Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Chytruz napisał:

Problemy są za to te same co w USA - gettoizacja, gangi, przemoc, słabe wykształcenie. Wszyscy pracują w fast foodach albo jako ogrodnicy i sprzątacze. Jak wejdziesz do biura wielkiego korpo, gdzie jest 1000 pracowników, to jest tam biało jak w Polsce w 1992. Za to sprzątaczki i baby wydające żarcie w kantynie, wszystko czarne. Aż człowiekowi niekomfortowo, bo to legit wygląda jak czarna służba.

skro odmienne pozycje wyjściowe, ale efekt ten sam, to co może być przyczyną?

Wszedłem dziś na realgm poczytać o powrocie NBA... a tam wiadomy temat non stop (tylko czytałem) i jednak niesamowite jak tam ludzie ignorują statystyki w dyskusjach - z których wychodzi, że czarni to właściwie mają luz od policji w przeciwieństwie do białych, bo ginie ich mniej przy zatrzymaniach (zarówno total jak i per zatrzymania), a jakby uwzględnić to w połączeniu z tym ilu czarni, a ilu biali zabijają rocznie, to czarnych powinno ginąć ponad 1000 razy więcej z rąk policjj niż obecnie w porównaniu do białych.

Jest tam teraz jedna narracja, nie ma miejsca na żadną wymianę zdań, nie popierasz tego czegoś co się tam dzieje (bo ciężko znaleźć nazwę dla tego) = masz przejebane, jesteś rasistą, tracisz pracę za tekst @allivesmatter etc.

Okropność i de facto straszny rasizm względem białej ludności się tam wyprawia aktualnie.

Gość StaryFan
5 minut temu, january napisał:

Wszedłem dziś na realgm poczytać o powrocie NBA... a tam wiadomy temat non stop (tylko czytałem) i jednak niesamowite jak tam ludzie ignorują statystyki w dyskusjach - z których wychodzi, że czarni to właściwie mają luz od policji w przeciwieństwie do białych, bo ginie ich mniej przy zatrzymaniach (zarówno total jak i per zatrzymania), a jakby uwzględnić to w połączeniu z tym ilu czarni, a ilu biali zabijają rocznie, to czarnych powinno ginąć ponad 1000 razy więcej z rąk policjj niż obecnie w porównaniu do białych.

Zawsze mnie zastanawiało, że narracja jest oderwana od statystyk.

Ale przecież problem nie występuje od marca/kwietnia, tylko ma jakby podstawy mocno historyczne.

11 minut temu, Zdzich napisał:

Skoro Czarnoskórzy udowadniają swoimi ostatnimi zachowaniami, że

Chciałem przestać czytać od razu ale niestety doczytałem do końca. Nigdy nie czytałem czegoś tak rasistowskiego.  Traktowanie wszystkich czarnoskórych jako jedność, porównywanie do zwierząt, proponowanie powrotu segregacji. Serio? 

1 minutę temu, jack napisał:

Chciałem przestać czytać od razu ale niestety doczytałem do końca. Nigdy nie czytałem czegoś tak rasistowskiego.  Traktowanie wszystkich czarnoskórych jako jedność, porównywanie do zwierząt, proponowanie powrotu segregacji. Serio? 

Jak nazwać kogoś, kto właściciela sklepu broniącego swojego dobytku katuje do nieprzytomności? Protestującym? Zwierzę. Bestialskie zwierzę. Traktowanie jako jedność? Nie. Ci, którzy są pokojowymi protestantami nastawionymi na dialog są w porządku. Można i należy z nimi współpracować. Pisałem o tym. Hordy atakujące sklepy, ludzi i policję (niezależnie od koloru skóry) powinny być właśnie poddane "segregacji" - napiętnowaniu i izolacji. Jeżeli ktoś nie umie dostosować się do społeczeństwa, to nie ma dla niego miejsca. Każdy może mieć swoje poglądy, swoje przemyślenia, może walczyć o swoje prawa. I ja to popieram i akceptuję. Ale niewpasowanie się w społeczeństwo to łamanie prawa, czy agresja. Dla takich jednostek nie ma miejsca w społeczeństwie. A nie jest moją winą, że cała masa Czarnoskórych teraz "wyżywa się" za swoje niesprawiedliwości w bydlęcy sposób. Życie jest niesprawiedliwe. Ale to, że los dał komuś mniej niż synowi prezesa Spółki Skarbu Państwa to nie powód by mógł demolować Orlen i katować właściciela stacji. Problem, który teraz odbywa się w USA nie jest w ogóle rasistowski. Podstawy też nie są rasistowskie. Po prostu ktoś postanawia wykorzystać okazję, by się wyżywać za swoje marne życie. Ja tego nigdy nie zaakceptuję i będę to nazywał po imieniu - zwierzęce zachowanie.

4 minuty temu, jack napisał:

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy fragment swojego poprzedniego posta i zastanów się o kim tam piszesz. Nie o niszczących sklepy itd ale o czarnoskórych ogólnie, wszystkich. A to już jest nieźle gówno. 

Cała masa Czarnoskórych ludzi, którzy mają rozpoznawalność, osiągnęli sukces i powinni być wzorem dla całych pokoleń (choćby ten kretyn Kaepernick) czy nawet ta pisarka, o której ktoś dał link, to zamiast dążyć do kompromisu to podburzają ludzi zamieszczając komentarze, że te plądrowania Czarnoskórych są spoko, bo zawsze przy czymś takim się coś niszczy. A cała masa Czarnoskórej populacji tego słucha i popiera. Więc jest jakaś spora część odpowiedzialna za zwierzęce zachowania, a potem jest cała masa Czarnoskórych, która daje na to jawne przyzwolenie. Więc tak - ogólnie Czarnoskórzy nie zdają egzaminu. Nie szukają rozwiązania, a eskalują. Co z tego, że to nie oni demolują i katują, jak na to pozwalają i akceptują? Więc skoro większość Czarnoskórych nie zdaje egzaminu to użyłem skrótu myślowego. Teraz go precyzuję po raz kolejny i ostatni - ci którzy się tak zachowują albo to akceptują.

zamiast wrzeszczec na rasizm, czarnoskorzy mogliby sie zastanowic ile zawdzieczaja bialym bo naprawde jak sie porowna poziom zycia przecietnego czarnoskorego w stanach a przecietnego czarnoskorego w krajach z ktorych przywozono afroamerykanow to moze okazac sie ze tam gdzie sa biali, czarnoskorym zyje sie o wiele lepiej.

9 godzin temu, Cardi napisał:

Post od @Vice-kontorezerwowe, wypowiada się czarnoskóry konserwatysta jak to rasizm w USA to bullshit,  większość z 11 postów później dalej traktuje o rasizmie w USA, nikt się nie odniósł do filmiku :) Żaden z 11 postów białych(chyba?:D) Polaków nie podjął dyskusji, tylko dalej ci biali Polacy ciągną temat rasizmu w USA, który czarny Amerykanin zanegował.

Takie piękne to forum.

Kilkaset czarnych z NBA( mówimy na forum NBA) twierdzi, że rasizm istnieje. Coś jeszcze?

W dniu 3.06.2020 o 22:03, RappaR napisał:

Tytuł: More NBA Players—Including Michael Jordan And Lebron James—Speak Out Loudly Against Police Brutality

6 cytowanych osób, dwie mówią o rasizmie - Jabbar i "czarnoskóry" komisarz ligi. 

Edytowane przez Cardi

9 minut temu, Cardi napisał:

Tytuł: More NBA Players—Including Michael Jordan And Lebron James—Speak Out Loudly Against Police Brutality

image.png.544dfa5e33d34f6c35207a120efb9cf9.png

6 cytowanych osób, dwie mówią o rasizmie - Jabbar i "czarnoskóry" komisarz ligi. 

https://www.nba.com/article/2020/05/31/nba-teams-respond-tragic-death-george-floyd

46 minut temu, fluber napisał:

zamiast wrzeszczec na rasizm, czarnoskorzy mogliby sie zastanowic ile zawdzieczaja bialym bo naprawde jak sie porowna poziom zycia przecietnego czarnoskorego w stanach a przecietnego czarnoskorego w krajach z ktorych przywozono afroamerykanow to moze okazac sie ze tam gdzie sa biali, czarnoskorym zyje sie o wiele lepiej.

Ogólnie to nie jest teoretycznie takie proste, bo zaraz pada standardowy kontrargument o drenażu siły roboczej przez wieki z Afryki (tu oczywiście nie wspomina się, że biali byli dopiero trzecim etapem handlu, pierwsze dwa - łapanie w niewolę i sprzedawanie kupcom, zazwyczaj arabskim to była działka czarnoskórych:) ), podobnie jak o wyciąganiu surowców (diamenty, kość słoniowa).

Surrealistycznie trzeba by było założyć, że niewolnictwa nie było: ale wtedy Afryka i tak by sprzedawała całe wieki białym cenne bogactwa za bezwartościowe świecidełka (bo tak też się to odbywało, "czarny heban" to nie było jedyne co na statkach przez lata przecież przywożono).

Więc trzeba by było założyć jakiś zamknięty kontynent surrealistycznie i zastanowić się co by zostało osiągnięte wtedy w Afryce. Niestety każda odpowiedź na podstawie faktów dalej będzie uznawana za rasizm w USA.

Podsumowując - nie ma co dyskutować i tak wszystko się sprowadzi do "nie podzielasz mojego zdania, że white supremacy, white privilege i czarni są niesprawiedliwie traktowani, biali powinni im wynagradzać niewolnictwo i segregację rasową = jesteś rasistą".

Ale nie współczuję za bardzo białym w USA, pot niewolników to jedno, ale całą swą króciutką historię opierają tak naprawdę na wymordowaniu Indian, bicia słabszych Meksykan czy Konfederatów etc. Więc trudno, będą niewolnikami za jakieś 100-200 lat zapewne.