Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

Ja niezbyt rozumiem o jakich negocjacjach pokojowych pomaranczowy donek gada, tutaj przecież widac ze chodzi tylko o to zeby ukraina sie poprostu poddala, a obecna sramerykanska wladza jeszcze pożeruje trochu na jej truchle i w zasadzie to tyle

W dniu 3.03.2025 o 21:18, memento1984 napisał(a):

czyli to co Trump im chcial obiecac, "przyrzeczenie"? ;)

Nie zrozumiałeś, w zamian za wcześniejszą pomoc wojskowa, Ukraina zobowiązała się do takich zmian, które umożliwią Agro potentatom z US na zarobienie (I docelowo wykupienie) na ichniejszej ziemi rolnej. Gdyby tego nie było, to te koncerny nie wyszłyby z Rosji a US nie pomogłoby tak Ukrainie.

Tym samym kiedy Ukraina zmieniła przepisy i koncerny zainwestowały kasę, to musi się to im najpierw zwrócić zanim wyszliby z Ukrainy.

przyszlosc US w rekach Ukrainy! inaczej nie ma "vamos ameryko!" - ja bym powiedzial nawet ze tzw korporacyjny slogan, parafrazujac "vamos looking statement!"

$15 miliardow swiatowej (potencjalnej) produkcji metali ziem rzadkich (na rok) ma kluczowy wplyw na ~$30 bilionowa gospodarke US. No i czarnoziem, co by robotnikow wykarmic kartoflem, cebula i zbozem, bez tego US, cale w "ekskrementach"!

Nie wiem czym tu chciałeś zabłysnąć, ale jak już to robisz, to może choć zastanów się co piszesz, ale najpierw doczytaj co ja napisałem.

1. Pisałem o rynku IT, nie całej gospodarce USA. IT/ICT stanowi 8,9% PKB czyli niecałe 2 biliony.

2. To, że wartość metali rzadkich na Ukrainie szacuje się na ok. 15 miliardow $ to nie znaczy, że taka kwotę generuje to potem w PKB... generalnie sektor IT/ICT/nowych technologii znacząco zwiększa swój udział w Global GDP. Wg Forrester’s Global Digital Economy Forecast, 2023 To 2028, shows that the digital economy will reach $16.5 trillion and capture 17% of global GDP by 2028"

To tylko pokazuje jaki wpływ będzie miał na gospodarkę światowa ten, który będzie kontrolował metale ziem rzadkich, które stanowią w Ukrainie bodajże ponad 5% światowych zasobów.

3. Rosja nie bez powodu zajeła te tereny, gdzie jest ok. 50-60% kluczowych zasobow minerałow Ukrainy (nie tylko rzadkich), szacowanych wartościowo na ok. 350 mld $.

4. Wystarczy wspomnieć, że umowa między Ukraina a USA miała gwarantować min. 500 mld przychodów z eksploatacji wszystkich złóż, które poniekąd Amerykanie mieliby pod kontrolą...

Tym samym wyraźnie widać jak wielki wpływ na gospodarkę US może mieć ten deal.

Co do Twojego śmieszkowania z gleb w Ukrainie, to naprawdę wykazałeś się.... 

Ponad 50% procent ziem Ukrainy to wysokiej jakości czarnoziemy które stanowią ok. 8% światowych zasobów. Co jednak ważniejsze, wśród tych czarnoziemów te najwyższej jakości (próchnica pow. 9-10%) stanowi wg niektórych szacunków nawet... 40% światowych zasobów. 

Do tego maja ziemię kasztanowa (14%, ok. 4-5% próchnicy), która jest również jedna z najbardziej rzyznych gleb.

Żebyś miał świadomość, w Polsce jest 1% czarnoziemów gorszej jakości...

Kwestia Ukrainy w aspekcie rolnym ma jeszcze drugie dno, US mogą uprawiać tam modyfikowane zboża, co w EU jest już zakazane poza kukurydzą, a co jest głównym przychodem w Agro Biznesie w US.

na oko ~10% deprecjacja vs Feb 2022

Ty porównujesz wartość Rubla do dolara teraz, kiedy wzrosła wartość rubla od momentu rozpoczęcia rozmów "pokojowycĥ" z USA. 

Gdyby nie te rozmowy to Rubel osiągał poziom pow. 110 do 1 dolara (rekordowo nawet ponad 115 w styczniu), a od połowy 2023 roku nie schodził praktycznie poniżej 95 wobec średniej ok. 75 z okresu nawet 2 lat przed ich agresją.

Powyższa sytuacja w następstwie powodowała, że w Rosji utrzymywała się b.wysoka inflacja, która (poza szczytowym momentem w Polsce) doprowadziła do znaczących podwyżek cen w Rosji, gdzie pamietajmy przez nałożone.bariery przez wiele krajów czy EU, oni nie mogli nawet wydać na zachodnie produkty, więc to była inflacja stricte "wewnętrzna". Realnie deprecjacja (jako siła nabywcza) jest znacznie niższa (pow. 25% + inflacja), a to że teraz krótkoterminowo wrócił rubel do poziomu wspomnianych przez Ciebie 10% historii nie zmieni, bo ceny w Rosji nie spadną. 

Co więcej warto zauważyć, że działania Trumpa, spowodowały znaczący, bo nawet 10% spadek kursu dolara, który długoterminowo zapewne odbije i ustabilizuje się na wyższym poziomie.

21 godzin temu, Me Myself and I napisał(a):

a co mają pomyśleć Amerykanie oglądając to jak im Zelenski grozi że wojna do nich dotrze niedługo

Nic takiego Zelensky nie powiedzial, powiedział, że nawet oni odczują skutki. W sumie już odczuwają, szczególnie te biedniejsze stany - ale to bardziej efekt polityki Trumpa (również w kontekscie Ukrainy i Rosji).

4 godziny temu, dannygd napisał(a):

Nie zrozumiałeś, w zamian za wcześniejszą pomoc wojskowa, Ukraina zobowiązała się do takich zmian, które umożliwią Agro potentatom z US na zarobienie (I docelowo wykupienie) na ichniejszej ziemi rolnej. Gdyby tego nie było, to te koncerny nie wyszłyby z Rosji a US nie pomogłoby tak Ukrainie.

Tym samym kiedy Ukraina zmieniła przepisy i koncerny zainwestowały kasę, to musi się to im najpierw zwrócić zanim wyszliby z Ukrainy.

jakies majaczenie, koncerny agro byly tam od dluzszego czasu. to jest ich biznes a US moze interweniowac, zeby im pomoc, jesli uzna to za stosowne - jak kazdy normalny kraj, ktory broni swoich interesow i interesow swoich firm, jesli sa wystarczajaco duze (nie mam tej pewnosci, ze ani te firmy sa tak kluczowymi, ani to, ze udzial ich interesu na Ukrainie jest na tyle duzy, aby decydowac o ich bottom line).

4 godziny temu, dannygd napisał(a):

Nie wiem czym tu chciałeś zabłysnąć, ale jak już to robisz, to może choć zastanów się co piszesz, ale najpierw doczytaj co ja napisałem.

1. Pisałem o rynku IT, nie całej gospodarce USA. IT/ICT stanowi 8,9% PKB czyli niecałe 2 biliony.

2. To, że wartość metali rzadkich na Ukrainie szacuje się na ok. 15 miliardow $ to nie znaczy, że taka kwotę generuje to potem w PKB... generalnie sektor IT/ICT/nowych technologii znacząco zwiększa swój udział w Global GDP. Wg Forrester’s Global Digital Economy Forecast, 2023 To 2028, shows that the digital economy will reach $16.5 trillion and capture 17% of global GDP by 2028"

To tylko pokazuje jaki wpływ będzie miał na gospodarkę światowa ten, który będzie kontrolował metale ziem rzadkich, które stanowią w Ukrainie bodajże ponad 5% światowych zasobów.

3. Rosja nie bez powodu zajeła te tereny, gdzie jest ok. 50-60% kluczowych zasobow minerałow Ukrainy (nie tylko rzadkich), szacowanych wartościowo na ok. 350 mld $.

4. Wystarczy wspomnieć, że umowa między Ukraina a USA miała gwarantować min. 500 mld przychodów z eksploatacji wszystkich złóż, które poniekąd Amerykanie mieliby pod kontrolą...

Tym samym wyraźnie widać jak wielki wpływ na gospodarkę US może mieć ten deal.

to moje $15miliardow to dla smiechu, jest to liczba przejaskrawiona, pokazujaca SWIATOWA produkcje, kiedy Ukraina nie ma "nic", bo oni maja <10% i nie wiadomo nawet jak jest z eksploatacja. jesli przyszlosc calej branzy IT/ICT lezala by w tych metalach ziem rzadkcih to cena na rynku by to reflektowala, a $15miliardow jest smieszne.

$350mld to sa grosze dla gospodarki wielkosci US/EU. nie bede kwestionowal wielkosci, bo nie mam czasu (nie napisales nawet zloza czego i ktorym regionie, zakladam ~donbas).

500mld przychodow w ciagu ilu, 10+ lat? znowu, badzmy powazni, to jest zaden biznes z punktu strategicznego kraju jakim jest US. to jest pokazanie dobrej woli.

wiekszosc to sa "prasowe rewelacje" zeby sie ludzie grzali. amerykanscy podatnicy maja wydawac realne dolary (tu i teraz) na jakas kolaboracje zeby kiedys w przyszlosci jakis amerykanski koncern wpisal sobie $10-40mld przychod operacyjny w ciagu roku (nie zysk).

A ogolnie to i tak memento mori, takze tego😛

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

to jest pokazanie dobrej woli.

Bosz uchowaj, zeby hameryka tylko nam nie chciała kiedys tak ukazac swej dobrej woli😄🥴

6 godzin temu, jack napisał(a):

W tym tempie prowadzenia "negocjacji" to w przyszłym tygodniu USA zacznie bombardowania Kijowa. 

A duda powie ze "ma nadzieje ze to tylko technika negocjacji"😋

Edytowane przez elwariato

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Zawołam za tydzień kto miał rację.

uwielbiam to, z jaka latwoscia europejscy kanapowi schlebiacze wydaja pieniadze amerykanskich podatnikow i wysylaja ~80tys/rok ukrainskich obywateli na zgube (~30tys do mielarki i ~50k na rente) vs powracajacy Pan Prezydent Zelenski od ruskiego trola trumpa, dostajacy gwarantowana przez Ukraine, ~$3mld pozyczke z odsetek od ruskich aktywow w UK ($200mld aktywow? yield ~3%/year? moze wiecej) zeby odzyskac 5-20% zaminowanego terytorium Ukrainy, co by negocjowac z lepszej pozycji.

kek

9mhegz.jpg

Edytowane przez memento1984

6 godzin temu, memento1984 napisał(a):

jakies majaczenie, koncerny agro byly tam od dluzszego czasu. to jest ich biznes a US moze interweniowac, zeby im pomoc, jesli uzna to za stosowne - jak kazdy normalny kraj, ktory broni swoich interesow i interesow swoich firm, jesli sa wystarczajaco duze (nie mam tej pewnosci, ze ani te firmy sa tak kluczowymi, ani to, ze udzial ich interesu na Ukrainie jest na tyle duzy, aby decydowac o ich bottom line).

Majaczenie to Twoje wypowiedzi - pytanie ile/w jakim stopniu były koncerny amerykańskie w Agro biznesie Ukraińskim przed wybuchem wojny? Zapewne nie wiesz, bo nie pisałbyś tych farmazonów. Szacowany skok jest z 8-10 do 30%. Do tego USA to nie jest "każdy normalny kraj" tylko hegemon, który nic nie robi za darmo. NIC. A koncerny Agro w US są akurat b.mocno powiązane z polityką w US i nie odpuściłyby mld USD w Rosji, gdyby nie dostały alternatywy...

6 godzin temu, memento1984 napisał(a):

to moje $15miliardow to dla smiechu, jest to liczba przejaskrawiona, pokazujaca SWIATOWA produkcje, kiedy Ukraina nie ma "nic", bo oni maja <10% i nie wiadomo nawet jak jest z eksploatacja. jesli przyszlosc calej branzy IT/ICT lezala by w tych metalach ziem rzadkcih to cena na rynku by to reflektowala, a $15miliardow jest smieszne.

Ty naprawdę uważasz, że dostęp do metali rzadkich to jest na zasadzie - idziesz i kupujesz? Każde złoża odkryte/udostępnione w ostatnich 30-40 latach to jest zazwyczaj od razu element konfliktu zbrojnego, a już brak odróżniania wartości surowego złoża od jego późniejszego wpływu na PKB to dramat myślowy w Twojej głowie. 

9 godzin temu, memento1984 napisał(a):

$350mld to sa grosze dla gospodarki wielkosci US/EU. nie bede kwestionowal wielkosci, bo nie mam czasu (nie napisales nawet zloza czego i ktorym regionie, zakladam ~donbas).

Sorry memento, ale totalnego ignoranta (żeby nie napisać bardziej dosadniej) z siebie robisz. Nic nie sprawdzasz, nie masz pojęcia o ekonomii, ale osądy to wydajesz niczym profesor Harvardu będący jednocześnie doradca Trumpa. Dokładnie napisałem jakiego regionu dotyczą te 350 mld... a żeby pokazać Ci jak bardzo nie rozumiesz skali i kwot o jakich piszesz, to USA (będące największym producentem LNG na świecie i jednocześnie największym eksporterem LNG), dzięki LNG mają:

KTNDH5B.png

No ale co to jest 350 czy 500 mld dla US... LOL

Z mojej strony EOT.

Mnie zawsze najbardziej smieszył ten bełkot jakoby hameryka robiła cos w imie idei, zasad itd. To jest kraj który działał i działa mając wyłacznie na względzie swoj dorazny interes. Za to posrod jego obywateli, albo sympatyków, skądkolwiek by sie oni nie brali, notorycznie mozna usłyszeć o mesjanizmie amerykańskim, i jak to swiat na nim żeruje 😄

55 minut temu, dannygd napisał(a):

Majaczenie to Twoje wypowiedzi - pytanie ile/w jakim stopniu były koncerny amerykańskie w Agro biznesie Ukraińskim przed wybuchem wojny? Zapewne nie wiesz, bo nie pisałbyś tych farmazonów. Szacowany skok jest z 8-10 do 30%. Do tego USA to nie jest "każdy normalny kraj" tylko hegemon, który nic nie robi za darmo. NIC. A koncerny Agro w US są akurat b.mocno powiązane z polityką w US i nie odpuściłyby mld USD w Rosji, gdyby nie dostały alternatywy...

Ty naprawdę uważasz, że dostęp do metali rzadkich to jest na zasadzie - idziesz i kupujesz? Każde złoża odkryte/udostępnione w ostatnich 30-40 latach to jest zazwyczaj od razu element konfliktu zbrojnego, a już brak odróżniania wartości surowego złoża od jego późniejszego wpływu na PKB to dramat myślowy w Twojej głowie. 

Sorry memento, ale totalnego ignoranta (żeby nie napisać bardziej dosadniej) z siebie robisz. Nic nie sprawdzasz, nie masz pojęcia o ekonomii, ale osądy to wydajesz niczym profesor Harvardu będący jednocześnie doradca Trumpa. Dokładnie napisałem jakiego regionu dotyczą te 350 mld... a żeby pokazać Ci jak bardzo nie rozumiesz skali i kwot o jakich piszesz, to USA (będące największym producentem LNG na świecie i jednocześnie największym eksporterem LNG), dzięki LNG mają:

KTNDH5B.png

No ale co to jest 350 czy 500 mld dla US... LOL

Z mojej strony EOT.

Jak wroce w pon to odpisze. Moge nie miec racji.

1 godzinę temu, dannygd napisał(a):

Zaskoczyles mnie ta cyfra (8->30%!)!

ktos juz zadal to pytanie i dostal odpowiedz (4lutego 2025).

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-10-2024-002526-ASW_EN.html

2 godziny temu, dannygd napisał(a):

Ty naprawdę uważasz, że dostęp do metali rzadkich to jest na zasadzie - idziesz i kupujesz? Każde złoża odkryte/udostępnione w ostatnich 30-40 latach to jest zazwyczaj od razu element konfliktu zbrojnego

REE 90% ulokowane w Chinach (po trumpowemu, to oni rozdaja karty).

ostatnie lata to zloza odkryte (lub zaczeta elsploatacja) w US, Szwecji, Norwegii, Brazylii. O jakich konfliktach (“zazwyczaj”) piszesz? 
ktore z kilkunastu (REE) sa najwazniejsze dla IT/ICT?

ile z nich (%)w swiatowych zlozach jest ulokowane w Ukrainie?

2 godziny temu, dannygd napisał(a):

kontrybucja CALEGO sektora wydobywczego w US to ~1.3% GDP (rocznego) ($700mld/rok). 
$350mld w ciagu dystkutowanych tutaj 10+ lat, to na zasadzie “EBITDA”esque (plus szeroko spekulowane reinwestycje zyskow w UA) - chyba nie liczysz calosci jako kontrybucja do GDP US? 
$350mld/rok byloby duzo (nie o takiej wielkosci dyskutowalismy)

$35mld/rok (nierealna kwota but) to nie wiem, moze i nie mialem racji.

Znaczace REE w Ukrainie to mit, nie ja o tym pisalem.

Aż sprawdziłem. W tym temacie od 14 listopada do 7 lutego była kompletna cisza. Podobnie było w głównych mediach. Rosyjskie i ukraińskie wojska były w tym czasie na urlopach?

Wiadomość przeszła niezauważona. To pewnie jakis celowy przeciek mający na celu wymuszenie czegoś na kimś ale byłyby niezłe jaja gdyby okazało się że to Węgry Orbana zostały największym wygranym tej wojny. Raz, mieliby poprawne relacje z Rosją a dwa zapewniliby sobie gwarancję bezpieczeństwa i stałą obecność kilku tysięcy amerykańskich żołnierzy 

www.the-express.com/news/world-news/165738/donald-trump-us-troops-germany-hungary/amp