Skocz do zawarto艣ci

Kompendium wiedzy

MuM

W sumie to tutaj ankieta si臋 przyda  

22 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. W sumie to tutaj ankieta si臋 przyda

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy temat si臋 przyjmie, aaaale co tam, warto spr贸bowa膰.

Ka偶dy z nas ma na pewno jakie艣 pytania na kt贸re nie zna odpowiedzi, mo偶e nawet czasem boi si臋 spyta膰. Niech ten temat b臋dzie na to lekarstwem. Zasada jest prosta: zadajemy pytania sensowne, to nie ma by膰 temat-quiz/rebus czy cokolwiek. Nie toczymy tu 偶adnych rozm贸w na jakikolwiek temat - je艣li kogo艣 co艣 zaionteresuje, kto艣 na co艣 wpadnie to niech za艂o偶y osobny temat. Nie robimy tu konkurs贸w ani test贸w wiedzy: znasz odpowied藕 na pytanie, to go ne zadawaj. Fajnie by艂oby te偶, gdyby nie pojawia艂y si臋 tu posty typy: kto zdoby艂 najwi臋cej punkt贸w i kiedy to by艂o itp pytania, bo to ju偶 by艂o kiedy艣 przerabiane. Chodzi mi bardziej o pytania zza kulis NBA, takie techniczne .... nie wiem jak to okre艣li膰, mam nadziej臋 偶e za艂apiecie. Aha, i jeszcze jedna zasada: je艣li nie znasz odpowiedzi na zadane pytanie w przynajmniej 75% - nie odpowiadaj. Nie za艣miecajmy tematu tekstami typu: "wydaje mi si臋 偶e" i "z tego co pami臋tam". KOnkretne odpowiedzi, konkretne linki itd.

Mam wra偶enie 偶e sporo b臋dzie pyta艅 odno艣nie Salary Cap, wi臋c fajnie by by艂o gdyby nikt nie rzuca艂 linkiem do strony-kt贸r膮-wszyscy-znamy, tylko w miar臋 sensownie i zrozumiale (w naszym j臋zyku) wyt艂umaczy艂. Koniec ko艅c贸w mo偶e nam tu powsta膰 nasza wersja opisu SC w naszym ojczystym j臋zyku. Wi臋c .... start

Moje pytanka na dobry pocz膮tek:

1. Ile zarabiaj膮 s臋dziowie ? - zawsze mnie to zastanawia ile mo偶e zarabia膰 taki s臋dzia, a mo偶e kto艣 wie jak tam stoj膮 p艂ace panienek do ta艅czenia, maskotek, albo nawet tych m艂odych go艣ci co biegaj膮 z r臋cznikiem by w przerwie wytrze膰 kawalek parkietu ? Raz by艂a nawet sytuacja 偶e jeden taki go艣膰 za d艂ugo czy艣ci艂 parkiet i potem ucieka艂 przed ... Mobleyem ? gdy ten bieg艂 do kontry. Po meczu dosta艂 od niego buty z autografem :)

2. Wymiary boiska (wszystkie, mo偶e jaki艣 rysunek ?) - zawsze zapominam.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

1. S臋dziowie zarabiaj膮 od 90 do 225 ty艣 dolar贸w rocznie. Za darmo oczywi艣cie maj膮 przeloty i hotele.

2. D艂ugo艣膰 boiska wynosi 2867 centymetr贸w ; szeroko艣膰 1525 centymetr贸w.

http://www.basketball-goals.com/basketb ... tm#bbcourt

MuM: Wklejam, bo przyda si臋 jakby mia艂o zgin膮膰 :) Dzi臋ki Spree !

Do艂膮czona grafika

Odno艣nik do komentarza

1. Jak spe艂nione s膮 wszystkie warunki asysty, ale zawodnik rzucaj膮cy jest faluowany, a pi艂ka wpadnie do kosza to jest asysta czy nie?

2. Czy jak pi艂ka po bloku wyjdzie na aut to jest liczona strata zawodnikowi kt贸ry blokowa艂 czy nie?

Waln臋 tu pare ciekawych rzeczy z 2003-2004 Cavaliers Official Team Yearbook, mo偶e si臋 komu艣 przyda :wink:

Carlos Boozer

Nickname: C-Booz

Favourite Athlete: Michael Johnson

Video Game: Madden '04

Superstition: Praying before the game

Shoe Size: 17

Who read to u as a kid? Mom

Hobbies: Listening to music, playing video games

Favourite Food: Pasta/Italy

Education: Duke, degree in Sociology

JR Bremer

Full Name: Ernest Lenell Bremer, Jr.

Nickname: J.R.

Video Game: Tiger Woods PGA Tour 2004

Favourite Athelete: Michael Vick

Who read to u as a kid? Mom and Dad

Favourite Food: Taco Salad

Favourite actor: Denzel Washington

First Job: Bus Boy

Ricky Davis

Full Name: Tyree Ricardo Davis

Nickname: Slick Rick (albo jak kto woli Tricky Ricky :wink: )

Favourite Sport: Baseball

Favourite Athelete: Donovan McNabb

Favourite Music Grup: My brother

Favourite Food: Chinese

Superstition: Very

Shoe Size: 15

Favourite book as a kid: Dr.Seuss

DeSagana Diop

Favourite Sport: Soccer

Favourite Food: Rice and Fish - Senegalese dish

Shoe Size: 17

Would u ride in a helicopter? No

Favourite Team: Tampa Bay Buccaneers (Pewnie dlatego 偶e wygl膮da jak Warren Sapp :wink: )

If i weren't be a basketball player i would... ? Still be in school

Favourite NBA City: All are great

Zydrunas Iluglauskas

Nickname: Z

Favourite Sport: Soccer

Favourite Athelete: David Beckham

Favourite TV Show: 3rd Watch

Favourite Video Game: Halo

Favourite Group: U2

Favourite Actor: Tom Hanks

If i weren't be a basketball player i would... ? Be an a architect

Hobbies: Golf

LeBron James

Favourite Athelete: Roy Jones Jr.

Favourite Team: Dallas Cowboys

Favourite DVD: Sopranos

Favourite Group: Jay-Z

Favourite Food: Fried Chicken

Favourite Magazine: Sports Ilustrated

Who read to u as a kid? My teachers

Favourite Actor: Martin Lawrence

Favourite Vacation Spot: Hawaii

Doko艅cze p贸偶niej bo troch臋 r臋ce bol膮 :wink:

Odno艣nik do komentarza

MuM super pomysl

2. Jak to jest, np w MSG mecze graja i Knicks i Isliders. Na jakiej zasadzie jest zmieniana nawierzchnia, czy po prostu sa dwie sale??

Z tego co wiem w takich przypadkach po prostu klada parkiet na lod. Nie wiem dokladnie jak to robia, ale kiedys gdzies bylo nawet o tym w TV.

Odno艣nik do komentarza

1. Jak spe艂nione s膮 wszystkie warunki asysty, ale zawodnik rzucaj膮cy jest faluowany, a pi艂ka wpadnie do kosza to jest asysta czy nie?

2. Czy jak pi艂ka po bloku wyjdzie na aut to jest liczona strata zawodnikowi kt贸ry blokowa艂 czy nie?

Na pierwsze: Je艣li zawodnik faulowany trafi do kosza po faulu to inny ma zaliczon膮 asyst臋 (oczywi艣cie je艣li poda艂 :wink: )

Na drugie: Strata jest tylko wtedy kiedy zawodnik broni膮cy przejmie pi艂k臋 i pope艂ni strat臋. Sam blok w trybuny nie zalicza si臋 do straty.

2. Jak to jest, np w MSG mecze graja i Knicks i Isliders. Na jakiej zasadzie jest zmieniana nawierzchnia, czy po prostu sa dwie sale??

Tak jak wspomniaa艂 MARO obie ekipy graj膮 w jednej sali lecz nak艂adany jest parkiet na l贸d. Dlatego czasem zawodnikom zimno w r臋ce :) Tutaj mam zdj臋cie ze swojej stronki jak to robi膮 mniej wi臋cej Toronto Raptors i Toronto Maple Leafs (5 od g贸ry)

http://www.raptors.e-nba.pl/hala.html

Odno艣nik do komentarza

1.Czym dokladnie jest klauzula Larry`ego Birda??

Kto艣 tu nie czyta naszego serwisu... :roll:

a) Larry Bird Exception - To wyj膮tek kt贸ry pozwala dru偶ynie na podpisanie kontraktu z w艂asnym FA (Free Agent). Ale zawodnik ten musia艂 zagra膰 w NBA przez przynajmniej 3 pe艂ne sezony (bez bycia zwolnionym, lub bez zmiany klubu jako FA). LBE pozwala na zatrudnienie zawodnika za maksymalny przys艂uguj膮cy kontrakt przy jego sta偶u w NBA (o kwotach maksymalnych kontrakt贸w pisz臋 poni偶ej). Kontrakt mo偶e by膰 podpisany maksymalnie na 7 lat i w ka偶dym kolejnym roku pensja zawodnika mo偶e rosn膮膰 maksymalnie o 12,5%.

wiecej w newsie TAJNIKI NBA

http://e-nba.pl/news/search.php?misc=se ... art_from=&

Odno艣nik do komentarza

Quadruple-double - okre艣lenie dotycz膮ce statystyk zawodnika, kt贸ry w ci膮gu jednego meczu uzyska艂 dwucyfrowy wynik w co najmniej czterech spo艣r贸d pi臋ciu kategorii: punkty, zbi贸rki, przechwyty, bloki, asysty. Dotychczas dokonali tego tylko: Nate Thurmond (22 pkt, 14 zb, 13 as, 12 blk) Alvin Roberston (20 pkt, 11 zb, 10 as, 10 przech.) Hakeem Olajuwon (18 pkt, 16 zb, 11 blk, 10 as) i David Robinson (34 pkt, 10 zb, 10 as, 10 blk).

tu daje link do slownika ze strony Gumbiegohttp://sixers.e-nba.pl/slownik.php

Odno艣nik do komentarza

• 2 tygodnie p贸藕niej...

arboos. Koniec transwferow, czyli trade deadline, w zeszlym sezonie byl 19 lutego. 2 lata wczesnej chyba bylo to 22 lutego. Sorry, ze nie mam pewnych informacji, ale wyglada na to, ze jest to "swieto" ruchome i w przyszlym sezonie wypadnie pewnie znow gdzies w tych okolicach.

Teraz moje pytanie. Krotko, chce sie upewnic. W NBA linia rzutow za 3 jest na 7.24m, a u reszty swiata na 6.25m?

Odno艣nik do komentarza

A wi臋c i ja (jak zwykle :P) zadam pytanie:

Czy je艣li zawodnik stoi w miejscu, gdzie rzut liczy si臋 za 2 punkty i rzuci z odskoku, a pi艂k臋 wypchnie z r膮k ju偶 poza obwodem, to czy rzut liczy si臋 za 2 czy za 3 punkty :?: Mam nadziej臋, 偶e napisa艂em to jasno :wink:.

Odno艣nik do komentarza

A wi臋c i ja (jak zwykle ) zadam pytanie:

Czy je艣li zawodnik stoi w miejscu, gdzie rzut liczy si臋 za 2 punkty i rzuci z odskoku, a pi艂k臋 wypchnie z r膮k ju偶 poza obwodem, to czy rzut liczy si臋 za 2 czy za 3 punkty Mam nadziej臋, 偶e napisa艂em to jasno .

ZA 2
Odno艣nik do komentarza

A wi臋c i ja (jak zwykle ) zadam pytanie:

Czy je艣li zawodnik stoi w miejscu, gdzie rzut liczy si臋 za 2 punkty i rzuci z odskoku, a pi艂k臋 wypchnie z r膮k ju偶 poza obwodem, to czy rzut liczy si臋 za 2 czy za 3 punkty Mam nadziej臋, 偶e napisa艂em to jasno .

ZA 2

A to dlatego, 偶e rzut liczy si臋 z miejsca gdzie ostatnio dotyka艂y stopy zawodnika.

A moje pytanie brzmi: jaki jest rekord NBA w rzutach za 3 trafionych pod rz膮d przez jednego zawodnika w jednym meczu ? Nie chwal膮c si臋 m贸j rekord to 12 tr贸jek pod rz膮d :wink:

Odno艣nik do komentarza

Nie za艣miecajmy tematu tekstami typu: "wydaje mi si臋 偶e" i "z tego co pami臋tam". KOnkretne odpowiedzi, konkretne linki itd.

Ja nie jestem pewien, ale co艣 mi 艣wita, 偶e w NBA jest to Carter lub Bryant (co艣 tam s艂ysza艂em o tym, ale nie wiem, czy tylko nie wyr贸wna艂 rekordu do kogo艣 tam nale偶acego)

:evil:

Najwi臋cej tr贸jek w meczu:

12 - Kobe Bryant, Lakers vs. Seattle, Jan. 7, 2003

11 - Dennis Scott, Orlando vs. Atlanta, 11, Apr. 18, 1996

10 - Ray Allen, Milwaukee vs. Charlotte, April 14, 2002

10 - Joe Dumars, Detroit vs. Minnesota, Nov. 8, 1994

10 - George McCloud, Dallas vs. Phoenix, Dec. 16, 1995

10 - Brian Shaw, Miami at Milwaukee, Apr. 8, 1993

Najwi臋cej tr贸jek pod rz膮d w meczu

9 - Kobe Bryant, Lakers vs. Seattle, Jan. 7, 2003

8 - Jeff Hornacek, Utah vs. Seattle, Nov. 23, 1994

8 - Sam Perkins, Seattle vs. Toronto, Jan. 15, 1997

8 - Steve Smith, San Antonio at Portland, Nov. 3, 2001

Najwi臋cej spud艂owanych tr贸jek pod rz膮d w meczu

11-Antoine Walker, Boston at Philadelphia, December 17, 2001

Odno艣nik do komentarza

Najwi臋cej tr贸jek pod rz膮d w meczu

9 - Kobe Bryant, Lakers vs. Seattle, Jan. 7, 2003

8 - Jeff Hornacek, Utah vs. Seattle, Nov. 23, 1994

8 - Sam Perkins, Seattle vs. Toronto, Jan. 15, 1997

8 - Steve Smith, San Antonio at Portland, Nov. 3, 2001

Zapomnia艂e艣 o Sprewellu kt贸ry przecie偶 jest posiadaczem rekordu w NBA w celnych tr贸jkach bez pud艂a w jednym meczu, 9-9.
Odno艣nik do komentarza

Zapomnia艂e艣 o Sprewellu kt贸ry przecie偶 jest posiadaczem rekordu w NBA w celnych tr贸jkach bez pud艂a w jednym meczu, 9-9.

A kiedy to by艂o :?: :P

Kolejne pytanie: czy jak jest zawodnik "X" zablokuje pi艂k臋 i z艂apie j膮 jego qmpel z dru偶yny - "Z" to czy liczy si臋 dla niego zbi贸rka czy nie :?:

Odno艣nik do komentarza

A kiedy to by艂o :?: :P

Kolejne pytanie: czy jak jest zawodnik "X" zablokuje pi艂k臋 i z艂apie j膮 jego qmpel z dru偶yny - "Z" to czy liczy si臋 dla niego zbi贸rka czy nie :?:

To by艂o 4 lutego 2003 roku. Link:

http://www.hs.ttu.edu/hdfs3390/hh_sprewell.htm

A co do Twojego pytania to zbi贸rki nie ma. Zawodnik blokuj膮cy zalicza statystyczny blok, a zawodnik zablokowany statystyczn膮 strat臋. Je艣li pi艂ka nie odbi艂a si臋 nigdzie od obr臋czy to zbi贸rki nie ma ! (jestem tego pewny na 99% wi臋c tym samym 艂amie regulamin tego tematu :D ). Jakbym by艂 w b艂edzie prosz臋 mnie poprawi膰.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.