Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, fluber napisał:

I po co ta nędzna osobista wycieczka, w dodatku nieprawdziwa?

PONIEWAŻ ZA PISU

6 godzin temu, ignazz napisał:

Bez małostkowych wtrąceń i złośliwości.  Bardzo kulturalnie czego i Wam i sobie życzę. 

ŻYCZENIA SIĘ NIE SPEŁNIAJĄ

kolejny mocny argument!

43 minuty temu, ignazz napisał:

ty wyciągasz wtedy staty Duranta z rookie sezon i piszesz ze Russ to gość a za Duranta to tylko zgliszcza były i nie daj Boże dalej z nim 

czyli czekaj

PiS to prime Westbrook a PO to Durant, który 8 lat gra jak w rookie sezonie? xD

TO JA WOLĘ TEGO RUSSA JEDNAK

Edytowane przez julekstep

4 godziny temu, julekstep napisał:

PONIEWAŻ ZA PISU

ŻYCZENIA SIĘ NIE SPEŁNIAJĄ

kolejny mocny argument!

czyli czekaj

PiS to prime Westbrook a PO to Durant, który 8 lat gra jak w rookie sezonie? xD

TO JA WOLĘ TEGO RUSSA JEDNAK

Classic Julek. Poudawajmy ze nie wiemy o co chodzi. No nic to zostaje mi się grzecznie zapytac

FFA8497-A-8610-45-F5-9-E30-2-D9645-B98-C

czy Ty miałeś kieszonkowe?

4 minuty temu, ignazz napisał:

Classic Julek. Poudawajmy ze nie wiemy o co chodzi. No nic to zostaje mi się grzecznie zapytac

PiS jako Westbrook i po jako Durant to tylko założenie a priori. Bo tak czujesz. My moglibyśmy ich ustawić odwrotnie i miałoby to równie silne podstawy. 

A warunki dla tych co wstają w poniedziałki o 5 rano żeby ciężko pracować są lepsze niż kiedykolwiek:) 

7 godzin temu, fluber napisał:

Uznam że wrzucanie danych od 1995 roku to przyznanie mi racji i kapitulacja w dyskusji. 

e tam. chciałem poszerzyć Ci horyzont ;)

nasz region z wiadomych przyczyn się rozwija i wrzucanie PKB nominalnego  zawsze będzie nas faworyzowało względem mniejszych gospodarek z regionu, ale już PKB per capita wygląda inaczej, popatrz

https://countryeconomy.com/countries/compare/poland/czech-republic?sector=GDP+per+capita+(Dollars)&sc=XE34#tbl

pamiętam, że już bardzo dawno na forum jeszcze może ebasket był taki użytkownik Greg z Wrocławia ( może @Krzemo pamiętasz go? ) który wrzucał nam tabele i prognozy x lat do przodu. wtedy jak ja zarabiałem koło 2tys w pierwszej stałej pracy(2013-14) uważałem go za szarlatana a on pisał o tym ,że trójkąt weimarski będzie rządził Europą a w przyszłości Polska z Niemcami. nie wrzucał stron ani tabela od Ziemkiewicza czy Rachonia ale to był poważny użytkownik.

Cytat

Chłopaki, gdzie nie spojrzeć, Polska gospodarczo pod rządami PiS kosi konkurencję czy to z Europy zachodniej, wschodniej, centralnej, południowej czy północnej, mieliśmy najwyższy wzrost przed pandemia, najwyższy wzrost "po pandemii" i najwyższą prognozę na najbliższe dwa lata. Przestańcie wypierać rzeczywistość, to się robi niezdrowe. 

w rodzinne strony moich rodziców jadę sobie A1, do szefostwa od czasu do czasu A2, do kumpla z Poznania jechałem S7, w piątek byłem na meczu Trefl Anwil w Ergo Arenie na 11 tys ludzi a dwa tygodnie temu było na Lechii - jednym z najładniejszych stadionów , i lubię się pospacerować po Długiej i wzdłuż Motławy w okół odrestaurowanych budynków jakich byłem i wiesz co? było to budowane za PO , dlatego jak ktoś pisze o ruinie i Rosji za PO to jest zdrowo pierdolnięty.

perspektywy Polski od wejścia do UE były świetne i już od 2010 roku było widać, że idziemy w dobrą stronę. jak w wakacje na budowie zarabiałem wtedy około 4tys netto złotych miesięcznie bo robiłem po 11h to już były perspektywy, że wszystko z biegiem czasu wystrzeli.operator więcej zarabiał od kierownika , kierowców już brakowało a firmy zaczynające ze starą koparką i wypożyczanym sprzętem z Ramirentu , jednym Boshem na 15 osób po 2-3 latach całą bazę miały zajebana sprzętem i ludzi z większymi zarobkami. pracowałem w firmie 30 osobowej a takich firm było wiele, które rozwinęły się przez boom w infrastrukturę zainwestowany za PO. w 2014 roku gdy zarabiało się na start w korpo 2-2,5 tys to sprzątaczki już dostawały 2tys i brakowało rąk do pracy a studenci w Macu dochodzili do 3tys, wystarczył czas i się wszystko uregulowało.budowlanka to płuca gospodarki i szkoda, że do Torunia jadę tak samo długo jak za Kartuzy ponieważ łatwiej drukować niż dalej budować drogi.

piszesz o 3x więcej zarobkach a ja obracam się w środowisku PZU, Pekao, Alior, LPP, Skanska, Strabag i nigdzie 3x więcej nie widzę. nawet odchodząc od tej branży to facet który w 2015 roku kładł mi podłogi brał 700 a teraz bierze 1100 , sprzątaczka zarabiał u nas 2 tys teraz prawie 3 tys , w korpo ludek jak zaczynał 2-2.5 teraz 3-3.5 więc nie ma pojęcia gdzie jest te 3x, znaczy wiem gdzie jest prawie . w obecnym mieszkaniu w którym mieszkam(2014 rok) było za m2 5-6 tys a obok buduje ten sam deweloper i chodzą za 12-15 tys , mieszkanie które wziąłem 2 lata temu na wynajem chodziło 7-8 za m2 a teraz obok ten sam sprzedaje 11-12 tys ( wszystko w tych samych standardach )

oczywiście nie widzę PiSu w gospodarce jako czarne zło ponieważ wykonują swoją robotę dobrze ale za rozwój odpowiada ten który spowodował , że chłop z Kartuz z kartoflami jest w stanie jechać na Przymorze aby drożej sprzedać i mu się opłaca a nie że ktoś mu druknie parę złotych więcej .

tym bardziej, że mija już 7 lat od rządów PiS i jeśli chodzi o rozwój infrastruktury oraz realizację projektów ( elektryki, mierzeja, cop, via carpatia, itp itd) to PiS jest daleko za PO w dupie więc proszę nie wyjeżdżać mi tu z Rosją ;]

p.s. jeśli chodzi o tabelki i wykresy to gruby lol, znam bardzo dobrze osobiście dyrektor operacyjną czołową banku z kapitałem państwowym i wiem jak te dane idą do góry. to jest coś jak z armią rosyjską która przed inwazją była drugą potęgą na świecie a obecnie chodzą zdjęcia z żołnierzem który ma mosin nagant 1891 zawierzony na ramieniu na sznurku będąc ubranym w hełm z pod Stalingradu :P

Rozwój układu drogowego to logiczny ruch gdy jesteśmy kolejny raz spichlerzem Europy. 
Tu nie jest tak tragicznie jak sugerujesz bo poszły odcinki A1 - to co zostało zrobić oraz ważne S7/S8/s3/s5 cześć S6 które w dosyć logiczny uruchamiają nam os północ południe. Wiąże z tym niemałe nadzieje choć wspomniana via carpathia może być opóźniona bo przetarg wygrała firma z kapitałem rosyjskim i prognozuje batalie z dogrywka. Korytarze Czechy Szczecin i Krakow Gdansk ( wyjątek odcinek Warszawa) zaraz będą kompletne lub już są. 

bardziej martwi mnie totalnie szkodliwy twór jakim są Wody Polskie oraz wszechobecny smród w rdosiach gdzie praktycznie w każdym większym projekcie z automatu blokowane są decyzje środowiskowe i idzie się wtedy poprzez zaskarżanie tych decyzji. Z łatwością wygrywając ale z opóźnieniem.  
co śmieszne i tragiczne wspomniane organy totalnie nie współpracują z GDDKiA i same sobie robią pod górkę. I tu jest wina PISU bo gospodarka w tym aspekcie sterowana jest centralnie. A decyzje sprzeczne gdzie robi państwo samo dla siebie. 

covid urzędnicy skwapliwie wykorzystują do spychologii terminów i procedur za co odpowiadają obie strony bo to samorządy. tu czynnik ludzki nie partyjny szwankuje 

tragiczne są za to kwestie energetyczne i totalny brak reform - nawet bez dyskusji tak jesteśmy zajęci innymi aspektami i tu można tez winić opozycje której to umyka. 

jakos nie widzę w tych działaniach poziomu mvp. 

@Koelner no przecież wiem ze średnio 3 czy 4 razy do góry nikomu nie poszło. Mnie w zależności od projektu względem 2014 poszło 2-4 razy do góry z tym że mało kto ma takie umiejętności jak ja i jednocześnie są to umiejętności które teraz są jednymi z kluczowych więc mam farta że uczyłem się akurat tego czego powinienem. 

@ignazz nawet z energetyka PiS i tak nas ustawił lepiej niż po. Ile było krytyki gazoportu, ile krytyki dywersyfikacji dostaw kosztem wyższych cen? Ile krytyki że PiS szczuje na Rosję zamiast wykorzystać szanse na pojednanie? A teraz nikt nie powie głośno że gdyby nie PiS to byśmy mieli 20-letni kontrakt na rosyjski gaz na wyłączność w tym momencie. Na co drugim dachu stoi instalacja fotowoltaiczna bo są dofinansowania, czyste powietrze masowo likwiduje stare piece. Można wymieniać i wymieniać

Godzinę temu, Pablo81 napisał:

Przecież trafiłeś 10 w totka czyli pandemię, to ciężko porównać. Za Ukraińców też jakiś dodatek powinien być, prawda?

Trafiłem w totka, bo pracowałem w kraju rządzonym przez PiS.

Nie byłoby tak dobrze, gdyby dalej rządziło PO mające największe poparcie wśród złodziei i prawników 

8 godzin temu, ignazz napisał:

Prościej aby dotarło nie potrafię. 

Ps na hali 20.000 ale Russowi tylko 4 osoby klaszczą mimo ze gra tez i Durant i pozostali gracze ( różne zmienne) a jeden z tych 4 jest lekarzem i czuje się przez to klaskanie elitarnym kibicem. 

Bo innym który jako nieliczny dostrzega geniusz Russa. 

Ale żeby Twoje porównanie miało sens, to  RW musiałby wygrać ze 4 razy ligę i to  ze stołecznymi WW (biorąc pod uwagę miejsce we wszystkich wskaźnikach)

Wtedy nie oglądałbyś się na Duranta :) 

8 godzin temu, ignazz napisał:

Prościej aby dotarło nie potrafię. 

image.jpeg.b62d5b07cc02437f9975efaa4ca7a9bd.jpeg

no przecież wiem ze średnio 3 czy 4 razy do góry nikomu nie poszło. Mnie w zależności od projektu względem 2014 poszło 2-4 razy do góry

Beka, że dopiero co Rappar pisał, że za PO dorabiali się złodzieje a teraz się okazuje, że za PIS dorabiasz się głównie Ty z Rapparem 😉 

Ile było krytyki gazoportu

Krytyka wynikała głównie z powodu lokalizacji w Świnoujściu a nie w Gdańsku. 

1 godzinę temu, Koelner napisał:

w rodzinne strony moich rodziców jadę sobie A1, do szefostwa od czasu do czasu A2, do kumpla z Poznania jechałem S7, w piątek byłem na meczu Trefl Anwil w Ergo Arenie na 11 tys ludzi a dwa tygodnie temu było na Lechii - jednym z najładniejszych stadionów , i lubię się pospacerować po Długiej i wzdłuż Motławy w okół odrestaurowanych budynków jakich byłem i wiesz co? było to budowane za PO , dlatego jak ktoś pisze o ruinie i Rosji za PO to jest zdrowo pierdolnięty.

jeśli datę otwarcia odcinka przypisujemy na konto partii akurat rządzącej (widzę tym kluczem się posługujesz) to nie ma większego drogowego game changera niż  obwodnica Marek

NIE MA

w Biblii tak napisali

29 minut temu, jack napisał:

Beka, że dopiero co Rappar pisał, że za PO dorabiali się złodzieje a teraz się okazuje, że za PIS dorabiasz się głównie Ty z Rapparem 😉 

Znajdź swój PIT z 2014 i z tego roku i podaj jaki stosunek Twoich przychodów z 2014 stanowią przychody z 2021, bo nie wierzę, że Ty się nie dorabiasz:)

Edytowane przez fluber

4 minuty temu, fluber napisał:

Znajdź swój PIT z 2014 i z tego roku i podaj jaki stosunek Twoich przychodów z 2014 stanowią przychody z 2022, bo nie wierzę, że Ty się nie dorabiasz:)

Nie muszę sprawdzać by wiedzieć, że nie jest to 2-4x więcej 🤷‍♂️

9 godzin temu, ignazz napisał:

Ps na hali 20.000 ale Russowi tylko 4 osoby klaszczą mimo ze gra tez i Durant i pozostali gracze ( różne zmienne) a jeden z tych 4 jest lekarzem i czuje się przez to klaskanie elitarnym kibicem. 

Nie rozumiem analogii.

Na forum mamy 20 tysięcy przeciwników PiSu i 4 zwolenników?

Czy piszesz ogólnie, że PiS w Polsce ma mniejsze poparcie od innych partii?
Czy też Twoja analogia nie ma żadnego związku z rzeczywistością i jest kompletnie z dupy?

To całkiem zabawne, że na forum, gdzie porównywało się supporty LeBrona i Kobego przy uwzględnieniu takich czynników jak c***owość Mo Williamsa czy wpływ łysiny Zydrunasa Ilgauskasa na wynik powstania listopadowego uzależnia się wzrost dobrobytu tylko na podstawie partii rządzącej.

P.S. Fanboje PiSu zapominają, że PiS wygrał wybory 3 a nie 2 razy. Ale domyślam się jakie są przyczyny niektórych słabszych lat :) 

wina Tuska,

to przez Lewicę,

wtedy się dopiero uczyli, w 2015 dopiero pokazali siłę

2 godziny temu, julekstep napisał:

jeśli datę otwarcia odcinka przypisujemy na konto partii akurat rządzącej (widzę tym kluczem się posługujesz) to nie ma większego drogowego game changera niż  obwodnica Marek

NIE MA

w Biblii tak napisali

s5 teraz otwierali a zaczęli za poprzedników

w Markach to jakiś UPRowiec był długo szefem ( za czasów PO ) i pamiętam, że skarżył się jak mocno rywalizują starzy mieszkańcy kontra nowi :P

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat