Skocz do zawartości

Aborcja, eutanazja - Etyka

vasquez

Rekomendowane odpowiedzi

Idą dalej. Jeden senator chce złożyć projekt który zakazuje seksu pozamałżeńskiego a jakaś organizacja chce wprowadzić to http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Kolejny-projekt-ustawy-o-ochronie-zycia-trafil-do-Sejmu-Zaklada-zakaz-sprzedazy-tabletek-dzien-po,wid,18525638,martykul.html

To wszystko idzie w złym kierunku. Mam nadzieję, że PiS nie da sobie wejść na głowę i nie będzie szedł w kierunku państwa wyznaniowego nawet gdyby było zgodne z jego światopoglądem.

Dotarłem do tego dokumentu. Już pół roku czytałem wywiad z gościem, który go tworzył. Przez pół roku nie byli w stanie zebrać 100 tysięcy podpisów. Nie widzę też tam zakazu stosowania antykoncepcji, jedynie zakaz stosowania pigułek dzień po. Szanse, że ten projekt przejdzie są iluzoryczne. Zresztą, jaki projekt? Nie ma podpisów, nie ma projektu, organizacja złożyła do Sejmu petycję. Widzę, że nakręcanie atmosfery przed poniedziałkiem i szczucie Polaków na siebie trwa w najlepsze.

Dotarłem do tego dokumentu. Już pół roku czytałem wywiad z gościem, który go tworzył. Przez pół roku nie byli w stanie zebrać 100 tysięcy podpisów. Nie widzę też tam zakazu stosowania antykoncepcji, jedynie zakaz stosowania pigułek dzień po. Szanse, że ten projekt przejdzie są iluzoryczne. Zresztą, jaki projekt? Nie ma podpisów, nie ma projektu, organizacja złożyła do Sejmu petycję. Widzę, że nakręcanie atmosfery przed poniedziałkiem i szczucie Polaków na siebie trwa w najlepsze.

Podałem to info raczej jako ciekawostkę - i tak te protesty, czarne marsze itp nic nie zmienią - decyzja jakie prawo w tej kwestii będzie wprowadzone zapadnie ( albo prawdopodobnie już zapadła ) w siedzibie PiS. A co jak co z niezręcznych i trudnych politycznie sytuacji jak ta - bo co by nie zrobili to teoretycznie komuś podpadną - oni umieją wychodzić. I tu na to liczę. Liczę na rozwiązanie które będzie miało znamiona kompromisu. Może bardziej restrykcyjnego niż teraz ale jednak. A co do dzielenia polaków. Media i partie polityczne na tym zyskują. A to, że obywatele i kraj jako całość traci? Kogo by to obchodziło.

To teraz będzie S-F i "startrek".

Uważam że ból jest jednym z czynników sprawczych prowadzących do powstania świadomości.

Jeśli odetniesz bodźce zmysłowe, zamkniesz oczy jest cicho i nic Cię nie uwiera łatwo tracisz świadomość i zapadasz w sen.

Jeśli bodźce są silne (a ból jest najsilniejszym z nich) to wtedy jesteś bardzo świadomy swojego istnienia, aż za bardzo.

Dlatego silny impuls bólu może odpalić świadomość jak zapalnik bombę, w końcu kiedy jak nie w trakcie odczuwania bólu możemy zauważyć swoją "odrębność".

Silne bodźce sprzyjają powstawaniu czy istnieniu świadomości, brak bodźców sprzyja zapadaniu w nieświadomość.

No z wyjątkiem są bodźców tak silnych że nam bezpieczniki strzelają na pulpicie sterowniczym, np gdy dostaniemy w głowe czymś ciężkim :smile:

Czy twoje zdolności intelektualne pozwalają odpowiedzieć na zadane pytanie?

Ja reprezentuję stanowisko, że płody powinny mieć prawo do życia, ale gdy ich prawo do życia zagraża prawu kobiety, to można je płodowi odebrać. Z punktu widzenia logiki to najrozsądniejsze rozwiązanie, prawda?

Tu chyba nie chodzi o rozsądek tylko o to w co kto wierzy i które racje uznaje za ważniejsze. Czym sa dla niego zarodki i płody.

Są tacy co się z tym nie zgodzą i będą uważać że kobieta ma prawo decydować co zrobić ze swoim ciałem i co ma się w nim znajdować a co ma być usunięte nawet w 8 miesiącu, a są tacy co mówią o 8 tygodniu, a Ty z określonych i bardzo ważnych dla Ciebie powodów uznajesz ze kobieta nie ma wolnej woli w tym temacie od momentu poczęcia. Każdy ma swoje powody

Wróciliśmy do punktu wyjścia, mi wystarczy tej dyskusji :)

Czy twoje zdolności intelektualne pozwalają odpowiedzieć na zadane pytanie?

Odpowiedziałem, przykro mi że Twoje zdolności intelektualne nie pozwalają na zrozumienie odpowiedzi :smile:

Edytowane przez darkonza

Polska jest krajem katolickim. Nie wiem czemu jeszcze nikt nie mówi głośno o tym, że zamiast konstytucją Polacy powinni kierować się biblią. Cały spór dotyczący aborcji i antykoncepcji zostałby bardzo szybko rozwiązany, gdyż przestałby być problemem. Seks ma prowadzić do zapłodnienia czyli winien być zakazany poza dniami płodnymi. Wszelkich metod antykoncepcyjnych należy zabronić. Metodę kalendarzykową każdy poznaje na naukach przedmałżeńskich więc nie było by problemu bo przecież seks pozamałżeński też należałoby penalizować. Powszechnie wiadomym jest, że to kobiety są winne zdradom gdy zachowują się wyzywająco. Dlatego karane powinno być gdy kobieta zachowuje się nieskromnie. Dobry pomysł to policja obyczajowa.

Aborcje oczywiście winny być karane dla wszystkich zamieszanych jak za morderstwo z premedytacją. Poroninie jak nieumyślne spowodowanie śmierci. Wiary nie można przecież stosować wybiórczo. Mam dalej snuć klaweterowskie fantazje?

Polska jest krajem katolickim. Nie wiem czemu jeszcze nikt nie mówi głośno o tym, że zamiast konstytucją Polacy powinni kierować się biblią. Cały spór dotyczący aborcji i antykoncepcji zostałby bardzo szybko rozwiązany, gdyż przestałby być problemem. Seks ma prowadzić do zapłodnienia czyli winien być zakazany poza dniami płodnymi. Wszelkich metod antykoncepcyjnych należy zabronić. Metodę kalendarzykową każdy poznaje na naukach przedmałżeńskich więc nie było by problemu bo przecież seks pozamałżeński też należałoby penalizować. Powszechnie wiadomym jest, że to kobiety są winne zdradom gdy zachowują się wyzywająco. Dlatego karane powinno być gdy kobieta zachowuje się nieskromnie. Dobry pomysł to policja obyczajowa.

Aborcje oczywiście winny być karane dla wszystkich zamieszanych jak za morderstwo z premedytacją. Poroninie jak nieumyślne spowodowanie śmierci. Wiary nie można przecież stosować wybiórczo. Mam dalej snuć klaweterowskie fantazje?

Nie pomyliło Ci się z Koranem przypadkiem? :nevreness:

@fluber

"czuje sie jak na paraolimpiadzie"

tak jak racjonalny ateista, w kraju, w którym prawo aborcyjne ustalają podstarzałe katole z poziomu klęcznika.

"jesteś okrutny"

bo mówię o poglądach, a nie o ich realizacji w praktyce ?

"napisze po raz trzeci"

napisz nawet po raz czwarty, a nadal nie będzie z tego wynikało,że człowiek zaczyna się od zygoty, a nawet zarodka.

"dzieci sa mordowane w niektórych krajach"

i czym wyjaśnić, że te kraje tolerują takie nieludzkie, barbarzyńskie i bezwzględne prawo ? krecia robota kosmitów ? spisek Iluminatów ? a może, skoro mamy sobotę, to znaczy że uaktywnili się reptilianie ? i wytępili wszystkich katoli, przez co nie ma kto wytłumaczyć tej głupiej Europie, że "morduje dzieci', a nie usuwa zarodki ?

"od abortowanie zygoty..."

to zabawne, że wpadłem w spiralę mylenia zygoty z zarodkiem, a ty nadal traktowałes zygotę w moich postach, jakby chodziło o zarodek, jakoż było w istocie. Czyli, wiedziałeś, że mam na myśli zarodek, tylko zygota usadowiła się na moim języku, a ja tego zwyczajnie nie zauwazyłem. po co więc, skoro już zdązyłeś się wykazać taką wielkodusznością, jak na katola przystało, nadal robisz sobie podśmiec***ki z tej 'zygoty" ? Czyżbyś się wstydził tego, że domyśliłes się, iż przejęzycznie mnie dopadło i nie chce puścić ? chcesz dorównać poziomem niedomyślności jakimś "rapparom" ? 

"strasznie duzo tych warunkow zeby nazwac kogos czlowiekiem"

no cóz, nie chodzi przecież o świnię albo o inne bydlę.

"zalegalizowac zabijanie"

eutanazja na życzenie nieuleczalnie chorego, cierpiącego beznadziejnie pacjenta, to "zabijanie" ? Czyli,. między odbieraniem życia na czyjąś prośbę, a odbieraniem życia wbrew prośbie, nie ma róznicy, wg ciebie ? 

jak ktoś mówi : zrób mi przyjemnośc i weź sobie z mojego portfela stówkę, to jest kradzież taka sama, jak wtedy, keidy po te stówkę sam sięgam, mimo prośby żebym tego nie robił ?

ciekawe. 

dostrzegam w twoich postach mocny beton ideologiczny, do którego dopasowujesz swoje teoryjki. zero myślenia, same schematy i gotowce :] pan prymus z pierwszej ławki, który kończy jako nauczyciel, co - oraz : których, Woody Allen mistrzowsko podsumował w "Annie Hall". 

"rozna jest motywacja roznych matek"

no. 

a co dopiero prawodawców. jeden zezwala na aborcję,  bo jest sadystą, inny - bo taki z niego dowcipas, a następny, bo jak za dużo wypije, to mu się śnią koszmary o kochance w ciązy. I ta cała zapijaczona, sadystyczna, dowcipna Europa zaraz zdławi za szyję biedną, bohaterską Polskę, która się trzyma ostatkiem sił moherowych dziadków podtrzymywanych przez osiłkow z ONR, którym ze zmęczenia tatuaże z Adolfem spływają rowkiem dupianym.

"zatrzymales sie w starozytnosci'

to ty jeszcze do starożytności nie dorosłeś, jak zresztą ogromna większośc ludzkości.

Edytowane przez vasquez

@rappar

aniś ty zabawny, aniś ty błyskotliwy, aniś ty czarujący...

tracę czas z tobą.

"zarodek nie jest czlowiekiem takim jak ja, bo nie ma czlowieka takiego jak ja"

no to mozę chociaż jest jakiś zarodek, z którego taki zarodek, jak z ciebie człowiek ? 

mógłbyś mi podać imię i nazwisko tego zarodka ?, chętnie się z nim skontaktuję.

"jestes w stanie przyswajac informacje tylko w formie filmow i pokrewnych mediow"

mądrośc usłyszana  jest głupsza od mądrości przeczytanej ?

a co je rózni ? 

'przeciez nie ma czego takiego jak czlowiek u ktorego stwierdzono smierc pnia mozgu"

mamo, tato, małpa znów rzuca we mnie skórką od banana !

PS : @rappar

przypominasz Jana Pietrzaka, który nadal śmieje się z komuny i jej dop...la, nie zauważając, że komuny już nie ma, jego żarty są czerstwe, a jedyna jego widownia, to demenci, tacy sami jak on.

zachowujesz się, jak skrzywdzona kochanka, która codziennie wystaje przed domem niewiernego, czekając na to, żeby mu zrobić afront.

Idąc tym tropem : wybacz, ale gdybyś był rewelacyjnie dobra d,pą, to bym cię na pewno zapamiętał, a tak to ja naprawdę nie mam pojęcia i pamięci, kiedy i jak mogłem cię zerżnąć, porzucić i zapomnieć w na tyle chamski sposób, by usprawiedliwiał fakt, że mnie prześladujesz tak konsekwentnie i  złośliwie od paru tygodni, a końca nie widać..

Edytowane przez vasquez

tak jak racjonalny ateista, w kraju, w którym prawo aborcyjne ustalają podstarzałe katole z poziomu klęcznika.

Jakbyś był racjonalny, to byś mógł racjonalnie atakować prawo, a nie jego autorów. To właśnie świadczy o braku Twojej racjonalności, żeby nie powiedzieć głupocie :nevreness:

napisz nawet po raz czwarty, a nadal nie będzie z tego wynikało,że człowiek zaczyna się od zygoty, a nawet zarodka.

Mógłbyś otworzyć jakąś książkę do biologii? Zygota jest człowiekiem, zarodek też jest człowiekiem. Tak mówi biologia. Cały czas nie jesteś w stanie zrozumieć, że robisz z siebie debila, powtarzając, że tak nie jest? :nevreness:  W krajach Europy Zachodnie abortuje się ludzi, bo prawo człowieka do życia jest przyrodzone. Ciągle nie rozumiesz, że jest to zabijanie zgodne z prawem, a nie brak zabijania, jak uważasz.

i czym wyjaśnić, że te kraje tolerują takie nieludzkie, barbarzyńskie i bezwzględne prawo ? krecia robota kosmitów ? spisek Iluminatów ? a może, skoro mamy sobotę, to znaczy że uaktywnili się reptilianie ? i wytępili wszystkich katoli, przez co nie ma kto wytłumaczyć tej głupiej Europie, że "morduje dzieci', a nie usuwa zarodki ?

Większość robi to w dobrej wierze, uważając że prawo do życia nienarodzonego człowieka stoi w hierarchii wartości niżej niż prawo urodzonego człowieka do decydowania o zawartości swojego brzucha. Co nadal nie zmienia fakty, że mamy do czynienia z zabijaniem ludzi. Wykonywanie wyroków śmierci w USA to też zabijanie ludzi. Nazywam rzeczy po imieniu.

eutanazja na życzenie nieuleczalnie chorego, cierpiącego beznadziejnie pacjenta, to "zabijanie" ? Czyli,. między odbieraniem życia na czyjąś prośbę, a odbieraniem życia wbrew prośbie, nie ma róznicy, wg ciebie ? 

jak ktoś mówi : zrób mi przyjemnośc i weź sobie z mojego portfela stówkę, to jest kradzież taka sama, jak wtedy, keidy po te stówkę sam sięgam, mimo prośby żebym tego nie robił ?

Widzę, że masz problemy z rozumieniem słów takich jak zabójstwo i kradzież. Zabić oznacza pozbawić życia. Eutanazja jest rodzajem zabójstwa. Natomiast kradzież jest wtedy, kiedy zabierasz coś komuś wbrew jego woli. Wiem, że lepiej przyswajasz obrazki, ale mam nadzieję, że pomogłem :nevreness:

dostrzegam w twoich postach mocny beton ideologiczny, do którego dopasowujesz swoje teoryjki. zero myślenia, same schematy i gotowce :] pan prymus z pierwszej ławki, który kończy jako nauczyciel, co - oraz : których, Woody Allen mistrzowsko podsumował w "Annie Hall". 

A ja dostrzegam w Twoich postach tłumiony od dawna ból spowodowany piętnowaniem Twojej głupoty przez nauczycieli w oślej ławce za pomocą linijki :nevreness: 

to ty jeszcze do starożytności nie dorosłeś, jak zresztą ogromna większośc ludzkości.

Spoko, może jeszcze kiedyś docenisz wynalezienie druku :nevreness: