Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, DRK napisał(a):

@Pablo81  ale poszedleś po łatwiźnie. Wszystkie podane przez Ciebie linki z listopada 2022, z mediów mocno zaprzyjażnionych z jedną stroną. Choć oczywiście nie kwestionuję, że prezes mlaskał głupio wtedy w listopadzie 2022  na niemiecką ofertę. 

Ja zapodałem Ci link z listopada z obecnego roku, który jest aktualniejszy i z bardziej obiektywnego źródła, (skoro ma przedrostek Euro to pewnie i tak nie kocha Kaczyńskiego :)) . Wynika, z tej najnowszej informacji, że to Niemcy sami chcieli zakonczyć misję, która i tak była kilkakrotnie przedłużona na polską prośbę(mieli być poczatkowo przez pół roku).

Żadnego tu wobec Niemców nie mam zarzutu. Przyjechali (nie musieli), pomogli i wrócili do siebie. Trzeba powiedzieć danke i tyle. Raczej nikt ich nie wyrzucał.

Z podanego przez Ciebie źródła nie wynika, że cytowany tam Pistorius definitywnie mówi tschuss.

15 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Przygotowywal sie do tej roli od dłuższego czasu, widzial słabość poprzednikow w podobnej sytuacji, którą jego obóz lekko wyśmiewał zrobił cokolwiek innego? 

Ale ministerstwo obrony, to nie kiosk ruchu. Ogarnięcie stanu posiadania trochę zajmuje. Byłby głupcem robiąc reformy bez dogłębnego zbadania na czym stoi. A za to, że wszystko rozciąga się w czasie możemy podziękować p. Prezydentowi.

Godzinę temu, Pablo81 napisał(a):

Z podanego przez Ciebie źródła nie wynika, że cytowany tam Pistorius definitywnie mówi tschuss.

Nie bardzo wiem, do czego nawiązujesz. 

W każdym bądź razie w nagłówku jak wół jest podane:

Niemieckie ministerstwo obrony poinformowało, że jeszcze w tym tygodniu dobiegnie końca misja polegająca na wsparciu polskiej obrony przeciwlotniczej. Została ona i tak już na kilka miesięcy na prośbę Warszawy przedłużona.

Więc strona polska chciała, aby Niemcy byli dużej. A Kaczyński w listopadzie 2023 to już w ogóle miał mało do gadania.

I jeszcze jeden śródtytuł:

Patrioty miały być tylko pół roku

I jeszcze jeden

Pistorius: Trzeba zregenerować personel i sprzęt.

Naprawdę tym razem Niemców nikt nie wyganiał.

Z resztą nie o to się rozchodzi. Dziwnym trafem, (a może to nie przypadek?) gdy były te trzy baterie niemieckich patriotów była cisza, ledwie wyjechali już coś nad głowami lata. Co gorsze nie wiadomo co, czyje to i co się z tym stało.

•  
Ta strona korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie ze strony oznacza zgodę na ich użycie. Aby dowiedzieć się więcej, 

Edytowane przez DRK

1 minutę temu, DRK napisał(a):

Nie bardzo wiem, do czego nawiązujesz. 

W każdym bądź razie w nagłówku jak wół jest podane:

Niemieckie ministerstwo obrony poinformowało, że jeszcze w tym tygodniu dobiegnie końca misja polegająca na wsparciu polskiej obrony przeciwlotniczej. Została ona i tak już na kilka miesięcy na prośbę Warszawy przedłużona.

Więc strona polska chciała, aby Niemcy byli dużej. A Kaczyński w listopadzie to już w ogóle miał mało do gadania.

I jeszcze jeden śródtytuł:

Patrioty miały być tylko pół roku

I jeszcze jeden

Pistorius: Trzeba zregenerować personel i sprzęt.

Naprawdę tym razem Niemców nikt nie wyganiał.

Z resztą nie o to się rozchodzi. Dziwnym trafem, (a może to nie przypadek?) gdy były te trzy baterie niemieckich patriotów była cisza, ledwie wyjechali już coś nad głowami lata. Co gorsze nie wiadomo co, czyje to i co się z tym stało.

•  
Ta strona korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie ze strony oznacza zgodę na ich użycie. Aby dowiedzieć się więcej, 
xs

Wycofanie Patriotów z Polski wytłumaczył zaś „pilną potrzebą regeneracji personelu i sprzętu, aby móc wypełniać zobowiązania sojusznicze Niemiec w nadchodzących latach.”

I nie powiekszaj, proszę, tak tekstu jest to bardzo irytujące i niekulturalne. 

14 minut temu, Pablo81 napisał(a):

I nie powiekszaj, proszę, tak tekstu jest to bardzo irytujące i niekulturalne. 

Mnie też powiększanie czcionek irytuje :)

I w żadnym razie nie chciałem być niekulturalny. To wyszło niezamierzenie. Po prostu skopiowałem nagłówki w ich orginalnej formie i bezpośrednio je tu wkleiłem. Ani trochę nie ingerowałem w ich formę. 

3 minuty temu, DRK napisał(a):

Mnie też powiększanie czcionek irytuje :)

I w żadnym razie nie chciałem być niekulturalny. To wyszło niezamierzenie. Po prostu skopiowałem nagłówki w ich orginalnej formie i bezpośrednio je tu wkleiłem. Ani trochę nie ingerowałem w ich formę. 

Spoko. Po prostu się zdziwiłem, bo zawsze jest kultura w twoim wykonaniu.

@Pablo81

Haha. Za młodu mnie wywalili (tu powinno być inne słowo:)) ze studiów w Krakowie bo miałem mało kulturalną spinę z wykładowcą na jeden z historycznych tematów. Trochę za bardzo dołożyłem do pieca, ale on też.  Musiałem kończyć studia w Lublinie. 

Ci w Krakowie poglądów mi nie  zmienili, ale kultury chyba trochę nauczyli. Już się nie podpalam.

W dniu 28.12.2023 o 20:07, DLT_Braddock napisał(a):

Pierdoły? Przecież wszystkie moje przewidywania co do rozwoju wojny na Ukrainie sprawdzają się. Wszystkie!!!

Ależ nie krępuj się. Zacytuj proszę te swoje przewidywania które się sprawdziły co do wojny.. Bo ja wiem ,że masz w sobie megalomanie ale ja mam wrażenie wręcz odwrotne. Myliłeś się we wszystkim co dotyczy tej wojny. Poczynając od powodu wybuchu tej wojny...

Ale ze spokojem wrzucaj te swoje wpisy sprzed dwóch lat które się sprawdziły

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2024-01-01/ukraina-lwow-zaatakowaly-drony-shahed-splonelo-muzeum-dowodcy-upa-romana-szuchewycza/

Działacze i kibice Startu Gniezno w rozpaczy 

22 godziny temu, ely3 napisał(a):

Ale ze spokojem wrzucaj te swoje wpisy sprzed dwóch lat które się sprawdziły

Sprzed dwóch lat??? To raczej bardzo wiele wpisów z ostatnich dwóch lat

W dniu 1.01.2024 o 11:10, DLT_Braddock napisał(a):

czytając komentarze na różnych stronach pod tym info, zadziwiające, jest jak wielu ludzi to popiera.

Tak wygląda rzeczywistość w Rosji obecnie... Ponieważ huty stali przestały produkować rury bo muszą produkwać stal na czołgi to każda pęknięta rura to duży problem. Rosjanie mają też kłopot z częściami zamiennymi do elektrociepłowni. Więc kilkadziesiąt tysięcy ludzi pod Moskwą mieszka w takich warunkach jak na zdjęciu. Statystki produkcji przemysłwej od kwietnia pokazują ,że przestawienie się na wojnę oznacza recesję bo Riosja produkuje mniej. Chiny odmówiły inwestycji w rurociąg  z gazem do Chin a Rosja nie ma rur.. Nie dowiemy się pewnie ilu Rosjan zamarzło we własnych domach ale tak jest od 10 dni

2 godziny temu, ely3 napisał(a):

Tak wygląda rzeczywistość w Rosji obecnie... Ponieważ huty stali przestały produkować rury bo muszą produkwać stal na czołgi to każda pęknięta rura to duży problem. Rosjanie mają też kłopot z częściami zamiennymi do elektrociepłowni. Więc kilkadziesiąt tysięcy ludzi pod Moskwą mieszka w takich warunkach jak na zdjęciu. Statystki produkcji przemysłwej od kwietnia pokazują ,że przestawienie się na wojnę oznacza recesję bo Riosja produkuje mniej. Chiny odmówiły inwestycji w rurociąg  z gazem do Chin a Rosja nie ma rur.. Nie dowiemy się pewnie ilu Rosjan zamarzło we własnych domach ale tak jest od 10 dni

https://chozoba.pl/obrazek/40947/ruska-klatka-schodowa

Przecież masz nawet pod tym twittem napisane, że to zdjęcie lata po necie przynajmniej od 2021 i nie jest to zdjęcie przedstawiające obecną Rosję.

Teraz, lorak napisał(a):

to zdjęcie nie jest sprzed kilku lat?

Jak nie więcej 

22 minuty temu, fluber napisał(a):

https://chozoba.pl/obrazek/40947/ruska-klatka-schodowa

Przecież masz nawet pod tym twittem napisane, że to zdjęcie lata po necie przynajmniej od 2021 i nie jest to zdjęcie przedstawiające obecną Rosję.

Jak nie więcej 

Co nie zmienia faktu że masa zdjęć z obecnej sytuacji jest prawdziwa. W bliskich okolicach Moskwy kilaset tys osób było/jest bez ogrzewania. Z jednej strony to przy takich mrozach normalne bo zdąża się na całym świecie ale częstotliwość awarii jest olbrzymia i problemy w Rosji lawinowo rosną(Co jeszcze nie będzie miało dużego przełożenia na wojnę).

P.S co do wczorajszego niskiego % zestrzelonych rakiet to wytłumaczenie jest proste. Nie atakowali Odesy i Kijowa. Ostrzelali głownie miasta bez nowoczesnej obrony przeciwlotniczej. Niestety ale ilość zachodnich systemów na cały kraj jest śmiesznie mała.

27 minut temu, lorak napisał(a):

to zdjęcie nie jest sprzed kilku lat?

To akurat może tak ale na rosyjskich telegramach masz sporo zdjęć ,że nie mają od tygodnia ogrzewania i mróz na ścianach od środka czy ,że nocne pociągi np z Samary jeżdża bez ogrzewania. 

To akurat zdjęcie było najbardziej spektakularne więc na szybko nad ranem nie weryfikowałem ale ogólnie w okolicach Moskwy kilka miesjcowości jest pozbawione ogrzewania bo w Rosji brakuje rur czy części zamiennych do kotłów

Nawet te rakiety co wystrzeliwują obecnie to każdorazowo jedna spada jeszcze na terytorium Rosji

1 minutę temu, ely3 napisał(a):

To akurat może tak ale na rosyjskich telegramach masz sporo zdjęć ,że nie mają od tygodnia ogrzewania i mróz na ścianach od środka czy ,że nocne pociągi np z Samary jeżdża bez ogrzewania. 

To akurat zdjęcie było najbardziej spektakularne więc na szybko nad ranem nie weryfikowałem ale ogólnie w okolicach Moskwy kilka miesjcowości jest pozbawione ogrzewania bo w Rosji brakuje rur czy części zamiennych do kotłów

Nawet te rakiety co wystrzeliwują obecnie to każdorazowo jedna spada jeszcze na terytorium Rosji

Skoro to zdjęcie sprzed wojny to nie wiem czy jest sens wiązać je z wojną. To Rosja. Takie problemy mieli zawsze