Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, memento1984 napisał:

Ogolnie racja - ale on w wieku 17lat wynajal ten samochod bez prawa jazdy i jakiejs karty bankowej? Tutaj na poludniu to wynajecie takiego sredniego piardka jak on prowadzil to nadal z 80ojro dzien, w Paryzu pewnie podobnie.

Ja nie wiem jak i czy wynajął. Wiemy że nie był sam tylko z dwójka kolegów którzy zeznają (poodobno bo ja czekam na wiarygodne informacje i na razie olewam dzienikarzy którzy pisza że był aniołkiem)  zupełnie róznie od wersji policji.

3 minuty temu, memento1984 napisał:

chcial staranowac policjanta ktory nadstawia swojego karku pracujac w jakiejs bieda dzielni za 50k ojro brutto na rok. mial pecha ze go trafil smiertelnie kula, z duza doza prawdopodobienstwa udaremnil rajd przez miasto gdzie by ten kretyn rozjechal niewinnych ludzi. Nie jest to moze osiagniecie na medal ale poprawne zachowanie w jego fachu.

To na razie też jest tylko wersja policji.

27 minut temu, Gregorius napisał:

Pomimo poglądów i tego że się nie zgadzam z większością Twoich to akurat Tobie braku kultury nie zarzucę. Popatrz sobie na komentarze wyżej. Duża cześć jest obrzydliwa biorąc pod uwagę jak mało w tym momencie wiemy. Już ten mercedes którego posiadaczem miał być 17 latek okazał się autem z wypożyczalni. Tak samo jak nigdy za nic ten chłopak nie był skazany.

I żeby było jasne ja nie wiem i może nawet się nie zdziwię jak naprawdę był dilerem ale...tego nie wiemy . Nie mając odpowiednio wiedzy chłopaka nie bronie ale też za niesmaczne uważam rzucenie na niego takiej ilości gówno. 

Ja nie wiem czy policja zareagowała słusznie czy nie, ale z pewnością tego co się dzieje we Francji nic nie usprawiedliwia. Jest to zwykły pretekst do niszczenia i kradzieży, to nie są demonstracje apelujące o sprawiedliwość tylko bezmyślny wandalizm.

48 minut temu, Gregorius napisał:

Pomimo poglądów i tego że się nie zgadzam z większością Twoich to akurat Tobie braku kultury nie zarzucę. Popatrz sobie na komentarze wyżej. Duża cześć jest obrzydliwa biorąc pod uwagę jak mało w tym momencie wiemy.

56 minut temu, Gregorius napisał:

Czy możecie mi wyjaśnić dlaczego przedstawiciele prawicy-narodow-konserwatywnej   

@Koelner i @elwariato PRAWCKIE KASZTANY, NARODOWCY hatfu!

Godzinę temu, starYfaN napisał:

No. Wystarczy zrobić zakupy w markecie i niekoniecznie trzeba być wróżką, aby mieć świadomość, że idziemy tą samą drogą.

Przez te biuro podroży kartoflarza, mam uczucie, że jestem na wczasach w Bangladeszu.  

Polska za rządów PIS z otwartymi rękoma przyjmuje emigrantów zarobkowych z egzotycznych krain. To tam powinieneś adresować swoje żale a nie ja Białoruś. 

A jak będziemy przyjmować emigrantów i nawet ich dzieci czy wnuki urodzone w Polsce będziemy traktować jak tanią siłę roboczą i ludzi drugiej kategorii to wtedy faktycznie pójdziemy tą samą drogą co Francja. Patrząc na ostatnie komentarze komentarze jest to bardzo prawdopodobne. 

Godzinę temu, fluber napisał:

Ja nie wiem czy policja zareagowała słusznie czy nie, ale z pewnością tego co się dzieje we Francji nic nie usprawiedliwia. Jest to zwykły pretekst do niszczenia i kradzieży, to nie są demonstracje apelujące o sprawiedliwość tylko bezmyślny wandalizm.

dokladnie, to takie pierdololo o tym ze to ma zwiazek ze smiercia tego czy innego to zwykly bzdet, szkoda że poprawnosc polityczna, bądź może zwykła głupota, zabrania wiekszosci mediów nazywać sprawę po imieniu

Godzinę temu, jack napisał:

A jak będziemy przyjmować emigrantów i nawet ich dzieci czy wnuki urodzone w Polsce będziemy traktować jak tanią siłę roboczą i ludzi drugiej kategorii to wtedy faktycznie pójdziemy tą samą drogą co Francja. Patrząc na ostatnie komentarze komentarze jest to bardzo prawdopodobne. 

Polska to ma szczęście. Nasze granice na wschodzie szturmują inżynierowie i lekarze, którzy płyną w lodowatej wodzie kilka dni, żeby tu dotrzeć. 

A we Francji kilka pokoleń przybyszy nie może się ogarnąć, skończyć minimum szkoły średniej, pójść do pracy 35 godzin w tygodniu, zarobić trochę i wynająć mieszkanko w lepszej dzielnicy??? 

39 minut temu, DLT_Braddock napisał:

Polska to ma szczęście. Nasze granice na wschodzie szturmują inżynierowie i lekarze, którzy płyną w lodowatej wodzie kilka dni, żeby tu dotrzeć. 

Przecież mamy mur na wschodzie i dzielnych pograniczników. Setki tysięcy migrantów zarobkowych przyjeżdża do nas w pełni legalnie 

16 minut temu, jack napisał:

Przecież mamy mur na wschodzie i dzielnych pograniczników. Setki tysięcy migrantów zarobkowych przyjeżdża do nas w pełni legalnie 

Ale cię korci żeby się wpisać w narrację Putina i Łukaszenki i na funkcjonariuszy SG sobie poużywać, co? :)No to chyba motłoch zatrzymujemy na tej granicy. A ja sobie dziś z synem w piłkę gralem a obok na większym grały składy jakieś takie bliskowschodnie i azjatyckie. Spokojni, kulturalni. 

13 minut temu, DLT_Braddock napisał:

Ale cię korci żeby się wpisać w narrację Putina i Łukaszenki i na funkcjonariuszy SG sobie poużywać, co? :)No to chyba motłoch zatrzymujemy na tej granicy. A ja sobie dziś z synem w piłkę gralem a obok na większym grały składy jakieś takie bliskowschodnie i azjatyckie. Spokojni, kulturalni. 

Przebierz się za córkę i pograj sobie ze spokojnymi azjatami :) 

2 godziny temu, jack napisał:

Polska za rządów PIS z otwartymi rękoma przyjmuje emigrantów zarobkowych z egzotycznych krain. To tam powinieneś adresować swoje żale a nie ja Białoruś. 

Patrząc na Twój komentarz, chcesz iść droga Meksyku.

2 godziny temu, jack napisał:

O to to.Tego się boję bo u nas nie myśli się o takich rzeczach tak jak nie myślano też na zachodzie i efekty widzimy.

W Warszawie spotykam mega dużo emigrantów na oko z Uzbekistanu, Kazachstanu, Turkmenistanu i nigdy nie doświadczyłem żadnej nieprzyjemnej sytuacji.Ostatnio na grillu pod miastem widziałem grupkę z 15 osób właśnie z tych rejonów i było to ciekawe doświadczenie.Dwa oddzielne miejsca do jedzenia: dla facetów i dla kobiet, co ciekawsze dziećmi opiekowali się głównie mężczyźni, jedzenie podawały kobiety.W pewnym momencie każdy z facetów udawał się na bok na modlitwę.Kobiety z zakrytymi włosami (te starsze) młodsze już normalnie odkryte, wszyscy zadowoleni, uśmiechnięci, kulturalni, na koniec wszystko posprzątane w przeciwieństwie do wielu Polaków i Ukrainców.

4 godziny temu, Koelner napisał:

nie była tam demolowana własność prywatna 

Może sie mylę ale samochody były tam niszczone.

Ale w sumie nie to jest najważniejsze. temat jest zarąbiscie spłycany nie wiem czy celowo czy z powodu ignorancji. Zresztą tak samo jak to co się działo w USA.

1. Jestem za to żeby zamieszki zostały stłumione siła (gaz, pałki, gumowe kule) i trochę wstyd że nie mogą sobie poradzić z zamieszkami.

2. Niezależnie jaka była prawda z zatrzymaniem tego chłopaka to już na pewno możemy powiedzieć ze pierwsza wersja policjantów była nie prawdziwa i nadużyli prawa. Wpisuje się w pewien problem rasizmu zarówno w USA jak i we Francji służb mundurowych . Przy czym poza skrajnymi przypadkami rasizm jest również spowodowany zachowaniem czrnoskórych wobec władz. Tylko ofiarami tego padają często niewinni czarnoskórzy. 

3. Nie ma usprawiedliwienia zamieszek ale to jak one wyglądają jest zrozumiałe. te mechanizmy są wszędzie takie same a kultura CHWD jeszcze to zaostrza. Przy czym akurat w tym przypadku policja nie zamiatała sprawy pod dywane tylko policant został od razu aresztowany. 

4. Narracja o imigrantach jest nie uprawniona. Nie ma żadnych dowodów na to. Natomiast problem we Francji jest złożony choćby przez posiadanie przez francje koloni w Afryce co spowodowało że wielu Franców jest czarnoskóra. Jednocześnie polityka wobec tych osób/imigrantów ludzi biednych powoduje poczucie wykluczenia i niemożność przekroczenia pewnych barier. To zawsze powoduje gniew i rozwarstwienia społeczeństwa.

5. Podobne (w sensie działań nie skali) zniszczenia zdarzały się na świecie robione przez ludzi o każdym kolorze skóry. 

6 godzin temu, Pepis21 napisał:

Najpierw Zuckerberg zepsuł facebooka, teraz Musk twittera. Social Media zaczynają zdychać? W sumie to byłoby dobrze dla ludzkości.

Bez przesady. Każdy wiedział jacy ludzie są naprawdę a chociaż teraz mamy to udokumentowane. :)