Skocz do zawartości

Plotki, transfery, wydarzenia - zaczynamy sezon 2009/10

karpik

Rekomendowane odpowiedzi

P.S. PangLoss, mam coś dla Ciebie, dokształć się: ;)http://pl.wikipedia.org/wiki/Ironia

To naprawdę godne szacunku i podkreślenia że tak dokształceni i inteligentni ludzie jak Ty, a przynajmniej kreujący się na takich, dzielą się swą przebogatą wiedzą z dziedziny używania metod erystycznych i poszerzają horyzonty o korzystanie z googla i pojęcia tak rozbudowane i interesujące jak ironia, takich szaraków jak ja . Dziękuję za poszerzenie horyzontów, ale czy skoro ustaliliśmy że użyłeś ironii, w tej jakże błyskotliwej przypomnijmy wypowiedzi:

Sam wielki Steve Nash przez tak tragiczny duet wysokich jak Amare-Shaq nie wszedł dał radę wejść w zeszłym sezonie do Playoffs

czyni to Twoją wypowiedź bardziej trafną/zabawną/mądrą?

EOT

Alonzo

Nie mam żadnych innych źródeł niż te ogólnie dostępne, ale czy to coś zmienia? Czy właściciel zakładając że to wszystko prawda, powiedziałby Waszym zdaniem gdy trejd upadł coś innego?

Marion reputację dobrego w D wyrobił sobie jeszcze zanim zaczął grać dużo czasu jako PF.No to chyba oczywiste, kłopot wtym, ze Amare sobie opinii dobrego defensora nie wyrobił czy to jako PF, czy jako C, czy nawet jako SF gdzie tez chwilami pogrywał

A wiesz, seria ze Spurs nie próbuj kręcić bo chyba oczywistym jest, ze zawodnik tak górujący nad marionem warunkami, umiejętnościami nie będzie sobie nic robił z jego obecnosci za plecami...podobnie jak nie robił sobie nic z obecnosci Amare, ale to juz z innych powodów

ty oczywiście możesz to wyśmiewać, ale sam nie masz nic lepszego do zaoferowania jeśli chodzi o jakiś choćby namacalny opis defensywy.

Mam, tyle, ze jak juz wcześniej mi udowodniłeś dla Ciebie nie ma to znaczenia wiekszego od cyferek

Wzrok i setki obejrzanych spotkań, po których ni cholery nie widzę tej samej półki w D Amare i gasola

No, ale +/ tak mówi, wiec w pewnym stopniu widać masz rację...

Na szczęście to nie mój nick widnieje obok tych wypowiedzi ;)

Ja sie tłumaczyć nie musze

mówisz Joseph, że setki obejrzanych meczów. to może zrobimy mały eksperyment. wymienisz kilka ostatnio obejrzanych i ja ci z nich potem zadam pytania. zobaczymy na ile dobrze twoja pamięć będzie w stanie odtworzyć fakty. bo nie żebym ją lekceważył ;] ale jestem pewien, że liczby oddadzą te rzeczy z większą dokładnością. ba, najprawdopodobniej spróbujesz się z tego wykręcić, bo wątpię byś był w stanie podać chociaż tak podstawową rzecz jak dokładny wynik ostatnich 20 meczów przez ciebie obejrzanych. a co dopiero gdyby przyszło do omawiania poszczególnych aspektów gry każdego z około 200 graczy, jacy pojawili się w tych 20 spotkaniach.

Amare nieźle (ponadprzeciętnie) wygląda jako defensor i można to podeprzeć liczbami.

Pokaż, bo ja obok obrony Amare widzę same c***owe liczby.

def adj +/- z sześciu sezonów z największą wagą dla '09. albo to: http://spreadsheets.google.com/ccc?key= ... 4ZEE&hl=en

dane na podstawie play by play, więc bardzo cenne.

np. według adj +/- w zeszłym sezonie był na poziomie Bynuma, Gasola, czy Bena Wallace'a. zresztą nawet defensywa suns jako ogół wyglądała lepiej z Shaqiem i Amare na parkiecie niż bez nich dwóch.

W zeszłym sezonie Amare opuścił 30 meczy i wtedy interior combo w obronie Suns stanowili Shaq i Matt Barnes, więc to dośc niemiarodajny wynik. W tym sezonie czy w 07/08 Amare ma najgorszy adj +/- w obronie ze wszystkich zawodników Suns.

gdzie masz def adj+/- dla tego sezonu?

w '08 wypadł słabo, zgoda (jednak nie najgorzej ze wszystkich suns: Nash był jeszcze gorszy), ale to wynikało z tego, o czym pisałem - musiał pilnować centrów. a uważam, że ocena defensywy na podstawie grania nie na swojej pozycji jest naciagana. w ’09 Amare grał u boku Shaqa, więc z tego względu uważam to za więcej nam mówiące. w sumie to powiedziałbym tak: Amare słabo broni centrów, ale jest niezłym defensorem jeśli chodzi o PF. gdyby natomiast znalazł się w normalnej drużynie jeśli chodzi o podejście do D, do tego z – tak jak napisał Van – nawet liderem angażującym się w obronę, to na pewno i on broniłby jeszcze lepiej (warunki ma zresztą do tego co najmniej dobre).

Alonzo

Nie mam żadnych innych źródeł niż te ogólnie dostępne, ale czy to coś zmienia? Czy właściciel zakładając że to wszystko prawda, powiedziałby Waszym zdaniem gdy trejd upadł coś innego?

Nie widzę sensu w oddawaniu teraz za niego Beasleya - bardziej perspektywicznego gracza. Stoudemire nie gwarantuje Heat walki o mistrzostwo w tym sezonie, a w przyszłym jakby przedłużył, to rozwala plan 2010 i do tego nie mamy Beasleya. Zresztą Heat interesują się niby Jamisonem - ja myślę, ze Riley bada rynek choć nie wiem co chce ugrać? Jakoś obaj ci gracze są przymierzani do Cavs- zdobycie mistrzostwa przez Cavs w tym sezonie może zadecydować o pozostaniu Jamesa w Cleveland.

Beasley i spadające kontrakty + pewnie drafty Heat to mało, a Hickson, jakiś 29-30pick i Litwin, którego do tego mają niby Suns zwolnic i puścić z powrotem do LBJa są niby OK - nie kupuje tego. Plotki plotkami działają jak głuchy telefon, ktoś coś przekręci i wychodzą różne absurdy.

A a propos oficjalnych komunikatów to mi przypomniałeś jak swojego czasu Heisley ogłaszał- jak pisał Pietras, że nie mieli lepszej propozycji za Gasola niż ta od Lakers :roll:

Ech te oficjalne komunikaty - nigdy nic z nimi nie wiadomo :D

gdzie masz def adj+/- dla tego sezonu?

Pardon, teraz zauważyłem, że dla tego sezonu mam nie-adjusted.

w '08 wypadł słabo, zgoda (jednak nie najgorzej ze wszystkich suns: Nash był jeszcze gorszy), ale to wynikało z tego, o czym pisałem - musiał pilnować centrów. a uważam, że ocena defensywy na podstawie grania nie na swojej pozycji jest naciagana

W '08 Shaq zagrał 30 meczy więc Amare bronił centrów tylko przez 50.

W przypadku Amare nie kupuję tego całego "bronienia centrów", bo o ile Marion jest wymiarowo SFem i nie ma szans na PF, to Amare nie odbiega warunkami fizycznymi od znakomitej większości środkowych, co więcej, nad niektórymi zdecydowanie góruje pod względem siły, szybkości, motoryki albo wzrostu, a umówmy się też, że w lidze jest więcej PFów stanowiących ofensywne zagrożenie, niż centrów. W ostatnim meczu z Blazers Gentry przesunął Robina Lopeza do bronienia Aldridge'a, bo ten niemiłosiernie gnoił Amare. Amare został oddelegowany do Juwana Howarda, który ma prawie 60 lat.

Ogólnie nie wątpię, że w Cavs uda się trochę zamaskować Amare w obronie i przy dużych nakładach zmusić go do troszkę (najwyżej troszkę) lepszej defensywy, ale też nie przeceniajmy go, jest kiepski, popełnia tragiczne błędy. Jak ktoś nie urodził się dobrym obrońcą to niełatwo będzie mu się nim stać, a jeśli ktoś nie urodził się dobrym obrońcą i dodatkowo nie nauczył się niczego w tej kwestii przez 8 lat w lidze, to zapewne stan ten nie ulegnie wielkiej poprawie.

Z ostatnich spekulacji wyłaniają się trzy możliwe wymiany dla Cavs. W każdej z nich wymieniany jest Big Z,JJH i(lub) pick w drafcie 2010. Cavs mogą dostac :

1) Amare Stoudemire

Gracz któremu z potencjalnych kontrkandydatów najbliżej do statusu gwiazdy. W ataku chyba w najlepszej czwórce na PF. 27 lat. Spokojnie jeszcze parę lat może być w czołówce. Do minusów jak na razie na pewno zalicza się obrona jednak należy pamiętać że system i gracze do około nie sprzyjali dobrym wynikom. Jego warunki fizyczne pozwalają przypuszczać że w dobrym systemie będzie co najmniej przyzwoitym obrońca.

2)Antawn Jamison

Solidny gracz podkoszowy który zapewni sporo pkt ze swojej pozycji. Przeciętny obrońca. Jego wadą jest wiek który zapewnia maksymalnie 2-3 wysokiego poziomu gry.

3) Troy Murphy

Jak myślę o tym graczu to przychodzi mi na myśl jedno słowo : solidność. Gracz któremu najdalej do gwiazdy z tej trójki jednak daje swojej drużynie dużo po obu stronach parkietu. Bardzo dobry zbierający dysponujący świetnym jak na wysokiego rzutem za 3 co może powodować dodatkowe problemy dla przeciwników. Jego wiek pozwala mu spokojnie na wiele lat dobrej gry.

I teraz w zależności jak patrzymy na transfer. Czy w kontekście tego sezonu i walki o mistrza czy o zatrzymaniu LBJ i kolejnych sezonach.

W kontekście tego sezonu najbardziej przydałby się Jamison. Ma kontrakt, nie wymaga dużej liczby minut. Wzmacnia deskę potrafi rzucić. Ryzyko kontuzji też chyba nie jest duże. Natomiast bałbym się o kolejne dwa sezony. Murphy w tym sezonie posiada podobne atuty co Jamison jednak jako plus ma lepszy rzut za 3 natomiast jest gorszym w wykańczaniu pod koszem. Stoudemire niesie największe zagrożenie zepsucia chemii w zespole w tym sezonie plus dodatkowo może być największa dziurą w obronie. Natomiast nie można mu odmówić ze jednak z tej trójki to on jest gwiazdą i największym magnesem do zostania LBJ. Bo tyle osób tak pewnych jest że James zostanie ale ja nie jestem pewien. Po tym sezonie skład wygląda następująco :

Mo/Gibson

Parker/West/Green

/Moon

Varejao/Hickson/Jackson

i ew po podpisaniu czterdziestoletni Shaq i Big Z

+ktoś za MLE.

Naprawdę sądzicie ze daje on szanse walki o Mistrza za 2 lata? Bo ja nie.

BTW : marzenie :wymiana miedzy Toronto,Indiana i Cleveland

Toronto : dostaje Murphy z IND + D West z Cavs.

Indiana : Big Z + JJH + ew draft

Cavs : Bosh.

W zasadzie mimo że to nierealne to każda z drużyn wychodzi na plus.

Może to już było ale:

:arrow: Bulls dają Lakersom Hinricha za Vujacića :mrgreen:

:arrow: Bulls wywalają Thomasa do T-Wolves (jakieś czyszczenie w tym Chicago)

:arrow: Dyskutowany jest "3 - way trade": Cavs/SUNS/76'ers. I tak: Amare do Cavs, Iggy& Lambert do Suns, Barbosa&JJ Hickson/ BigZ if necessary do 76'ers :roll:

mówisz Joseph, że setki obejrzanych meczów. to może zrobimy mały eksperyment. wymienisz kilka ostatnio obejrzanych i ja ci z nich potem zadam pytania. zobaczymy na ile dobrze twoja pamięć będzie w stanie odtworzyć fakty. bo nie żebym ją lekceważył ;] ale jestem pewien, że liczby oddadzą te rzeczy z większą dokładnością. ba, najprawdopodobniej spróbujesz się z tego wykręcić, bo wątpię byś był w stanie podać chociaż tak podstawową rzecz jak dokładny wynik ostatnich 20 meczów przez ciebie obejrzanych. a co dopiero gdyby przyszło do omawiania poszczególnych aspektów gry każdego z około 200 graczy, jacy pojawili się w tych 20 spotkaniach.

Spoko zrobimy taki eksperyment, mało tego, obaj wiemy jaki będzie wynik- nie zdam, bo takie szczegóły jak dokładny wynik, czy ewentualnie zachowanie zawodnika X w jednej czy dwóch akcjach mało mnie interesują, zresztą sam o tym wspominałem nie raz

Z drugiej strony- szczerze przyznaj mi czy Ty pamietasz wyniki ostatnich 20 obejrzanych spotkań, lub czy ktokolwiek takie rzeczy pamięta, po trzecie- czy to ma jakiekolwiek znaczenie w ocenie umiejętności gracza?

Ale wracając do tematu- nie zmieniaj tematu, ani w troche dziecinny sposób nie staraj sie wykazać dziur w mojej pamieci, bo to nie przejdzie

Ale jeśli chcesz udowodnic mi wielkość Amare w D na podstawie obejrzanych przeze mnie spotkań w porównaniu z Twoimi plusami i minusami to marny Twój trud bo Ci najzwyczajniej nie wyjdzie, nawet jak zasypiesz mnie milionem statów tego dowodzących

Dla mnie juz bardziej wymierne (choć tez często g**no warte) są opinie "znawców" głosujących na DPOTY niż jakies p-b-p czy +/-

Juz pomijając fakt ze trudno oceniać D co sam kiedyś napisałeś to jak mozna na podstawie cyferek mając do dyspozycji tez materiał w postaci spotkań Suns, które niewatpliwie oglądałes głosić tak nietrafne tezy?

Ponawiam pytanie, bo widać nie zauważyłeś, lub jeszcze sobie na to pytanie nie potrafisz odpowiedzieć

Czy uważasz Amare za defensora będącego na poziomie Pau Gasola?

Cyferkową odpowiedź już znamy, a co z Twoją opinia?

Jo ! uwazam że niepotrzebnie brniesz w tą stronę!

dla mnie istotniejsze jest:

- czy potrafisz bezbłędnie wyliczyć dokładnie 20 ostnich spotkań, które widziałes i podać ich dokładne wyniki

czy:

- rozumieć tą gre i dodatkowo odpowiednio bez masakry opisać to na forum..

ze swojej strony serię np, spurs vs cavs w Finale NBa nie ma szans abym opisał 4 dokładnymi wynikmi ale zdanie na temat tej serii posiadam...

dodajcie jakiegos blaira i damy wam w zamian sashke:)

a tak serio. sasha ostatni trening spedzil na rzucaniu, rzucaniu i rzucaniu, wiec bardzo mozliwe, ze chlopak cos przeczuwa...

ee tam przeczuwa. Marysia w Dubaju, to się chłopaczyna nudzi

Spoko zrobimy taki eksperyment, mało tego, obaj wiemy jaki będzie wynik- nie zdam, bo takie szczegóły jak dokładny wynik, czy ewentualnie zachowanie zawodnika X w jednej czy dwóch akcjach mało mnie interesują, zresztą sam o tym wspominałem nie raz

to już cię nie rozumiem Joseph! skoro mówiłeś, że widziałeś setki meczów i miało to być uzasadnieniem tego, że w ten sposób lepiej ocenisz grę zawodnika X niż jakieś statystyki, to dlaczego teraz mówisz, że nie interesuje cię zachowanie gracza X w poszczególnych akcjach? przecież tylko dzięki temu, że wiesz jak ten zawodnik zachował się w setkach akcji, możesz określić czy jest dobry czy zły… a właściwie to możesz to zrobić dopiero po porównaniu go z innymi zawodnikami, a więc znowu dochodzi mnóstwo dodatkowych informacji, których nie jesteś w stanie objąć swoją pamięcią. tak więc to całe „ja widziałem” tak naprawdę tylko fajnie brzmi, ale jeśli nie podeprzemy tego danymi, to nic nam to nie powie na temat tego, jak faktycznie jest.

Ponawiam pytanie, bo widać nie zauważyłeś, lub jeszcze sobie na to pytanie nie potrafisz odpowiedzieć

Czy uważasz Amare za defensora będącego na poziomie Pau Gasola?

Cyferkową odpowiedź już znamy, a co z Twoją opinia?

zauważyłem, ale moja opinia jest tak samo bezwartościowa jak twoja.

Coś mi się widzi, ze Sixers nie pohandlują jednak wej zimy zbytnio.

Kwestia Tmaca się juz prawie rozwiązała, wiec jedna z opcji odpada, ostatnio czytałem, że Stefan nie widzi w składzie jednocześnie Amare i Branda (omg yes!), także wszystko wskazuje na to, ze nie będziemy się dogadywać się z Phx jesli jakis 3 team nie zdecyduje sę na łyknięcie Branda, czy też jesli Suns nie zdecydują się na przyjęcie go pod swoje skrzydła... a wydarzyć się tak moze tylko, jesli PHX będą bardzo zdesperowani...

Cavs maja Jamisona, albo Amare do wyboru, do tego w razie czego jest jeszcze Murphy. Oddanie Amare za Hicksona srednio ustawia Kerra, a sami Cavs srednio skorzy są w ogole do oddania JJ'a, nie będą się pałować, jesli mogą wziąć lepiej pasujacego Jamisona.

Najciekawiej wyglada nadal opcja Heat, bo tu mamy sallary dump + prospecta, co najbardziej Sunsów powinno ustawić.

Jesli mowimy o testowaniu rynku przez Kerra, to Stefanski zajebscie przerozkminiał rynek pod kątem opylenia Iggyego.

Narobił Kerrowi nadziei, Houston byl od początku skłonni do współpracy, Cavs maja całe G do zaoferowania, bo jest to też Hickson gdzie mamy na tej pozycji Speightsa.

Albo zostajemy z tym składem i za rok rządzimy z trejdami i zrzucaniem sallary, albo trafi się ktos, kto łyknie Eltona w tym sezonie.... Po prostu nie widzę opcji, zebysmy pozbyli się Iguodali nie dostajac w zamian kogos naprawde sensownego, albo nie opychajac przy tym Branda. Po tym roku spada nam 4mln Greena, prawie 7 Kapono, 12 Dalemberta, takze EWENTUALNIE wtedy tradować mozemy Iguodalę, pod warunkiem, ze ktos weźmie ze sobą Branda, czy MLE Lou Williamsa.

Jesli chodzi o Amare obstawiam tutaj Heat, Jamison pewnie Cavs, moze Celtics, jesli zdecydują się grać Allenem

to już cię nie rozumiem Joseph! skoro mówiłeś, że widziałeś setki meczów i miało to być uzasadnieniem tego, że w ten sposób lepiej ocenisz grę zawodnika X niż jakieś statystyki, to dlaczego teraz mówisz, że nie interesuje cię zachowanie gracza X w poszczególnych akcjach? przecież tylko dzięki temu, że wiesz jak ten zawodnik zachował się w setkach akcji, możesz określić czy jest dobry czy zły… a właściwie to możesz to zrobić dopiero po porównaniu go z innymi zawodnikami

Jaśnie

Nie interesuje mnie zachowanie zawodnika w pojedynczych akcjach, bo to moze być złudne, jak zapewne pamietasz sam wypominałem innym wcześniej sugerowanie sie jedną czy kilkoma akcjami w ocenie gracza

Ja patrzac na całokształt zachowań danego gracza jestem w stanie po tych X meczach ocenić jego gre w ataku czy D. I do tergo zmierzam- staty to moze faktycznie lekko pomagają wyklarować, ale jestem z tych, którzy własną pamięć i doświadczenie przedkładają nad cyfry, które wg mnie są głupie i czesto przesłaniają faktyczny obraz.

Sorry lorak jak mozna ocenic defensywę Amare na poziomie Gasola. Ja tego nie kupię, bo ogladajac go skaczącego 100 razy do pompki i nie skaczącego 10 razy nie moge stwierdzić, ze facet nie daje sie nabierać na byle zwód

Nie mogę powiedzieć o graczu, którego mija byle pionek że gra D na poziomie Pau, który na parkiecie gra i porusza się z głową

I jak ja wreszcie mam brać na poważnie staty skoro one pokazują cos zgoła odmiennego od tego co widze od kilku lat... po co mam ogladać NBA skoro z cyferek wynika coś innego? Sensu by to nie miało...

to całe „ja widziałem” tak naprawdę tylko fajnie brzmi

No na pewno lepiej od Amare wg statystyk gra w D na poziomie Bynuma i Wallace'a...

zauważyłem, ale moja opinia jest tak samo bezwartościowa jak twoja.

Zaufaj mi, Twoje opinie są dla mnie i dla 99% userów bardziej wartościowe niż 100 linków do statów, które przytaczasz ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.