Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

Czy aby na pewno dobre kwoty zostały wpisane w arkusz jeżeli chodzi o minimum u weteranów? Kay Felder na minimum zarabia więcej niż Nowitzki czy Ginobili na minimum?

https://www.hoopsrumors.com/2018/06/nba-minimum-salaries-for-201819.html

Oni zarabiają realnie więcej, tylko tak się to liczy w salary. U Feldera wszystko jest w arkuszu

Czy aby na pewno dobre kwoty zostały wpisane w arkusz jeżeli chodzi o minimum u weteranów? Kay Felder na minimum zarabia więcej niż Nowitzki czy Ginobili na minimum?

W artykule, do którego link wrzuciles, jest odpowiedź na Twoje pytanie. Pod tabelą. Tzw vet minimum.

To ja może, bo wcześniej tak z doskoku zajrzałem.

Chodzi o to, że jak umowa jest na minimum 1 rok lub 1+1 to wtedy liga sama z siebie dopłaca różnicę między umową gracza, a wartością minimum dla 2 lat doświadczenia.

Spowodowane jest to tym żeby uniknąć sytuacji, w której młodsi gracze są szczególnie forowani do zatrudnienia ponieważ zajmują mniej miejsca w salary. I tak Dirk czy Manu jako 10+ experience dostają swoje 2,3 mln, a do salary liczy się 1,512 jakby mieli 2 lata stażu w lidze. No i tu ciekawostką jest -mnie bardzo zaskoczyło- też to, że te 800 tysiecy brakujące nie idzie "pod stołem" ale za zgodą ligi od drużyny, ale samo NBA pokrywa tę różnicę ;) 

Nie mam nic do Baynesa, ale raczej mija się z timeline Suns, dlatego go tu wrzucam, bo chyba dało się pójść w : fajniejsze ruchy na przyszłość/ spryniejsze użycie hajsu pod wymiany.

Widzę, że Australijczyk, center, inicjały AB to się rzuciłem;)

Przepłaciłem i za mniejszą kasę pewnie łatwiej byłoby go oddać w jakiejś wymianie. Priorytetem jednak dla mnie było znalezienie solidnego centra, bo myślę że JJJ będzie potrzebować czasu by osiągnąć poziom startera (a jest przecież ryzyko że okaże się kompletnym niewypałem). Zostałby mi Bender z Anigbogu.

Podejrzewałem, że jakaś silniejsza drużyna może wyskoczyć z 12/2 stąd to 18/1+TO. Podejrzewam, że z TO zrezygnuję ale czas pokaże.

Tylko Nurkiciowi oferowałem dłuższy kontrakt i za 40/4 to byłby naprawdę fajny asset moim zdaniem. Mogłem w sumie pójść w s'n't z Eldem ale nie miałem czasu tego rozkminiać.

Bjelica to absolutny steal dla Nets, będą mogli nim prawdopodobnie pięknie handlować przed TD. Fluber wreszcie zrobił coś świetnie, dodatkowo zabezpiecza mu Gibsona w tym sezonie. PatPat za min 1+1 TO to żadne ryzyko, a może dobra nagroda (jak OKC zacznie płakać za spacingiem dla RW). Ennis+Harris to kapitalne ruchy GSW, ale szkoda że raczej na rok. Jest mi smutno z powodu Ennisa :(

Ellington za śmieszne pieniądze, jak shooter dla oszczędzających Blazers to świetny strzał i to aż na 3 lata. Davis wypełnia lukę w Jazz, Robinson może być przechwytem na 3 lata za grosze, dla Pels, którym fiskus zaglądać będzie do kieszeni... Powinien może być Zach Lavine, ale go nie lubię ;-)

Biere Gasola za 5 mln przed wszystkimi tymi stealami :)

Widzę, że Australijczyk, center, inicjały AB to się rzuciłem;)

Mogłem w sumie pójść w s'n't z Eldem ale nie miałem czasu tego rozkminiać.

Eld by rozkminił za Ciebie co Ozzy potwierdzi :).

Zagadywałem chyba trzy razy, ale odniosłem wrażenie że albo go po prostu nie chciałeś, albo byłeś całkiem pewny że go nie wyrównam.

No wziąłeś Gasola za 5 mln mogąc wziąć Ellingtona, prawda.

5062ec8bf4c66d9a.png

Dlaczego w takim razie wziąłeś Harrisa i Ennisa?

Rank Ci nie przeszkadzał? 

no i idąc tym tokiem rozumowania, to prawdziwym stealem jest sciagnięcie udoha za 2-rundowy pick. 

Edytowane przez człowiek...morza

Nie, nie przeszkadzał ;)

A to żart, bo pamiętałem jak tu zobaczyłem Gasola po sezonie i aż się zdziwiłem. Jasne, że nie oddaje to jego wartości, ale zabawnie kontrastuje z "biorę Gasola nad wszystkimi" ;)

ano biorę, bo może poza ellingtonem żaden z tych graczy nie przyniesie ci wymiernej korzyści. 

Czyli nie mogę podpisać żadnego dobrego dealu, bo mam zbyt zestackowany roster? No weź, takie traktowanie jest nie fair. I Harris i Ennis to dobrzy gracze, w dodatku nie mają 50 lat. Harris ma za sobą bardzo efektywny sezon rzutowo i widoki na progres, a Ennis ma wszystko żeby wejść w buty Trevora w Rockets. Za 3 mln? No brainer. 

Czyli nie mogę podpisać żadnego dobrego dealu, bo mam zbyt zestackowany roster? No weź, takie traktowanie jest nie fair. I Harris i Ennis to dobrzy gracze, w dodatku nie mają 50 lat. Harris ma za sobą bardzo efektywny sezon rzutowo i widoki na progres, a Ennis ma wszystko żeby wejść w buty Trevora w Rockets. Za 3 mln? No brainer. 

jak na moje to tobie rowniez bardziej by sie przydal wlasnie gasol. w szczegolnosci wobec sciagniecia harta i lmam.

notabene strata dwoch pickow 1-rundowych w swietle dokonanych przez cb ruchow na fa jest absolutnie bezsensowne. 

Szkoda tego Monroe. Pójdzie do PO border team zamiast być u mnie ważną częścią rotacji.

Ciekawe jak się będą czuć Cisi, którzy transfer zobaczą jaki idzie a wysłali Grzesia do Ohio.

lepiej wrzucaj ploty o McGee w Bostonie do media roomu, bo imo to upgrade nad Monroe  : ) 

lepiej wrzucaj ploty o McGee w Bostonie do media roomu, bo imo to upgrade nad Monroe : )

Jak widzę jak latają głosy i brak tak naprawdę racjonalnego wytłumaczenia why 13 na Cavs - to się jednak boje, bo po IV turze nadal może być qpa. Ile drużyn ma jeszcze cap space? Ile MLE? Dużo pewnie...

W media room fruwało info że Gasol spakowany co i tak innym nie przeszkadza wysyłać Grega do Cavs.

Więc powstaje pytanie - czy media room coś wnosi?