Skocz do zawartości

Centerdelhpia 76ers 2015/2016

Julius

Rekomendowane odpowiedzi

A to oni mieli inny plan? 

Ja słyszałem głosy, również na tym forum, o przerabianiu Noela na PF. Dla mnie to od początku był waste i jednego i drugiego, ale nie chciałem się pucować, bo zaraz by mi wyleciał jakiś statystyk z cyferkami, żeby udowodnić, że nie mam racji :)

Moze i sie rozwinal, ale i tak ma najslabszy z calej trojki wiec po co zmuszac go do czegos co nie potrafi. A skoro Joel i Jahill potarfia ciskac za 3 to dla Phili to bajka jak jeden zostanie. Zreszta Okafor jako PF moglby niezly kociol robic w ofensywie. Myslalem ze to jedynie kloc w ataku z zajebista technika a tu mnie zaskakuje:)

Na pusty kosz to może i ja bym trafił kiedyś 3/3 ;]

Ale tak poważnie:

Okafor ma wielkie łapy, które zazwyczaj nie pomagają w rzucaniu - czy to jumperów, czy FT. Z drugiej strony to dopiero 19 letni chłopak, więc jak przyłoży się porządnie do wytrenowania 2-4 spotów na boisku to może coś z  tego będzie. Do tej pory rozwijał głównie lowpost scoring. 

Większym problemem bedzie jego gra w D na PF. Noel jest szybkie na nogach i zdecydowanie lepiej powienien sobie z tym radzić.

W ogóle to jest teraz zgadywanka. Jeżeli będzie zdrowy Joel to jest w stanie grać i z Nerlenesem (lepiej) i z Okaforem (gorzej), jeżeli nie to Noel/Okafor też jako tako powinni razem dawać radę - przede wszystkim w D, a jeśli Noel w ciągu roku z rzucania kartoflem zaczął trafiać jumpery, to kto wie jak będzie wyglądał za po tym sezonie i po kolejnym.

Noel bardzo poprawił rzut, ale (przynajmniej w poprzednim sezonie) nie na tyle, żeby efektywnie rozciągać grę. jego charakterystyka początkowo może być problemem dla duetu Okafor-Noel, ale z czasem zupełnie nie musi, jeżeli Okafor okaże się dobrym podającym jakim może być, a Noel zacznie korzystać z przewagi szybkości i atletyzmu nad zdecydowaną większością wysokich w lidze - i jeżeli Sixers dołożą dobrze rzucający obwód. co do rzutu Okafora, to tutaj dużo ważniejsza jest mechanika rzutu, on jak na opierającego grę na low post centra ma ją naprawdę solidną, a w takich okolicznościach znacznie łatwiej walczyć z mniejszymi problemami technicznymi. zresztą już w Duke pokazywał bank shot a'la Duncan i jakoś nie mam obaw, że ten jego rzut na poziomie NBA powinien być już z czasem jak na jego pozycję niezły.

za to nie rozumiem, co piszecie o jakichś podziałach na PF i centra, gdy tak naprawdę odbywa się to dużo bardziej naturalnie po obu stronach parkietu. nie mam pojęcia np., dlaczego granie Okafora dalej od kosza w ofensywie (co się oczywiście nie stanie, bo jak Twój najlepszy ofensywnie zawodnik jest najlepszy na low post, to dajesz grać mu na low post) miałoby być równoznaczne z graniem Okafora dalej od kosza w defensywie.

Noel ma w ataku sporo atutów, które jeszcze nei do konca umie wykorzystywać... Dobrze podaje, jest szybki na nogach, świetnie ścina, potrafi konczyć z góry. Ten jumper jest cały czas w robocie, nie ma wątpliwości że za 2-3 lata powinien być sporo lepszy niż dzisiaj. 

Dzisiejsza koszykówka jest dynamiczna jeśli chodzi o pozycje, jeśli Brett dobrze ten zespół ułoży to może to wyglądać naprawdę dobrze. Początkowo Noel na PF był bardzo stłamszony, po jakims czasie nie tracił wiele ze swoich atutów - po obu stronach parkietu. Trzeba dać mu szansę, bo ma chłopak talent i dość szybko się adoptuje.

Rok temu wszyscy twierdzili, że będzie za lekki na grę na C i za słaby w ataku na PF. Radził sobie w obu przypadkach co najmniej solidnie.

Edytowane przez Julius

Z innej beczki: dziwny był tamten draft sprzed 2 lat. Noel wprawdzie poszedł z 6. ale przed nim były takie tuzy jak Zeller, Len (tudzież Leń), nie mówiąc o Bennecie z wybranym z 1.

Gdzieś tam daleko majaczył Gobert wybrany pod koniec pierwszej rundy. Także dzisiaj sobie można mówić, że Okafor to, Towns w Minnesocie tamto, a jak będzie nie wiadomo... :)

Z innej beczki: dziwny był tamten draft sprzed 2 lat. Noel wprawdzie poszedł z 6. ale przed nim były takie tuzy jak Zeller, Len (tudzież Leń), nie mówiąc o Bennecie z wybranym z 1.

Gdzieś tam daleko majaczył Gobert wybrany pod koniec pierwszej rundy. Także dzisiaj sobie można mówić, że Okafor to, Towns w Minnesocie tamto, a jak będzie nie wiadomo... :smile:

O tamtym drafcie wszyscy mowili, że będzie cienki, zdrowy Noel był pewniakiem do #1. 

Bennett był totalną niespodzianką, z #1 high risk low reaward. Podejrzewam, że w tamtym drafcie Myles Turner, Winslow lecieliby w top3, Jerain Grant top10, etc.

Dlaczego Noel był sfrustrowany wyborem go przez Pelicans? Przecież jeszcze wtedy nie wiedział, że pójdzie do Sixers.

Nigdzie nie napisalem, ze sfrustrowal go wybor do NOP/Sixers ale fakt, ze spadl tak nisko. Czas pokazal, ze Cavs oczywiscie to zjebali, choc w sumie przegranym tego draftu chyba sa w tej chwili... Sota:D

rubio-martin/lavine-wiggins-towns-noel to byloby cos, ale i tak mieli sporo szczescia z wymiana Love'a. Dwa picki no 1 w postaci Wigginsa i Townsa to mega deal. Bennett to byla zajebista pomylka.

Teraz już się może z tego pośmiać, biorąc pod uwagę, że 3/5 przed nim wybranych, to mniejsze lub większe busty.

Porter czy Len jest tym trzecim?

A to oni mieli inny plan? 

To oni w ogóle mieli plan? Chyba tylko zbierania jak nawiecej talentu a reszta jakoś wyjdzie - kt o zdrów to gra :D

Tylko od razu wtedy się łapano za głowę widząc wybór Cavs.

w ogóle kto tam wybierał w czołówce same "świetne" organizacje, w tym roku to już bardziej ogarnięci więc nie spodziewam się bustów w topowych pickach