Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Koelner napisał:

Uznam że wrzucanie danych od 1995 roku to przyznanie mi racji i kapitulacja w dyskusji. 

Chłopaki, gdzie nie spojrzeć, Polska gospodarczo pod rządami PiS kosi konkurencję czy to z Europy zachodniej, wschodniej, centralnej, południowej czy północnej, mieliśmy najwyższy wzrost przed pandemia, najwyższy wzrost "po pandemii" i najwyższą prognozę na najbliższe dwa lata. Przestańcie wypierać rzeczywistość, to się robi niezdrowe. 

14 minut temu, fluber napisał:

Uznam że wrzucanie danych od 1995 roku to przyznanie mi racji i kapitulacja w dyskusji. 

Chłopaki, gdzie nie spojrzeć, Polska gospodarczo pod rządami PiS kosi konkurencję czy to z Europy zachodniej, wschodniej, centralnej, południowej czy północnej, mieliśmy najwyższy wzrost przed pandemia, najwyższy wzrost "po pandemii" i najwyższą prognozę na najbliższe dwa lata. Przestańcie wypierać rzeczywistość, to się robi niezdrowe. 

A dług?

W tym ten w funduszach ?

Nikt nie wypiera się wyników gospodarki. Chciałbym jedynie zrewidować to niczym nie skalane przeczucie ze to dzięki PiS. Intuicja podpowiada mi ze można było lepiej a i by się znalazł ktoś kto by zrobił to gorzej. Moim zdaniem dosyć dużo rzeczy zafajdano w słabym stylu dodatkowo w bonusie skłócając społeczeństwo w imię utrzymania władzy. Mamy państwo z dykty jeżeli chodzi o główne gałęzie gospodarki i przyspieszenie gospodarcze jest bardziej zbiegiem wielu bardzo pozytywnych okoliczności niż świadomych ruchów rządzących. Teraz jest dobrze ale przez nadwyżkę niestety nie sfinansowano bardzo bolesnych ciec jakimi jest reforma służby zdrowia armii i energetyki. Nadwyżkę ulokowano w socjalu co uruchomiło sektor usług i podkręciło wyniki brutto ale te są gorsze przez wysoka inflacje.  Netto wyglada to gorzej ale Janusz nie potrafi tego przeliczyć. Wiec się nie martwi cenami gazu czy energii oraz wzrostem cen paliw przed wojna ( dalszy wzrost to rykoszet i akurat nie wina rzadu). Zbiegło się to u Kolegów ze wzrostem zarobków wiec kochamy PiS x3. Wszystko pod rządami PiS. Świetnie. Jakby nie było Ziobry Macierewicza walki z prawem Kobiet do decydowania o swoim życiu czy o niezawisłym systemie sądowym czy spółek typu Centralny Port czy kolej szybkich torów. Detale. Jest dobrze. I nie można sobie wyobrazić ze może być jeszcze lepiej. „ Mi rośnie” 

1 minutę temu, fluber napisał:

Można sobie wyobrazić. Ale trudno mi jest wyobrazić sobie ze byłoby lepiej gdyby rządzili ci za których rządów było gorzej

To ze za PO dostawałeś kieszonkowe na niskim poziomie nie znaczy ze było gorzej. Nie było tylu bubli prawnych. Przyspieszenie gospodarcze z dużo gorszej pozycji startowej tez było faktem. Nie rozumiem tej negacji rodem z TVP 

4 minuty temu, ignazz napisał:

Nikt nie wypiera się wyników gospodarki. Chciałbym jedynie zrewidować to niczym nie skalane przeczucie ze to dzięki PiS. 

To nie przeczucie, minęło 7 lat od rządów poprzedniej ekipy i mieliśmy 1 miejsce w Europie we wzroście PKB za ostatni kwartał przed pandemia, 1 miejsce w Europie za ostatni kwartał i 1 miejsce w Europie w prognozie do końca 2023. To nie jest zbieg okoliczności, splot szczęśliwych zdarzeń, czy co tam jeszcze próbujesz kreatywnego sobie wyobrazić zamiast zaakceptować rzeczywistość

8 minut temu, ignazz napisał:

Nikt nie wypiera się wyników gospodarki. Chciałbym jedynie zrewidować to niczym nie skalane przeczucie ze to dzięki PiS. Intuicja podpowiada mi ze można było lepiej a i by się znalazł ktoś kto by zrobił to gorzej. 

Moje przeczucie mówi, że po kolejnych latach PO byśmy byli batustanem na poziomie Rosji.

1 minutę temu, ignazz napisał:

To ze za PO dostawałeś kieszonkowe na niskim poziomie nie znaczy ze było gorzej. 

I po co ta nędzna osobista wycieczka, w dodatku nieprawdziwa? Rozmawiamy o faktach a kiedy fakty nie zgadzają się z tym co sobie wyobrażasz, to reagujesz dziecinnymi docinkami. 

4 minuty temu, ignazz napisał:

Przyspieszenie gospodarcze z dużo gorszej pozycji startowej tez było faktem. Nie rozumiem tej negacji rodem z TVP 

Dosłownie 10 minut temu koelner wrzucił link że nasz region od 1995 roku rozwija się 3 razy szybciej niż Europa zachodnia, a Ty piszesz o gorszej pozycji startowej w 2008??? Na podstawie jakich danych? Kryzys Lehman brothers w porównaniu do pandemii to jak żart. 

Chodziło mi o powiązaniu czasoprzestrzeni z nasza pozycja zawodowa. I faktem ze kiedyś nie zarabialiśmy tylko dostawaliśmy od rodziców kieszonkowe co nie znaczy ze wtedy rządzący byli beznadziejni a teraz jak zarabiasz są cudowni. Jeżeli Ciebie uraził wpis bo np nie dostawałeś kieszonkowego to przepraszam. Aż tak Ciebie nie znam. Kieszonkowe to tylko system ze kiedyś nie byliśmy tacy samowystarczalni 

Ta dyskusja korzystając ze jesteśmy na forum nba wyglada tak:

przedstawiasz mi staty Westbrooka. Zobacz jaki wynik. PIS GOAT. 
ja pisze ze zobacz ten zespół byłby lepszy gdyby zamiast Westbrooka był np Durant. Wyniki zespołowe mogłyby być lepsze mimo niezłych wyników i statystyk 
ty dalej z uporem maniaka piszesz o statach Russela żeby zobaczyć jak wysoko punktuje 

ja wskazuje ze zobacz ( reformy kolesiostwo mizerny zacofany promowany światopogląd) ale Russel jest egocentrykiem skupionym na TD i szkodnikiem gry zespołowej plus nie broni 

ty wyciągasz wtedy staty Duranta z rookie sezon i piszesz ze Russ to gość a za Duranta to tylko zgliszcza były i nie daj Boże dalej z nim 

tak to z boku wyglada. 

Prościej aby dotarło nie potrafię. 

Ps na hali 20.000 ale Russowi tylko 4 osoby klaszczą mimo ze gra tez i Durant i pozostali gracze ( różne zmienne) a jeden z tych 4 jest lekarzem i czuje się przez to klaskanie elitarnym kibicem. 

Bo innym który jako nieliczny dostrzega geniusz Russa. 

A mój osad w sumie się nie liczy bo za bilet zapłacił mój Tata. Wiec co ja tam mogę wiedzieć. 

( zapłacił w domyśle bo dbał o wykształcenie) 

Wiec Fluber bardzo mylnie odebrałeś to kieszonkowe. To moment rookie sezon Duranta niż atak. 

W gospodarce mamy z reszta teraz taki wysoki pace jak nigdy. Tu nie ma się co szczycić zdobyczami punktowymi na tle poprzednich epok.  

A PiS to nie Golden. Zapewniam. 

49 minut temu, RappaR napisał:

Moje przeczucie mówi, że po kolejnych latach PO byśmy byli batustanem na poziomie Rosji.

Oklahoma 

Ale Ignazz na razie nam tu próbujesz wmówić, ze coś by było lepiej za kogoś innego, za kogo nie było lepiej. Ze płacisz dużo, a dostajesz mało (co jest nieprawda) i ze jest jakiś plan/system , cokolwiek. Uprawiasz gdybologie kompletnie negując dane.

Czy PiS jest fajny? Nie sadze.

Czy ich pomysły na gospodarkę zaprocentowały? Tak, na 101%.

Czy można było zrobić coś lepiej? Tak, na 101%.

Czy PO byłaby lepsza w tym okresie pod katem gospodarczym? Na podstawie ich pomysłów i rządów, to ja śmiem wątpić, ale może by im się wajcha przekręciła.

8 minut temu, ignazz napisał:

Chodziło mi o powiązaniu czasoprzestrzeni z nasza pozycja zawodowa. I faktem ze kiedyś nie zarabialiśmy tylko dostawaliśmy od rodziców kieszonkowe co nie znaczy ze wtedy rządzący byli beznadziejni a teraz jak zarabiasz są cudowni. Jeżeli Ciebie uraził wpis bo np nie dostawałeś kieszonkowego to przepraszam. Aż tak Ciebie nie znam. Kieszonkowe to tylko system ze kiedyś nie byliśmy tacy samowystarczalni 

Za rządów SLD poznałem swoją żonę, za po pracowałem dokładnie tu gdzie teraz, stąd porównuje 1 do 1 stawki przy projektach. 

Poza tym ja nigdy nie miałem kieszonkowego, rodziców nie było stać. 

12 minut temu, ignazz napisał:

Ta dyskusja korzystając ze jesteśmy na forum nba wyglada tak:

przedstawiasz mi staty Westbrooka. Zobacz jaki wynik. PIS GOAT. 
ja pisze ze zobacz ten zespół byłby lepszy gdyby zamiast Westbrooka był np Durant. Wyniki zespołowe mogłyby być lepsze mimo niezłych wyników i statystyk 
ty dalej z uporem maniaka piszesz o statach Russela żeby zobaczyć jak wysoko punktuje 

ja wskazuje ze zobacz ( reformy kolesiostwo mizerny zacofany promowany światopogląd) ale Russel jest egocentrykiem skupionym na TD i szkodnikiem gry zespołowej plus nie broni 

ty wyciągasz wtedy staty Duranta z rookie sezon i piszesz ze Russ to gość a za Duranta to tylko zgliszcza były i nie daj Boże dalej z nim 

tak to z boku wyglada. 

Prościej aby dotarło nie potrafię. 

Ps na hali 20.000 ale Russowi tylko 4 osoby klaszczą mimo ze gra tez i Durant i pozostali gracze ( różne zmienne) a jeden z tych 4 jest lekarzem i czuje się przez to klaskanie elitarnym kibicem. 

Bo innym który jako nieliczny dostrzega geniusz Russa. 

A mój osad w sumie się nie liczy bo za bilet zapłacił mój Tata. Wiec co ja tam mogę wiedzieć. 

( zapłacił w domyśle bo dbał o wykształcenie) 

Wiec Fluber bardzo mylnie odebrałeś to kieszonkowe. To moment rookie sezon Duranta niż atak. 

Pis jest w top 5 odkąd gra a od 3 lat jest MVP.  Poziom wyżej niż kiedykolwiek Durant był. A po 14 latach od debiutu i 7 lat od ostatniego meczu w lidze, Twoja wiara w Duranta to jedynie sentyment, a krytyka PiS to uprzedzenie do nazwiska zawodnika zamiast realnej oceny Advanced stats 

Jak można porównywać 1:1 stawki z 2008 i 2022 roku i jeszcze na tej podstawie oceniać rządzących? Oszalałeś? 

Jeżeli nie miałeś kieszonkowego to mam nadzieje ze tym bardziej wierzysz ze o tym nie wiedziałem i to nie był atak tylko symboliczne wskazanie etapu życia. 

Takie AD personam przecież byłoby bez sensu w tak błahej dyskusji jak o polityce. 

1 minutę temu, ignazz napisał:

Jak można porównywać 1:1 stawki z 2008 i 2022 roku i jeszcze na tej podstawie oceniać rządzących? Oszalałeś? 

Powtórzę, to była uwaga odnośnie tego że zyskują tylko nieroby. Ja w 2022 mam stawki w niektórych projektach 4 razy wyższe niż w 2014.

A porównywać mogę wskaźniki gospodarcze, co robię od kilku postów tutaj. No i realne decyzję. Np jak pierdolnął kryzys a inflacja zaczęła zbliżać się do 5 procent, to po podnosiła VAT. 

Teraz, fluber napisał:

Powtórzę, to była uwaga odnośnie tego że zyskują tylko nieroby. Ja w 2022 mam stawki w niektórych projektach 4 razy wyższe niż w 2014.

A porównywać mogę wskaźniki gospodarcze, co robię od kilku postów tutaj. No i realne decyzję. Np jak pierdolnął kryzys a inflacja zaczęła zbliżać się do 5 procent, to po podnosiła VAT. 

Zmniejszanie czy podnoszenie VAT jest mniej uciążliwe niż ten styl rządzenia jaki promuje PiS. Z twarzami typu Ziobro czy Macierewicz. 

To są ruchy rzędu 2-5%

Ukryte podatki i obecna inflacja są wyższe 

Tak zabolało to PO i ten VAT? 

Ps. Nigdy nie twierdziłem ze zyskują TYLKO nieroby. Ale wysoce niesprawiedliwe jest ze zyskują na tle bardzo aktywnego i pracowitego społeczeństwa. Tu akurat mamy powody Do dumy. Pracowitych mamy wielu rodaków i oni powinni zyskiwać x2 niż te nieroby x50 czy ile tak 

2 minuty temu, fluber napisał:

Styl to kwestia gustu. A efekty można zmierzyć

Nie wierze ze nie dostrzegasz tej mizerii 

3 minuty temu, ignazz napisał:

Ps. Nigdy nie twierdziłem ze zyskują TYLKO nieroby. Ale wysoce niesprawiedliwe jest ze zyskują na tle bardzo aktywnego i pracowitego społeczeństwa. Tu akurat mamy powody Do dumy. Pracowitych mamy wielu rodaków i oni powinni zyskiwać x2 niż te nieroby x50 czy ile tak 

Nie wierze ze nie dostrzegasz tej mizerii 

To jest takie pi****lenie jak to że zyskują uchodźcy wojenni z Ukrainy bo mają kibel na dworcu za free. Weź porównaj skalę. 

Minister daje tylko twarz, on nawet nie wie jak ministerstwo działa, to tylko polityka, za działania odpowiadają inni pracownicy ministerstwa. Już po czasach ministry sportu muchy dawno to powinieneś wiedzieć. Mnie nie obchodzi jakiego pajaca oni tam wstawiaja, interesują mnie efekty, a te są rewelacyjne. 

19 minut temu, fluber napisał:

Za rządów SLD poznałem swoją żonę, za po pracowałem dokładnie tu gdzie teraz, stąd porównuje 1 do 1 stawki przy projektach. 

Poza tym ja nigdy nie miałem kieszonkowego, rodziców nie było stać. 

Pis jest w top 5 odkąd gra a od 3 lat jest MVP.  Poziom wyżej niż kiedykolwiek Durant był. A po 14 latach od debiutu i 7 lat od ostatniego meczu w lidze, Twoja wiara w Duranta to jedynie sentyment, a krytyka PiS to uprzedzenie do nazwiska zawodnika zamiast realnej oceny Advanced stats 

Wiem wiem. Russ dostał mvp i nawet zbytnio nie dyskutowano czy słusznie. Co totalnie nie zmienia faktu jaki to jest profil gracza 

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat