stanie nie generować kosztów, sam żyje raczej minimalistycznie, chciałbym żyć po swojemu bez luksusów, dla mnie czas spędzany poza pracą liczy się najbardziej:)