Skocz do zawartości

beGM - Pytania do Radnych (i nie tylko radnych)

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, LONGER01 napisał(a):

Podobno w nowym CBA jest zapis, że nie trzeba używać wyjątków aby podpisać 2nd rounderów na dłuższy kontrakt. Jest to prawda czy fake z Reddita?

The second-round exception can be used to sign a player to either a three-year contract that includes a third-year team option or a four-year contract that features a fourth-year team option.

Three-year deal

The first year can be worth up to the minimum salary for a player with one year of NBA experience.

The second and third years are worth the second- and third-year minimum salaries for a rookie.

The third year is a team option.

Wartosci z zeszlego sezonu:

Year Salary

2023/24 $1,801,769

2024/25 $1,891,857

2025/26 $2,221,677

Total $5,915,303

Four-year deal

The first year can be worth up to the minimum salary for a player with two years of NBA experience.

The second year can be worth up to the second-year minimum salary for a player with one year of experience.

The third and fourth years are worth the third- and fourth-year minimum salaries for a rookie.

The fourth year is a team option.

Year Salary

2023/24 $2,019,706

2024/25 $2,120,693

2025/26 $2,221,677

2026/27 $2,406,205

Total $8,768,281

Tym o to sposobem 2nd roundery maja wieksza wartosci :)

3 godziny temu, karpik napisał(a):

3. Przed startem FA można zgodnie z CBA zaproponować swoim graczom z player option opcje opt out + extension. Taka oferta dodawana będzie do szablonu (usuwamy zapis o założeniu osobnego tematu, żeby nie tworzyć bałaganu). Uwaga -> opcja z 2/3 glosow nie zostala zaakceptowana przed rade stosunkiem glosow 2:1.

Powód -> Jest to zwykła decyzja kontraktowa, tak jak inne opt iny, opt outy, tworzylibyśmy tym samym potworka i pewien bezsens, czyli opt in, opt out -> 50% +1, a opt out + extension 2/3. Zostajemy przy 50%+1.

A co w przypadku zwykłych extension (głównie o to mi chodziło)? 

10 godzin temu, ozzy110 napisał(a):

Czy my wrzuciliśmy w regulamin dodatkowy termin na rookie extension na początku sezonu?

Nowy regulamin nie zostal ostatecznie wrzucony, poza tymi punktami ze znianami.

Wiec na moje, to mozna to jeszcze zrobic jak I sprecyzowac te kontroferty.

Mam pytanie.

Czy gracz który całą swoją karierę w NBA grał na TW i nie miał normalnej umowy to on jest rozpatrywany jako gracz z zerowym experience? 

Chodzi mi tu o minimum dla takiego gracza które wynosi ok 1mln więc jak ktoś chce przyoszczędzić może uzupełnić skład takim graczem🤔

Edytowane przez bogans2

37 minut temu, bogans2 napisał(a):

Mam pytanie.

Czy gracz który całą swoją karierę w NBA grał na TW i nie miał normalnej umowy to on jest rozpatrywany jako gracz z zerowym experience? 

Chodzi mi tu o minimum dla takiego gracza które wynosi ok 1mln więc jak ktoś chce przyoszczędzić może uzupełnić skład takim graczem🤔

Na tw to możesz grać maksymalnie 4 lata. Ja exp liczę według realnej gry w NBA nakładającej się na nasze umowy w danym okresie. Nie da się śledzić czy gość w opisie dostawał minuty czy może jednak zagrał jedno spotkanie, albo nie zagrał ani minut. Za dużo niepotrzebnej roboty 

Edytowane przez ozzy110

Pytanie.

Czy u nas podatek naliczamy wg regulaminu czy według reguł NBA (bardziej skomplikowane).

10.4: Naliczanie luxury - Jeśli ekipa przekracza próg luxury tax (120% SC) potrzebne są dodatkowe obliczenia. W pierwszym sezonie przekraczania progu luxury tax, za każdego dolara, który przekroczył próg luxury tax(*zwany dalej luxury) płacone są 2 dolary. W drugim z rzędu sezonie przekraczania luxury za każdego dolara, który przekroczył próg luxury tax płacone są 3 dolary, w trzecim z rzędu i każdym kolejnym sezonie przekraczania luxury za każdego dolara, który przekroczył próg luxury tax płaconych jest 4 dolarów.

A tu jak to wygląda w NBA

https://www.salaryswish.com/luxury-tax

Godzinę temu, january napisał(a):

Wg regulaminu.

Btw mogę ofertę Councilowi, który jest u mnie na two way złożyć?

Dla mnie to jest zwykłe przekonwertowanie umowy, więc czemu nie. Ja sam się zastanawiam nad normalną umową dla Wilsona

4 minuty temu, ignazz napisał(a):

A kiedy uzupełnimy te Ex10

@ignazz, naprawdę w tych znaczkach nie ma jakiejś magii. Wystarczy przeczytać.

7. Podpisywanie zawodników poprzez exibit 10 możliwe jest tylko podczas rund dla nich stworzonych, czyli przed draftem real oraz po summer league

Spokojnie, będzie jeszcze, wcześniej będzie ogłoszenie.

Zastanawiam się tylko, czy nie powinna być jeszcze jedna runda, po wężyku 2wc, bo może być taka sytuacja, że z tych trzech żaden nie zostanie.