Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Koelner napisał:

Z pewnością jakbyśmy nie weszli do UE emigracja byłaby z przymusu ( tak jak była możliwość we wcześniejszych latach , tak jak robią to teraz sąsiedzi ze wschodu lub z Kaukazu czy z osamotnionej na Bałkanach Serbii ) . Na szczęście żyjemy we wspaniałych czasach i mam nadzieje , że nikt tego nie popsuje ale jak ktoś psuje to należy reagować . Tożsamość narodowa jest istotna ale jak zakłada się rodzinę to jednak czynnik ekonomiczny jest istotniejszy . „By utrzymać rodzinę,  Dziecku nie wytłumaczysz dlaczego nie masz co do garnka włożyć , jarzysz? Jarzysz jarzysz k**** jarzysz?”

Polska jest na 32 miejscu pod względem jakości życia na świecie. Na 189 sklasyfikowanych państw. To naprawdę nie jest źle. Nasze perspektywy są mocno skrzywione bliskim sąsiedztwem Niemiec i krajów Skandynawskich. A przecież wystarczy spojrzeć też na innych sąsiadów aby widzieć, że nie jest u nas źle. 

Co więcej sądzę, że my w tej klasyfikacji będziemy szli w górę.

W Polsce nie jest już źle. Każdy, dosłownie każdy kto chce może teraz dobrze zarabiać. Na rynku pracy są  takie braki w ludziach z chęcią do pracy i nauki, że każdy ma swoją szansę. 

Swoboda przemieszczania się w Unii Europejskiej jest dobra ale niesie też ze sobą problemy, których dane już nam było zobaczyć..

nie widze jakiejś wiekszej zależności emigracji zarobkowej z tożsamością narodową, czy też jej brakiem.

Znam dziesiątki ludzi i zapewnie nie tylko ja, którzy zarobkowo wyjechali. Nie zmieniło to ich stosunku do Polski, może porzeszyło trochę swoiatopoglad, postrzeganie pozycji naszego Kraju w europie

mysę, że osoby które tydzień po wyjeździe "zapominają jezyka" polskiego to promil

1 godzinę temu, quevas napisał:

Polska fantazja

Brawo

Komunę ośmieszać trzeba bez przerwy, a katokomunę podwójnymi porcjami

Próbowali internować Jarosława Kaczyńskiego przed jego domem. Wylegitymowała ich policja

Dzień przed 39. rocznicą wprowadzenia stanu wojennego przed domem wicepremiera Jarosława Kaczyńskiego osoby przebrane za milicjantów podjęły próbę internowania go i przewiezienia do Arłamowa.

z26600591V.jpg

Ciekawe czy to ci sami co w oryginale.

Wiekowo by sie to w sumie zgadzalo.

Godzinę temu, quevas napisał:

swoją drogą, jak tak spojrzeć na charakter państwowych instytucji wg PIS oraz ogólny obraz sytuacji, skojarzenie z 1981 samo się nasuwa :

policja jak milicja, "Wiadomości" jak "Dziennik Telewizyjny", lokajskie gadzinówki jak "Trybuna Ludu" władza jak PZPR, Pierwszy Sekretarz jak śmieszna kukła sterowana z Kremla, a połowa narodu reżimu nienawidzi, ale jeszcze bardziej boi się wolności.

Jest jedna różnica. O ile w 1981 wyjechać nie można, obecnie wobec otwartych granic już w Polsce zostały tylko dwie grupy mieszkańców - Ci którym się władza podoba i nieudacznicy niezdolni do emigracji.

24 minuty temu, RappaR napisał:

w Polsce zostały tylko dwie grupy mieszkańców - Ci którym się władza podoba i nieudacznicy niezdolni do emigracji.

W dniu 24.11.2020 o 21:31, RappaR napisał:

Staram się limitować politykę ostatnio i dawno czegoś tak żenującego nie przeczytałem 

24 minuty temu, ely3 napisał:

E no nie było oryginału. To był dopiero pierwszy raz próby internowania Kaczyńskiego

Wtedy jeden blizniak, dzis drugi.

Symbolika

No i 'odprowadzenie na przesluchanie' w przypadku Jarka tez bylo przeciez - moze znow by go puscili :)

Edytowane przez julekstep

1 godzinę temu, julekstep napisał:

Wtedy jeden blizniak, dzis drugi.

Symbolika

No i 'odprowadzenie na przesluchanie' w przypadku Jarka tez bylo przeciez - moze znow by go puscili :)

Nie doczytałeś - Oni chcieli zabrać do Arłamowa. No i można powiedzieć mieli ludzki odruch. Przeciez Jarosław wiele razy opowiadał jakim ciężkim przeżyciem psychicznym było to ,że go nie aresztowali i nie internowali. I życie w tym napięciu przyjdą nie przyjdą. Oni po ludzku chcieli mu tym razem zaoszczędzić tych trosk. Można rzecz ludzki gest a policja nie pozwoliła na taki piękny odruch ludzkiej życzliwości 

29 minut temu, quevas napisał:

ja też

wybór należy do Ciebie, jakiej Polski chcesz dla swoich dzieci i wnuków

5a03c0fbe3988799e2b49b6749b8ded5.jpeg

MASZ RACJĘ

chcę kraju w którym takie akcje spotykają się z odpowiednią reakcją:

https://bialystok.wyborcza.pl/bialystok/7,35241,25041446,policja-ma-bandyte-ktory-kopnal-nastolatka-rosnie-policyjny.html

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/bialystok/wyrok-na-agresora-z-marszu-rownosci-w-bialymstoku-kopnal-nastolatka-zostal-skazany-na/zbneb7w

Ty nie miałeś być przypadkiem ANTY-PiS?

2 godziny temu, polskignom napisał:

„Aborcja jest ok”. Trzeba być naprawdę debilem absolutnym, żeby w tak infantylny sposób przedstawiać sprawę. 

Jaś Kapela i okolice - czego Ty oczekujesz ? Takie są autorytety "lewicy" To jest żenujące, że we współczesnym świecie ludziom o tak miernym poziomie intelektualnym daje się głos w mediach.  

44 minuty temu, Sebastian napisał:

Jaś Kapela i okolice - czego Ty oczekujesz ? Takie są autorytety "lewicy" To jest żenujące, że we współczesnym świecie ludziom o tak miernym poziomie intelektualnym daje się głos w mediach.  

No wlasnie ja generalnie mam nisko zawieszona poprzeczkę dla tego typu autorytetow. Ale oni nawet jej nie przeskoczyli 😐

55 minut temu, polskignom napisał:

No wlasnie ja generalnie mam nisko zawieszona poprzeczkę dla tego typu autorytetow. Ale oni nawet jej nie przeskoczyli 😐

Powiem Ci, że źle to wygląda gdy w rozmowie o Jasiu Kapeli używasz słowa autorytet. Mimo, że ja wiem o jakim typie "autorytetu" piszesz. 

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat