starYfaN Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 18 minut temu, Koelner napisał: Korwin jest mocny ale Łukaszenka drugi raz wyjechał z tą solą - ten to ma odjechane To kołchoźniany dzban. Kiedyś wpadał do nas profesor z Mińska, twierdził, że po prostu nie chcą wojny z Rosją i dlatego tolerują Baćke. To tak jakby terenowy zwiadowca Leppera przejął władzę w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Pan ładny się zepsuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, Koelner napisał: Pan ładny się zepsuł. tym to zawsze wiatr w oczy i brode - najlepiej wygladali jak sie wszyscy ubrali na czarno, jak jacys ultrasi i tak sobie stali na jakis pustych polach u siebie w Groznym. to byl kontent! a tu widze ze Ukraincy zebrali niedokonczony, zwyciezki rant z cywilnie zabezpieczonego telefonu ktory bohater kadyrowa upuscil : ] Жизнь Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez memento1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2022 5 godzin temu, starYfaN napisał: To kołchoźniany dzban Opowiada swojemu elektoratowi to co ten chce usłyszeć. Tekst o soli wcale nie jest gorszy od tego o Polsce w ruinie. Dzbany to ci co te teksty łykają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 @Hoolifan Ponosi Ciebie z tym Krymem Raz ,że na samym Krymie poparcie dla Rosji już nie jest takie jak się niektórym wydaje. Na Krymie ludziom jest gorzej niż za Ukrainy. Większe bezrobocie. Mniej firm Oczywiście niektóry będa podpierać się fikcyjnym referendym pod lufami armii. Ale ono ma taką wartość jak zapowiadane referendym w Chersoniu. W tej chwili już jest ok 150 armat 155 mm na terenie Ukrainy a kolejne są w drodze Ale Rosja nie rzuci atomu by się bronić przed Ukrainą.. To byłaby dla nich taka porażka . Poza tym atom rzucony na Ukrainę spowoduje reakcję Zachodu i Chin. Bo Chiny są blisko i każda wojna atomowa uderzy bardziej w nich niż w takie USA Zresztą Ukraina od kilku dni atakuje cele w Rosji. Biełgorod, Briańsk. Kubań. Wszyscy wiedzą co to za niewidzalna ręka działa i nie wywołało to jakiejś innej reakcji niż dotychczas tj bombardowanie na oślep miast W nocy w Biełgorodzie był wybuch @Reikai Z pożarami to jest tak ,ze paryzantką to może być zawalenie się mostu pod Krasnodarem w kieunku na Kercz po którym szło dużo zaopatrzenia rosyjskiego ale nie pożar centrym handlowego. Ukraina stara sie uderzać w ważna infrastrukturę a nie na oślep... No i jednak z całym szacunkiem dla możliwości ich wywiadu ale o ile jestem w stanie uwierzyć ,że mogą mieć kogoś na Krymie czy w Kubaniu o tyle jakaś duża siatka na Uralu czy Władywostoku to raczej wymysł. Wczoraj nad ranem płonęly magazyny ropy w Doniecku. Rafineria w Briańsku ma całkowcie zniszczone wszystkie zbiorniki z ropą. Wyleciały w powietrze mosty kolejowe pod Melitopolem Wczoraj ofensywa rosyjska utknęła. Pomimo wielu prób nigdzie nie zdobyli nowego terytorium choć sama Ukraina też nie poza zdobyciem dwóch wiosek pod Charkowem. Ostatnio patrzyłem sobie na dystans i wygląda na to ,że Ukraińcom chodzi o to by zdobyć terytorium blisko granicy z którego będa mogli swoją artylerią pokryć cały korykatrz logistyczny na linii Biełgorod - Kupiańska. Czeczeni zaczynają być wkurzający również dla rosyjskiej armii. Wczoraj poszło info potwierdzone przez wywiad zachodni ,że regularna armia rosyjska złożona z Buriatów zaatakowała Czeczenów i zaiła kilkunastu bo ci ukradli łupy Buraitom . Do tego Czeczeni często stoją za oddziałami regularnymi i strzelają w plecy tym co się wycofują się, To się nie skończy dobrze i śmierdzi buntem bo to nie czasy Stalina by ktoś sobie pozwolił na coś takiego. Ciekawe jest tak naprawdę co się stało z dotychczasowym dowódcą operacji bo obecnie dowodzenie przejął szef sztabu generalnego Gerasimow Ukraina już trenuje na holenderskich hauubicach australijskich wozach bojowych i uczy się pracować na amerykańskich radarach kontrabateryjnych... Na ich miejscu najpierw bym wykorzystał cały tens sprzęt pod Chersoniem. Raz ,ze to najbliżej logistycznie. Dwa ,że Rosjanie tam maja najsłabsze wsparcie lotnicze i aryleryjskie. A trzy ,że sukces tam sprawia ,że Rosjanie musza na gwałtu rery przerzucać co się da z donbasu. Już teraz przerzucili kilka BTG z Mariupola w tamten rejon. Tam samo wsparcie z Kubania poszło tam a nie pod Donieck i to tez jeden z powodów dlaczego atak na południowy Donbas praktycznie stoi w miejscu Druga opcja to byłoby uderzenie na Melitopol łatwiejsze bo nie ma rzeki po drodze ale pewnie trudniej przerzucić sprzęt w tamten rejon. Ukraina wciąz ma spro odziałów których nie rzuszyli spod Kijowa czy Czernichowa. Ale Rosjanie też mają ok 40 BTG w reorganizacji w okolicach Kurska i Briańska. Część jest oczywiste w stanie nie nadającym się do żadnego powrotu jak 6 pułk pancerny z 90 dwyizji bo tam zostało 10% ludzi i sprzętu.. Część z nich została przerzucona na granicę bo jednak jakieś ryzyko ,że Ukraina uderzy na Rosje jest.. Choć realnie ani Kursk ani Briańsk nie mają znaczenia więc jedynie gdzie mogliby naprawdę uderzyć to kierunek na Biełgoród bo tylko tam mogliby wpłynąc na ofensywę w Donbasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 10 godzin temu, jack napisał: Opowiada swojemu elektoratowi to co ten chce usłyszeć. Tekst o soli wcale nie jest gorszy od tego o Polsce w ruinie. Dzbany to ci co te teksty łykają. Nie musisz mnie przekonywać, że to polityk odpowiadający Twoim upodobaniom. Przejście jest w Terespolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptak Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, starYfaN napisał: Nie musisz mnie przekonywać, że to polityk odpowiadający Twoim upodobaniom. Przejście jest w Terespolu. Słabe (i głupie) takie personalne pojazdy. Dostosuje się do twojego poziomu, to może coś zrozumiesz. Myślisz (no trochę się zagalopowałem) że Jarosław i Antoni to ludzie którzy poprowadzą Polskę ku świetlanej przyszłości a Tusk to tak naprawdę niemiecki dywersant a Erdogan to wzór polityka. Ale uwierz, jak odstawisz tabletki, wyłączysz TVP i radio ma ryja to nagle okaże się, że inflacja w Polsce to nie wina "operacji specjalnej", że to dzięki UE masz asfaltowe drogi, wyremontowane stacje PKP i nowe tory. Nie wiem czy to co napisałem ma coś wspólnego z prawdą po za początkiem o tym, że twój wpis jest na żenującym poziomie. No i chyba to o tabletkach. Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez ptak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) 25 minut temu, ptak napisał: Słabe (i głupie) takie personalne pojazdy. Dostosuje się do twojego poziomu, to może coś zrozumiesz. Myślisz (no trochę się zagalopowałem) że Jarosław i Antoni to ludzie którzy poprowadzą Polskę ku świetlanej przyszłości a Tusk to tak naprawdę niemiecki dywersant a Erdogan to wzór polityka. Ale uwierz, jak odstawisz tabletki, wyłączysz TVP i radio ma ryja to nagle okaże się, że inflacja w Polsce to nie wina "operacji specjalnej", że to dzięki UE masz asfaltowe drogi, wyremontowane stacje PKP i nowe tory. Nie wiem czy to co napisałem ma coś wspólnego z prawdą po za początkiem o tym, że twój wpis jest na żenującym poziomie. No i chyba to o tabletkach. Ja z kolei mam wrażenie, że z różnych kąt pisze jedna osoba. Ba, nawet błędy gramatyczne i stylistyczne są identyczne. Poza tym polska polityka jest w innym temacie. I do czego konkretnie odnosi się wpis, bo wcisnąłeś na siłę personalną wycieczkę, w której krytykujesz personalne wycieczki. Po analizie wpisu, pozwolisz też, że pozostanę na dotychczasowym poziomie. Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez starYfaN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Godzinę temu, starYfaN napisał: że z różnych kąt Godzinę temu, starYfaN napisał: błędy gramatyczne i stylistyczne To może tyle w temacie błędów.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptak Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, starYfaN napisał: I do czego konkretnie odnosi się wpis, bo wcisnąłeś na siłę personalną wycieczkę, w której krytykujesz personalne wycieczki. Przecież masz cytat, więc chyba wiadomo o jaki wpis mi chodzi. Pewnie, że dokonałem prywatnej wycieczki, napisałem przecież, że dostosuje się do twojego poziomu. Co do tych kąt. Twierdzisz, że ja i ely3 to ta sama osoba? kończę temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, ptak napisał: Przecież masz cytat, więc chyba wiadomo o jaki wpis mi chodzi. Pewnie, że dokonałem prywatnej wycieczki, napisałem przecież, że dostosuje się do twojego poziomu. Co do tych kąt. Twierdzisz, że ja i ely3 to ta sama osoba? kończę temat. To zadałeś szyku. Od momentu, w którym największy d....n forum dostał bana, to najgłupszy wpis, jaki czytałem. Poza tym akurat ely ma specyficzny tryb pisania, nie do podrobienia. Parafrazując, nie wolno dyskutować z ....... bo spróbuje sprowadzić Cię do swojego poziomu i pokonać doświadczeniem. 2 godziny temu, ely3 napisał: To może tyle w temacie błędów.. 7 godzin temu, ely3 napisał: @Hoolifan Ponosi Ciebie z tym Krymem No. Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez starYfaN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptak Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 W Rosji aresztowano grupę ludzi za stanie z niewidzialnymi transparentami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-media-general-walerij-gierasimow-na-froncie-to-kara-od-putin,nId,5994760 Skończyły się rakiety i powoli kończą się ruskim generałowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 https://www.o2.pl/informacje/plk-piotr-lewandowski-powoli-ale-skutecznie-czarne-chmury-nad-donbasem-6763472549403424a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 To się nawojował szef sztabu. https://wiadomosci.wp.pl/media-gen-gierasimow-szef-rosyjskiego-sztabu-generalnego-ranny-pod-iziumem-6764194414574368a Zepsuł się w dwa dni, szybciej niż "najlepsze czołg świata "armata" na defiladzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 1 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 kto by się spodziewał, że to był fejk i ciekawe ile jeszcze takich historii wyjdzie z czasem... https://www.bbc.com/news/world-europe-61285833 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-co-sie-dzieje-z-glownym-dowodca-rosyjskiej-armii-sprzeczne-d,nId,5996617 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_secret Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 50 minut temu, lorak napisał: kto by się spodziewał, że to był fejk i ciekawe ile jeszcze takich historii wyjdzie z czasem... https://www.bbc.com/news/world-europe-61285833 o kurde to był fejk? ale jak to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ely3 Opublikowano 2 Maja 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Update z frontu @Szak @Hoolifan @Reikai @P_M 1 – Ukraina kontynuuje specyficzne uderzenia na zaplecze rosyjskie. Tylko z weekendu. Zniszczono skład paliwa w Doniecku. Zniszczono pod Donieckiem baze rosyjskiego pułku arylerysjkiego. Baza wyleciała w powietrze niszcząc 2 Huraganay, 3 cieżarówki ładowcze z zapasem rakiet do Huraganów 5 cieżarówek plus niezliczoną ilość rakiet i ludzi. Wczoraj zniszczyli duży skład amunicji pod Biełgorodem przy okazji niszcząc baterię plot oraz koszary obok. Ukraina wysadziła kolejne dwa mosty kolejowe tym razem w rejonie Kurska 2 Rosjanie nadal nie potrafią ukrywać swoich punktów dowódczych. Pod Kremninią trafiono sztab 2 armii i zabito generała majora Simonowa. ( jeszcze nie potwierdzono ze strony rosyjskiej). I w sobotę wieczorem na północ od Iziumu trafiono punkt dowodzenia. Zakładano ,że to jest punkt kontrolny o małym znaczeniu ale wczoraj okazało się ,ze był na nim szef sztabu generalnego Gierasimowa, który zistał ranny i w trybie pilnym musiał być ewakuowany do Biełgorodu a potem szpitala wojskowego w Moskwie - było widać rządowy samolot lecący z Moskwy do Biełgorodu i z powrotem ( i właśnie w trakcie tego zamieszania Ukraina trafił skład amunicji). 3 – jak pisałem Moskwa nie miała już żadnej wartości jako okręt w walce morskiej ale była potężną pływającą baterią plot. Miała 64 rakiety na stanie typu s-400 . Dużą ilość mniejszych działek plot. Teraz na Morzu Czarnym zostały im 2 fregaty a każda z nich 24 rakiety typu s-300… Dziś nad ranem Ukraina zniszczyła dwa kutry patrolowe wokół Wyspy Żmij ( ale dla pewności 2 dni temu Ukraina zbombardowała Troszkami samą wyspę niszczać 2 wyrzutnie rakiet plot). Rosjanie w tej chwili przestają być panami morza. Ba Ukraina nie posiadając floty zadaje Rosjanom skuteczne ciosy 4 – Charków – od piątku system FIRMS potwierdza ,że na północny wschód od Charkowa trwają intensywne walki . Wygląda na to ,że Ukraina przerzuciła specjlane jednostki które obecnie atakują rajon Wielka Babka- Stary Saltiv… W tym rejonie wg raportów znajdują się słabe jednostki zazwyczaj Rosgwardia, SBR. Ukraina wg jakiegoś lokalsa już weszła do Starego Saltiva to oznacza spore zagrożenie dla Wołczańska przez który idzie 50% zaopatrzenia pod Izium. I jest tam duży obóz jeniecki oraz przesiedleńczy dla osób zabranych z Iziumu i innych ukraińskich miast. Rosjanie wg innych źródeł przerzucili już 5 pułk pancerny i jakiś pulk zmotoryzowany z 35 armii pod Wołochij Jar bo jednocześnie wygląda na to ,że Ukraińska armia atakuje spod Bazaliwki w kierunku na Szewczenkowo. Rosjanie przerzucają oddziały by wspierać zagrożony kierunek. Sami próbowali odbić Ruską Łozową utraconą w czwartek ale im się nie udało ale sami też nie pozwolili Ukraińskiej armii na zdobycie Kozackiego Łopana.. Ukraina zaskoczyła chyba Rosjan bo oni nie mają na północ od Charkowa poważnych sił. Nie widzieli przesunięc wojsk ukraińskich a ci po prostu atakują jednostkami specjalnymi- dwa pułki ichniejszego Specnazu który robi duża różnice w walce z tak słabymi jednostkami jakie zostały pod Charkowem. 5 Izium - Rosjanie od 3 dni praktycznie stoją w miejscu. Robią minimalne postępy na Wschód od Iziumu. Wygląda na to ,że technicznie okrążyli Oskil bo zajęli Jakswike i Korowy Jar I teraz toczą walki o Oleksandrivke i Krymki. Z OSkilu da się wyjechać polami ale drogi asfaltowe są zajęte przez Rosjan. O Limiań toczą się walki ale Rosjanie robia postępy typu kilometr dwa dziennie. Jest oczywiście możliwość ,że Ukraina z Oskilu się wycofała ale na dzień dzisiejszy nie wiadomo za to na pewno Rosjan w tym mieście nie ma 6 Donbas - Rosjanie stoją w miejscu od czwartku. Ani w Popasnej ani w Rubiżne pomimo walk ulicznych nie robią postępu. Do tego Ukraińskie siły specjalne swobodnie przenikają front i atakują odziały tyłowe. Dziś nad ranem zaatakowali Oddział Specjalny Rosgwardii Ural i kilku zabili a resztę wzięli do niewoli. Ogólnie Rosgwardia ma jednak słabe wyszkolenie. To są oddziały nadające się do pacyfikowania cywili ale w tej wojnie już nie raz się okazały ,że są niszczone przez każdy prawdziwy oddział wojskowy. Moim zdaniem Rosjanie mają za mało sił by osiągnąć sukces w rejonie Doniecka. Trochę większe szanse mają w Ługańsku ale tu też raczej na północy niż południu. Od dwóch miesięcy atakują Popasne i nadal nie zdobuli więcej niż 1/3 miasta Pozostałe fronty wyglądają w tej chwili stabilnie tzn jest ostrzał. Jedni i drudzy próbują odbijać pojedyncze wioski ale wygląda na to ,że obie strony zbierają duże siły zarówno pod Chersoniem oraz pod Zaporożem. Czy do obrony czy ataku to się okaże Sytuacja na froncie wygląda tak, że Ukraina idzie mocno na północ od Charkowa i może wyjść na dużym obszarze na granicę z Rosją i cała droga z Biełgorodu do Wołczańska będzie w zasięgu ognia artylerii. Do tego coraz więcej znaków pokazują ,że atakują na Zachód od Szewczenkowa i Bałakliji i mogą wyjść na tył dużego ugrupowania pod Iziumem. Pod Iziumem Rosjanie zgromadzili obecnie 22 BTG o różnej sile ognia. OD 300 do 900 zołnierzy, Dużą ilość artylerii. Całe ugrupowanie to ok 30-40 tys żołnierzy. Rosjanie powoli utykają ale i też zadają spore straty ukraińskiej armii. Na południu jedna i druga strona szykuje się do akcji zaczepnych . Rosjanie przerzucili część sił z Mariupola pod Popasne. Ogólnie Rosjanie weszli jak pod Kijowem w pewien paraliż decyzyjny. Ich ofensywa straciła impet. Jeśli rzeczywiście stracili obu głównodowodzących w tym rejonie to mogą mieć znowu problem z inicjatywą. Rosjanie odcinają internet wChersoniu i okolicach, W niektórych miastach jak Melitopol chcą przeprowadzić paradę z okazji 9 maja. Próbują też robić wiece poparcia dla Rosji ale zazwyczaj przychodzi na nie garstka emerytów byłych lub wciąż obecnych członków partii komunistycznej Widziałem dziś zdjęcia z poligonu gdzie armia ćwiczyła z użyciem byłych polskich T-72.. Ogólnie to są starocie ale Polacy dołożyli tam nowoczesne kamery termowizyjne 3 generacji Asteria KLW-1.. Ogólnie nie jest to poziom francuskich thalesów ale i tak sporo lepsze od tego czym dysponują obecnie Ukraińce. Dzięki temu te T-72 mogą być mega użyteczne w nocnych walkach bo teraz ukraińskie siły były średnio skuteczne Ukraina powoli na front ( ale nie wiem który odcinek) przerzuca haubice samobieżne 155 mm które dostała z Czech , Holandii i USA . Na froncie też są już wyrzutnie ziemie powietrze francuskie Mistrale z zapasów norweskich… Ale w użyciu ih nie widziałem .Za to ukraińskie STUGNY są nad wyraz skuteczne bo już drugi Ka-52 strąciły w ciągu ostatnich 10 dni. Jest tez coraz więcej dowodów na to ,że Ukraina używa dronów kamikadze które otrzymali z Polski czy USA w ostatnich tygodniach. Zwłaszcza na froncie Zaporoskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi