Pablo81 Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 6 minut temu, fluber napisał: Wykształconych przez założone przez kk instytucje? Tak na oko z 3/4. A nie na oko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 2 minuty temu, RappaR napisał: Jakie kultury w XIII wiecznym świecie miały równe prawa dla kobiet, bezklasowe i bezkastowe społeczeństwa poza zasięgiem chrześcijaństwa. W kulturze skandynawskiej kobiety miały więcej praw przed XIII wiekiem czy XIX w. 6 minut temu, RappaR napisał: Chętnie poznam ich imiona i osiągnięcia Hypatia Agnodike Aglaonike Teano Sagi islandzkie są spisane przez Snorri Sturlusona na szczęście nieduchowego ( chociaż oczywiście uczęszczał do szkoły kościelnej ) i dzisiaj badacze jak np. prof Urbańczyka wysuwa tezę , która ma poparcie nawet w tłumaczeniu oraz w oryginalne oraz treści, że były ona przekazywane oraz spisywane ustnie przez kobiety tylko z powodu zwyczajów panujących w XIII wieku mógł to dokonać mężczyzna. 10 minut temu, RappaR napisał: https://en.wikipedia.org/wiki/Dhuoda https://pl.wikipedia.org/wiki/Julianna_z_Norwich https://en.wikipedia.org/wiki/Margery_Kemp Biednie to wygląda na tle 18 minut temu, RappaR napisał: , ......że kościół w średniowieczczneh .....był największym nauczycielem i najbardziej pomógł w rozwoju nauki i kultury polskiej tego okresu 6 minut temu, fluber napisał: Wykształconych przez założone przez kk instytucje? Tak na oko z 3/4. Jakby ruchy socjalistyczne powstały w XIII wieku to tak na oko byłyby proporcje jak w dzisiejszej nauce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 1 minutę temu, Koelner napisał: W kulturze skandynawskiej kobiety miały więcej praw przed XIII wiekiem czy XIX w. I potrafiły pisać? 1 minutę temu, Koelner napisał: Jakby ruchy socjalistyczne powstały w XIII wieku to tak na oko byłyby proporcje jak w dzisiejszej nauce. To czemu nie powstały na terenach poza władzą kościoła? 2 minuty temu, Koelner napisał: Hypatia To ta z czasów przedchrześcijańskich? Serio, nic nie wiesz Wymień mi jej dokonania naukowe, co odkryła albo co napisała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 5 minut temu, Pablo81 napisał: A nie na oko? Wygląda na temat na pracę doktorską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 2 minuty temu, RappaR napisał: To czemu nie powstały na terenach poza władzą kościoła? Był monopolistą w tamtych czasach na terenie Europy. 3 minuty temu, RappaR napisał: To ta z czasów przedchrześcijańskich? Serio, nic nie wiesz A sorry mój błąd 3 minuty temu, RappaR napisał: Wymień mi jej dokonania naukowe, co odkryła albo co napisała? www.google.com 3 minuty temu, RappaR napisał: I potrafiły pisać? Mało kto wtedy pisał. Jeśli chcesz przypisać rozwój piśmiennictwa dzięki chrześcijaństwu to jest to niezaprzeczalne ale prawnie w celu utrwalania podziału stanowego było skutecznie ograniczane oraz monopolizowane przez kościół. 6 minut temu, RappaR napisał: I potrafiły pisać? To czemu nie powstały na terenach poza władzą kościoła? To ta z czasów przedchrześcijańskich? Wymień mi jej dokonania naukowe, co odkryła albo co napisała? Wymień jakieś dane statystyki bo Twoje pytania są meczące i nie mam czasu tracić na laika który potrafi wymienić 4 pozycje z wikipedi. Mam większą z Ciebie bekę niż lekarz tłumaczący ignorantowi medycynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Godzinę temu, Koelner napisał: Masz po prostu problem z interpretacją. Przed era chrześcijańska było więcej kobiecych jednostek w nauce, więc tłumaczenie kościoła że utrwalał wszechobecny stan jest głupie. 8 minut temu, Koelner napisał: Agnodike Agnodike (gr. Ἀγνοδίκη) – legendarna postać, Według Higinusa, Agnodike, piękna, dobrze urodzona Atenka, ścięła włosy i ubrana w luźną tunikę, studiowała medycynę pod kierunkiem wykładającego w Aleksandrii Herofilosa z Chalcedonu, wybitnego znawcy anatomii. Nie wzbudzając niczyich podejrzeń zdobyła wykształcenie W starożytnej Grecji kobiety nie tylko były pozbawione praw obywatelskich i wyborczych. Nie mogły leczyć i zajmować się ciężarnymi kobietami. Nawet pionier medycyny Hipokrates, żyjący w V wieku p.n.e., zakazał kobietom wstępu do swojej szkoły na wyspie Kos. Pozwalał im jedynie na naukę położnictwa w Azji Mniejszej. Po jego śmierci Grecy całkowicie zabronili kobietom praktyk medycznych pod groźbą kary pozbawienia życia Modern scholars generally doubt that Agnodice was a real historical figure.[5] Problems with accepting Agnodice as historical include questions over her date, and the implausibility of Hyginus' claim that there were no "obstetrices" in Athens before Agnodice, when literary and epigraphic evidence shows that midwives were known.[6][1][7] Hyginus claims that Agnodice was taught medicine by "a certain Herophilus" – generally identified with Herophilus of Chalcedon, an ancient physician known for his work on gynaecology who was credited with the discovery of the ovaries.[8] If this is the case, Agnodice would have lived in the late fourth or early third century BCE.[9] 1 minutę temu, Koelner napisał: Był monopolistą w tamtych czasach na terenie Europy. Skrawka Europy 1 minutę temu, Koelner napisał: www.google.com Nie znalazłem nic 2 minuty temu, Koelner napisał: Wymień jakieś dane statystyki bo Twoje pytania są meczące i nie mam czasu tracić na laika który potrafi wymienić 4 pozycje z wikipedi. Mam większą z Ciebie bekę niż lekarz tłumaczący ignorantowi medycynę. Ja mam większą bekę z "historyka", który postać fikcyjną przedstawia jako autentyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 8 minut temu, RappaR napisał: Ja mam większą bekę z "historyka", który postać fikcyjną przedstawia jako autentyczną. legendarna czy fikcyjna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 5 minut temu, Koelner napisał: legendarna czy fikcyjna? Historyczna czy fikcyjna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Zapraszam do draftu GOAT Polak. @julekstep @RappaR @fluber @Koelner @Sebastian @jack @lorak @BMF @P_M @Pablo81 @MarcusCamby @ignazz @ely3 @matek I generalnie wszyscy, ktorzy czuja sie na silach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 3 minuty temu, RappaR napisał: Historyczna czy fikcyjna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 8 minut temu, Koelner napisał: Na 3 kobiety, wymieniłeś jedną ze złej ery i jedną nieistniejącą. Bardziej by się nadawał mem z RW30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 44 minuty temu, Koelner napisał: Jeśli chcesz przypisać rozwój piśmiennictwa dzięki chrześcijaństwu to jest to niezaprzeczalne ale prawnie w celu utrwalania podziału stanowego było skutecznie ograniczane oraz monopolizowane przez kościół. W skrocie rozwoj pismiennictwa w sredniowieczu zawdzieczamy kosciowili ktory tenze rozwoj skutecznie ograniczal dawno nic tak sensownego nie przeczytalem na forum! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 1 minutę temu, julekstep napisał: W skrocie rozwoj pismiennictwa w sredniowieczu zawdzieczamy kosciowili ktory tenze rozwoj skutecznie ograniczal Tak, ponieważ rozwijał tylko w swoim gremium. Tak jak Twój kolega pisał, że biali rozwijali koszykówkę ale tylko wśród białych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 1 minutę temu, Koelner napisał: Tak, ponieważ rozwijał tylko w swoim gremium. Tak jak Twój kolega pisał, że biali rozwijali koszykówkę ale tylko wśród białych. No, to chyba lepiej niż jak robiły ruchy robotnicze w XIII wieku, nie rozwijając nic w niczyim gronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 1 minutę temu, Koelner napisał: Tak, ponieważ rozwijał tylko w swoim gremium. Tak jak Twój kolega pisał, że biali rozwijali koszykówkę ale tylko wśród białych. aha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Teraz, RappaR napisał: No, to chyba lepiej niż jak robiły ruchy robotnicze w XIII wieku, nie rozwijając nic w niczyim gronie Marsjanie także w XIII wieku nie robiły nic. Chłopi coś tam próbowali robić ale jak od księdza w środę i niedzielę słuchali, że trzeb słuchać Pana i mieli całe struktury kościelne oraz państwowe przeciwko sobie to często się nie udawało, chociaż wolny chłop w Anglii czy Skandynawii szybko zrzucił jarzmo układu władz-kościół 3 minuty temu, julekstep napisał: aha no tak tak, ciesz się że te ruchy socjalistyczne powstały bo jako syn chłopa czy robola to na chleb mówiłbyś beb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Teraz, Koelner napisał: no tak tak, ciesz się że te ruchy socjalistyczne powstały bo jako syn chłopa czy robola to na chleb mówiłbyś beb czyli bym nie mówił mów mi Panie i krawat popraw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Teraz, Koelner napisał: Marsjanie także w XIII wieku nie robiły nic. Chłopi coś tam próbowali robić ale jak od księdza w środę i niedzielę słuchali, że trzeb słuchać Pana i mieli całe struktury kościelne oraz państwowe przeciwko sobie to często się nie udawało, chociaż wolny chłop w Anglii czy Skandynawii szybko zrzucił jarzmo układu władz-kościół Chłopie. Czemu się ograniczasz do skrawka Europy? Czemu ruchy robotnicze w XIII wieku nic nie robiły w Meksyku, Indiach, Persji, Chinach, Japonii? W jaki sposób ich tam kościół ograniczał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 4 minuty temu, RappaR napisał: Czemu ruchy robotnicze w XIII wieku nic nie robiły w Meksyku, Indiach, Persji, Chinach, Japonii? W jaki sposób ich tam kościół ograniczał? Robotnik istniał przed epoką industrialną? Rozbawiasz. Przeczytaj przynajmniej Żywczyńskiego albo przynajmniej Chwalbę i wróć do rozmowy. Zadałeś już tyle pytań i nie napisałeś nic konkretnego oprócz trzech wklejek z wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 19 minut temu, Koelner napisał: Robotnik istniał przed epoką industrialną? Rozbawiasz. Przeczytaj przynajmniej Żywczyńskiego albo przynajmniej Chwalbę i wróć do rozmowy. Zadałeś już tyle pytań i nie napisałeś nic konkretnego oprócz trzech wklejek z wiki. No nie. Dlatego nie wiem czemu oczekujesz by kościół w XIII wieku dokonywał zmian epoki industrialnej 20 minut temu, Koelner napisał: Rozbawiasz Nie tak jak Ty w wymienianiu uczonych przedchrześcijańskich Ale oczekiwałem właśnie tego po Tobie, nie rozczarowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi