Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, blackmagic napisał:

Panowie krótko - mamy różne światopoglądy, odmienne podejścia do gospodarki, religii, etyki. Niemniej dziękuję że mniej lub bardziej kulturalnie możemy ze sobą porozmawiać i nie ukrywam, że wiele ciekawych rzeczy z tego tematu wyniosłem. Także życzę Wam i Waszym bliskim wszystkiego dobrego i dużo zdrowia w tym trudnym czasie i mam nadzieję że w przyszłym roku dalej będzie nam dane różnić się tu pięknie. Wesołych świąt !

Jak miło się zrobiło:) 

Nie wiem co tam znowu Mateusz wymyślił, ale wszystkiego się po nim można spodziewać, wszak rzucanie zakazami i pozwoleniami to dla niego chleb powszedni. A że nie ma w tym ładu składu i logiki - kto by się tam przejmował takimi sprawami. Wszak każdy kto zwróci uwagę "w imię walki politycznej naraża na szwank życie i zdrowie Polaków" 

Już mam ich szczerze dość.

22 minuty temu, jack napisał:

Suweren wybrał to suweren ma. 

A tak na marginesie to trzeba było siedzieć w domu a jak już chodzić to w maseczkach a nie bajdurzyć o grzybicach i uduszeniu dwutlenkiem węgla. 

Akurat ja mam astmę i bardzo kiepsko oddycha mi się w maseczce bo w zasadzie mam stale zatkany nos więc oddycham cały czas ustami, przez co maska szybko staje się wilgotna. 

Nie rozumiem też jak znalazłeś związek przyczynowo skutkowy między maseczkami, grzybicą a organizacją turniejów online, ale już kilka razy dałeś dowód tego, że Twój umysł podąża ścieżkami znanymi tylko Tobie. 

5 minut temu, Sebastian napisał:

Akurat ja mam astmę

Oh, nie tylko Ty. Ponad połowa społeczeństwa, tak na oko. Jak norweskie narciarki. 

6 minut temu, Sebastian napisał:

Nie rozumiem

Właśnie, nie rozumiesz. Nie widzisz związku w konieczności wprowadzania nakazów i zakazów z marną postawą społeczeństwa, które nie potrafi samo z siebie wykrzesać minimum poświęcenia własnej wygody.

A, że PIS nie potrafi prostych przepisów spisać to wiadomo od lat. 

Teraz, jack napisał:

Oh, nie tylko Ty. Ponad połowa społeczeństwa, tak na oko. Jak norweskie narciarki. 

Właśnie, nie rozumiesz. Nie widzisz związku w konieczności wprowadzania nakazów i zakazów z marną postawą społeczeństwa, które nie potrafi samo z siebie wykrzesać minimum poświęcenia własnej wygody.

A, że PIS nie potrafi prostych przepisów spisać to wiadomo od lat. 

Nasze społeczeństwo bardzo ładnie dostosowało się do zakazów wiosennych. Bo były jasne i proste z bardzo drobnymi wpadkami . Natomiast to samo społeczeństwo nie potrafi zrozumieć niekonsekwencji naszych rządzących w działaniach w sprawie pandemii która pojawiła się od czerwca. Dajemy bony turystyczne ale nie wyjeżdżajcie. Otwieramy stoki ale nie jedźcie na narty. Nie gromadźcie się ale my na urodzinach radia Rydzyka stawimy się tłumnie. Zamykanie siłowni i klubów przy jednoczesnej tolerancji dla strajku kobiet. I tak dalej i tak dalej.  Musisz też pamiętać, że ludzie muszą mieć z czego żyć a z propagandy telewizyjnej  żyć się nie da, no chyba, że się zatrudnimy w TVP. Sporo z tych zamkniętych rozporządzeniami branż nie zarabia realnie od 9 miesięcy. Ci ludzie mają rodziny, pracowników, często kredyty do spłacenia. Ja się wcale nie dziwię, że niektórzy z nich kombinują jak mogą. Bo zostali zostawieni samemu sobie. 

8 godzin temu, Sebastian napisał:

społeczeństwo nie potrafi zrozumieć niekonsekwencji naszych rządzących w działaniach w sprawie pandemii która pojawiła się od czerwca.

Ależ ja się z tobą zgadzam, że PIS nie ma żadnego pomysłu na walkę z pandemią i działa jak maszyna losującą pomysły (nakazy, zakazy, wytyczne). Co jeszcze gorsze sami nie przestrzegają swojego prawa. O jakości tych przepisów nie ma nawet co wspominać bo to już norma. 

8 godzin temu, Sebastian napisał:

Ci ludzie mają rodziny, pracowników, często kredyty do spłacenia. Ja się wcale nie dziwię, że niektórzy z nich kombinują jak mogą.

Po pierwsze kombinowanie jest krótkowzroczne bo jesli kombinuje tak dużo osób to napędza pandemię czyli de facto działa na swoją niekorzyść. 

Po drugie olewanie najprostrzych nawet zabezpieczeń nie dotyczy tylko tych walczących o przetrwanie ale zwykłych mądralińskich. Wystarczy rozejrzeć się wokoło, ludzie w sklepach z maskami pod brodą, obsługa to samo, dystrybutor płynu do dezynfekcji nieczynny. Im mniejsze miasto tym gorzej. Sami sobie to robimy. 

Godzinę temu, jack napisał:

Ależ ja się z tobą zgadzam, że PIS nie ma żadnego pomysłu na walkę z pandemią i działa jak maszyna losującą pomysły (nakazy, zakazy, wytyczne). Co jeszcze gorsze sami nie przestrzegają swojego prawa. O jakości tych przepisów nie ma nawet co wspominać bo to już norma. 

Po pierwsze kombinowanie jest krótkowzroczne bo jesli kombinuje tak dużo osób to napędza pandemię czyli de facto działa na swoją niekorzyść. 

Po drugie olewanie najprostrzych nawet zabezpieczeń nie dotyczy tylko tych walczących o przetrwanie ale zwykłych mądralińskich. Wystarczy rozejrzeć się wokoło, ludzie w sklepach z maskami pod brodą, obsługa to samo, dystrybutor płynu do dezynfekcji nieczynny. Im mniejsze miasto tym gorzej. Sami sobie to robimy. 

Maseczek pod brodą nie widuję, widuję takie które nosa nie zasłaniają. Natomiast z brakiem płynu do dezynfekcji spotkałem się dosłownie  raz - tuż przed świętami w Łodzi. I serio ja mieszkam koło Skierniewic i tu jest w tym względzie porządek, w wiejskich sklepikach które odwiedzam również. Mam wrażenie, że koloryzujesz trochę. 

14 minut temu, Sebastian napisał:

Mam wrażenie, że koloryzujesz trochę. 

Z obserwacji od marca tylko 2 sieci wprowadziły u siebie obowiązek dezynfekcji rąk przy wchodzeniu do sklepu, który jest egzekwowany przez pracownika przy wejściu - TKMaxx i Decathlon. W Ikei pilnują w magazynie, w hali już nie. I tyle, reszta kładzie lachę a ludzie w większości mają dezynfekcję w dupie. Zwłaszcza w biedronkach obsługa olewa maski. A potem jęki, że handel upadnie. 

15 minut temu, Koelner napisał:

Bracia Golcowie oraz znajomi Szumowskiego są innego zdania .

Ogólnie nie chciałbym wypowiadać się o naszym środowisku artystycznym - i nie mam tu na myśli tych biednych artystów, ale tych co biorą po 50 - 60 tys za koncert i  tych co jeszcze niedawno chwalili się u Wojewódzkiego, że na samych koncertach zarabiają 4 mln rocznie (a do tego płyty, radio i reklama Play) Po prostu nie ma sensu się nad nimi jako ludźmi rozwodzić.

12 minut temu, Sebastian napisał:

Po prostu nie ma sensu się nad nimi jako ludźmi rozwodzić.

Ale nad biednym losem przedsiebiorców już chcesz? Nie ma znaczenia czy obostrzeżenia zablokowały branże taką czy owaką .Efekt jest ten sam. Ludzie zostali bez dochodów i trzeba pomóc i tym i tym. A nie ,że Tobie przedsiębiorcy pasują to wołasz o wsparcie. A artyści nie więc wtedy .... Trąci to hipokryzją zwłaszcza biorąc pod uwagę jak reagowałeś na żarty z przedsiębiorców podjeżdżających drogimi SUVami na protest

Pomijając już ,że brak koncertów ciągnie za sobą lawinę. Bo oświetleniowcy, ludzie od imprez itp nie zarabiają. Bo hale, kluby muzyczne nie mają dochodów.

4 godziny temu, ely3 napisał:

Ale nad biednym losem przedsiebiorców już chcesz? Nie ma znaczenia czy obostrzeżenia zablokowały branże taką czy owaką .Efekt jest ten sam. Ludzie zostali bez dochodów i trzeba pomóc i tym i tym. A nie ,że Tobie przedsiębiorcy pasują to wołasz o wsparcie. A artyści nie więc wtedy .... Trąci to hipokryzją zwłaszcza biorąc pod uwagę jak reagowałeś na żarty z przedsiębiorców podjeżdżających drogimi SUVami na protest

Pomijając już ,że brak koncertów ciągnie za sobą lawinę. Bo oświetleniowcy, ludzie od imprez itp nie zarabiają. Bo hale, kluby muzyczne nie mają dochodów.

Zgadza się , tylko czy partia , którymi hasłami sztandarowymi są "zrównoważony rozwój" oraz "wyrównywania szans" powinna pomagać najbardziej potrzebującym czy "bogaczom"?

6 godzin temu, ely3 napisał:

Tak chcę bo rozwodzę się nad losem tych, którzy nie mogą prowadzić swojego biznesu a nie nad tymi którzy mają go ograniczonego w pewnym stopniu. 

Ja na przykład poniosłem pewne straty z tytułu koronawirusa ale nie chcę dla siebie żadnego odszkodowania bo i tak radzę sobie nieźle. Artyści o których pisałem  nie dają koncertów live ale wciąż ich piosenki lecą w radiu tv itp. Natomiast jest cała rzesza takich artystów, których w radiu nikt nie puszcza. Tak jak jest cała rzesza przedsiębiorców, którzy w ogóle nie mogą prowadzić działalności.

Pomijając indywidualne przypadki to branża kultury oberwała jak nikt prawie. Nawet jak nie było już żadnych ograniczeń jak latem to wtedy do teatrów i kin można było sprzedawać i tak tylko 25% biletów. Na stadiony mogło wchodzic 50% do teatrów 25%. Koncerty i występy sa zakazane cały rok chyba ,że chodzi o kościół albo TVP to wtedy można je robić. Oczywiście są topowi artyści , któzy mogą żyć z reklam lub tandiem ale jak nie ma koncertów to ludzie z branży, dżwiękowcy, oświetleniowcy porzucają zawód bo oni zostali kompletnie bez środków do zycia. Poza tym brak koncertów zmniejsza popularność danego arysty.  Branża filmowa tez praktycznie zamarła bo wiosną i jesienią się głównie kręci filmy  i seriale a wtedy były blokady . Nawet Holywood nie kręci nowych filmów. Netflix kupuje co popadnie nawet od TVP bo sami nei kręcą niż od 6 miesięcy ( albo prawie nic)

Co nie zmienia faktu ,że broniłeś przedsiębiorców podjeżdżających SUVami na protest a do artystów masz zgoła odmienne podejście. Już pomijam ,że ci topowi artyści nie wyciągają ręce po pomoc tylko akurat Minister wymyślił sobie ,że zrobi rekompensaty zespołom Disco-polo bo pewnie uznał to za dobry ruch polityczny

Artyści ktorzy w pandemii sobie radzą to mniejszy procent niż przedsiebiorcy którzy sobie radzą

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat