Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, starYfaN napisał:

A dzisiaj polską gospodarkę ogarnia facet, który wie jak to zrobić i nie jest ekonomicznym tryglodytą.

O kim mowa? Bo kolega pyta.

PiS zgarnia teraz premię za reakcję, która jest właściwa. Ale rachunki (polityczne i finansowe) do poniesienia się zbliżają. Może jeszcze nie już, ale za jakiś czas. Tak jak z covidem.
Myślicie, że jest jakiś sensowny plan, co zrobić z uchodźcami z Ukrainy w okresie dłuższym niż kilka tygodni? Teraz wszystko idzie na żywioł i ludzką pomoc. Ale to nie potrwa w nieskończoność i pomoc doraźną musi zastąpić instytucjonalna. Oby ta wojna znalazła jakiś dobry finał jak najszybciej. Zaraz będzie presja na inne państwa, żeby nam słać kasę na utrzymanie Ukraińców, na UE żeby odblokowała fundusze, bo popłyniemy. 

1 godzinę temu, fluber napisał:

@polskignom dogadali się z Iranem ( teraz Rosja wjeżdża s miejsce Iranu) , więc może ropa się troszkę uspokoi. Do tego dużo się k tym nie mówi ale bardziej niż Swift, Rosja dostaje po dupie od maersk i msc, to zaboli ich znacznie szybciej. 

Widziałem o Iranie, ciekawe, dla mnie to spore zaskoczenie. Co do Maerska to jasne zaboli, z reszta ja uważam, ze ich już to wszystko boli, tylko, ze ludzie nie widza jak nas będzie bolało, a oni są przygotowani. My nie.

Ps. Izrael musi być przeszczesliwy.

Godzinę temu, polskignom napisał:

Ps. Izrael musi być przeszczesliwy.

Już jęczą.

Godzinę temu, polskignom napisał:

ze ludzie nie widza jak nas będzie bolało, a oni są przygotowani. My nie.

Oni to znaczy kto? Rosjanie? wątpię.

Dzisiaj podali (nie wiem na ile to jest prawdą), że po blokadzie krypto, Putinowi sostało 130 mld rezerwy.

19 minut temu, Koelner napisał:

https://defence24.pl/rosja-wysyla-kolejne-oddzialy-na-granice-z-ukraina-na-zywo USA ma wysłać samoloty - zaczyna na grubo iść 

Nierealne.

22 minuty temu, starYfaN napisał:

Oni to znaczy kto? Rosjanie? wątpię.

Dzisiaj podali (nie wiem na ile to jest prawdą), że po blokadzie krypto, Putinowi sostało 130 mld rezerwy.

Tu się nie zgadzamy. Jak już pisałem przecietny Sasza będzie wsuwal kartofle i jest przyzwyczajony do kryzysów.

Pytanie czy ktoś Putina sprobuje pchnąć, Wy uważacie, ze tak. Ja uważam, ze nie. Ewentualnie go zastąpią „swoim”.

Jeden z oligarchów chyba coś próbował i się powiesił podobno (nie wiem, nie weryfikowałem). Jeśli się powiesił, to pewnie przez wyrzuty sumienia.

A Rosja się przygotowała tak jak już pisałem (z importera żarcia stali się eksporterem), w 8 lat wszystkie potencjalne benefity z surowców przeznaczyli na przemodelowanie gospodarki na prawie samowystarczalna w razie w. A przeciętnemu Ruskowi się nie poprawiło.

Ciekawe co z tym ziomkiem od negocjacji na Ukrainie. Jak faktycznie zdrajca, to pięknie widać jakie rosyjskie służby maja wtyki na gorze. 

Tak czy siak chyba już widać, ze Ukraina jest tylko szachownica. Ale może jeszcze wygrają, może faktycznie Rosja nie ma w ogole firepower i tu ich przeceniam i może faktycznie warto było walczyc i ginąc (choć ostatnie reakcje Żeleńskiego raczej pokazują, ze ustalane są nowe granice).

10 minut temu, polskignom napisał:

Tu się nie zgadzamy. Jak już pisałem przecietny Sasza będzie wsuwal kartofle i jest przyzwyczajony do kryzysów.

Skad ta wizja tego saszki od kartofli? W ubiegłym roku w Rosji sprzedano 31,5 miliona smartfonów. W stosunku do liczby mieszkańców więcej niż w Polsce. 

1 minutę temu, polskignom napisał:

No bo Rosja to nie tylko Moskwa i Petersburg. Wśród biedoty, której tam sporo Putin ma duże poparcie. Pomijam co jest powodem. 

Ale ile? 25 procent Rosjan mieszka w miastach o liczbie mieszkańców powyżej miliona. Ruscy mają jakiś absurdalny wskaźnik urbanizacji na poziomie 75 procent

28 minut temu, polskignom napisał:

Pytanie czy ktoś Putina sprobuje pchnąć, Wy uważacie, ze tak. Ja uważam, ze nie. Ewentualnie go zastąpią „swoim”.

Dyskutujesz ze swoją tezą, nie moją. 

Putina się nie da "pchnąć". Absolutnie.

Może zrezygnować, ala Jelcyn za gwarancje nietykalności, a pałacowa strzelanka, przy schamacie służb jest nierealna.

31 minut temu, polskignom napisał:

Jeden z oligarchów chyba coś próbował i się powiesił podobno (nie wiem, nie weryfikowałem). Jeśli się powiesił, to pewnie przez wyrzuty sumienia.

No, tylko oligarcha był ukraiński, z czarnej listy putina.

W dniu 4.03.2022 o 18:10, Kubbas napisał:

w sumie zasluzenie, sam Morawiecki top za to jak pojechal do Niemiec i ich szybko zmobilizowal

wow, jednak Polacy zyja w swoim "bubble".

no ale tak powstaja legendy 21wieku

1 godzinę temu, Sewer napisał:

co to jest? : )

11 godzin temu, polskignom napisał:

No bo Rosja to nie tylko Moskwa i Petersburg.

Do Trójmiasta przyjeżdżają na zakupy mieszkańcy obwody kaliningradzkiego. Po zniesieniu małego ruchu granicznego jest ich znacznie mniej ale w dalszym ciągu można na nich dobrze zarobić. I to nie tylko na tych przyjeżdżających nowymi BMW ale też na tych co przyjeżdżają autobusami. Nie przyjeżdżają po kartofle a raczej po charmsy pandory. 

6 godzin temu, memento1984 napisał:

wow, jednak Polacy zyja w swoim "bubble".

no ale tak powstaja legendy 21wieku

rozwin cwaniaczku

jak nienawidze Pisu tak you give props where the props is due, jak nie potrafisz spropsowac Polskiego ministra za to ze pojechal do Berlina gdzie zjechal Niemcow jak szmaty na czym wymusil ich natychmiastowa reakcje to jestes zaslepiony i daleko ci do obiektywizmu

dobra niestety

OSTR - Warto Marzyć

niestety to ze Putin sobie odpusci mozemy wlozyc miedzy bajki i nasza nadzieja idzie w pizdu, Ruski ciagna rury pod Kijow czyli szykuja sie na dlugie oblezenie, beda doprowadzac nimi paliwo do swojego sprzetu podczas oblezenia

pozamiatane