Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, fluber napisał(a):

Niektóre większe konta na x, które kontaktowały się przez telegram z prezesem dostały przelewy na drugi dzień, ale tak to raczej nie powinno wyglądać w poważnej firmie.

Amber Gold, też komuś tam jeszcze na koniec wypłacał ;] 

Jebało scamem od początku, ludzie z mafii paliwowej, "zaginięcie" Suszka i przejęcie jego majątku przez Kralla - c*** wie czyj to pionas, u mnie zero zaufania od początku, trzymałem się z daleka, a teraz wygląda na to, że jebło. Jak zwykle grubasy zebrali do wora i wyprowadzili hajs, a frajerzy będą a w plecy.  

Edytowane przez Krzemo

25 minut temu, Krzemo napisał(a):

Amber Gold, też komuś tam jeszcze na koniec wypłacał ;] 

Jebało scamem od początku, ludzie z mafii paliwowej, "zaginięcie" Suszka i przejęcie jego majątku przez Kralla - c*** wie czyj to pionas, u mnie zero zaufania od początku, trzymałem się z daleka, a teraz wygląda na to, że jebło. Jak zwykle grubasy zebrali do wora i wyprowadzili hajs, a frajerzy będą a w plecy.  

w amber gold mieli nie w worze tylko w torebkach z Biedry i szli przez całą Długą od Długich Ogrodów ;]

"Panowie, zaczyna się gotować" "ok, to pakujemy mandżur i spierdalamy" ;]

2 godziny temu, barcalover napisał(a):

Mnie trochę dziwi, że chyba praktycznie nie ma przecieków od pracowników/ludzi z otoczenia tej firmy. Raczej w przypadku wyzwań przeciągających się od jakiegoś czasu, coś konkretnego ktoś z pracowników by zauważył. 

A oni nie zwolnili dopiero co 1/3 pracowników? W takiej sytuacji to pewnie wolą siedzieć cicho.

6 godzin temu, barcalover napisał(a):

Z wywiadu z prezesem wynikało, że ichniejszy KNF ma nad nimi nadzór, ale muszą też raportować do Centralnego Banku Estonii. Raczej by takiego czegoś nie zmyślili, bo to byłoby bardzo głupie... ale kto wie :) 

https://tvn24.pl/polska/estonski-regulator-o-problemach-zondacrypto-st8987614

Zobacz co oficjalnie wysłali z Estonii w odpowiedzi na pytania tvn24

3 godziny temu, fluber napisał(a):

A oni nie zwolnili dopiero co 1/3 pracowników? W takiej sytuacji to pewnie wolą siedzieć cicho.

Zadna kryptogielda nie obsluzy 10%+ likwidacji kont i wyplaty srodkow czy to fiat czy krypto. Im maja mniejsza plynnosc tym wiekszy problem bo jest gigantyczna ilosc tranzakcji - najwiekszy bol jak ktos zamyka pozycje w krypto i robi przerzut na jakakolwiek walute, szczegolnie “z zyskiem” bo wymiana srodkow pomiedzy gieldami nie jest napewno az tak plynna.

okradanie depozytow to inna sprawa.

*zwolnienie 1/3 ludzi w erze ai i cyfrowyxh assetow naprawde Cie dziwi?

6 minut temu, fluber napisał(a):

https://tvn24.pl/polska/estonski-regulator-o-problemach-zondacrypto-st8987614

Zobacz co oficjalnie wysłali z Estonii w odpowiedzi na pytania tvn24

Pogratulowac inwestujacym xD

W przesłanej odpowiedzi Estońska Jednostka Wywiadu Finansowego (FIU) zastrzegła, że nie może badać tego, czy giełdy kryptowalutowe są wypłacalne i czy mają pełne pokrycie środków klientów, może jedynie zajmować się wykrywaniem i zapobieganiem praniu pieniędzy przez te giełdy

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

Pogratulowac inwestujacym xD

No ale to jest powód dla którego te giełdy sie tam przenoszą bo Estonia tylko sprawdza czy nie ma prania pieniędzy a nie ma funkcji nadzorczych.

Niemniej ta giełda jakoś funkcjonowała przez lata. Możliwe ,że jednak ten model był oparty na powolnym okradaniu kont i się posypało w momencie jak dużo klientów chciało wypłacać by zmniejszyć straty.  Nie ma co wyrokować bo oni w 2025 mieli ponad miliard złoty wpływów i ponad miliard wypłat więc może tak jest ,że obecnie mają ponad miliard depozytów

Z drugiej strony nikt nie wie kto wpłaca więc może być tak ,że sam Kral wpłaca kasę i nawet wypłaca by Zonda mogła ogłosić ,ze wczoraj byo tyle wpłat i tyle wypłat by uspokoić klientów i dać sobie czas. Ogólnie ta firma już kilka lat jest na rynku więc klienci mieli podstawy by ufać ale coś w ich modelu biznesowym jest nie tak skoro zwiększoną ilość wypłat powoduje problem techniczny bo to zazwyczaj dowód braku pokrycia na wszystkie depozyty

45 minut temu, fluber napisał(a):

To jest info sprzed paru dni. A jednocześnie robią manualne wypłaty. A właściwie ich nie robią.

jak slaba plynnosc to kombinuja, szukaja najnizszych prowizji.

pojawilo sie gdzies info czy ludzie maja problem z wyplatami w walutach vs transfer swojego krypto?

ogolnie my tu smieszkowalismy z "wirtualnych tulipanow" i ich wartosci a koncept jest kladziony co jakis czas poprostu przez zlodzieji/posrednikow.

"uderzyles w stol" apropo zablokowanych pieniedzy jakiejs firmy i pyk barcalover wyskoczyl. ciekawe jak tam u ignazza, czy ma jakiegos expa z dlugonocnymi imprezami z krypto-brossami z kujawsko-pomorskiego grzecznie konczonymi o 9pm.

2 minuty temu, ely3 napisał(a):

No ale to jest powód dla którego te giełdy sie tam przenoszą bo Estonia tylko sprawdza czy nie ma prania pieniędzy a nie ma funkcji nadzorczych.

to taka wersja "raj podatkowy kryptusow dla ubogich".

slabiutko to wyglada.

jezeli tam jest oszustwo polegajace na dowolnym uzytkowaniu depozytow wplacajacych (jakies gamble kontrakty etc) to ludzie beda musieli dochodzic swoich roszczen indywidualnie przed jakims estonskim sadem?

42 minuty temu, fluber napisał(a):

@barcalover zeszło?

Nie, ja myślę, że tego już nie odzyskam. Jeśli się okaże, że piszą prawdę, a kolejka zleconych wypłat maleje, to będę pozytywnie zaskoczony, ale na moje oko równowartość 1 mln PLN w krypto i w sumie z PLN ponad 2 mln PLN wypłat to jest bardzo malutko w takiej sytuacji, jak obecna, gdzie pewnie jednak ok. 40-60% użytkowników musiała zlecić wypłatę. No chyba, że aż tyle ludzi im zleciło jakieś totalnie drobne kwoty do wypłaty i to ich tak mocno blokuje...

Jeśli chcieliby odzyskiwać zaufanie, to powinni podać liczbę zrealizowanych zleceń wypłaty środków w PLN i krypto, albo informację o tym, z jakich dat obsługują aktualnie zlecenia. Wygląda to na typowe kupowanie czasu niestety. Chciałbym się mylić, ale zakładam najgorsze jako bazowy scenariusz, przynajmnie dopóki nie będzie można zauważyć np. na X komentarzy od zwykłych ludzi, że dostali wypłatę po iluśtam dniach czekania.

12 minut temu, barcalover napisał(a):

Nie, ja myślę, że tego już nie odzyskam. Jeśli się okaże, że piszą prawdę, a kolejka zleconych wypłat maleje, to będę pozytywnie zaskoczony, ale na moje oko równowartość 1 mln PLN w krypto i w sumie z PLN ponad 2 mln PLN wypłat to jest bardzo malutko w takiej sytuacji, jak obecna, gdzie pewnie jednak ok. 40-60% użytkowników musiała zlecić wypłatę. No chyba, że aż tyle ludzi im zleciło jakieś totalnie drobne kwoty do wypłaty i to ich tak mocno blokuje...

Jeśli chcieliby odzyskiwać zaufanie, to powinni podać liczbę zrealizowanych zleceń wypłaty środków w PLN i krypto, albo informację o tym, z jakich dat obsługują aktualnie zlecenia. Wygląda to na typowe kupowanie czasu niestety. Chciałbym się mylić, ale zakładam najgorsze jako bazowy scenariusz, przynajmnie dopóki nie będzie można zauważyć np. na X komentarzy od zwykłych ludzi, że dostali wypłatę po iluśtam dniach czekania.

Co zabawne, właśnie rekrutują PR Managera 

https://www.pracuj.pl/praca/pr-manager-katowice-staromiejska-21,oferta,1004743848?s=1f7c2c91&searchId=MTc3NTY3MTQ2NDUwOC4zOTA5

4 minuty temu, fluber napisał(a):

@RappaR / @fluber godzinke / troche ponad godzinke od Ciebie, powinniscie zaplikowac na pol etatu xD

takie zarzadzanie kryzysowe to nieocenione doswiadczenie!

25 minut temu, barcalover napisał(a):

trzymaja ponad miliard, wyplacili w ~24h 1mln pln. no moze nie jest tak ze 40-60% zlecilo wyplate, chociaz kto wie. 

znam taki skandal ze tez ludzie mysleli ze to ~50% "czegos tam" a pozniej jak sie zajrzalo w dane to bylo <10%. sytuacja to tez byl "skandal".

5 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Ciekawe czy dociągnie do końca probation 🤣🤣😋

Exiting company team-building trips abroad.

"Emily in Paris'esque shit'e" te ogloszonko!

We’re zondacrypto. Long ago, people traded seashells. Then raw materials like copper and gold. Today, it’s crypto. We believe that everyone should have a place to buy and sell, just like we always have. Our Exchange is a regulated platform where 1 million+ people trading in cryptocurrencies – all the ones you know about and more.

💇‍♀️💇‍♂️

Edytowane przez memento1984